Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pasty wege do pieczywa
Autor Wiadomość
poohatka Wysłany: 2014-01-21, 10:41   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6258
Może mężowi bym tym sposobem co zdrowszego, niż wędliny, przelansowała... :hyhy:




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
Dobra Wysłany: 2014-01-21, 11:05   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
zainspirowałyście mnie i dzisiejsze śniadanie baaardzo mi smakowało.

awokado,
kilka kropel oliwy
limonka
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

wszystko rozgniecione i wymieszane widelcem, na razowym chlebie - pychota!




 
 
katarina. Wysłany: 2014-01-21, 12:36   

Poważnie uzależniona


Wiek: 37
Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 2748
Skąd: Warszawa
Evvie napisał/a:
katarina. napisał/a:
Evvie napisał/a:
wymieszać ze zmiksowaną fasolą


a może być taka z puszki?


może ale z ugotowanej z suchej wychodzi smaczniejszy (jest neutralna w smaku) a z puchy raczej ta fasola maziowata


Dziękuję. Dopytam jeszcze, szklanka fasoli to po ugotowaniu już tak? Bardzo mam małe doświadczenie z gotowaniem fasoli, wiec proszę o podpowiedź, zostawiam namoczoną na noc, potem gotuję, ale wodę z namaczania się odlewa czy właśnie w tej gotować? I jak długo? :zawstydzony:





11.01.2007 [']
 
 
Zmora Wysłany: 2014-01-21, 12:57   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 11 Wrz 2008
Posty: 5302
katarina., skoro masz małe doświadczenie, to podzielę się swoim w nieco innym zakresie, niż pytasz: fasolę namacza się w temp. pokojowej.
 
 
katarina. Wysłany: 2014-01-21, 13:10   

Poważnie uzależniona


Wiek: 37
Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 2748
Skąd: Warszawa
Zmora, dzięki! Wiem, że moje pytania dziwnie brzmią, ale fasolę to ja chyba raz gotowałam i to było dawno ;)





11.01.2007 [']
 
 
Evvie Wysłany: 2014-01-21, 13:31   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
Ja szklankę fasoli zalewam wodą na noc (woda z kranu - temperatura obojętna). Następnego dnia rano wylewam wodę, wlewam nową i gotuję. Jeśli się na wierzchu utworzy piana (szumowiny) to ją zbieram i usuwam. Gotuję na oko .... sprawdzam co jakiś czas czy fasola jest miękka.
Jeśli dzień jest roboczy i rano jadę do pracy to zmieniam wodę i fasola się moczy dalej :hyhy:

To na prawdę nic trudnego, a jednak różnica w smaku jest spora.

Katarina, ja brałam szklankę przed ugotowaniem ale to przepis na pastę, nie ciasto, więc proporcje można dobierać według własnego uznania. Uda się na pewno. Moja mama właśnie do mnie dzwoniła i przyznała się, że właśnie pożarła mi tę pastę z lodówki, bo nie mogła się powstrzymać.




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
poohatka Wysłany: 2014-01-21, 13:32   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6258
A propos gotowania fasoli - ostatnio nie namoczyłam - gotowałam w szybkowarze 1h. I wyszła super - mięciutka i w przeciwieństwie do namaczanej (też gotowanej w szybkowarze) - nie popękała!




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
katarina. Wysłany: 2014-01-21, 20:08   

Poważnie uzależniona


Wiek: 37
Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 2748
Skąd: Warszawa
Evvie, bardzo Ci dziękuję. Tak mi coś świtało, że wodę się odlewa. Potem mnie olśniło, że mama tak robiła. Wiem, że smak dużo lepszy niż z puszki - podejmę próbę :)
Na szczęście pieczenie idzie mi dużo lepiej ;)





11.01.2007 [']
 
 
katarina. Wysłany: 2014-01-28, 19:54   

Poważnie uzależniona


Wiek: 37
Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 2748
Skąd: Warszawa
Evvie napisał/a:
smalec wege

Wyjadłam już część nieprzegryzionego ;) Pyszne to jest!
Czekam na jutro i będę testować z ogórkiem :)

Dzięki Evvie!





11.01.2007 [']
 
 
Evvie Wysłany: 2014-01-29, 11:34   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
Bardzo się cieszę :love:




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
kometa Wysłany: 2014-01-29, 16:40   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 4551
Szukam inspiracji w temacie pasty z dodatkiem awokado, przepis Dobrej juz widzialam - macie jakies typy? Tylko nie moze byc za mocno udziwniona, zeby moje wybredne potomstwo sie skusilo ;)





 
 
Ankmur Wysłany: 2014-01-29, 18:08   
Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączył: 08 Gru 2010
Posty: 224
Ja do avokado starkowanego na grubej tarce dodaje jajko na twardo, cebule w kosteczke, sol, pieprz ziolowy, lyzeczke musztardy i majonezu. A ostatnio dodalam tez rzerzuchy Bardzo nam smakuje.
 
 
Nabla Wysłany: 2014-01-29, 21:01   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
kometa napisał/a:
Szukam inspiracji w temacie pasty z dodatkiem awokado, przepis Dobrej juz widzialam - macie jakies typy? Tylko nie moze byc za mocno udziwniona, zeby moje wybredne potomstwo sie skusilo ;)

Guacamole, rouqmole Nigelli? Jeśli nie musi być wege to resztki gotowanego/pieczonego kurczaka zmiksowane na gładko z awokado, z dodatkiem szczypiorku, soli i kropli cytryny, żeby nie ściemniało.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Evvie Wysłany: 2014-01-30, 09:40   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
Ja potomstwu robię domową "nutellę" na bazie awokado :lizak:
awokado, kakao, zmielone orzechy i syrop z agawy




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
Evvie Wysłany: 2014-02-25, 11:48   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2009
Posty: 3289
Może to nie pasta ale też do pieczywa się nada :hyhy:

Zrobiłam w weekend wegański majonez i jest absolutnie boski w smaku, do tego konsystencja puchata, po kilku dniach nadal trzyma formę...

*180 ml mleka sojowego
* 500 ml oleju
* 1 łyżka musztardy
* sok z 1 cytryny
* 1 łyżka octu ryżowego
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki syropu z agawy (może być cukier)
* szczypta kurkumy (dla nadania żółciutkiego koloru)

Miksuję blenderem wszystkie składniki (poza olejem) jakąś minutę .... potem cienkim strumieniem dolewam olej. Trzeba uważać, żeby nie ubijać za długo, bo się rozwarstwi.
Smak jest boooooski




Aleksander 2006 Alicja 2008
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group