Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomysł na obiad
Autor Wiadomość
focia Wysłany: 2009-12-05, 23:07   

Starsza Kobieta


Wiek: 27
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 5584
Skąd: Warszawa
Gotuje na miękko groszek - najlepiej wg mnie z cebulą, porem, białym pieprzem; odcedza i miksuje na gęste, gładkie puree przy okazji dosmaczając. Można dodać trochę masła :)




 
 
Khushi Wysłany: 2009-12-06, 10:18   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Wiek: 35
Dołączyła: 08 Paź 2008
Posty: 97
brzmi smakowicie, chyba sie skusze..dzieki :D




Chaos kontrolowany..
 
 
Nabla Wysłany: 2010-09-15, 15:04   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Drugiej opinii potrzebuje... W weekend przychodzi szef na "obiadokolacje po polsku" - szef jest wszystkozernym Wlochem bez pojecia o polskiej kuchni.

Mysle - zupa grzybowa, kluski slaskie, kompot truskawkowy ;) Tylko co do drugiego dania do tych klusek? Schabowy i gulasz odpadaja (bo cottoleta alla milanese i osso buco....). Zrazy zawijane? Rolady i modro kapusto? Szarlotka na deser czy moze makowiec? Rogaliki drozdzowe z roza? Podpowiedzcie cos...




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2010-09-15, 15:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Kirka Wysłany: 2010-09-15, 15:25   

Starsza Kobieta


Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 3999
koniecznie makowiec!
a do klusek, to nie wiem, ale menu brzmi bosko!




:police:
 
 
corgi Wysłany: 2010-09-15, 15:25   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 1308
Nabla napisał/a:
Rolady i modro kapusto

ZDECYDOWANIE ! Kluski śląskie z dziurką nie tolerują innego towarzystwa. :cool2:
Na deser może faktycznie makowiec, albo sernik (o ile masz dostęp do polskiego twarogu) albo może faworki ? (tylko że to nie "sezon" na faworki).
Jako zupę proponuję żurek zabielany ( z białą kiełbasą). Albo ogórkową z koperkiem. Albo czerwony barszcz z uszkami.
P.S.
Narobisz się po uszy !




Mój blog decoupage

Pomóżmy wyzdrowieć Kacperkowi - podaruj mu 1% swojego podatku
 
 
Nabla Wysłany: 2010-09-16, 09:47   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Dzieki, dostep do wszystkich polskich produktow mam (tu latwiej kupic w markecie "polish chleb" niz we Wroclawiu ;) ) - wiec moze zrobie przekroj przez slodycze i jakies nadziewane drozdzowe ciasteczka z makiem, twarogiem itp...




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
nawiedzona Wysłany: 2010-09-16, 09:49   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 3154
A pierogi z truskawkami albo ruskie?




Szczęście niejedno ma imię, czyli Jula, Marysia i Tomuś
 
 
Nabla Wysłany: 2010-09-16, 09:52   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Tez bym chetnie zrobila, zwlaszcza, ze strasznie mam ochote na ruskie ze skwarkami... tylko nie wiem co lepsze, pierogi czy drugie typu ziemniaki/mieso/surowka? Chce sie pochwalic polska kuchnia...

A poza tym to ja go bede karmic nieraz jeszcze przez najblizsze kilka lat ;) wiec okazja na druga opcje tez sie znajdzie...




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
nawiedzona Wysłany: 2010-09-16, 09:54   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 3154
Zrób i to i to ;)




Szczęście niejedno ma imię, czyli Jula, Marysia i Tomuś
 
 
pysznie Wysłany: 2012-02-06, 12:08   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 489
Skąd: lubuskie
Wyciagam watek ,bo brak pomyslu na obiad choc lodowka pelna :masakra:
Moze ktos podpowie?Wlasnie wrocilam z zakupow na tydzien i nie ruszam sie do sklepu ;)
Wiem,ze chce zuzyc szparagi...
I co dalej?
Mam na stanie:
-warzywa: ziemniaki,cebula, czosnek, por, pomidor, ogorek, papryka, szczypiorek , marchewka, brokuly, kalafior, pieczarki, fasolka szparagowa, brukselka
- wypelniacze:ryz, ziemniaki, makarony, cous cous, ryz na risotto
- miesa: piersi, mielone, palki z kurczaka, wedliny, mrozone krewetki, ryba i becon
- nabial: ser zolty, smetana, mleko, jogurt naturalny




 
 
late Wysłany: 2012-02-06, 12:37   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 11 Paź 2008
Posty: 1383
Skąd: Anglia
pysznie napisał/a:
Wiem,ze chce zuzyc szparagi...


Na szybko:

riosotto ze szparagami, mozna dodac bekon lub w wersji wegetarianskiej jakies warzywa

Tarta ze szparagami

Zupa szparagowa

Szparagi zapiekane z octem balsamicznym, jako dodatek do dania glownego

Stir fry ze szparagmi i krewetkami

Szparagi zawijane w piers kurczaka i zapiekane z sosem smietanowym
 
 
pysznie Wysłany: 2012-02-06, 14:02   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 489
Skąd: lubuskie
late napisał/a:
Szparagi zawijane w piers kurczaka i zapiekane z sosem smietanowym


Mysle,ze to bedzie opcja dla mojej calej rodziny ;)
Moglabym prosic o jakies wskazowki odnosnie przygotowania?
Dziekuje




 
 
Nabla Wysłany: 2012-02-06, 14:10   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Masz tam mase mozliwych kombinacji, np: palki z kurczaka ugotuj przez godzine w jakims aromatycznym plynie (w piwie na przyklad), potem posmaruj miodem z musztarda i zapiecz pod grillem. Brukselke obierz ze zwiedlych listkow, przekroj na pol, podsmaz na oliwie az zbrazowieje, dopraw sola, pieprzem, galka muszkatolowa. Do tego surowka z pomieszanych, drobno siekanych surowych warzyw.

Albo - z tartej marchwii, posiekanej cebuli i pomidorow zrob gesty sos, dopraw ziolami, zalej nim rybe i zapiecz. Do tego kuskus doprawiony mocno sokiem z cytryny i odrobina oliwy, mizeria z ogorkow z czosnkiem i cebula.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2012-02-06, 14:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
tirana Wysłany: 2012-02-06, 14:19   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 42
Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 405
Nabla aż mi ślinka pociekła :)




"Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć.
Miniesz, a więc to jest piękne!" W. Szymborska
 
 
 
pysznie Wysłany: 2012-02-06, 20:22   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 489
Skąd: lubuskie
late,Nabla, dziekuje za podpowiedzi...Obiady na trzy dni z glowy ;)




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group