Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Szarlotki
Autor Wiadomość
mandarynka33 Wysłany: 2013-03-18, 21:23   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 31 Sty 2013
Posty: 19
Chyba jeszcze migdały były. Spód był cienki, a jabłka grubo krojone. Bardzo dobre. Do wyboru była wersja z lodami, gorącym karmelem, albo musem truskawkowym, który bardziej przypominał gęsty syrop niż mus, ale ogólnie pyszne, tylko po co płacić krocie w restauracji skoro można zrobić w domu :-)
 
 
Jadeit Wysłany: 2013-10-23, 12:44   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 35
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 171
Skąd: Siemianowice
A ja podam mój ulubiony jabłecznik z winem. Gorąco polecam. Przepis pochodzi od mojej Omy. :hyhy:
Składniki na ciasto:
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g cukru pudru
jedno jajko L
125g masła

Składniki na nadzienie:
325 ml soku jabłkowego
325 ml słodkiego lub pół słodkiego wina białego dobrej jakości
2 budynie waniliowe
1 kg najlepiej kwaśnych jabłek
1/4 łyżeczki cynamonu
100g musu jabłkowy (jak nie mamy własnego może być kupny).

1. Wszystkie składniki na ciasto najlepiej zmieszać w melakserze lub mikserze z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego, ale jeśli nie mamy można zrobić to ręcznie, należy jednak pamiętać żeby zrobić to jak najszybciej żeby nasze ręce nie nagrzewały zbytnio ciasta. Im mniejszy kontakt ciepła rąk z ciastem tym będzie lepsze. Zagniecione zawijamy w folie i na 30 minut do lodówki.
2. Jabłka obieramy i kroimy na kostkę. Sok oraz wino zmieszać z budyniem i cynamonem i zagotować. Wrzucić jabłka i zamieszać.
3. Ciasto rozwałkować i wypełnić natłuszczoną formę (najlepiej 24cm lub 26cm jeśli uda nam się cienko rozwałkować). Zrobić dziurki widelcem i posypać bułką tartą spód. Rozsmarować mus jabłkowy na to wlać nadzienie i piec 40-50 minut w 180 stopniach (160 stopni w termoobiegu).
Nadzienie po wyciągnięciu może wydawać się lejące ale to się zsiądzie w lodówce. Ostudzić, schłodzić i ozdobić śmietaną. Smacznego!
Jeśli pokusicie się na zrobienie, dajcie znać jak smakowało.




Mój blog o tortach i wypiekach
http://ubabeczka.blogspot.com/
https://www.facebook.com/Babeczka.tort
 
 
ancymonka Wysłany: 2013-10-23, 12:52   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 668
Jadeit, drukuję i robię w weekend :)




Dzieci odzwierciedlają to, co otrzymują. Hunt
 
 
Jadeit Wysłany: 2013-10-23, 13:19   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 35
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 171
Skąd: Siemianowice
to jestem ciekawa jak ci będzie smakowała :)




Mój blog o tortach i wypiekach
http://ubabeczka.blogspot.com/
https://www.facebook.com/Babeczka.tort
 
 
Maura Wysłany: 2013-10-23, 13:22   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
Mamosaurus


Jak do nas trafilas?: G.
Dołączyła: 25 Paź 2008
Posty: 1581
A ten mus kupny to polecasz jakis? Sama robisz?






 
 
ancymonka Wysłany: 2013-10-23, 13:25   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 668
mandarynka33 napisał/a:
Chyba jeszcze migdały były. Spód był cienki, a jabłka grubo krojone. Bardzo dobre. Do wyboru była wersja z lodami, gorącym karmelem, albo musem truskawkowym, który bardziej przypominał gęsty syrop niż mus, ale ogólnie pyszne, tylko po co płacić krocie w restauracji skoro można zrobić w domu :-)


palce lizać :)




Dzieci odzwierciedlają to, co otrzymują. Hunt
 
 
Dobra Wysłany: 2014-02-15, 12:50   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
w domu pachnie tak obłędnie, że chętnie się podzielę przepisem.
Łatwizna do zrobienia, ciasto właśnie stygnie na kratce a ja się doczekać nie mogę krojenia ;)
Skusiło mnie do zrobienia połączenie jabłek, cynamonu, cytryny i wanilii... Mniam.

Włoski placek z jabłkami - z książki"Nigellissima"

Potrzebujemy:
250g mąki pszennej
100g miękkiego masła - ja roztopiłam je w mikrofali
150g drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja całe
1 łyżeczka dobrego ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny - starta
75ml mleka o temp. pokojowej
3 duże, twarde jabłka
cynamon, cukier trzcinowy - po 1 łyżeczce

Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia. W misce miksujemy jajka, cukier drobny, dodajemy wanilię, skórkę z 1 cytryny. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy składniki sypkie,wlewamy mleko, żeby ciasto było luźniejsze.

Połówkę jednego jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i dodajemy do ciasta pokrojone w kosteczkę i miksujemy.

Formę /u mnie średnica 23cm/ smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nie ciasto.

Pozostałe jabłka i połówkę nie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki a następnie na plasterki. Jabłka układamy koliście na cieście. Całość posypujemy cynamonem zmieszanym z cukrem trzcinowym

Piekarnik rozgrzewamy do180 stopni , pieczemy 40-45 minut, do suchego patyczka.

Kulinarny odlot :love:




 
 
Mala__Di Wysłany: 2014-02-16, 18:03   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 36
Dołączyła: 20 Paź 2010
Posty: 522
Brzmi świetnie :lizak: Ponieważ jednak pieczenie nie jest moją najmocniejszą stroną ;) mam dwa pytania: drobny cukier - czy może być cukier puder? Ekstrakt waniliowy to po prostu aromat?
 
 
Dobra Wysłany: 2014-02-16, 19:58   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
moim zdaniem nie można uzyć wymiennie cukru pudru.
Ekstrakt waniliowy w formie pasty mam taki:

i jest IMHO najlepszy.
Aromatów nie używałam już bardzo dawno, zamiast aromatu waniliowego wolałaby zaromatyzować cukier wkładając na tydzień do słoika laskę wanilii. Można też zrobić domową płynną wanilię zalewając laskę wanilii (może być z wykorzystanym środkiem) np. delikatną whiskey.




 
 
Mala__Di Wysłany: 2014-02-16, 21:12   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 36
Dołączyła: 20 Paź 2010
Posty: 522
Dobra napisał/a:
moim zdaniem nie można uzyć wymiennie cukru pudru.


Dlaczego?
Czyli ten ekstrakt musi być w formie pasty?
 
 
alexa Wysłany: 2014-02-16, 22:03   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Dobra czy to cudo mozna kupic w jakies sieciówce typu Alma itp.? ;)




 
 
Dobra Wysłany: 2014-02-17, 07:19   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
chyba widziałam w Piotrze i Pawle. Ja kupuję w mniammniam bo ich lubię :cool2: i zawsze biorę jeszcze kilka sprawdzonych rzeczy.
Mala__Di napisał/a:
Dlaczego?
Czyli ten ekstrakt musi być w formie pasty?

Bo wydaje mi się, że cukier puder nie ma takiej mocy pieczeniowej :cool2:
Ekstrat nie musi być w formie pasty. Ja po prostu takiego używam.




 
 
aguli Wysłany: 2014-02-17, 07:42   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 1334
Podam Wam przepis na moją ukochaną szarlotkę, jest lekka i niezbyt słodka. Piekę ją bardzo często, jeszcze mi się nie zdarzyło, by przetrwała dłużej niż 2 dni ;)

na ciasto będzie potrzeba:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
1 łyżkę śmietany
pół kostki masła
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
trochę cukru waniliowego

składniki mieszamy ugniatamy, ciasto formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki

a teraz nadzienie

potrzeba:
kilka jabłek (antonówki lub szare renety)
miód
orzechy włoskie
cynamon
odrobinka rumu

jabłka obrać i zetrzeć na tarce na największych oczkach, dodać do nich rozdrobnione orzechy, miód cynamon i rum, wymieszać i odstawić na chwilkę

piekarnik nagrzać do 180 - 200 st blachę wysmarować tłuszczem nie posypywać bułką tarta
ciasto wyjęte z piekarnika podzielić na dwie części 3/4 i 1/4
część większą rozwałkować cienko (około 0,5cm) wyłożyć na blasze, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10 minut

po podpieczeniu spodu wyjąć blachę odczekać chwile az przestygnie, na wierzch wyłożyć jabłka
z reszty ciasta wyciąć dość cienkie paseczki i na nadzieniu ułożyć kratkę.

piec w piekarniku około 20 minut

Moja przyjaciółka kiedyś zrobiła ją z mąki razowej i tez wyszła pyszna. Mi się parę razy zdarzyło zastąpić rum brandy - tez można.

A tak wyglądała moja, która upiekłam niedawno





:)
<3 :)
[/url]
 
 
Nabla Wysłany: 2014-02-17, 11:32   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Dobra napisał/a:
Bo wydaje mi się, że cukier puder nie ma takiej mocy pieczeniowej

Dobra, nie twórz ;)

Mała_Di - możesz użyć cukru pudru oczywiście, pod warunkiem że nie ma w składzie mąki ziemniaczanej/kukurydzianej (czesto ma jako środek przeciwzbrylający). Zamiennie się nie da przy robieniu różnego rodzaju posypek, ale tak, do ucierania to możesz zamienić bez problemu (na masę, nie na objętość, czyli 100g to 100g, ale szklanka cukru to nie szklanka cukru pudru). Przydałoby się go też przesiać, żeby nie było dużych grudek.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Dobra Wysłany: 2014-02-17, 11:51   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
Nabla napisał/a:
Dobra, nie twórz ;)

stąd emotka na końcu ;) Pojęcia nie miałam dlaczego w przepisach występuje cukier a nie cukier puder. Ale dobrze wiedzieć, że można stosować zamiennie.




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group