Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Wolnowar - warto?
Autor Wiadomość
DC Wysłany: 2016-01-28, 12:01   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 17 Lis 2008
Posty: 275
Skąd: Westpreussen
Lidan napisał/a:
Mam wlać od razu na początku przecier do wolnowara, tak?
ja wlałam pod koniec




Im bardziej poznaję ludzi-tym bardziej kocham zwierzęta
 
 
 
Lidan Wysłany: 2016-01-28, 15:12   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Jak do nas trafilas?: Przypadkiem.
Dołączyła: 08 Gru 2015
Posty: 63
Ciekawe co mi z tego wyjdzie... Część przecieru wlałam od razu do gołąbków. Są 2 warstwy. Gotuję na high bo za późno się za to wzięłam. 3 gołąbki gotują się już 2 godziny osobno bo się nie zmieściły do wolnowara i kapusta nadal nie jest miękka. Myślę, że za 3 godziny te z wolnowaru powinny być dobre skoro na LOW ktoś gotował 7-8 godzin. Męczy mnie psychicznie to czekanie.
 
 
callja Wysłany: 2016-01-28, 15:45   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 06 Cze 2009
Posty: 250
Lidan napisał/a:
Część przecieru wlałam od razu do gołąbków.

Ja wlewam wszystko od razu - z zaznaczeniem, że płynu potrzeba znacznie mniej, niż w przypadku "klasycznego" gotowania lub pieczenia (wolnowarzone produkty puszczają DUŻO soków, które mało co odparowują - chyba, że na pewnym etapie wolnowarzenia zdejmie się pokrywkę).




dźwięki tworzę...
 
 
Lidan Wysłany: 2016-01-29, 10:22   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Jak do nas trafilas?: Przypadkiem.
Dołączyła: 08 Gru 2015
Posty: 63
Wyszły chyba lepsze niż te tradycyjnie gotowane :hyhy: Tylko dłuuugo się warzyły :kwasny:
 
 
Lidan Wysłany: 2016-02-19, 22:28   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Jak do nas trafilas?: Przypadkiem.
Dołączyła: 08 Gru 2015
Posty: 63
Dwa dni temu zmęczona i zniechęcona późno wróciłam do domu. Nie miałam ani siły ani ochoty na gotowanie. :zalamany: Obiad na jutro przeważnie gotuję wieczorem chyba, że mam akurat wolne. Zerknęłam na wolnowar, którego nie używałam prawie miesiąc i doznałam olśnienia :ok: Nie mogłam się zdecydować czy to będzie carry, zupa z dyni czy z soczewicy więc wrzuciłam po kolei: 1 startą marchewkę, 2 ziemniaki pokrojone w kostkę, szklankę czerwonej soczewicy, małą podsmażoną cebulę, resztkę pomidora, czerwonej papryki i natki pietruszki. Dorzuciłam ok 2 szklanki rozmrożonej dyni pokrojonej w kostkę. Starłam do tego kawałek ok 3 cm imbiru. Posypałam sola, pieprzem, papryką, carry. Wlałam trochę wody i małą puszkę mleczka kokosowego (kupiłam kilka dni temu w markecie, żeby wreszcie spróbować). Wszytko wymieszałam, ustawiłam na HIGH i poszłam spać. Po 5-ej przemieszałam, dosoliłam i wyłączyłam. Wyszło coś bardzo gęstego i jeszcze nie byłam tym zachwycona choć pachniało cudnie. Wystudziłam i schowałam do lodówki a po powrocie z pracy odgrzałam porcyjkę. PYCHA !!! :hurra:
 
 
callja Wysłany: 2016-03-18, 14:53   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 06 Cze 2009
Posty: 250
Lidan napisał/a:
Wyszło coś bardzo gęstego i jeszcze nie byłam tym zachwycona choć pachniało cudnie. Wystudziłam i schowałam do lodówki a po powrocie z pracy odgrzałam porcyjkę. PYCHA !!!

I w tym cały urok wolnowaru, że zniesie/przerobi... właściwie wszystko ;)
Efekty bywają zaskakujące, ale - jak dotąd - wyłącznie w pozytywny sposób.

A tu znaleziony przypadkiem spory zbiór przepisów, może zainspirują??
http://crockpot.pl/przepisy1




dźwięki tworzę...
 
 
Lidan Wysłany: 2016-04-08, 19:38   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Jak do nas trafilas?: Przypadkiem.
Dołączyła: 08 Gru 2015
Posty: 63
Musiałam odkurzyć swój wolnowar więc korzystając z nieobecności męża zrobiłam coś tylko dla siebie :hyhy: Były to gołąbki (znowu :hyhy: ) ale tym razem z soczewicą i pieczarkami, zawijane w kapustę włoską, w sosie pomidorowym. Dusiły się w wolnowarze przez kilka godzin. Wyszło pysznie!
 
 
Lidan Wysłany: 2016-09-27, 21:18   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Jak do nas trafilas?: Przypadkiem.
Dołączyła: 08 Gru 2015
Posty: 63
callja napisał/a:

WARZYWNE MIXY WEGAŃSKIE
• kawałek dyni (dyni biorę 2 razy więcej niż buraka) - pokroić w kostkę 1,5 na 1,5 cm
obrany burak - pokroić w kostkę 1 na 1 cm
obrana cebula - pokroić na 8 części (bez cebuli też pyszne)
włożyć warzywa do wolnowaru, pokropić oliwą, dodać 1/2 łyżeczki tymianku, zamieszać,
gotować 2-2,5 godz. na high.

Kilka dni temu zrobiłam tą potrawę i okazała się niespodziewanie pyszna. Wcześniej dla męża wolnowarzyłam golonkę w kapuście kiszonej. Podobno była pyszna po odgrzaniu w piekarniku. Ja spróbowałam odrobinę tej kapusty i gdyby nie była taka tłusta to pewnie zeżarłabym ją w całości taka była pyszna.
Jutro mam zamiar spróbować zrobić powidła śliwkowe. Ciekawe czy będą gęste... Wczoraj robiony keczup z papryki wyszedł za rzadki. Mam nadzieję, że powidła wyjdą lepiej.
 
 
mattik Wysłany: 2016-11-03, 09:09   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 03 Lis 2016
Posty: 2
Ja nie lubię gotować i pewnie dlatego, że nie umiem. Mimo, ze często korzystam z przepisów to i tak danie nie wychodzi tak jak powinno. Ale w jakimś programie telewizyjnym widziałam takie urządzenie <ciach> i tak się zastanawiam nad zakupem. Wydaje mi się, że takie urządzenie umili mi gotowanie. Ktoś z Was jest może posiadaczką i może poradzić czy na prawdę warto takie coś kupić?
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2016-11-03, 09:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
esoes Wysłany: 2016-11-03, 09:31   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 02 Maj 2015
Posty: 737
Z ciekawoscią zaglądam.
Nigdy nie mialam, ale czuje pokusę ugotowania czegos w niskiej temperaturze w piekarniku, zeby zobaczyc z czym to sie je :)
 
 
markdottir Wysłany: 2016-11-03, 09:50   

Starsza Kobieta
Wojtek, lat 12 i pogodynka


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 8107
Skąd: z szuflady
esoes, ja bardzo lubię i jak tylko mam czas to robię pulled pork :lizak:





Madame rośnie i Mademoiselle też
1% dla Patryka
 
 
Nabla Wysłany: 2016-11-03, 10:02   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
markdottir napisał/a:
esoes, ja bardzo lubię i jak tylko mam czas to robię pulled pork :lizak:

30 minut w szybkowarze i ten sam efekt ;)




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
esoes Wysłany: 2016-11-03, 10:06   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 02 Maj 2015
Posty: 737
Serio? To nie probuję. W ramach oszczedzania energii.
Szybkowar kocham od zawsze.
 
 
markdottir Wysłany: 2016-11-03, 10:08   

Starsza Kobieta
Wojtek, lat 12 i pogodynka


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 8107
Skąd: z szuflady
:rotfl: nie mam szybkowaru i na szczęście miejsca na niego tez nie ;)





Madame rośnie i Mademoiselle też
1% dla Patryka
 
 
Nabla Wysłany: 2016-11-04, 09:19   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
esoes napisał/a:
Serio? To nie probuję. W ramach oszczedzania energii.
Szybkowar kocham od zawsze.


Pomijając niektóre desery czy suflet, wszystko, co można zrobić w wolnowarze można też zrobić w szybkowarze z podobnym efektem. Różnica jest taka, że nad szybkowarem trzeba stać (wprawdzie max 30 minut, ale musisz być w domu) a wolnowar możesz włączyć i wyjść i masz ciepły obiad po powrocie. (no i w szybkowarze łatwiej rozgotować jak się nie ma wprawy)




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group