Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Karnawał i Tłusty Czwartek
Autor Wiadomość
agniecha
[Usunięty]
Wysłany: 2006-02-22, 13:10   Karnawał i Tłusty Czwartek


No to ja dołoże kolejny przepis na faworki

:arrow: 25 dkg mąki
:arrow: 3 żółtka
:arrow: 5 łyżek gęstej śmietany
:arrow: łyżka spirytusu lub wódki
:arrow: szczypta soli
:arrow: olej do smażenia
:arrow: cukier puder do posypania


Mąkę przesiać, dodać sół żółtka, śmietanę i alkohol. Zagnieść ciasto o konsystencji makaronowego. Wybijać je wałkiem aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki. Przykryć odstawić na 30 minut.
Ciasto podzielić na 2-3 części każdą rozwałkować na cienki placek. Pociąć na paski, każdy nacinając w środku przełożyć przez szczelinę jeden koniec. Wrzucać partiami na gorący olej smażyć na złoto ok. 2 min. SMACZNEGO
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2016-10-05, 17:04, w całości zmieniany 10 razy  
 
 
agniecha
[Usunięty]
Wysłany: 2006-02-22, 13:13   


No dobra z tego ciasta możecie jeszcze zrobić Róże.

Z ciasta na faworki wyciąć krążki o 3 różnych średnicach naciąć poprzecznie ich brzegi. Krążki łączyć nakładając je na siebie. Docisnąć na środku . Różę kłaść na rozgrzany olej najmniejszym krążkiem do dołu. Ozdobić wisienką !

[ Dodano: 2006-02-22, 14:15 ]
ihasia napisał/a:
ocet tez slyszalam ze mozna kiedys robilam ale nie mam ;


Jak to nie masz grama wódki w domu? Co to za dom ???? :-P
Można ocet!
 
 
annkula Wysłany: 2006-02-22, 13:22   
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
A ja faworki robię z żółtek, piwa i mąki. Tylko.
Żółtek tyle, co piwa, do tego maki, by móc zagnieść z tego ciasto, co da się walkować.




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-02-22, 16:26   


ihasia napisał/a:
Post z 26.09.2005 wyslany przez campari.

4 szklanki maki
8 zoltek
2lyzki spirytusu lub octu
1 szklanka kwasnej smietany
tluszcz do smazenia
cukier puder do posypania

Na stolnice wysypac make, zrobic dolek, wbic zoltka, wlac spirytus i zagarniajac nozem do srodka z brzegow wlewac po trochu smietane. Potem wyrobic rekoma. Ciasto musi byc dobrze wyrobione jak plastelina. Nastepnie posypujac po trochu maki bic mocno walkiem , az utowrza sie na ciescie pecherzyki. Ciasto rozwalkowac, wycinac prostokaty, ktore nalezy w srodku przeciac i przez dziurke przelozyc wszyscy wiemy jak wygladaja faworki
Faworki szybko rosna. Piec we dwie osoby. Posypac cukrem pudrem zmieszanym z c. waniliowym.


i zdjecie :D
 
 
Noa Wysłany: 2007-02-15, 18:44   

Forumowy wyjadacz
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 2302
Skąd: Ziemia
aniobelek napisał/a:
gdzie jest przepis na te piwne faworki?ale wy jestescie......

Zgapiłam stąd

A oto i moje faworki


 
 
annkula Wysłany: 2007-02-15, 19:10   
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
Aminko, smakowity widok :)

aniobelek napisał/a:
gdzie jest przepis na te piwne faworki

Pisałam na poczatku watku, jak robie piwne: żółtek tyle, co piwa - objetościowo (np. szklanka tego i szklanka tego), do tego mąki tyle, by móc zagnieść z tego ciasto podobne do pierogowego. Reszta wiadomo ;)




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
gonick Wysłany: 2008-09-08, 18:50   faworki

Poważnie uzależniona
Bajabongo fajlure


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3352
Skąd: z nikad
by Dobbi:

bierzerz miche i wsypujesz do niej:
1 1/4 szklanki maki (przesiej ja)
5 zoltek
lyzeczka cukru
lyzeczka octu/spirytusu/ ja dodalam jasia wedrowniczka :)
2-3 lyzeczki gestej smietany (ja dalam caly maly kubek)
mieszasz to wszystko, zagniatasz i jak juz sie to wszystko ladnie polaczy w jednolita mase, wkladasz to na 1-1,5 godziny do lodowy.

po godzinie, rozwalkowujesz mniejsze kawalki cieniutko i kroisz ok. 3 cm pasy, robisz nozem dziurke podluzna w srodku pasa i przewlekasz przez niego drugi koniec.

wrzucasz na roztopiony smalec (ok. 3 kostek) i smazysz po kilka na jeden raz.

ja klade usmazone na reczniku papierowym zeby je z tluszczu odsaczyc.
i juz!


i bonus:
 
 
Nabla Wysłany: 2009-01-06, 11:16   Karnawał i Tłusty Czwartek

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
W karnawale króluje marcepan, na Ostatki faworki, pączki i inne smażone słodkości.

Pochwalcie się tym, co szykujecie!




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2009-02-28, 22:52, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
focia Wysłany: 2009-01-06, 11:24   

Starsza Kobieta


Wiek: 27
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 5584
Skąd: Warszawa
Marchewkę z dipem :) Tak w ramach diety :)


A tak serio - pączek z powidłami śliwkowymi z cukierni i jakiegoś faworka pewnie roboty rodzicielki. Jak ją dorwę, to wyżebram przepis.




 
 
Nabla Wysłany: 2009-01-06, 11:30   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
focia napisał/a:
Marchewkę z dipem :) Tak w ramach diety :)


W ramach kompromisu tłustoczwartkowo-dietowo to proponuje pieczone jabłka ;)




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Maniana Wysłany: 2009-01-06, 11:32   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 558
Skąd: Warszawa
A kiedy tłusty czwartek w tym roku?
Niech karnawał jeszcze trochę potrwa :)
 
 
Nabla Wysłany: 2009-01-06, 11:34   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
19tego lutego




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Antka Wysłany: 2009-01-26, 10:34   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 2436
Skąd: Dusseldorf
Moja babcia 14 lutego przekaże mi wałówkę, w której znajdą się faworki i oponki (takie smażone, z ciasta z serem). Nie wiem, czy to dotrwa do 19 lutego, więc na wszelki wypadek w Tłusty Czwartek kupię pączki. To będzie pierwszy Ttłusty Czwartek dla mojego męża i zamierzam mu wpoić (wdusić, wepchnąć, wszystko jedno) tę szczytną tradycję :)
 
 
ziel_lena Wysłany: 2009-01-30, 16:35   

Poważnie uzależniona


Jak do nas trafilas?: z G.
Wiek: 31
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 2971
Skąd: Dirty Danzig
Nabla napisał/a:
19tego lutego


to bedzie mój pierwszy przeposzczony tłusty czwartek, bo na 90% bede wtedy dzien po operacji ;) i bede sie raczyła kroplóweczką :rotfl:




Makulatura - to, co na 100% wyniesiesz ze studiowania. ;-)
 
 
iga Wysłany: 2009-02-07, 19:17   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2460
Skąd: z granicy
Naszło mnie dziś na faworki :) No i juz zajadam :hyhy:




Pietruszek doczekał się brata
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group