Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Jogurtownica
Autor Wiadomość
Famke Wysłany: 2013-01-12, 12:05   Jogurtownica
Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 43
Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 1393
zastanawiam się nad zakupem jogurtownicy. Znalazłam dwa modele, które by mnie interesowały, ale nie ma opisu przygotowania. Czy ktoś ma jogurtownicę? Wystarczy samo mleko czy trzeba dodawać coś jeszcze? Warto kupić?






pichcenie
 
 
Olesiaa Wysłany: 2013-01-12, 14:00   

Temat po temacie, a bałagan w chacie
zołza ;D


Wiek: 29
Dołączyła: 31 Mar 2012
Posty: 243
Skąd: Berlin
Ja mam cos takiego w domu .
http://www.avogel.de/shop/produkte/joghurtbox.php
Oddam w dobre rece bo u mnie tylko kurzy się ;/





 
 
re_nutka Wysłany: 2013-01-12, 22:28   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Wiek: 29
Dołączyła: 21 Maj 2012
Posty: 110
Skąd: Z 1. piętra.
Olesia ja chętnie przygarnę, jak nikt nie zarezerwuje sobie.




"Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi cię na swój poziom i pokona doświadczeniem."

"Inteligentny wszystko zauważa. Głupi wszystko komentuje."
 
 
Dobra Wysłany: 2014-03-11, 08:32   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
wyciągam.
Wczoraj u koleżanki zjadłam PYSZNY jogurt naturalny. Normalnie, gdyby nie resztki przyzwoitości, pożarłabym jeszcze dwa słoiczki. Po dołożeniu łyżeczki domowego dżemu - jogurt naturalny spożyło również ze smakiem moje wybredne dziecię :zdziwko:
Zatem kupuję ustrojstwo, mam poleconą firmę, wiem jak robić, z jakich produktów i tylko ciekawa jestem Waszych doświadczeń - na jak długo wystarczyło Wam zapału z robieniem jogurtów? :cool2:




 
 
katarina. Wysłany: 2014-03-11, 08:53   

Poważnie uzależniona


Wiek: 37
Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 2748
Skąd: Warszawa
Dobra napisał/a:
Zatem kupuję ustrojstwo, mam poleconą firmę, wiem jak robić, z jakich produktów


A podzielisz się wiedzą? :) Bo za mną jogurtownica od jakiegoś czasu chodzi.





11.01.2007 [']
 
 
Druzjanna Wysłany: 2014-03-11, 08:55   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 10 Mar 2014
Posty: 17
Wczoraj w telewizji widziałam jak zrobić jogurt naturalny.Wystarczy mleko i mały naturalny jogurt wlać do mleka i podgrzać (nie gotować)Ciepły garnek owinąć w ręcznik lub koc i zostawić na kilka godzin np.12.Po tym dojrzewającym okresie wstawić do schłodzenia do lodówki.Następne porcje robić podobnie ale zostawiamy odrobinę tego naszego jogurtu dla zaszczepienia bakteriami.Jak ktoś lubi można wzbogacać różnymi dodatkami.
 
 
Dobra Wysłany: 2014-03-11, 09:58   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
właśnie podobno najkorzystniejsze jest nagłe przerwanie procesu fermentacji, czyli schłodzenie. Koleżanka robi wieczorem, wystawia na taras i chowa do lodówki ale to opcja nie na lato.
Jogurtownica wyglada tak:



słoiczki są "słooooodkie" ;)



i już jedzie do mnie paczka.

Wczorajszy jogurt który jadłam, był na bazie mleka 2% i jogurtu greckiego bakomy. Zamierzam powtórzyć przepis.

Sprzedający:
http://allegro.pl/sklep/2...a-artykulow-agd




 
 
czarnonaczarnym Wysłany: 2014-03-11, 10:41   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 2303
Dobra, a jakie mleko? Słyszałam, że takie z kartonu to się nie nadaje.




K Z L M
 
 
 
Dobra Wysłany: 2014-03-11, 10:45   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
podobno się nadaje, bo i tak dodajesz jogurt. Wypróbowane mleko to napewno pilos z lidla ;)




 
 
Nabla Wysłany: 2014-03-11, 10:52   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
czarnonaczarnym, nadaje sie, byle go nie gotowac przed (mimo, ze juz jest UHT, to jednak czas sterylizacji jest na tyle krotki, ze daje rade). Choc zwykle pasteryzowane bedzie lepsze.

Wazne jest, zeby mleka przed zrobieniem jogurtu nie gotowac, tylko podgrzac do 65*C i potrzymac troche w tej temperaturze - dzieki temu jogurt zgestnieje. Wiekosc jogurtownic robi to sama.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
czarnonaczarnym Wysłany: 2014-03-11, 10:57   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 2303
Robiliśmy kiedyś kefir i wychodził tylko z mleko pasteryzowanego :hyhy: .

Dzieki za wskazówki, specjalnie jogurtownicy kupować nie będę a termometr mam.




K Z L M
 
 
 
Druzjanna Wysłany: 2014-03-11, 11:52   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 10 Mar 2014
Posty: 17
Co do mleka trzeba zwrócić uwagę aby nie było ono o długiej trwałości do spożycia.Z takiego mleka jogurt będzie gorzkawy.

Dobra, Bardzo podoba mi się urządzenie do jogurtów.
 
 
Licho Wysłany: 2014-03-11, 12:37   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 2240
Skąd: z maliniaka
czarnonaczarnym napisał/a:
Robiliśmy kiedyś kefir i wychodził tylko z mleko pasteryzowanego

Nabla kiedyś mi tłumaczyła, że kefiru nie robi się tak jak jogurtu. Kefir robi się wkładając do mleka grzybka (?) kefirowego czy coś takiego...




:police:
 
 
Nabla Wysłany: 2014-03-11, 13:07   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
:love: Stare dobre czasy i Grzyb Klaudiusz :love:
http://babiniec-cafe.pl/v...?t=9434&start=0




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
focia Wysłany: 2014-03-11, 14:24   

Starsza Kobieta


Wiek: 27
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 5584
Skąd: Warszawa
Pamiętasz jak sypiałaś z Klaudiuszem pod kocem elektrycznym? :D :D :D

Mało co z krzesła nie spadłam jak przeczytałam wtedy maila od Ciebie: Spałam dziś z Klaudiuszem :D :D :D




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group