Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Fotografie potraw
Autor Wiadomość
dobbi Wysłany: 2008-09-13, 11:52   Fotografie potraw

Starsza Kobieta
pudernica i dewota


Dołączyła: 12 Wrz 2008
Posty: 5082
Skąd: z dziupli Chewbaki
może będziemy kontynuować ten wątek?
zapraszam

Przeniosłam i usunęłam dywagacje geograficzne *Nabla

----------------------

SPIS TREŚCI do str 28 (w nawiasie podaję osoby, które zamieściły przepis i zdjęcie, może łatwiej będzie odnaleźć właściwy przepis- positive)

Duże słodkie:

Babka migdałowa z białą czekoladą i pomarańczą (dagjes)
Baba orzechowo-korzenna (Famke)
Biszkopt z kremem i truskawkami (Sylvana)
Brownies z białą czekoladą i pomarańczą (poohatka)
Charlotta truskawkowa (Famke)
Ciasto bezowo-migdałowe (algaj)
Ciasto cytrynowe (late)
ciasto kolorowe (CHATOR)
Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelfia (Zabunia)
Ciasto orzechowe (alisss)
Ciasto orzechowo-jabłkowe z gimblowego przepisu (justyśka)
Ciasto porzeczkowe (Nabla)
Ciasto szklankowe vel babka makowa (Nabla)
Cream Cheese Brownies - Serowe Brownie (Famke)
Czekoladowa chmura (Sylvana)
Czekoladowa Pavlova (algaj)
Czekoladowiec (makaha)
Czekoladowy sernik z mascarpone (algaj)
Placek marchewkowy (Madziara*x)
Przekładaniec (Maura)
Pumpkin pie (Nabla)
Rolada makowa (Maura)
Rolada truskawkowa (Maura)
Sernik czekoladowy (Nabla)
Sernikobrownies z malinami z przepisu Nigelli (Nabla)
Sernik na herbatnikach (Maura)
Sernik wakacyjny (Famke)
Szarlotka na kruchym spodzie (Pierniczek)
Tarta cytrynowa z sosem czekoladowym (algaj)
Tarta ze śliwkami (Nabla)
Tort chałowy (Julies)
Tort Dobosza (Kasia)
Wielkanocny baranke z marcepanem (Famke)

Małe słodkie:

Babeczki orzechowe z serkiem (algaj)
Babeczki owocowe (late)
Bezy (Maura)
Brioszki z twarozkiem i malinami (Lis)
Bułeczki świnki (Famke)
Cantucci (Famke)
Ciasteczka maślane (patt)
Ciasteczka czekoladowo-miętowe (Famke)
ciasteczka orzechowe (Famke)
Chrupiace ciasteczka owsiane (iuvenis)
cynamonowe ślimaczki (algaj)
Cytrynowe kwadraciki (Kasia)
Czekokubki Nigelli (algaj)
Digestive (Kasia)
Drożdzowki z nadzieniem orzechowym (algaj)
Ekstremalnie czekoladowe ciastka (algaj)
Gingerbread Cookies czyli imbirowe ciasteczka świąteczne (Famke)
Jagodzianki (algaj)
Kardamonowe serca (Famke)
Koperty śliwkowe (Maura
Kruche rogaliki (Sylvana)
Magdalenki (Famke)
Malinowy przekładaniec Nigelli (Maura)
Maslane ciasteczka amaretto (Famke)
Muffinki truskawkowo bananowe (Famke)
Omlet biszkoptowy z sosem waniliowym i malinami (Nabla)
Pancake - racuchy (Famke)
Pączki angielskie z serka homogenizowanego (Famke)
Pączki wiedeńskie (Sylvana)
Pepparkakor - pierniczki z nuta pomaranczowa (Famke)
Słodkie drożdżówki (Pep-si)
Śniadaniowe batoniki zbożowe (Famke)
Świąteczne muffiny piernikowe (Famke)
Szyszki (margo)
Walentynkowe ciasteczka z dzemem truskawkowym/sliwkowym (Aneta)
Wielkanocne babeczki (algaj)

Obiadowe

Bigos staropolski (Famke)
Calzone (algaj)
Calzone (Perła)
Cazlone z nadzieniem z warzyw (Maura)
Cannelloni (Maura)
Chilli con carne z domowymi nachos (Maura)
Chinska zupa z kukurydza (Zabunia)
Cottage pie (Zabunia)
Czerwona fasola "po brazylijsku" (Zabunia)
Duszone klopsy (Famke)
Dynia pieczona na ostro (Nabla)
Flammkuchen (alisss)
Grill (Monika Kamińska)
Harira (Wonderka)
Kurczak duszony z pieczarkami i kielbaskami piastowskimi (iuvenis)
Kurczak na ostro a'la poohatka (poohatka)
Makaron z sosem serowym, gruszka i kaparami (Famke)
Nadziewane bakłażany (Zabunia)
Pianki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami z przepisu Nabli (SkrawekNieba)
Pierś z kurczaka z niespodzianką (maczki)
pizza włoska (Maura)
Placek po węgiersku (Maura)
Placki z dynia (owieczka)
Polska zupa jajeczna (Famke)
Schab faszerowany (Madziara*x)
Szpinakowy placek (Famke)
Tarta alzacka (Famke)
Tarta z kurkami (algaj)
Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa (Famke)
Zapiekanka z mięsem mielonym (Monika Kamińska)
Ziemniaki księżnej (Maura)
Zupa Sante (Famke)

Małe słone:

Antipasti (Madziara*x)
Bakłażany nadziewane szynką i serem (algaj)
Bułeczki z czosnkiem (Pucia)
Jajka po szkocku wg.Jamiego Olivera (Oleta)
Kielbaski zapiekane w ciescie chlebowym (Nabla)
Paluszki serowe (Famke)
Paszteciki z mięsem i papryką (Maura)
Pasztet z krolika (Zabunia)
Pieczarki faszerowane na zimno (Madziara*x)
Roladki z łososia wędzonego z tuńczykiem
Salatka Caprese (Antka)
Wiosenny pasztecik jajeczno-pieczarkowy (Famke)

Pieczywa:

Bagietki wiedeńskie z brązowym cukrem z trzciny cukrowej (Famke)
Bułeczki śniadaniowe (Famke)
Buleczki sniadaniowe z nadzieniem czosnkowym (Maura)
Chałka (Famke)
Chałka (Maura)
Chleb (Domino)
Chleb z cebulą (Famke)
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (DC)
Chleb z mąki pełnoziarnistej (Maura)
Croissanty (algaj)
Fantazyjne bułeczki (algaj)
Nocne bułeczki (poohatka)

Lody:

Lody Daim
Lody owocowe ze szczyptą imbiru (Famke)

Inne:

Dżem bananowo-cytrynowy z imbirem (Famke)


Jeżeli są błędy w linkowaniu lub ominęłam jakiś przepis proszę o priv - positive :)




z pozdrowieniami
Ostatnio zmieniony przez Zabunia 2010-11-23, 20:42, w całości zmieniany 20 razy  
 
 
Nabla Wysłany: 2008-09-13, 13:36   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
No to ja zacznę:


Sernik czekoladowy
100g ciastek digestive (czekoladowych lub zwykłych+łyżka kakao)
50g stopionego masła

Ciastka pokruszyć, zmiksować blenderem, pomieszać z masłem. Wcisnąć na dno 20cm blaszki i odstawić do lodówki.

500g sera Philadelphia
3/4 szkl. cukru
1 i 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej
3/4 szkl. kwaśnej śmietany
łyżka proszku budyniowego czekoladowego lub waniliowego + łyżka kakao
3 jajka
3 żółtka
esencja waniliowa

Wszystko razem zmiksować na gładką, płynną masę. Wlać na spód z ciastek. Upiec w kąpieli wodnej (jeśli blacha nie jet szczelna to obłożyć ją folią aluminiową) w 170*C przez 40min. Środek powinien być ścięty, ale miękki.

Schłodzić przez noc w lodówce. Polać polewą czekoladową (50g masła, łyżka cukru, łyżka kakao, łyżeczka wody - zagotować) albo udekorować bitą śmietaną, świeżymi owocami lub kwaśną konfiturą (np. wiśniową).




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2008-09-13, 14:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Zabunia Wysłany: 2008-09-13, 13:37   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: Gimbla, Wiedzmowe, CAROL :))
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 1082
Skąd: Lodz
ja juz moge powiedziec przyszlosciowo:
nie lubie was baby za ten watek! :boxing: ;)




new :)
 
 
Nabla Wysłany: 2008-09-13, 13:54   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii


Ulubione ciasto mojego męża na pierwszym planie, w tle brzoskwinie w alkoholu.

Ciasto porzeczkowe

Kruchy spód:
100g masła
100g cukru
200g mąki
1 całe jajko
szczypta soli

Nałożenie:
4 jajka
szczypta soli
200g cukru (lub mniej, w zależności od słodkości kompotu)
200g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów
dwa litrowe słoiki czarnych porzeczek zagotowanych z cukrem lub 1kg zamrożonych i rozmrożonych (świeże się nie nadają).

Zagnieść szybko, rozwałkować na wielkość tortownicy (25cm) i wyłożyć blaszkę. Schłodzić 2h w lodówce. Podpiec 10min w piecu nagrzanym do 200*C.

W tym czasie ubić pianę z osolonych białek i cukru. Nie przerywając ubijania dodać żółtka. Ręcznie domieszać zmielone orzechy i odsączone z soku porzeczki. Wyłożyć na spód i piec 30min w 180*C. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Podczas produkcji nałożenia można próbować, czy dość słodkie - nie ma mąki, więc smakuje na surowo bardzo dobrze ;)




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Violkaa Wysłany: 2008-09-13, 14:20   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączył: 09 Wrz 2008
Posty: 244
Skąd: Lublin/Norwegia
To i ja dodam :cool2:
Wczoraj zrobiłam na dzisiejsza rocznicę ślubu ;)



Biszkopt przełożony bitą śmietaną z owocami :)

Powiększyłam obrazek, bo szkoda takiej fajnej foty na miniaturkę *Nabla






9tc (*) Moja Iskierka Zgasła - 9.12.2013
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2008-09-13, 14:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Sill Wysłany: 2008-09-13, 15:59   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2913
Zabunia napisał/a:
ja juz moge powiedziec przyszlosciowo:
nie lubie was baby za ten watek! :boxing: ;)


Masz rację... Aż się zaśliniłam, a potem będzie jeszcze gorzej...




 
 
justyśka Wysłany: 2008-09-26, 10:58   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: po omacku
Wiek: 41
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 557
Skąd: Sz-n
Ciastko orzechowo-jabłkowe z gimblowego przepisu

 
 
 
Nabla Wysłany: 2008-10-01, 23:02   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Sernikobrownies z malinami z przepisu Nigelli





"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
ewerla Wysłany: 2008-10-02, 08:09   

Forumowy wyjadacz
Bufetowa


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2552
boszzz, dlaczego tu jest tak slodko :masakra:

Sernikobrownies znow bym zjadla. Szkoda, ze nie mam twarogu :(




Tete

There is only ONE Ronnie
 
 
saskiia Wysłany: 2008-10-02, 08:18   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
harpia2


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1363
Skąd: dochodzą te hałasy?
Z PRZEPISAMI, PROSZĘĘĘĘĘ!
ja muszę się zabrać za robienie zdjęć moim wymysłom w końcu :)
 
 
Nabla Wysłany: 2008-10-02, 08:28   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
ewerla napisał/a:
Sernikobrownies znow bym zjadla. Szkoda, ze nie mam twarogu


Na sernikobrownies Philadelphia też się nadaje albo dowolny inny kremowy ser.

Przepis w polskim tłumaczeniu z CinCin:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
400 g cukru pudru
5 jajek
110 g mąki
400 g sera kremowego
cukier waniliowy lub 1 ł ekstraktu z wanilii
120 g malin

Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
Blaszkę 20x30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.
Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę.
3/4 mikstury wlać do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny.
Piec 45-60 minut.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
kot Wysłany: 2008-10-02, 11:40   

Starsza Kobieta


Wiek: 38
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 4598
Skąd: z dachu
Pierniczek, i czemu mi to zrobiłaś, dostałam ślinotoku, a w pracy siedzę :masakra:

a przepis to gdzie?




Gonia
Hania
:police:
Demony Bezsilności: Niewarto, Zatrudno i Zastrasznie
 
 
kkarutek Wysłany: 2008-10-02, 12:45   
Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: z G.:)
Wiek: 38
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 435
Skąd: Warszawa
mały OT - jeśli ktoś, kto ma tygodniowe dziecko robi takie szarlotki, to ja muszę się chyba porządnie zabrać za siebie ;)




16.06.2007 :love:
 
 
alisss Wysłany: 2008-10-02, 12:49   

Poważnie uzależniona


Wiek: 36
Dołączyła: 17 Sie 2008
Posty: 2957
Skąd: z krainy czarów
justyśka napisał/a:
Ciastko orzechowo-jabłkowe z gimblowego przepisu

Obrazek


Czy mogę o przepis prosić??? PLIZZZZ :)
 
 
kot Wysłany: 2008-10-02, 17:39   

Starsza Kobieta


Wiek: 38
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 4598
Skąd: z dachu
kkarutek napisał/a:
mały OT - jeśli ktoś, kto ma tygodniowe dziecko robi takie szarlotki, to ja muszę się chyba porządnie zabrać za siebie ;)


chyba tylko to Pierniczka usprawiedliwia za brak przepisu ;)




Gonia
Hania
:police:
Demony Bezsilności: Niewarto, Zatrudno i Zastrasznie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group