Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Fotografie potraw
Autor Wiadomość
alexa Wysłany: 2015-12-08, 13:38   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
To tak, podstawa rosół ;) Kurak z rosołu najlepszy, ryz wiadomo a reszta:
0,5 kg masła rozpuscic w garnku na wolnym ogniu, dodać 2-3 łyzki mąki i mieszac, dolać gorący rosół i mieszac tak zeby calosc uzyskala konsystencję sosu. W miseczce rozmieszac dokladnie dwa żóltka i znowu dolać rosołu, roztrzepac i dodać do garnka z sosem. I doprawiac podobnie jak w przypadku zupy klopsowej - srednio łyzka cukru, sok z jednej cytryny, opcjonalnie sol/pieprz (w zaleznosci od tego jak doprawiony byl rosol). Na koncu dodac wczeniej namoczone w wodzie i dobrze odcisnięte rodzynki.

Tu np. fajna wersja (sprawdzona) z marchewką w sosie (i smietaną).
http://jakpaczekwmasle.bl...i-kurczaka.html




 
 
poohatka Wysłany: 2015-12-08, 13:52   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6259
Pół kilo masła? Na pewno? ;)




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
alexa Wysłany: 2015-12-08, 13:55   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
No tak :rotfl: pół kostki ;)




 
 
s_shann Wysłany: 2015-12-10, 07:48   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 2047
Skąd: ...
Nabla napisał/a:
markdottir napisał/a:
alexa napisał/a:
Na sorbet jest banalnie prosty - dojrzały arbuz, dojrzały ananas - potraktować blenderem, rozlać do pojemników, zamrozić.

Ja robię tak "lody" bananowe. Blenduję banana i zamrażam. Teraz zrobiłam wersję z jagodami. Madame przetestuje po południu. ;)


Ja zamrazam cale banany (kupuje na wyprzedazy takie mocno dojrzale i od razu obrane do zamrazarki). Potem banan + garsc truskawek (tez mrozonych) + kilka lyzek jogurtu + wanilia = lody.


odgrzebuję :zawstydzony: - mama nadwyżkę bananów, takich własnie przejrzałych... One nie zaczną ciemnieć jesli je obiorę ze skórki i zamroże?




 
 
poohatka Wysłany: 2015-12-10, 07:51   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6259
Moje zamrożone jasne są. :)




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
Nabla Wysłany: 2015-12-10, 09:08   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
s_shann, nie, ale sciemnieja i puszcza wode jak odmrozisz ;) Jesli chcesz je zuzyc do szejkow, to lepiej zamroz pokrojone i wrzuc do blendera jeszcze zamarzniete. Do ciasta bananowego to bez znaczenia.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
s_shann Wysłany: 2015-12-10, 13:03   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 2047
Skąd: ...
dzieki :)

cisto bananowe zrobiłam raz - totalna porażka....




 
 
Oleta Wysłany: 2015-12-10, 17:05   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Nabla napisał/a:
zamroz pokrojone i wrzuc do blendera jeszcze zamarzniete.

I już masz jednoskładnikowe lody bananowe! :D
Dodajesz do w czasie miksowania trochę miodu i odrobinę cynamonu i jest pyyyycha! :lizak:




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
alexa Wysłany: 2015-12-17, 13:57   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Tak z ciekawosci.. zupę brukwiową (na gęsinie koniecznie) znacie? Bo u mnie calkiem popularna, ja uwielbiam a jak gdzies na fejsie wrzucilam w wątek kulinarny to inne rejony nie wiedzialy o co kaman ;)
No i sniadaniowe placki, takich puszystych chyba jeszcze nie jadlam - jogurtowe :)


250g jogurtu naturalnego, 2 jajka, 2 lyzki rozpuszczonego masla, 2-3 łyzki cukru (dalam dwie i nie bylo bardzo slodkie, dla mnie akurat), 1 i 1/3 szklanki mąki, szczypta soli, lyzeczka proszku do pieczenia. Wszystko wymieszac albo zmiksowac (ja dobrze przemieszalam) i smazyc na srednim ogniu zeby szybko nie sciemnialy. U mnie podane z jogurtem naturalnym, konfiturą z malin i posypane wiorkami kokosowymi.




 
 
noelka26 Wysłany: 2015-12-17, 17:39   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 29
Dołączyła: 22 Paź 2013
Posty: 190
Nie znam takiej zupy ;) a placki wyglądają :lizak:
 
 
kot Wysłany: 2015-12-18, 08:57   

Starsza Kobieta


Wiek: 38
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 4598
Skąd: z dachu
alexa, placki wyglądają :lizak: :lizak: :lizak:




Gonia
Hania
:police:
Demony Bezsilności: Niewarto, Zatrudno i Zastrasznie
 
 
alexa Wysłany: 2016-01-05, 13:25   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Fantastyczny sernik - lekki, puszysty, rozpływa się w ustach :)
Ja dodałam tylko spód z kruchego ciasta.
A przepis stąd
http://najlepszesmakolyki...uszysty-sernik/











 
 
noelka26 Wysłany: 2016-01-05, 17:14   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 29
Dołączyła: 22 Paź 2013
Posty: 190
Zgłodniałam :D Czy zamiast masła można użyć margaryny?
 
 
alexa Wysłany: 2016-01-05, 23:08   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Pojęcia zielonego nie mam ;) Nie probowalam, moze ktoras z dziewczyn bardziej obyta w kuchni będzie w ciemno wiedziala.
Zaryzykowalabym, że i owszem ;)




 
 
gustawa Wysłany: 2016-01-06, 16:37   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 1014
Skąd: z nad morza
noelka26, można, tylko po co :cool2:




Ptysiowo
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group