Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Zupy na jesień
Autor Wiadomość
Nabla Wysłany: 2008-09-14, 10:41   Zupy na jesień

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Bardzo prosta i bardzo smaczna zupa ziemniaczana

1kg ziemniaków pokroić w drobną kostkę i ugotować w intensywnym rosole wołowym do miękkości (wywar powinien je tylko przykrywać).

20dag chudego boczku pokroić drobno, wytopić. Wrzucić dwie posiekane brązowe cebule i usmażyć na złoto. Minutę przed końcem dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Połączyć z ziemniakami i zagotować, aż ziemniaki będą się prawie rozpadać. Doprawić solą i czarnym pieprzem.

Zupa powinna być gęsta. Jeśli nie jest, lub chce się mieć jeszcze pożywniejszą można dodać ciemną zasmażkę (zbrązowić mąkę na dowolnym tłuszczu i rozmieszać z zupą).

Można podać samą lub z kleksem kwaśnej, zimnej śmietany. Lub z kawałkiem czosnkowego pieczywa.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2008-10-09, 06:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Asia Wysłany: 2008-09-15, 13:10   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 1625
To ja daję bardzo rozgrzewającą zupę z soczewicy
2 cebule
ząbek czosnku
imbir
soczewica czerwona
bulion
ew. makaron typu zacierka
sól, pieprz
cebulę w kostkę i udusić na oliwie. Dodać wyciśnięty czosnek i imbir (ja daję w proszku). Dorzucić wypłukaną soczewicę. Dusić chwilę mieszając, coby nie przywarło. Zalać bulionem. Gotować ok 20 minut. Na koniec rzucam makaron, najchętniej zacierkę. Zupa jest błyskawiczna, bardzo syta, rozgrzewa i jest pycha.
 
 
aguli Wysłany: 2008-10-09, 20:13   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 1334
zupa z soczewicy jeszcze inaczej :)
250 g soczewicy
puszka pomidorów w zalewie
2 cebule
maśło, sól pieprz
natka pietruszki, majeranek
2-3 ziemniaki

cebule pokroic i podsmażyć, dodac pomidory z puszki razem z sokiem, i zioła. podsmażyć razem, dodac soczewicę, zalać wrzacą wodą. Gotowac ok 30 minut. Ziemniaki obrać w drobną kostkę, dodac do zupy. Gotowac kolejne 20 minut, jesli trzba, odlewać wody. Do zupy mozna dodac kleks smietany, plasterki kiełbaski, curry chilli lub roztarty z solą czosnek.




:)
<3 :)
[/url]
 
 
positive Wysłany: 2008-10-12, 09:59   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
Zupa chrzanowa

Cały przepis jest taki jak u Nabli na ziemniaczaną.
Tylko na koniec zmieszać śmietanę z 1-2 łyżkami tartego chrzanu (zależy jak kto lubi i na ile chrzan jest ostry), rozmieszać na gładko w zupie. Ew dodać chrzanu.

Ważne żeby boczek do smażenia był w miarę chudy, bo w wersji z tłustym zupa jest dla mnie niezjadliwa.




 
 
naturella Wysłany: 2008-10-12, 13:31   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 1634
Zrobiłam dzisiaj kapuśniak, pół na pół kapusty kiszonej i słodkiej.

Drobno pokrojony boczek - 60-100 g (można zmielić), drobno pokrojona jedna marchew oraz pół cebuli, ok. 200-250 g kiszonej kapusty, litr wody, dwie kostki rosołowe, łyżeczka Vegety, ze trzy-cztery ziemniaki w kostkę, ze 4 frankfurterki pokrojone w plasterki - wszystko gotujemy ok. 20 minut.

Potem dodajemy pokrojoną białą kapustę, ok. 100-150 g, łyżeczkę -dwie przecieru pomidorowego, trochę gęstej śmietany, majeranek i gotujemy jeszcze z 15 minut.

Pycha. Przepis jest z Thermomixa.




 
 
tirana Wysłany: 2008-10-13, 08:59   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 42
Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 405
pieprzowa zupa z soczewicy
zeszklić cebule, dodać spory kubek czerwonej soczewicy. Potrzymać trochę na gazie. Zalać 1,5 l bulionem dodać imbir w proszku, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz. Gotować na małym gazie ok. 30 min. Dodać małą puszkę mleczka kokosowego i porządnie doprawić cayenne




"Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć.
Miniesz, a więc to jest piękne!" W. Szymborska
 
 
 
juless Wysłany: 2008-11-01, 15:01   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: z Gimbli
Wiek: 36
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 1167
Zupa porowo-cebulowa
4 białe części z porów
2 duże cebule
2 zabki czosnku
pół kg mielonego mięsa, najlepiej wieprzowego
3 serki topione
wykonanie:
Kroimy cebule, czosnek i pory, szklimy na oliwie, wrzucamy do garnka.
Smażymy mięso rozbijając na jak najdrobniejsze kawałki, wrzucamy do garnka.
Dolewamy do garnka wody z kostką bulionowa (jak mamy czas i ochotę to samodzielnie zrobionego bulionu) i gotujemy całość.
Przed końcem dodajemy serki topione, doprawiamy do smaku pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą, zagotowujemy i gotowe.




 
 
Nabla Wysłany: 2008-11-19, 22:12   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Zupa z karmelizowanego kalafiora
1 duża cebula, 1 średni kalafior i 3 ząbki czosnku - posiekać grubo i smażyć na łyżce oliwy aż się skarmelizują, około 20 minut. Dorzucić posiekane dwie łodygi selera naciowego, szczyptę tymianku, liść laurowy, sól i pieprz zalać rosołem drobiowym i gotować do rozpadnięcia się warzyw. Zblendować (wyjąwszy liść laurowy i ewentualne łodyżki od tymianku).

Kromki ciemnego chleba (pumpernikiel albo jakiś typu "fitness", taki zwarty, wilgotny) posmarować gorgonzolą, posypać słonecznikiem i włożyć pod grill na minutę. Podawać razem z zupą.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Oleta Wysłany: 2008-12-08, 14:04   Zupa z czerwonej soczewicy.

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
A oto receptura zupy z soczewicy, której wielki gar wykonałam ostatnio:

1 opakowanie czerwonej soczewicy (450g) wsypałam do garnka, zalałam wodą
tak, żeby przykryła soczewicę i ugotowałam - od chwili zagotowania wody
około 10 - 15 min. Od czasu do czasu trzeba zamieszać i w razie czego dolać
wody.

Na głębokiej patelni (może być garnek) usmażyłam na odrobinie oliwy 4
posiekane cebule, 7 wyciśniętych zębów czosnku, 3 pokrojone dość drobno
marchewy i takoż pokrojone 2 pietruchy, kawałek selera i kawałek pora.

Dodałam przyprawy - sól, pieprz, kardamon, kurkumę, imbir, kumin
mielony, czarnuszkę.

Dusiłam z przyprawami pod przykryciem chwilę, a następnie dolałam wody i
dodałam kostkę bulionu warzywnego. Razem pogotowałam.

Połączyłam zawartość patelni z ugotowaną soczewicą i razem gotowałam
około 15 - 20 min.W tzw.międzyczasie obrałam 6 ziemniaków i pokroiłam
w kostkę.

Dodałam ziemniaki do zupy i jeszcze pogotowałam wszystko razem aż
kartofelki były miękkie. Doprawiłam ponownie i już!:-)

Jak się domyślacie - ogólna zasada jest prosta, a warzywka i przyprawy
można dobierać wg.uznania. Np.papryka słodka albo ostra, gała
muszkatołowa, kminek, curry itp. też by pewnie pasowały:-)

I nic nie trzeba przecierać ani miksować - samo się piknie zamienia w
zupę - krem.

Smacznego życzy kominiarz ;)




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
lizka Wysłany: 2008-12-08, 19:50   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 11 Paź 2008
Posty: 1980
ja uwielbiam ale robie prostsza wersje..
gotuje soczewice na bulionie (rosolku) do tego daje lyzke masla i do tego daje min. jedna puszke pomidorow (czasem 2 to zalezy), wszystko gotuje (mozna miksowac ale nie trzeeba), doprawiam do smaku i voila gotowe.. podaje z grzankami albo groszkiem ptysiowym..
moja wersja jest tak "na oko", i z przyprawami "do smaku" ale polecam bo tez jest bardzo pyszna, malo klopotliwa i latwa do przygotowania.




lizka, Maciuś (02-02-2005r) i Michałek (30.08.2013)
 
 
kobietka Wysłany: 2010-01-04, 13:23   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 71
Strogonow
• 1 kg polędwicy wołowej
• 1 duża cebula
• 330 ml bulionu
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki musztardy
• 400 g pieczarek
• 1 papryka czerwona
• 250 g kiszonych ogórków
• 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
• ostra papryka do smaku
• 1 łyżka mąki i pół szkl. śmietany do zagęszczenia
• sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu. Najlepiej smażyć na 2 tury żeby mięso się dobrze zarumieniło. Pod koniec smażenia 2 tury na patelnię dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu aż będzie prawie miękkie (ok. 60 min). W razie potrzeby podlewać bulionem lub wodą. Na patelni poddusić pokrojone pieczarki, paprykę i ogórki. Następnie zawartość patelni przełożyć do garnka, przyprawić i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną sosu z mięsa, zagęścić sos. Zagotować.

Zupa gulaszowa
• 600 g wołowiny
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 duża marchewka
• 5 ziemniaków
• papryka (żółta, czerwona, zielona)
• 1,5 l bulionu
• 2 liście laurowe
• 2 ziela angielskie
• 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
• ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
• szczypta chili
• 3 łyżki oleju
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• majeranek
• sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, a na pozostałym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać drobno pokrojony ząbek czosnku. Przełożyć do mięsa. Dodać sól, pieprz i paprykę. Wymieszać, chwilę poddusić. Wlać bulion. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i startą marchewkę. Gotować ok. 1 h. Ziemniaki pokrojone w kostkę dodać do garnka. Po 10 min dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować 15 min do czasu aż ziemniaki i papryka będą miękkie. Na końcu dodać przecier i majeranek do smaku.

Zupa ziemniaczana
• 2 l wywaru
• 750 g ziemniaków
• 2 cebule
• 2 łyżki masła lub oleju
• 2 łyżki mąki
• 2 marchewki
• biała część pora
• można dodać odrobinę selera bulwiastego lub naciowego
• ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, kminek
• świeży koperek lub natka pietruszki
• sól, pieprz
• śmietana do zabielania

Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i trzemy na tarce, kroimy por i seler. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy warzywa (bez ziemniaków). Kiedy woda odparuje, oprószamy mąką i chwilę smażymy. Rozprowadzamy częścią wywaru. Dodajemy resztę wywaru, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy z saszetką ziołową (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, kminek) około pół godziny. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Możemy zabielić śmietaną.




 
 
jstynka Wysłany: 2012-10-20, 20:38   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 10 Sie 2011
Posty: 1049
szukam sprawdzonego przepisu na smaczną zupę-krem z dyni.
 
 
o-wieczka Wysłany: 2012-10-21, 17:53   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 1025
Skąd: Warszawa
Aj robię tak - gotuję dynię do miękkości, na maśle podducham cebulę z dwoma ząbkami czosnku. Potem wszystko miksuję solę, dodaję ztarkowany chedar lub parmezan i tyle :lizak:
 
 
poohatka Wysłany: 2012-10-21, 18:20   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6260
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym - pycha! :lizak:




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
jstynka Wysłany: 2012-10-29, 07:13   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 10 Sie 2011
Posty: 1049
dzięki serdeczne. o-wieczka, aż chciałoby się podać w chlebie, jak żurek.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group