Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Thermomix - sprawdzone przepisy
Autor Wiadomość
Zaynah Wysłany: 2013-08-08, 13:07   Thermomix - sprawdzone przepisy

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: z g.
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 758
Skąd: Warszawa
Jestem od niedawna posiadaczką TM 31 i chętnie poznałabym sprawdzone przez Was przepisy (książkowe oraz takie, które same wymyśliłyście). Wczoraj przetestowałam zupę krem z kalafiora i z pewnością będę niejednokrotnie ja powtarzała, bo wyszła pyszna.

SKŁADNIKI:
500 g kalafiora
150 obranych marchewek
50 g cebuli
30 g masła
1,5 kostki rosołowej
30 g mąki
50 g serka topionego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
700 g wody
200 ml śmietany

PRZEPIS:
Cebulę przekrojoną w pół, rzucić na noże przez otwór - 5sek/obr.5
Dodać masło, zagotować - 3min/100stopni/obr.2
Dodać kalafior, marchewkę i rozdrobnić - 30sek/obr.7
Dodać wodę, mąkę, kostki, serek topiony, sól, pieprz i zagotować - 15min/100stopni/obr.4 nałożyć miarkę!
Po ugotowaniu zmiksować - 30sek/obr.7 nałożyć miarkę i przytrzymać!
Dodać śmietanę i gotować - 5min/80stopni/obr.3
Do smaku: koperek, natka pietruszki.
 
 
Zaynah Wysłany: 2013-08-13, 11:03   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: z g.
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 758
Skąd: Warszawa
Nie tracę nadziei, może ktoś się jeszcze dołączy ;-)

Zielone pesto z pietruszki:

Składniki:
1 pęczka pietruszki
25 g parmezan
50 g orzechów (jak użyłam nerkowców)
1-2 ząbków czosnku
70 g oliwy albo oleju
1-2 szczypty soli i pieprzu
opcjonalnie: suszone pomidory w zalewie

Przepis:
- wrzucamy do naczynia miksujacego czosnek - rozdrabniamy 2s/obr.8 (zgarnąć kopystka składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego)
- dorzucamy parmezan, orzechy i pietruszkę - rozdrabniamy 8s/obr.8
- dodajemy oliwę, sól i pieprz - mieszamy 20s/obr.3

Smacznego :-)
 
 
malenka Wysłany: 2013-08-13, 12:56   

Poważnie uzależniona


Wiek: 34
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 2814
Wyprobowalam: sernik rosa, kawe mrozona, jablecznik, chalke, buleczki maslane, nalesniki z warzywamy, krem z kalafiora, zupe pomidorowa. Wszystko wyszlo pyszne.




Antonio & []Hania[/url] & []Franio[/url]
 
 
Puuu Wysłany: 2013-08-13, 13:12   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 05 Lis 2012
Posty: 1868
Zaynah, a którą masz książkę?
Mam radość gotowania a wiem, że w tych wcześniejszych były inne przepisy.
Ja dodatkowo bardzo lubię barszcz czerwony(czysty) nie ma go w tej mojej książce a był w poprzedniej
 
 
Zaynah Wysłany: 2013-08-13, 13:30   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: z g.
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 758
Skąd: Warszawa
Puuu napisał/a:
Zaynah, a którą masz książkę?
Mam radość gotowania a wiem, że w tych wcześniejszych były inne przepisy.

Książki jeszcze nie mam, ale google służy pomocą i dodatkowo ze strony TM przepisy pobieram.

Puuu napisał/a:
ZaynahJa dodatkowo bardzo lubię barszcz czerwony(czysty) nie ma go w tej mojej książce a był w poprzedniej

Podzielisz się przepisem? :-)

Ja wiem, że w książkach i na forach przepisów jest masa - choć pewnie część z nich nie zachwyca jakoś mocno - stąd prośba żebyście polecały coś, co udało się już Wam sprawdzić :-)
 
 
Puuu Wysłany: 2013-08-13, 13:44   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 05 Lis 2012
Posty: 1868
Jutro poszukam (mam gdzieś na luźnych kartkach) i przejrzę jeszcze inne przepisy
 
 
Puuu Wysłany: 2013-08-23, 08:09   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 05 Lis 2012
Posty: 1868
Ja to mam zryw:)
Barszcz czerwony czysty
-500g czerwonych buraków
-50g marchewki
-50g pietruszki
-50g selera
-30g cebuli
-2 ząbki czosnku
-2 suszone grzyby
-50g boczku wędzonego
-1,5l wody
-2 kostki rosołowe
-1 liść laurowy
-3 ziarna ziela angielskiego
-kilka ziaren kminku
-1/2 łyżeczki pieprzu
-1 łyżeczka majeranku
-1 łyżka cukru
-1 łyżeczka soli
-1/2 cytryny

Obrane i pokrojone na kawałki warzywa i czosnek rozdrobnić 20s/obr5
Dodać boczek, kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie, grzyby, kminek, pieprz, sól, cukier, majeranek
wlać 1 1/2 l wody i gotować 20 min temp 100 obr 2 wsteczne
3 min przed końcem gotowania wycisnąć na pokrywkę sok z cytryny
po ugotowaniu przecedzić przez sito

mój komentarz: uwaga z boczkiem- kiedyś dałam trochę więcej bo akurat miałam taki kawałek- śmiesznie smakował jak wędzonka, a bez boczku smakuje dużo gorzej.
Ja nie daje grzybów wcale bo nie znoszę.
uwielbiam ten barszcz, mocno przypomina mi barszcz babci i mamy chociaż one chyba boczku nie dają :niepewny:
 
 
noon Wysłany: 2013-08-23, 08:27   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 06 Paź 2008
Posty: 826
Zaynah napisał/a:
Puuu napisał/a:
Zaynah, a którą masz książkę?
Mam radość gotowania a wiem, że w tych wcześniejszych były inne przepisy.

Książki jeszcze nie mam, ale google służy pomocą i dodatkowo ze strony TM przepisy pobieram.

też korzystam z tej strony i pierwsze co mi się nasunęło żeby polecić to sernik krówkowy- mega prosty w zrobieniu i przepyszny! Zamiast migdałów polecam orzechy włoskie.

Puuu
, o jak dobrze, ze wstawiłaś przepis na barszcz, zrobię w przyszłym tygodniu :)

Ze sprawdzonych zup mam przepyszną ogórkową, jakby ktoś reflektował to też wstawię przepis :)
 
 
Puuu Wysłany: 2013-08-23, 08:30   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 05 Lis 2012
Posty: 1868
noon, jeśli ogórkowa książkowa to również polecam i kusisz sernikiem a ja na diecie....
 
 
noon Wysłany: 2013-08-23, 08:36   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 06 Paź 2008
Posty: 826
Puuu napisał/a:
noon, jeśli ogórkowa książkowa to również polecam i kusisz sernikiem a ja na diecie....

tak, książkowa.
Na diecie też trzeba sobie sprawiać przyjemności :hyhy:
 
 
Zaynah Wysłany: 2013-09-12, 12:15   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: z g.
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 758
Skąd: Warszawa
noon napisał/a:
Ze sprawdzonych zup mam przepyszną ogórkową, jakby ktoś reflektował to też wstawię przepis :)

Podzielisz się przepisem? :)
 
 
noon Wysłany: 2013-09-12, 17:27   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 06 Paź 2008
Posty: 826
Zaynah napisał/a:
noon napisał/a:
Ze sprawdzonych zup mam przepyszną ogórkową, jakby ktoś reflektował to też wstawię przepis :)

Podzielisz się przepisem? :)

No jasne :)

Skladniki:
- 100g warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula)
- 250g ogórków kiszonych (ja daję więcej, około 800g i siekam obrane)
- 250g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 pierś z kurczaka (ok 130g)
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżka mąki (ok 20g)
- masło (ok łyżeczki)
- 1 MT słodkiej śmietanki

Wykonanie
- posiekać ogórki- czas 10s, obr.poz. 4-5 i przełożyć do innego naczynia
- na wirujące noże wrzucić cebulę- czas 6s, obr.poz. 5-6, dodać pozostałe warzywa i siekać- czas 8s, obr.poz. 5-6, założyć motylek
- dodać masło, pokrojone w kostkę mięso, ziemniaki, przyprawy, uzupełnić wodą do 1/2l- czas 10min, temp.Varoma, obr.poz.1,5
- dołączyć ogórki, mąkę, śmietanę i wodę jeśli trzeba, gotować- czas 10min, temp.100st., obr.poz.1

Ja wydłużam czas gotowania do 15 min i pod koniec drugiego got.dodaję koperek. Polecam :hyhy:
 
 
eloo Wysłany: 2013-09-25, 07:12   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 880
Skąd: wafka
Ja lubię bułki pszenne z przepisu:
100 g zmielonej pszenicy
400 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki soli
220 g ciepłej wody
40 g oleju
40 g drożdży świeżych
1 szczypta cukru
+ dodatki, czyli jajko do posmarowania i ziarna do posypania

Wszystkie składniki do naczynia (bez dodatków) na 2 min/zamknięte naczynie/kłos
Uformować ok. 8 bułek, posmarować jajem, posypać ziarnami i wstawić do zimnego piekarnika na 30 min/200st (przed włożeniem wolę poczekać aż urośnie, bo czasem bułki wychodzą zbyt zbite)

Mój ulubiony "baileys":
250 gramów wódki (ja dodaję pół spirytusu i pół wody)
1 puszki gotowej masy krówkowej, kajmak
200 gramów śmietanki 30% lub 36%
1 łyżek KAWY ROZPUSZCZALNEJ
1 torebki cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru pudru lub zwykłego

Przepis:
Do naczynia miksującego włożyć masę krówkową, cukier waniliowy, wsypać kawę rozpuszczalną, cukier puder i śmietanę, wymieszać 10s/obr.10, podgrzewać 4 min/90C/.obr.2. Podgrzewać kolejne 4min/90C/obr.3 dodać powoli alkohol. Przelać do butelki wypłukanej gorącą wodą.
Przelać do butelki. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu




Bartek
Kacper
 
 
 
baskent Wysłany: 2013-09-25, 08:07   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 2177
Regularnie robimy:
- zupy: pomidorową, pieczarkową i grochową,
- napój na dzień dobry
- kawę mrożoną
- capuccino
- karkówkę po karkonosku
wg przepisu z książki "Radość gotowania".

Zupy ogórkowej nie próbowałam, chętnie zrobię, skoro polecacie, także bułeczki. Szukam też fajnego ciasta, które się szybko samo zrobi ;)
 
 
eloo Wysłany: 2013-10-04, 12:27   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 880
Skąd: wafka
baskent napisał/a:
Szukam też fajnego ciasta, które się szybko samo zrobi ;)

A jakiego rodzaju ciasta? Bardziej babka, czy z kremem? Gdzieś miałam przepis na cynamonowe, ale to żadne wielkie ciasto, przy czym ze składników, które się raczej ma w domu.

Ostatnio testowałam mąkę do pieczenia chleba (taką z logo thermomixu), nie wiem co miało być w niej wyjątkowego, pewnie nic, ale była pełnoziarnista. Upiekłam chleb z przepisu z opakowania. Chleb wyszedł i wszystkim smakował. Teraz szukam fajnego przepisu do chleba na zakwasie. Jak znajdę i przetestuję, to się pochwalę.




Bartek
Kacper
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group