Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pasty wege do pieczywa
Autor Wiadomość
Evvie Wysłany: 2013-08-23, 11:56   Pasty wege do pieczywa

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
Jeżeli był już taki temat to proszę o zamknięcie ale ja nie znalazłam.


Na wakacjach serwowano nam przepyszne pasty wegetariańskie do chlebka. Myślę o nich nieustająco i chętnie bym popróbowała.

Podzielicie się sprawdzonymi przepisami? :padam:
Zakupiłam wczoraj puchę cieciorki i dalej nie wiem co z nią zrobić :zakrecony:




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
Nabla Wysłany: 2013-08-23, 12:01   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Evvie napisał/a:
Zakupiłam wczoraj puchę cieciorki i dalej nie wiem co z nią zrobić

Hummus ;)

Poza tym wege (w sensie wegetarianskie ale nie weganskie) pasty sa w pascianym watku dosc powszechne:
http://babiniec-cafe.pl/viewtopic.php?t=2231




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Evvie Wysłany: 2013-08-23, 12:18   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
Hummus czasem kupuję jako gotowca, a chciałabym zrobić sama coś na bazie awokado, cieciorki czy soi.


Dzięki Nabla, lecę czytać.




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
poohatka Wysłany: 2013-09-20, 12:27   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6259
i tu chyba też może pasować? :)




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
Evvie Wysłany: 2013-09-25, 13:32   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
Pooh, jesteś wielka, dzięki :padam: w weekend zrobiłam souhtwestern i wyszło niebiańsko. Kolejny będzie z burakami :lizak:




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
poohatka Wysłany: 2013-09-25, 15:30   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6259
Pinterest moim przyjacielem! :hyhy:




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
Evvie Wysłany: 2013-11-04, 08:53   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
Jako średnio początkująca kucharka wege, popełniłam kilka fajnych past do pieczywa:


1. słonecznikowa: (100g namoczonych przez noc ziaren słonecznika, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki curry, 1 ząbek czosnku, cebula szalotka, łyżka przecieru pomidorowego) - potraktować blenderem

2. ciecierzyca z rukolą ( pucha cieciorki, garść rukoli, pół czerwonej papryczki chili, oliwa extra vergine, sól, ząbek czosnku, tymianek) - składniki zmiksować. Kolor pasty jest bossssski

3. pasta z czerwonej fasolki kidney - puszka dobrze odsączonej czerwonej fasolki, 2 ząbki czosnku, duża cebula, oliwa extra vergine, pół papryczki chili, sok z połowy cytryny; sól do smaku, mielony kminek)




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
poohatka Wysłany: 2013-11-04, 09:04   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6259
Evvie napisał/a:
3. pasta z czerwonej fasolki kidney - puszka dobrze odsączonej czerwonej fasolki, 2 ząbki czosnku, duża cebula, oliwa extra vergine, pół papryczki chili, sok z połowy cytryny; sól do smaku, mielony kminek)
Cebula surowa? I bez kminku jest sens się za to brać? ;)




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
Evvie Wysłany: 2013-11-04, 09:47   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
poohatka napisał/a:
Evvie napisał/a:
3. pasta z czerwonej fasolki kidney - puszka dobrze odsączonej czerwonej fasolki, 2 ząbki czosnku, duża cebula, oliwa extra vergine, pół papryczki chili, sok z połowy cytryny; sól do smaku, mielony kminek)
Cebula surowa? I bez kminku jest sens się za to brać? ;)


surowa cebula. Myślę, że bez kminku da radę. Można dać gałkę muszkatołową albo pieprz ziołowy.

Poohatka, robiłam też pastę na bazie fasolki ale z dodatkiem duszonych pieczarek i podsmażonej cebuli. Do tego dużo natki pietruchy i też wyszło obłędnie.

A wczoraj popełniłam coś na wzór pasty Ajwar ale jeszcze nie próbowałam, więc nie polecę :zawstydzony:




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
poohatka Wysłany: 2013-11-04, 09:59   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6259
Ta surowa cebula to dla mnie ciut zbytni hardcore, może tej wersji z pieczarkami bym spróbowała... Brzmi baaaardzo apetycznie. :lizak:




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
Evvie Wysłany: 2013-11-04, 10:23   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
poohatka napisał/a:
Ta surowa cebula to dla mnie ciut zbytni hardcore, może tej wersji z pieczarkami bym spróbowała... Brzmi baaaardzo apetycznie. :lizak:


spróbuj, bo czadowo smakuje. Jest fajnie wilgotna i mega aromatyczna :lizak:




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
darkbulka Wysłany: 2013-11-13, 17:35   
Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 7425
ja zrobilam te z burakami, z przepisu poohatki, (obrazek) i wyszlo calkiem ok. chociaz wole buraki z chrzanem :hyhy:
Musze te wersje z awokado wyprobowac, bo ostatnio jest to owoc, ktory zajadam non stop.
 
 
Evvie Wysłany: 2013-11-14, 10:06   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
ja też się awokado zajadam i jeszcze się nie znudziło.

No i naprodukowałam w weekend pastę: pieczony bakłażan, pieczona papryka, pieczony czosnek, tahina, sól, chili :lizak: wyszło pyyyycha




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
darkbulka Wysłany: 2013-11-16, 06:35   
Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 7425
zrobilam te z awokado, dodalam czosnek zamiast papryczki. wyszla swietna, dzieciom tez smakowala :D
 
 
Evvie Wysłany: 2013-11-18, 11:19   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
mam kolejny hicior i ta zajęła chyba pierwsze miejsce :lizak:

puszkę cieciorki zmiksowałam z olejem rzepakowym (oliwa ma jednak charakterystyczny posmak, a zależało mi na neutralu) do tego wkroiłam paseczki pomidorów suszonych i garść kaparów; szczyptę chili i szczyptę oregano
Jest cza-do-wa. Polecam.

Aaaaaa w ramach "nawracania" rodziny popełniłam też słodką pastę z awokado, która jest naszą nową, domową "nutellą"

Miksuje się awokado z orzechami laskowymi albo migdałami. Do tego miód (albo ksylitol) i 2 czubate łyżki kakao w proszku. Pyszne i zdrowe źródło kwasów omega 3 :oczami:




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group