Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Thermomix - sprawdzone przepisy
Autor Wiadomość
DC Wysłany: 2014-08-08, 08:23   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 17 Lis 2008
Posty: 275
Skąd: Westpreussen
A mi własnie pierwszy raz udało sie "skopać" bulion warzywny.... :zalamany: dałam za mało soczystych warzyw, czyli mniej pomidorów (zamieniłam na paprykę), cukinia też lekutko przywiędła byla i niestety TM zaliczył pierwsze, na szczęście lekkie, przypalenie :kwasny: ale bulion sam w sobie wyszedł całkiem spoko, następnym razem dam pomidorów zgodnie z przepisem i dodatkowo paprykę




Im bardziej poznaję ludzi-tym bardziej kocham zwierzęta
 
 
 
zulam Wysłany: 2014-10-03, 12:41   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 3633
Przymierzam się do ketchupu - robiłyście? No i znów mam problem, bo nie wiem czy z kg pomidorów robic wyrzucając z nich środek czy juz ma być 1 kg bez pestek - jakoś mam wrażenie, że w TM to ma duże znaczenie :oczami:




 
 
rudy kot Wysłany: 2014-10-08, 09:52   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 205
Skąd: :)
Ja robiłam z 1 kg z pestkami. Ale robiłam ze swojego przepisu - nie z książki.

W TM robi się wygodnie nie trzeba mielić warzyw (jak mam w przepisie), ani mieszać :D




Tu bloguję
 
 
 
marybloodymary Wysłany: 2014-10-13, 07:26   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Wiek: 29
Dołączyła: 27 Maj 2012
Posty: 11
Chałwa z Termomixa jest boska:P
 
 
DC Wysłany: 2014-10-14, 18:28   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 17 Lis 2008
Posty: 275
Skąd: Westpreussen
marybloodymary napisał/a:
Chałwa z Termomixa jest boska:P
przepis plizzzzzzzz :hyhy:




Im bardziej poznaję ludzi-tym bardziej kocham zwierzęta
 
 
 
karola70 Wysłany: 2014-10-15, 15:31   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Wiek: 27
Dołączyła: 06 Wrz 2012
Posty: 37
Skąd: Gd
marybloodymary napisał/a:
Chałwa z Termomixa jest boska:P


a dodajesz do niej jakieś bakalie? czy taka sama sezamowa też jest boska ?
 
 
DC Wysłany: 2014-10-19, 18:48   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 17 Lis 2008
Posty: 275
Skąd: Westpreussen
Za chałwę się nie zabrałam, ale za to popełniłam krem orzechowo czekoladowy... z maślanymi bułeczkami :lizak:




Im bardziej poznaję ludzi-tym bardziej kocham zwierzęta
 
 
 
Dzej Wysłany: 2014-11-08, 17:10   

Starsza Kobieta


Dołączył: 05 Wrz 2008
Posty: 4769
Dziewczyny, moja teściowa miała w książce kucharskiej do TM2 przepis na pyszną kawę latte, nie mrożoną, zwykłą na ciepło. Ma może któraś z Was ten przepis? Kawę rozpuszczalną dosypywało się do naczynia, nie mówię o opcji kawa + mleko spienione w TM.




"Każdy cytat w Internecie wygląda na prawdziwy" Józef Piłsudski

 
 
Dzej Wysłany: 2014-11-11, 14:24   

Starsza Kobieta


Dołączył: 05 Wrz 2008
Posty: 4769
Zdobyłam przepis na moją ulubioną Latte, więc wklejam:

* mleko 500 g (czyli 0,5 l)
* 4 łyżeczki kawy (jeśli ktoś woli mocniejszą - odpowiednio więcej)
* cukier waniliowy (ja nie słodzę, więc pomijam ;) )

1) 7 min / 90°C / obr. 3
2) 10 sec / obr. 7




"Każdy cytat w Internecie wygląda na prawdziwy" Józef Piłsudski

 
 
karola70 Wysłany: 2014-11-12, 15:19   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Wiek: 27
Dołączyła: 06 Wrz 2012
Posty: 37
Skąd: Gd
udało mi się w końcu zrobić chałwę ;)
była pyszna, ale ilość oleju wyciekającego z niej trochę mnie przerosła :zdegustowany: .
Próbowałam wyciskać i odsączać, lecz niewiele mi to dało, nadal jest przeraźliwie tłusta.
 
 
rudy kot Wysłany: 2014-12-08, 22:10   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 205
Skąd: :)
karola70, ja nie próbowałam robić chałwy, ale może tak na gęste sitko dać i odsączyć jak ser?




Tu bloguję
 
 
 
DC Wysłany: 2015-05-29, 11:30   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 17 Lis 2008
Posty: 275
Skąd: Westpreussen
Bardzo nam podpasowały:
BUŁKI JOGURTOWE
250 g mąki orkiszowej
20 g oliwy
80 g wody
400 g mąki pszennej
40 g drożdży
1,5 łyżeczki soli
400 g jogurtu naturalnego

Wykonanie:
1.Do naczynia włożyć wszystkie składniki, wyrabiać: 3 min / zamknięte naczynko/kłosek
2.Wyłożyć ciasto na opruszony mąką blat, uformowac walec, podzielić na ok. 16 części, uformowane bułki układać na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach.
3. Blaszki przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok.30 min)
4. Piec na środkowej szynie 20 min w 220 st. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą aby bułki były bardziej napowietrzone

Przepis pochodzi z bloga: http://la-wendowo.blogspo...-jogurtowe.html




Im bardziej poznaję ludzi-tym bardziej kocham zwierzęta
 
 
 
DC Wysłany: 2015-12-11, 10:59   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 17 Lis 2008
Posty: 275
Skąd: Westpreussen
Dziewczyny, zaglądacie tu? HELP !! macie jakiś sprawdzony przepis na pierniczki, żeby jeszcze do Świąt zmiękły? Właśnie się ocknęłam..... :masakra:




Im bardziej poznaję ludzi-tym bardziej kocham zwierzęta
 
 
 
patllinka Wysłany: 2016-01-18, 15:11   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 27 Sie 2015
Posty: 10
Kochane, a macie może jakiś fajny przepis na rybkę z Thermomixa? Kupiłam wczoraj w sklepie świeżego pstrąga i nie za bardzo mam ochotę go smażyć. Może jakies pulpeciki? Albo zupa? Poradźcie!
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2016-01-18, 15:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Zmora Wysłany: 2016-07-26, 16:57   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 11 Wrz 2008
Posty: 5306
Czy ktoś umiałby mi podpowiedzieć, jak przyrządzić wątróbkę (króliczą) w TM? Najchętniej w całości, ew. jako pasta na kanapki...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group