Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pasty wege do pieczywa
Autor Wiadomość
focia Wysłany: 2013-11-18, 11:24   

Starsza Kobieta


Wiek: 27
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 5584
Skąd: Warszawa
Ja kocham pastę ukradzioną od forumowej Kropki :D

- opakowanie serka kanapkowego - typu Twój Smak
- opakowanie suszonych pomidorów w oleju, odcedzonyc
- garść czarnych oliwek
- mała czerwona cebulka, posiekana
- sól, pieprz
- ew. łyżka jogurtu naturalnego

Wszystko miksuję na względnie gładką pastę. Najlepiej mi wchodzi z chlebem ze śliwką, żurawiną albo rodzynkami.




 
 
darkbulka Wysłany: 2013-11-18, 11:26   
Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 7425
Evvie napisał/a:
Miksuje się awokado z orzechami laskowymi albo migdałami. Do tego miód (albo ksylitol) i 2 czubate łyżki kakao w proszku. Pyszne i zdrowe źródło kwasów omega 3

wow, niezle. napewno wyprobuje :D

te kaparami moze tez, choc za kaparami nie przepadam.
a probowalas ze swierzej cieciorki? czujesz roznice meidzy puszkowa?ja do tej pory sama gotowalam....
 
 
Evvie Wysłany: 2013-11-18, 12:22   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
fociu, dzięki wielkie. Spróbuję na pewno ale mienię serek na kozi. Brzmi pyyyysznie.


Darkbulka, jeśli mam być szczera to wolę własnoręcznie gotowaną cieciorkę. Jest smaczniejsza ale różnica nie jest jakoś mocno drastyczna.
Natomiast w związku z tym, że przeszłam na wege ale bez nabiału krowiego to i tak sporo czasu zabiera mi codzienne ogarnianie się w kuchni. Nie daję rady wszystkiego sama gotować i puszkami się podpieram




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
darkbulka Wysłany: 2013-11-18, 12:25   
Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 7425
Evvie, a dzieci tez?? chodzi mi o wege?
 
 
Evvie Wysłany: 2013-11-18, 12:30   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
Dzieci nie ale trochę zmian i tak im wprowadzam, żeby było bardziej zdrowo i modyfikujemy menu, żeby było mniej mięcha.

Mąż zrobił wczoraj kotleciki / pulpeciki z mielonej piersi indyka ale połowę mięsa zastąpiliśmy zmiksowaną białą fasolą. No i wyszły bardzo smaczne ponoć. Młodzież wsuwała aż miło :zawstydzony:




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
darkbulka Wysłany: 2013-12-09, 07:23   
Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 7425
probowalyscie robic serek z orzechow nerkowaca?
orzechy, mleko zwierzece agar i przyprawy? dobre to? :hyhy:
 
 
Evvie Wysłany: 2013-12-09, 09:44   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
Ja nie robiłam.

Wczoraj popełniłam "nutellę" z orzechów laskowych, mleka sojowego, daktyli i kakao.
Niestety mój blender ledwo przeżył miksowanie orzechów i chyba muszę się rozejrzeć za nowym sprzętem.




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
Evvie Wysłany: 2014-01-20, 14:55   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
Mam kolejne 3typy, które są na liście TOP the best

1
zmiksowana ciecierzyca
olej z pestek dyni
sól pieprz
do masy dorzucam pokrojone suszone pomidory (z zalewy) + garść kaparów

2
pasta bezjajeczna z bloga jadłonomia
Składniki:

1 kostka naturalnego tofu, 180 g
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki syropu z agawy, miodu lub szczypta cukru pudru
1 łyżeczka czarnej soli (pierwszy raz dałam zwykłą himalajską i też wyszło super)
spora szczypta kurkumy
spora szczypta czarnego pieprzu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
(wszystko się blenderuje - poza szczypiorem, który dodaję na koniec)

3 smalec wege (bajecznie smakuje z ogórkiem kwaszonym)

2 cebule i 1 jabłko pokroić w kosteczkę i smażyć na 4 łyżkach oleju. Do smażenia dorzucić 2 liście laurowe, 1 ziarno jałowca, 1 ziarno ziela angielskiego. Po przyrumienieniu wymieszać ze zmiksowaną fasolą (około 1 szklanki). Dodać majeranek, pieprz, sól.
Najlepszy jest na drugi dzień (jak się przegryzie).




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
katarina. Wysłany: 2014-01-20, 19:57   

Poważnie uzależniona


Wiek: 37
Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 2748
Skąd: Warszawa
Evvie napisał/a:
wymieszać ze zmiksowaną fasolą


a może być taka z puszki? :zawstydzony:





11.01.2007 [']
 
 
nieznajowa Wysłany: 2014-01-20, 21:15   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 01 Wrz 2010
Posty: 1797
Ja ten smalec wege robię z suchej fasoli, którą namaczam i gotuję. Pierwszy przepis jaki znalazlam na to mowil, ze kazde ziarno trzeba obrac z łupiny i tak dwa razy zrobilam ale roboty przy tym masa więc ostatnio juz w obieranie sie nie bawiłam i wyszedł bardzo dobry. Dodalam tez piec ząbków czosnku ( na szklanke fasoli, jedno jablko i dwie cebule). No i tymianek bo mi sie majeranek skończył.




 
 
poohatka Wysłany: 2014-01-21, 08:04   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6260
Czy taki "smalec" daje wrażenie tłustości? Bo bardzo chciałabym spróbować, ale akurat nie tej właściwości prawdziwego smalcu szukam. ;)




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
skrzacik Wysłany: 2014-01-21, 08:12   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3685
Skąd: Warszawa
Z past na bazie ciecierzycy przerobiłam już chyba wszystko przez ostatnie 10 lat, więc przeprosiłam się z białą fasolą.

Zrobiłam pastę z białej fasoli, pieczonej papryki, czosnku, łyżeczki octu ryżowego i oliwy. Sól, pieprz (opcjonalnie można dodać kuminu, ale mocno zmienia smak). Pychota. :lizak:

Z past na pieczywo uwielbiam też baba ghanoush. :love:

Wszystko w wersji beznabiałowej oczywiście.




 
 
Evvie Wysłany: 2014-01-21, 08:21   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
katarina. napisał/a:
Evvie napisał/a:
wymieszać ze zmiksowaną fasolą


a może być taka z puszki? :zawstydzony:


może ale z ugotowanej z suchej wychodzi smaczniejszy (jest neutralna w smaku) a z puchy raczej ta fasola maziowata


poohatka napisał/a:
Czy taki "smalec" daje wrażenie tłustości? Bo bardzo chciałabym spróbować, ale akurat nie tej właściwości prawdziwego smalcu szukam. ;)


Pooh, no właśnie daje wrażenie, że je się tłuste mazidło smalcowe, a tu samo zdrowie i sporo białka.

Ja też nie obierałam fasoli, bo by mnie chyba śmierć zagryzła. Tylko ją porządnie zblenderowałam.
Czosnek był w przepisie ale nie dawałam, bo mój mąż nie znosi :zalamany:


Skrzaciku, dzięki za przepis. Wypróbuję przy najbliższej okazji :padam:




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
skrzacik Wysłany: 2014-01-21, 08:35   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3685
Skąd: Warszawa
Tę białą fasolę, to też na spokojnie możesz zrobić z puszki.

A jak nie masz czasu piec papryki, to kiedyś zrobiłam też z grillowanej marynowanej i było też super.




 
 
nieznajowa Wysłany: 2014-01-21, 10:31   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 01 Wrz 2010
Posty: 1797
Jak robiłam ten smalec z tego przepisu z obieraniem fasoli to tam w nim było strasznie dużo oleju (chyba poł szklanki). Ja dodałam mniej ale i tak był tłusty właśnie jak smalec. Teraz dodałam tle oleju co do smażenia i resztę wody i wyszło super - nie za tłusty ale nadal smakuje faktycznie jak smalec, pod te pastę już żadnego smarowidła nie używam.




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group