Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Thermomix - sprawdzone przepisy
Autor Wiadomość
Shonka Wysłany: 2016-07-27, 08:57   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 550
Zmora napisał/a:
Czy ktoś umiałby mi podpowiedzieć, jak przyrządzić wątróbkę (króliczą) w TM? Najchętniej w całości, ew. jako pasta na kanapki...


Na pastę nie robiłam, ale do pasztetu gotowałam wątróbkę i inne części królika w koszyczku. Wydaje mi się, że to by było rozwiązanie dla Ciebie. Na czas gotowania można od razu dodać przyprawy, warzywa, ale równie dobrze możesz zrobić samo mięso.




J.
 
 
Zmora Wysłany: 2016-07-27, 11:31   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 11 Wrz 2008
Posty: 5297
Shonka, dzięki za podpowiedź, jeszcze nic nie robiłam w koszyczku!
 
 
Puuu Wysłany: 2016-07-27, 12:29   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 05 Lis 2012
Posty: 1866
a macie jakiś sprawdzony przepis na masę do tortu? z bitą śmietaną odpadają - im bardziej zależy mi na tym żeby masa wyszła tym większe prawdopodobieństwo, że albo zacznę robić masło albo nie ubije się do końca i potem masa popłynie a normalnego miksera nie posiadam :/
 
 
markdottir Wysłany: 2016-07-28, 05:57   

Starsza Kobieta
Wojtek, lat 12 i pogodynka


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 8107
Skąd: z szuflady
A śmietana pól na pół z marscapone? Dla mnie to podstawa mas tortowych.





Madame rośnie i Mademoiselle też
1% dla Patryka
 
 
Puuu Wysłany: 2016-07-28, 06:03   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 05 Lis 2012
Posty: 1866
markdottir, to właśnie szeroko pojęta masa śmietanowa dla mnie - w thermomixie ni cholerę nie zrobie - znaczy się zrobię ale niekoniecznie mi wyjdzie jak mają być goście - z racji tego że w tm nic nie widać a każda śmietana lubi mieć własny czas ubijania często przeoczę TEN moment dlatego szukam przepisu który da mi pewność, że będzie ok a nie tak jak ostatnio zmarnuję hektolitry kremówki :zawstydzony:
 
 
esoes Wysłany: 2016-07-28, 06:31   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 02 Maj 2015
Posty: 737
Ubij smietane recznie, zwykla trzepaczką za 3 zlote. Taniej niz marnowac hektolitry smietany. To trwa kilka minut ;) . Trzepaczke mozna potem wyrzucic :)
 
 
Nabla Wysłany: 2016-07-28, 08:04   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Puuu, wszelkie kremy maślane lub maślanobudyniowe są mniej wrażliwe na czas ucierania. Albo nutella z mascarpone pół na pół. Thermomixa nie mam, więc nie podam Ci programu, ale jakieś zwykłe ucieranie na pewno ma, więc po prostu włącz na kilka minut i jak za krótko to dodaj jeszcze trochę i już.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
DC Wysłany: 2016-08-11, 06:42   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 17 Lis 2008
Posty: 275
Skąd: Westpreussen
Wczoraj popełniłam zupę rybną z warzywami (Kuchnia Śródziemnomorska). Niezdecydowanym polecam. Przymierzałam się do niej już jakiś czas, bo byłam ciekawa smaku i dla mnie :lizak: (fakt przyznaję się jest to pierwsza zupa rybna jaką jadłam w życiu :rotfl: )




Im bardziej poznaję ludzi-tym bardziej kocham zwierzęta
 
 
 
alexa Wysłany: 2016-08-11, 17:08   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Od przyszlego tygodnia będę posiadaczką tego cuda, korzystacie dodatkowo z przepisow z.. ? Książeczka w komplecie? Net? Jakies specjalne ksiązki?




 
 
Puuu Wysłany: 2016-08-11, 18:05   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Wiek: 32
Dołączyła: 05 Lis 2012
Posty: 1866
alexa, ja mam jakas ksiazke podstawowa ale wiekszosc przepisow z przepisowni - strona z przepisami I te z dobrymi ocenami zazwyczaj calkiem niezle.
 
 
Zmora Wysłany: 2016-08-11, 18:20   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 11 Wrz 2008
Posty: 5297
alexa, mam książkę ABC z nośnikiem i to mi dało jakieś pojęcie o gotowaniu w TM. Założyłam też profil na mojthermomix.pl i nawet dokupilam tam jakieś przepisy, ale Puuu ma rację, że w sumie przepisownia jest wyczerpująca...
 
 
alexa Wysłany: 2016-08-12, 16:36   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Dzięki :)




 
 
Zmora Wysłany: 2016-08-13, 10:37   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 11 Wrz 2008
Posty: 5297
Podrzucam też link do przepisów na podobną maszynę - Kohersen. Jeszcze nie próbowałam ich adaptować na TM, ale te przepisy są dla mnie dużo bardziej atrakcyjne niż z ABC, więc na pewno będę do nich sięgać.
http://www.kohersen.pl/content/80-przepisy

Aha, rewelacyjnie wyszły mi bezy, pierwszy raz od lat (!):
http://www.przepisownia.pl/przepisy/bezy/340597
Robiłam z połowy składników, upiekły się na złoto, a nie na biało, ale konsystencja bardzo dobra (zwykle mi nie wysychają i robią się ciągnące gioty)
 
 
alexa Wysłany: 2016-08-13, 10:51   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Ja póki co podpatruję tworzenie w TM u mamy i korzystamy z tego wszyscy, bo babcia co chwilę coś nam podrzuca albo dzwoni zeby przyjechać ;)




 
 
Marmolada Wysłany: 2016-08-13, 19:14   

Pampersa mi dali i nowym nazwali
irishhead


Jak do nas trafilas?: Google
Wiek: 27
Dołączyła: 27 Paź 2011
Posty: 36
Ja jestem zakochana w Focacci z TM. Jedynie, co to dodaje o pół łyżeczki więcej cukru i soli żeby był wyraźniejszy smak.




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group