Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
JADŁOSPIS NA 1 FAZĘ DIETY SOUTH BEACH
Autor Wiadomość
dobbi Wysłany: 2009-01-07, 16:27   JADŁOSPIS NA 1 FAZĘ DIETY SOUTH BEACH

Starsza Kobieta
pudernica i dewota


Dołączyła: 12 Wrz 2008
Posty: 5075
Skąd: z dziupli Chewbaki
Faza I
1.
Śniadanie: dwa jaja ugotowane na twardo, czerwona marynowana papryka, oliwki zielone lub czarne, ser feta light, szczypiorek lub natka pietruszki, sałata zielona. Wszystkie składniki z wyjątkiem sałaty kroimy w kostkę i mieszamy. Rozkładamy liść sałaty, nakładamy do niego wszystkie wymieszane składniki, skręcamy sałatę w rulonik i jemy takie a'la naleśniczki.

Obiad: Pierś z kurczaka gotujemy, osobno gotujemy brokuły. Wykładamy wszystko na talerz, kładziemy na ugotowana pierś oraz brokuły dwa plasterki sera żółtego light. Całość wkładamy do mikrofali na kilka sekund tak, żeby ser roztopił się. Gotowe.

Podwieczorek: kilka pistacji

Kolacja: Dwa plasterki wędliny, rzodkiewki, sałata lodowa, cebulka jeśli ktoś lubi, pieczarki marynowane, oliwki, pomidor. Wszystko zmieszać w półmisku i gotowe.

2.
Śniadanie: sok pomidorowy, omlet z pieczarkami, chudy ser, herbata ziołowa lub kawa z odtłuszczonym mlekiem
Przekąska (godz. 10-11): chudy biały ser
Obiad: sałatka z szynki, chudego sera, orzechów, doprawiona sosem z oliwy z oliwek i octu winnego
Przekąska (ok. godz. 16): pomidory z mozzarellą.
Kolacja: pierś kurczaka z grilla, gotowane na parze brokuły, seler i świeże pomidory, sałata
Deser: 100 g chudego twarożku wymieszanego z łyżką kakao, esencją waniliową, łyżeczką kawy rozpuszczalnej i odrobiną słodziku

3.
Śniadanie: jajecznica z pieczarkami + ogórek zielony + kawa z mlekiem lub czerwona herbata.
II śniadanie: orzeszki
Obiad: ryba pieczona. (Przyprawiamy ryb, wkladamy do folii i na ok 20min do piekarnika). Ogórek lub pomidor.
Podwieczorek: kalafior lub salatka z pomidorów, ogórka.
Kolacja: serek krówka light + czerwona herbata.

4.
śniadanie:
jajecznica z pomidorem na oliwie z oliwek (obieramy pomidorki ze skórki, kroimy, wrzucamy na patelnię, podduszone rozdrabniamy widelcem, odlewamy zebrany sok, wbijamy jajka, dodajemy sól)
* kawa z mlekiem
2gie śniadanie:
* kilka orzeszków
Obiad:
* zupa warzywna z kurczakiem (szparagi, brokuły, kalafior, seler, groszek zielony, pokrojona pierś z kurczaka, bulion)
Podwieczorek:
* Sałatka z pomidorów (kroimy pomidory na kawałeczki, dodajemy posiekaną cebulkę, sól, pieprz i mieszamy)
Kolacja:
* Serek wiejski light
* Sałata z oliwą z oliwek

5.
śniadanie:
jajecznica z pieczarkami, szklanka soku pomidorowego, kawa z mlekiem
Przekąska:
Orzeszki
Obiad:
pierś z kurczaka pieczona w piekarniku, gotowana fasolka szparagowa
Przekąska:
zawijaski z sałaty, szynki, sera i papryki
Kolacja:wędzona makrela

6.
Śniadanie: trzy plastry, takie centymetrowe na grubość sera białego
chudego polanego naturalnym jogurtem wymieszanym z kakao i cynamonem
(mniam)+kawa
Przekąska: 2 plasterki szynki drobiowej+trójkącik Camembert light
Kawa + reszta jogurtu ze śniadania z łyżeczką Ricotty (taki deserek
niby)
Obiadokolacja: leczo
Wieczorna przekąska: 10 migdałów

7.
Śniadanie
2 babeczki jarzynowe, quiche, Szklanka soku warzywnego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa (np. Honey Bush czy Rooibos), ewentualnie ze słodzikiem
Quiche: 300 g mrożonego szpinaku włóż na 2,5 minuty do mikrofalówki. 12 foremek do babeczek wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj w misce 3 jajka, 3/4 szklanki startego sera żółtego light, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli i 3 krople ostrego sosu paprykowego. Rozdziel masę do foremek. Piecz w temp. 180°C ok. 20 minut.
Przekąska
Plaster (ok. 30 g) sera mozzarella light lub camembert light
Obiad
Kawałki piersi kurczaka z grilla (ok. 100 g) z sałatą rzymską (lub inną) polaną 2 łyżkami balsamicznego sosu winegret.
Przekąska
Seler z trójkącikiem serka topionego light, np. Krówka Śmieszka
Kolacja
Łosoś z rusztu (ok. 150 g) z rozmarynem, Szparagi gotowane na parze, Sałatka: z sałaty, ogórka, zielonej papryki i kilku pomidorków koktajlowych, doprawiona odrobiną oliwy i octu, solą i pieprzem. Łosoś: wymieszaj łyżeczkę oliwy, soku z cytryny, posiekanych liści rozmarynu oraz sól, pieprz i posiekany ząbek czosnku. Mieszanką natrzyj łososia, piecz na grillu ok. 6 minut.
Deser
Krem waniliowy :1/3 opakowania (50 g) serka light Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego i odrobiną słodziku do smaku.

8.
Śniadanie
2 jajka smażone na odrobinie oliwy, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa, ewentualnie ze słodzikiem
Przekąska
1-2 roladki z indyka: plaster gotowanej piersi z indyka ułóż na liściu sałaty posmarowanej majonezem z kolendrą (przepis poniżej). Dodaj szalotkę (odmiana cebuli) lub małą cebulkę i wąski pasek papryki. Zwiń w ciasną, podobną do cygara roladkę. Majonez z kolendrą: zmiksuj na gładką masę 3/4 szklanki majonezu light, 2 łyżki kolendry (np. Kamis), łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę sosu sojowego, ząbek czosnku.
Obiad
Sałatka South Beach z tuńczykiem: włóż do miski tuńczyka w sosie własnym z puszki (ok. 170 g), posiekane warzywa: 1/3 szklanki ogórka, 1/3 szklanki awokado, 1/3 szklanki selera, 1/3 szklanki rzodkiewki, szklankę sałaty. Polej sosem z oliwy i soku z cytryny.
Sos: wymieszaj 4 łyżeczki oliwy z oliwek (extra vergine), 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki drobno posiekanego czosnku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Przekąska
Seler z trójkącikiem serka topionego light
Kolacja
Pieczona pierś kurczaka, Pieczony bakłażan z papryką, Sałatka z: warzyw liściastych, ogórka, papryki i pomidorków koktajlowych, przyprawiona 2 łyżkami sosu winegret. Bakłażan z papryką: w naczyniu do zapiekanki umieść obrany, przepołowiony i pokrojony w plasterki bakłażan, 3 papryki (2 czerwone, 1 zielona) pokrojone w grube paski, cebulę w plasterkach. Polej warzywa 1/4 szklanki oliwy (extra vergine) i posyp świeżą bazylią (wg uznania). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 20 minut.
Deser
Krem cytrynowy: ubij na parze żółtko z kroplą esencji cytrynowej i wy-mieszaj z ubitym na pianę białkiem ze szczyptą słodziku. Krem możesz jeść na gorąco lub schłodzony.

9.
Śniadanie
Omlet z pieczarkami, Szklanka soku warzywnego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa, ewentualnie z odrobiną odtłuszczonego mleka i słodzikiem
Omlet: wymieszaj 2 jajka na jednolitą masę. Wylej ją na patelnię teflonową posmarowaną oliwą. Kiedy omlet zacznie się ścinać, posyp go 1/4 szklanki pokrojonych pieczarek i 1/4 szklanki wiórków sera mozzarella light. Smaż do czasu, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posyp omlet posiekaną natką.
Przekąska
Plaster żółtego sera light
Obiad
Ryba w jarzynach: filet z dorsza natrzyj pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny (do smaku), a następnie upiecz w folii. Podawaj z duszonymi warzywami z 1/3 opakowania mrożonki wielowarzywnej (sprawdź, czy w składzie są jedynie warzywa dopuszczalne w I fazie), przyprawionymi łyżką przecieru pomidorowego i ziołami (wg upodobań).
Przekąska
Pasek papryki i plaster sera żółtego light, owinięte w liście sałaty
Kolacja
Stek z polędwicy wołowej, czyli rozbity kawałek mięsa, przyprawiony i usmażony na patelni posmarowanej oliwą, Brokuły gotowane na parze,
Purée South Beach Purée: 4 szklanki różyczek kalafiora (może być mrożony) ugotuj do miękości na parze. Zmiksuj z 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Deser
Krem kawowy: 1/2 szklanki serka czekoladowego Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego, szczyptą bezkofeinowej kawy rozpuszczalnej i odrobiną słodziku . Schłodzony deser posyp startą kostką gorzkiej czekolady.

10.
Śniadanie
Jajko sadzone na bekonie z dodatkiem czerwonej fasolki, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach)
Przekąska
Serek homogenizowany Figura 3% z ogórkiem
Obiad
Sałatka szefa kuchni: na liściu sałaty połóż plaster gotowanej szynki wieprzowej, plaster wędliny drobiowej i sera niskotłuszczowego. Skrop oliwą z oliwek i octem winnym, przypraw do smaku świeżymi ziołami.
Przekąska
Garść pistacji
Kolacja
Sola z fasolką i sałatką Ryba: filet z soli włóż na 30 minut do marynaty (wymieszane: sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczka imbiru, posiekany ząbek czosnku i łyżka posiekanej cebuli). Upiecz w piekarniku. Zjedz z ugotowaną fasolką szparagową (szklanka) i sałatką.
Sałatka: kilka rzodkiewek pokrój w plasterki, dodaj pokruszoną fetę light, starty ogórek, łyżeczkę ziół prowansalskich. Skrop oliwą.
Deser
Krem ze skórką cytrynową: 1/3 opakowania (50 g) serka Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego, 1/4 startej skórki cytrynowej i słodziku.


11.
Śniadanie
Sałatka śledziowa z fasolką, Szklanka soku wielowarzywnego, Kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach), Sałatka: ugotuj szklankę fasolki szparagowej. Podziel płat śledziowy na kawałki i wymieszaj z fasolką, pokrojoną cebulą, pokrojonym gotowanym jajkiem, łyżką tartego chrzanu, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Przekąska
Szaszłyk serowy: nadziej naprzemiennie 1/8 papryki, trójkącik sera topionego light, 1/4 pomidora.
Obiad
Zupa pieczarkowa, Polędwica wołowa z rusztu, Sałatka: z sałaty, ogórka, zielonej papryki oraz kilku pomidorków koktajlowych, doprawiona odrobiną oliwy, octu i soli.
Zupa: szklankę pokrojonych pieczarek skrop sokiem z cytryny i razem ze średnią cebulą uduś w garnku. Zalej szklanką bulionu warzywnego, dopraw majerankiem.
Przekąska
Kawałek wędzonego łososia, świeży ogórek
Kolacja
Pieczony kurczak z gotowanym szpinakiem, Sałatka warzywna z sosem winegret (patrz: kolacja dzień 3.) Kurczak: połówkę średniej piersi natrzyj czosnkiem, rozmarynem, pieprzem i oliwą z oliwek. Piecz w temp. ok. 220°C. Podawaj ze szpinakiem zmieszanym z łyżką sera żółtego light i posypanym zmielonym orzechem włoskim.
Deser
Krem rumowy: pucharek bitej śmietany light z odrobiną olejku rumowego, posypanej gorzkim kakao.

12.
Śniadanie
Jajecznica na wędlinie ze świeżymi ziołami, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach)
Przekąska
Plaster sera żółtego light, ogórek kwaszony
Obiad
Sałatka z kapusty: ćwierć główki kapusty drobno poszatkuj, dodaj do niej pokrojoną w paseczki świeżą paprykę, pokrojone tak samo 2 plastry wędliny drobiowej i kilka łyżek osączonej czerwonej fasoli z puszki. Przypraw sosem z 2 łyżek musztardy, łyżki oliwy oraz łyżeczki soku z cytryny.
Przekąska
1/2 szklanki niskotłuszczowego serka wiejskiego z drobno pokrojonymi ogórkiem i pomidorem
Kolacja
Pstrąg z rusztu z warzywami: filet z pstrąga (ok. 150 g) natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku lub na ruszcie. Podawaj z warzywami przygotowanymi w następujący sposób: małą cukinię, kabaczek i paprykę pokrój w kawałki. Przypraw do smaku wybranymi ziołami i skrop oliwą. Piecz w piekarniku, w temperaturze 220°C.
Deser
Mus waniliowy: w misce umieszczonej w gorącej wodzie rozpuść łyżkę żelatyny (zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu). Dodaj kroplę esencji waniliowej i jajko ubite z odrobiną słodziku na kogel-mogel. Podgrzewaj, intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Podawaj lekko schłodzony.

13.
Śniadanie
Omlet z wędzonym łososiem, Sok wielowarzywny, kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach)
Omlet: na patelni, na łyżeczce oliwy, uduś pokrojony w plastry pomidor. Dodaj 2 pokrojone w paski plastry łososia (ok. 200 g) i zalej roztrzepanymi jajkami (wystarczą 2). Przypraw solą, pieprzem i estragonem.
Przekąska
Twarożek z rzodkiewkami
Obiad
Sałatka z kurczaka: połówkę ugotowanej piersi kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z kiełkami sojowymi i drobno pokrojonymi 2 cebulkami dymkami. Podawaj na sałacie skropionej oliwą z oliwek i octem winnym.
Przekąska
2 plasterki niskotłuszczowej mozzarelli z 2 plasterkami pomidora, skropione octem balsamicznym (lub innym) i oliwą z oliwek, posypane czarnym pieprzem
Kolacja
Pieczona cielęcina, Sałatka: z sałaty, ogórka i zielonej papryki z oliwą z oliwek, octem, przyprawami, Cielęcina: udziec cielęcy pokrój w plastry (ok. 200 g każdy). Natrzyj solą, pieprzem i oliwą, zrumień na małym ogniu ze wszystkich stron. Dodaj cebulę pokrojoną w ósemki, seler naciowy (ewentualnie 1/2 średniego, korzennego), kilka suszonych grzybów i zalej szklanką bulionu warzywnego. Przypraw oregano, tymiankiem, zagotuj. Przełóż do brytfanki i piecz do miękkości. Doskonale smakuje na gorąco oraz na zimno.
Deser:
Krem rumowy: dwa żółtka utrzyj ze słodzikiem (ok. 1/4 łyżeczki). Dodaj kropelkę aromatu rumowego.

14.
Śniadanie
Omlet z brokułami, Napoje jak w 2. dniu diety, Omlet: na łyżeczce oliwy uduś talarki cebuli. Roztrzep 2 jajka z pieprzem, solą i szczyptą sody oczyszczonej. Wymieszaj ze szklanką brokułów i cebulą. Masę wlej na patelnię. Kiedy omlet zacznie się ścinać, posyp go startym serem żółtym light.
Przekąska
"Roladka" z cielęciny: plaster zimnej cielęciny (ugotowanej lub usmażonej) posmaruj musztardą i przełóż sałatą. Włóż do środka ćwiartkę ogórka konserwowego. Zwiń mięso w rulonik.
Obiad
Sałatka fasolowa: uduś na łyżce oliwy kilka opłukanych i pokrojonych w plasterki pieczarek. Zalej je łyżką octu jabłkowego (lub innego) i odstaw na 30 minut do "przegryzienia". Następnie dodaj 1/2 szklanki białej fasoli i pokrojoną w paski paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Zjedz na liściach sałaty z kawałkiem sera camembert light.
Przekąska
Gałązka selera naciowego i plaster serka topionego light
Kolacja
Rozbita i przyprawiona solą i pieprzem polędwica, smażona na łyżce oliwy z pokrojoną w plastry cebulą, posypana rozmarynem (najlepiej świeżym), Gotowany kalafior, Mieszanka sałat, np. rzymska, lodowa, roszponka, polana oliwą i octem, posypana czarnym pieprzem i solą
Deser
Beziki z bitą śmietaną: 3 białka ubij ze słodzikiem na sztywną pianę. Wymieszaj ze szczyptą proszku do pieczenia. Na papierze pergaminowym zrób kleksy z piany. Bezy piecz w temperaturze 110°C, aż zrobią się suche. Możesz zjeść je z odrobiną bitej śmietany light.

15.
Śniadanie
Jajecznica z wędliną drobiową, Napoje jak w 1. dniu diety
Przekąska
Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Obiad
Sałatka grecka: wymieszaj 8 liści sałaty porwanej na kawałki, plastry ogórka, kawałki pomidora, 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli, 1/2 szklanki odtłuszczonej fety, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę oregano i szczyptę soli.
Przekąska
Garść orzeszków ziemnych
Kolacja
Polędwica z soczewicą: pokrojoną cebulę usmaż na łyżce oliwy. Dodaj 1/2 szklanki soczewicy, kawałek polędwicy (200 g), pokrojony w kostkę, 1/4 szklanki bulionu warzywnego. Duś ok. 20 minut. Połącz z ugotowaną fasolkę szparagową, dopraw do smaku.
Deser
Krem cytrynowy

16.
Śniadanie
Omlet z 2 jajek z szynką i cukinią, Napoje jak w 2. dniu diety
Przekąska
Mozzarella z ogórkiem i świeżą bazylią
Obiad
Sałatka nicejska: zmieszaj szklankę ugotowanej fasolki szparagowej z pokrojonymi: pomidorem, papryką, ogórkiem, 2 jajkami na twardo, puszką anchois, kilkoma czarnymi oliwkami, puszką tuńczyka w sosie własnym, kilkoma orzechami włoskimi. Polej sosem przygotowanym z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, czosnku i przypraw.
Przekąska
Serek wiejski light z koperkiem
Kolacja
Sznycle wołowe, Brokuły gotowane na parze, Sznycle: obsmaż plastry szynki wołowej na łyżce oliwy z oliwek. Podlej bulionem warzywnym i uduś do miękkości.
Deser
Krem migdałowy: miskę wstaw do gorącej wody. Wlej do niej łyżkę rozpuszczonej żelatyny (przygotowanej wg przepisu na opakowaniu), dodaj jajko ubite ze słodzikiem. Mieszaj, aż masa zgęstnieje, dodaj 3 łyżki bitej śmietany light, posyp płatkami migdałowymi.


17.
Śniadanie
Omlet serowy, Napoje jak w 2.dniu diety, Omlet: 2 jajka ubij ze szczyptą soli, pieprzu i świeżym lubczykiem. Wylej na patelnię i dodaj łyżkę pokruszonej fety light.
Przekąska
Roladki z wędliny, sera i sałaty
Obiad
Pieczone dzwonko łososia, Gotowany kalafior, Sałatka, np. z mieszanych warzyw liściastych, ogórka, zielonej papryki i pomidorów, polana sosem winegret
Przekąska
Garść pistacji
Kolacja
Pierś z indyka w imbirze, Gotowane brokuły i fasolka szparagowa, Indyk: mięso natrzyj marynatą sporządzoną z łyżki soku z cytryny, ząbka czosnku, łyżeczki imbiru i pieprzu. Odstaw na 10 minut i usmaż do miękkości na oliwie z oliwek (ok. 8 minut).
Deser
Bezy z bitą śmietaną light

18.
Śniadanie
Omlet z brokułami i szynką, Napoje z 1. dnia diety, Omlet: na łyżeczce oliwy z oliwek podsmaż drobno pokrojony plaster szynki. Roztrzep 2 jajka z solą i pieprzem. Dodaj szklankę różyczek brokułów. Masę wlej na patelnię i usmaż omlet.
Przekąska
Twarożek wiejski light z pomidorem i oregano
Obiad
Sałatka z tuńczyka z warzywami: osącz rybę z zalewy. Rozdrobnij widelcem i wymieszaj z: pokrojonym ogórkiem kwaszonym, cebulą, łyżeczką oliwy z oliwek i soku z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj na liściach sałaty.
Przekąska
Plaster sera żółtego light
Kolacja
Ryba z estragonem, Szpinak z jajkiem i czosnkiem, Ryba: filet z dorsza skrop sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, pieprzem i estragonem. Zawiń w folię aluminiową. Upiecz rybę na grillu lub w piekarniku. Szpinak: na patelni teflonowej odparuj szklankę mrożonego szpinaku, dodaj jajko i pokrojony czosnek. Wszystko wymieszaj.
Deser
Krem kawowy

19.
Śniadanie
Jajka smażone na chudym bekonie, Napoje jak w 2. dniu diety, Przekąska, Seler naciowy, cząstką serka kiri light
Obiad
Szaszłyki z polędwicy: kawałki mięsa, cebuli, pomidora i papryki nadziej na szpad-ki, przypraw. Piecz w piekarniku (temp. ok. 200°C) 15 minut. Zjedz z sałatką warzywną dozwoloną w I fazie diety.
Przekąska
Twarożek wiejski light z cząstką awokado
Kolacja
Potrawka z wołowiny i fasolki szparagowej, Sałata z oliwą, solą i pieprzem Potrawka: podsmaż na oliwie pokrojoną szynkę wołową i cebulę. Dodaj szklankę bulionu warzywnego i duś do miękkości. Dołóż ugotowaną fasolkę. Podgrzewaj kilka minut.
Deser
Krem waniliowy

20.
Śniadanie
Jajecznica z grzybami i cebulką, Napoje jak w 1. dniu diety
Przekąska
Plaster wędliny drobiowej posmarowany majonezem i posypany kiełkami
Obiad
Indyk z kapustą włoską: pierś indyka natrzyj oregano, czosnkiem, pieprzem i solą. Skrop sokiem z cytryny i upiecz w folii aluminiowej. Na oliwie podsmaż lekko 2 orzechy włoskie, pęczek posiekanej dymki i 1/4 łyżeczki curry. Dodaj poszatkowaną kapustę włoską, 1/4 szklanki bulionu warzywnego. Duś, aż wszystkie składniki zmiękną.
Przekąska
Plaster sera żółtego light
Kolacja
Kolorowe danie rybne: na łyżce oliwy podsmaż po strąku papryki czerwonej i zielonej, pokrojonych w kostkę, oraz cukinię pokrojoną w plasterki. Warzywa oprósz łyżeczką słodkiej papryki, dodaj kilka łyżek czerwonej fasoli, dopraw solą i pieprzem. Następnie dołóż pokrojoną na kawałki gotowaną rybę (np. mintaja) i wymieszaj. Jeśli nie lubisz ryby gotowanej, zastąp ją wędzoną lub z rusztu.
Deser
Pucharek bitej śmietany light

-----------------------------------------------------------------------------------------------
dodatkowe przepisy na 1 fazę

Zapiekany kalafior z szynka i pieczarkami

kalafior
10 dag szynki
10 dag pieczarek
przecier pomidorowy
trochę oliwy
pieprz
sól
Kalafior umyć, podgotować w lekko zakwaszonej wodzie, podzielić na różyczki, ułożyć na wysmarowanym oliwą żaroodpornym półmisku. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić z odrobiną oliwy. Szynkę drobno posiekać. Obsypać kalafior szynką i pieczarkami, doprawić pieprzem i solą, polać przecierem pomidorowym, z wierzchu można skropić lekko oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do zarumienienia (około 15 minut).


Zapiekanka z sosem jogurtowym
Składniki na zapiekanke:
1 paczka brokułów mrozonych
1 paczka kalafiora mrożonego
pół puszki fasolki czerwonej
pare plastrów sera żołtego
2 jajka
piers z kurczaka
dwie cebulki czerwone
czerwona papryka
oliwa z oliwek
Składniki na sos:
Sposób pierwszy na ostro:
czosnek
pól duzego jogurtu naturalnego
dwa ogórki konserwowe
pieprz,sól
Czosnek zetrzeć, wymieszac z jogurtem.Dodac poszatkowane drobno ogórki konserwowe.Posolic i popieprzyc do smaku.Przygotowywac ok godzine przed podaniem, zeby smak czosnku zdazył sie wymieszac z jogurtem.
Brokuły i kalafior ugotowac na pól twardo.Odstawić do odsączenia.Kurczaka pociac na małe kawałki i podsmazyć na gorącej oliwie z oliwie, posolic, popieprzyc oraz posypac słodka papryką.Papryke czerwona pokroic, to samo zrobic z cebulka.Brokuły oraz kalafior ułozyc w naczyniu żaroodpornym.Na tym ułozc mieso.Na góre dac czerwona fasolke, wczesniej odsaczona z zalewy.Pożniej na wierzchu ułożyc cebulke i papryke.Wszystko zalac rozbełatanymi jajkami wymieszanymi z potartym serem zółtym.Wstawic do rozgrzanego piekarnika do temperatury ok 180% na jakies 25 minut.Wazne zeby ser sie rozpuscił i jajko sie scieło.Podawac na ciepło.Po wyciagnieciu z piekarnika polac jednym z wybranych sosów jogurtowych.

Ruloniki z piersi z kurczaczka
Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- 4 plastry żółtego sera,
- przyprawa uniwersalna,
- papryka czerwona,
- ogórek kiszony,
- 1-2 jajka,
-oliwa do smażenia.

Jak przyrządzić?
Filety drobiowe opłukać w zimnej wodzie nieco osuszyć. Następnie rozbić je na cienkie plastry. Każdy plaster obtoczyć w dużej ilości przyprawy uniwersalnej i odstawić na pół godziny. Paprykę opłukać,pokroić na kawałki. Ogórek pokroić w paski. Następnie na każdy filet drobiowy położyć plaster żółtego sera,a na wierzch kawałek papryki i ogórka. Filety zwinąć w rulony,obtoczyć w jajkach .Na patelni rozgrzać oliwe,a gdy będzie gorąca,smażyć na niej mięso(na wolnym ogniu)aż będzie miękkie.

SYCĄCA SAŁATKA Z TUŃCZYKA
1 średnia cebula
2 duże ogórki kiszone
1 jajko ugotowane na twardo
jogurt naturalny
zioła


OMLET Z POMIDOREM
Składniki:
- 3 średnie pomidory,
- 2 ząbki czosnku ( mozna dodac wiecej jesli ktos lubi)
- 5 jajek,
- ewentualnie troszke szczypiorku,
- vegeta (albo inne przyprawy),
- bazylia,
- oliwa z oliwek.

PAPRYKA Z NIESPODZIANKĄ
Paprykę "obieramy" od środka. W małym pojemniczku mieszamy ser feta z ziołami, cieniutko pokrojonym ogórkiem zielonym i suszonym czosnkiem. Masą fetową małą łyzeczką uzupełniamy srodek papryki.

SZYBKA KANAPECZKA
Połówkę papryki posmarować serkiem topionym light, na to plasterek wędliny,
można posypac szczypiorkiem.

PROSTA SURÓWKA OGÓRKOWA PO KTÓREJ NIE CHCE SIĘ JEŚĆ
10 - 20 dag kiszonego ogórka
3 - 5 dag cebuli
1 łyżeczka oleju / oliwy

SAŁATKA ŚNIADANIOWA
sałata lub kapusta pekińska
ogórek zielony
rzodkiewka
szczypiorek
sera feta light
oliwa
przyprawy (zioła suszone)
To wszysko kroimy i mieszamy w miseczce. Do tej naszej bazy sałatkowej dodajemy jeden dodatkowo składnik (lub kilka w zalezności od gustu):
paryka
fasola (gotowana lub z puszki)
ugotowana pierś z kurczaka

ZDROWA KANAPKA
Na liść sałaty kładziemy plasterek chudej szynki lub piersi z kurczaka, ser żółty niskotłuszczowy lub feta, ogórek, rzodkiewka, zwijamy i zajadamy.

omlet z jajka z cebulkąi pieczarkami + pomidor
2 jajka na miękko+pomidor+sos jogutowo-majonezowy
serek wiejski z dodatkami / warzywka wg stanu posiadania/
pasta z makreli wedzonej posmarowana na paprykę lub liść pekinki
2 parówki fitness z Sokołowa+ ogórek kiszony

szybka salatka
2 sredniej wielkosci pomidory
1 papryka najlepiej czerwona
odrobina bialej cebuli
sol pieprz do smaku
wszystko kroimy na w miare male kawlaki i mieszamy, jesli ktos chce mozna dodac lyzke oliwy

OBIADY

BIGOS
1 kg kapusty kiszonej,
ok. 0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda wieprzowina),
30 dag wędliny (szynki) z drobiu,
2 duże cebule,
25 dag pieczarek,
przyprawy, przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów.

Quiche
300g mrożonego szpinaku
3 jajka
3/4 szklanki startego żółtego sera light
1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki
1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
3 krople ostrego sosu paprykowego
Szpinak włóż na 2,5 min do mikrofalówki, 12 foremek do babeczek wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj w misce jajka, ser, paprykę, cebulę i dodaj sos. Rozdziel masę do foremek. Piecz w temperaturze 180 st. C około 20 minut.

ryba z czosnkiem i cebulką
75 dag ryby/dorsz,mintaj/
2 łyżki oliwy z oliwek
3 dymki ze szczypiorem
5 ząbków czosnku
1/2 cytryny
sól. biały pieprz
1. Rybę podziel na nieduże kawałki. Dymke oczyść,opłucz,pokrój. Czosnek posiekaj.
2. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć dymke i czosnek,podsmaż 3 min.,przypraw
do smaku.
3. Włóż rybę,przykryj i dus 10 min. podawaj z plasterkami cytryny.

RYBA DUSZONA W POMIDORACH1 porcja
200g ryby morskiej
duzy pomidor
40g pasty pomidorowej
sok z cytryny
sól,pieprz,natka pietruszki
oliwa do posmarowania naczynia
Rybę oczyścić,skropić sokiem z cytryny lub natrzeć majerankiem z solą. naczynie posmarować oliwą.Rybę obłożyć plasterkami obranego ze skórki pomidora,dusić ok.20 min. lub mikrofalować 3min. na max mocy. Przed podaniem posypać natką.


KLASYCZNE LECZO
1kg malinowych pomidorów
1kg zielonej papryki
1 kg cebuli
0,4 kg drobiowych parówek
słodka i ostra papryka,chilli,sól
oliwa z oliwek
Zaczynamy od przesmażenia parówek, potem dodajemy kolejno rozdrobnione - paprykę,cebulę i pomidory bez skorki - dusimy do miękkości doprawijąc do smaku.

Pierś w pieczarkowym sosie4 porcje
60 dag piersi
20dag pieczarek
serek topiony light
przyprawy,cebula,oliwa
Na oliwie przesmażamy cebule i kawałki kurczaka na rumiano,dodajemy starte pieczarki,przykrywamy i dusimy. Przyprawiamy,dodajemy serek i mieszamy aż sie rozpuści.

LECZO Z CUKINII
Składniki:
1 duża cukinia
3 papryki (różne kolory)
szynka gotowana (w I fazie)
2 cebule
czosnek (jeśli ktoś lubi)
3 pomidory
oliwa z oliwek
przyprawy
Cebulkę kroimy. Można podlać wodą, jeśli wyparowała, a warzywa są jeszcze twarde.

KALAFIOR
1 kalafior
zielona cebulka /ok. 1/2 kg/
1 pęczek koperku
przecier pomidorowy (sok pomidorowy)
olej z oliwek
sól, pieprz
ocet winny
Umyty i podzielony na kawałki kalafior podsmażamy lekko na niewielkiej ilości
oleju /ok. pół szklanki/.
Następnie dodajemy posiekaną cebulkę i koper, 3 łyżki przecieru
pomidorowego /albo 200 gr. soku pomidorowego/, sól i pieprz do
smaku oraz niewielka ilość wody.
Gotujemy do miękkości kalafior i do momentu kiedy sos będzie gęsty.
Dodajemy ocet winny do smaku.

BAKŁAŻAN NADZIEWANY
Składniki:
bakłażan
pomidor
cebula
pieczarki
żółty ser
przyprawy
1. Bakłażan przekroić na pół (wzdłuż). Posypać solą i odstawić na ok. 20 min.
Po 20 minutach zebrać suchym papierowym ręcznikiem krople, które się pojawią (w
ten sposób unikniemy gorzkiego smaku).
2. Miąższ bakłażana posiekać.
3. Cebulkę pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek.
4. Dodać do cebuli pieczarki i podsmażyc kilka minut.
5. Dodać pomidory i posiekany miąższ bakłażana. Podusić kilka minut, aż nieco
zmiękną. Przyprawic do smaku.
6. Taką masą nadziewać połowki bakłażana.
7. Wstawić do gorącego piekarnika, leciutko skropić oliwą z oliwek (nie jest to
konieczne) i zapiec przez ok. 0,5 h. Można posyać startym żółtym serem.

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY
Składniki:
bakłażan
2 dojrzałe pomidory
mozzarella w zalewie
cebula
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
oregano suszone
świeża bazylia
sól

1. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki.
2. Cebulę również pokroić i zeszklić na oliwie razem z pokrojonymi ząbkami
czosnku.
3. Dodać pokrojone pomidory i tak dusić kilka minut. Posypać solą i oregano.
4. Bakłażany pokroić w grube plastry i przysmażyć na oliwie z obu stron, by się
zarumieniły i lekko zmiękły.
5. Bakłażany włożyć do naczynia żaroodpornego, na nich pokrojone plastry
mozzarelli, warzywa (pomidory+cebula+czosnek) i ponownie na wierzch mozzarella
6. Całość włożyć do gorącego piekarnika na kilka minut, żeby ser się roztopił.
7. Posypać oregano i bazylią.

ROLADKI Z KURCZAKA Z GRZYBAMI
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 300g pieczarek,
- cebula,
- bulion,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- inne przyprawy (wg gustu).
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami.
Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie z oliwek, dorzucić połowę
pieczarek pokrojonych w kosteczkę i poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z
pieczarkami przełożyć do miseczki i przyprawić.
Płaty mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami.
Podsmażyć na rumiano na patelni. Dorzucic resztę pieczarek pokrojonych w
cienkie plasterki, chwilę smażyć razem z mięskiem.
Wlać bulion i dusić na małym ogniu ok. 30 minut.
Do farszu można też dodać trochę pokrojonej papryki i startego na tarce sera
żółtego.

KURCZAK A LA PIZZA
pierś z kurczaka
ser mozzarella
oliwki czarne
przecier pomidorowy
oliwa z oliwek
ocet winny
oregano, sól, pieprz, czosnek, słodka papryka
Pierś dzielimy na pół i z każdej połówki robimy nożem sakiewkę (nóż wkładamy
tak żeby dalo się przeciąć pierś w środku nie przecinając krawędzi... hmmm no
tak żeby ją potem nadziać...)
mieszmy w misce 2 łyżki oliwy, łyżke octu i przyprawy
piersi moczymy w tym co nam wyszło powyżej
mozzarelle trzemy na tarce, kroimy drobno oliwki
mieszamy ser i oliwki z odrobiną przecieru pomidorowego, doprawiamy oregano
piersi nadziewamy serem z oliwkami (można "zamknąć" skiewke za pomoca
wykałaczki) i wkładamy na ruszt
jakieś 15 minut i gotowe




z pozdrowieniami
 
 
sinusoida Wysłany: 2009-01-07, 23:46   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: po omacku
Dołączyła: 05 Gru 2008
Posty: 2326
Skąd: znienacka...
Kilka przepisów SB także tutaj
 
 
Kajko Wysłany: 2009-01-29, 12:17   

Forumowy wyjadacz


Wiek: 41
Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 2576
Skąd: z prowincji
nie lubię szukać, a tek nam się rozrósł
poniżej prawie wszystkie przepisy, jakie przewinęły si wątku SB:


dopychacze II daniowe:


puree z ciecierzycy.
zawartosc dwoch puszek do wrzatku, jak sie zagrzalo dodalam odrobine masla (wiem ze nie wolno,ale postanowilam nie dac sie zwariowac) i wygniesc, tak jak puree.
No i oczywiscie soli do smaku. C.

puree z kalafiora
450g kalafiora
25g substytutu masla (jakiejs zdrowej margaryny)
30ml smietanki do kawy (najlepiej w proszku, jak najchudszej)
szczypta soli, pieprzu

Ugotowac kalafiora, az bedzie miekki, potraktowac mikserem, dodac reszte skladnikow.

Mielone Ostrygi
450 mielonej piersi z indyka
cwierc cebuli, utrzec
1 jajo
2 lyzki siekanych orzechow pikan (mysle, ze mozna je zastapic wloskimi)
cwierc lyzeczki nasion kopru wloskiego - najlepiej zmielic/rozbic, ja wsypuje cale.

Wszystko wymieszac, dodac odrobine soli, pieprz, uformowac 8 "mielonych", podgrzac patelnie, minimalnie ja natluscic oliwa z oliwek, smazyc "mielone" (robia sie b. szybko, wiec nie dluzej niz po minucie na strone).

Ryba zapiekana w pesto by positive
Krok po kroku - filet łososia (preferuję filety, bo bez ości, ale mogą być teź dzwonka) marynujesz przez jakiś czas (dowolny - od godziny do dwóch dni, dłużej nie próbowałam) w oliwie z sokiem z pół cytryny. Następnie - jeżeli filety sa duże - kroisz je na porcje, każdą smarujesz warstwą pesto po wierzchu (tyle, żeby było zielone, nie musi być bardzo grubo). Można tez popieprzyć wcześniej.
Do nagrzanego piekarnika na 15-20 min (zależnie od wielkości i grubości tych kawałków). Piekę w 180 st, ale to chyba za dużo, bo notorycznie mięso jest przesuszone, a nie powinno.
Super jest tez na zimno, jak już się przegryzie.

pieczarki faszerowane by corgi hit
poszatkować i lekko podsmażyć nóżki pieczarek, dodać posiekaną natkę pietruszki, surowe jajko, sól, pieprz, parmezan- wymieszać - to nałożyć do pieczarkowych kapeluszy, posypać żółtym serem i zapiec na złoto w piekarniku).

zrazy z piersi kurczaka by Karoleena:
: pierś rozbiłam, do środka włożyłam dwie ćwiartki ogórka kiszonego (krojone wzdłuż) i do tego dwa plasterki sera pleśniowego (Mnich light), zawinęłam i upiekłam. w ostatniej fazie pieczenia położyłam na wierzch jeszcze plasterek sera topionego light. Do tego gotowana fasolka szparagowa - pyszne to było.


bakłażany z mięsem mielonym by aniasz:

Zeszklić na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę, na to wrzucić mięso mielone (ja miałam wołowe, ale podejrzewam że każde może być), posolić, popieprzyć i usmażyć. Dodać pomidory z puszki, obrane i pokrojone (ja mam tu takie bez cukru ale trzeba sprawdzać na etykietach bo często dodają). Doprawić bazylią (z torebki) czy czym się lubi.
Bakłażany pokroić w plastry, posolić i poczekać aż puszczą sok.

+ wariacje na temat :) czyli mięso mielone, zrobione wg tego samego przepisu, tylko tym razem zapieczone między warstwami cukinii i pieczarek.

W naczyniu żaroodpornym układać na przemian bakłażany i warstwy mięsa. Wrzucić do piekarnika i zapiekać aż bakłażany zmiękną. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.

Kurczak w porach by aniasz:
Kawałki kurczaka lub indyka (piersi lub nogi, co się chce) obsypać/natrzeć porządnie czosnkiem, solą i pieprzem. Polać odrobiną oliwy i wymiętosić, żeby się przyprawy dobrze przykleiły. Zostawić na kilka godzin do marynowania.
Pora (dla mnie im go więcej tym lepiej) pokroić w plasterki cieńsze niż 1 cm.
W naczyniu żardoodpornym układać kawałki kurczaka poprzetykane porem.
Na koniec polać odrobiną śmietany, znowu wszystko pomiętosić (nie mieszać, tylko tak poprzygniatać żeby się śmietana rozprowadziła), do pieca i czekać aż kurczak się upiecze a por będzie miękki.
Śmietany w zasadzie na koniec nie widać, po prostu kurczak się robi taki odrobinę śmietanowy, sosu nie ma tylko te mięciutkie pory.


Zupy


zupa minestrone:
2 lyzki oleju podgrzac w garnku, wrzucic 2 pory lub dymki w pasterkach, 2 palki (pedy) selera w plasterkach, zabek czosnku posiekany, spora szczypte oregano, sol i pieprz do smaku, 4 minuty "smazyc", zalac litrem rosolku, dodac 100g pokrojonej zielonej fasolki, 300g botwinki i 80g drobnego makaronu pelnoziarnisstego - np. muszelki, przykryc i gotowac az makaron bedzie al dente. Wrzucic 60g plasterkow cukinii, troche natki pietruszki i jeszcze jeden zabek czosnku, 5 minut pogotowac.
Nalac do miseczek, posypac kazda porcje lyzeczka tartego parmezanu.


zupa z soczewicy i kurczaka
(cebule podsmazyc w garnku, dodac 2 marchwie, 2 pedy selera, czosnek, lyzeczke curry, troche swiezego imbiru, mozna dodac chili, to 15 minut tak podsmazac, dosypac soczewice - 180g, na to piesi kurczaka, to zalac rosolkiem - kolo litra, wymieszac 1,5 lyzki koncenratu pomidorowego z woda - okolo szklanki, dolac do reszty, gotowac jakies 30 minut, potem polowe zupy - bez miesa - zmiksowac i z powrotem wymieszac z reszta, posypac np. szczypiorkiem).

Zupa pomidorowa:



1 lyzka oliwy
3 zabki czosnku
pieprz zmielony
puszka pomidorow
2 lyzki bazylii
poltorej szklanki soku warzywnego
4 lyzki jogurtu

Wszystko zagotowac, gotowac kolo 15 minut. Potem zabielic jogurtem.
Ostatecznie mozna uzyc lyzki smietany kwasnej i 3 lyzek jogurtu.

Albo tak:
cwierc kilo swiezych pomidorow (ale zdjac skorke) lub pol kilo pomidorow z puszki
2 lyzki oliwy
1 cebula posiekana drobno
1 ostra papryczka (nie musi byc) posiekana drobniutko
3 zabki czosnku
1 lyzka koncentratu pomidorowego
litr rosolku
pol lyzeczki curry

Pomidory pokroic. W garnku podgrzac oliwe, dodac cebule czosnek i ew. papryczke, 3 minuty podsmazac, wrzucic pomidory, 5 minut gotowac regularnie mieszajac. Potem wymieszac rosolek z koncentratem i dodac. Dodac curry, gotowac 7 minut. Mozna posypac kolendra przed serwowaniem.


Zupka z maslem orzechowym (6 porcji)


2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych lub z oliwek
1 duza cebula posiekana
900g chudej wolowiny pokrojonej w male, 4cm kawalki
120g masla orzechowego bez dodatku cukru
360ml zimnej wody (czyli dobre 1,5 szklanki)
80g koncentratu pomidorowego
pol litra goracej wody
1 lyzeczka proszku chili
2 liscie laurowe
Sol, pieprz swiezo zmielony

Olej podgrzac w ciezkim garnku (albo patelni, a potem przelozyc do garnka), dodac cebule, podsmazyc, dodac mieso i podsmazyc tak, zeby z wszystkich stron byly lekko zbrazowione.
Maslo orzechowe rozbeltac w zimnej wodzie. Zalac tym mieso. Przecier z kolei rozbeltac z goraca woda i tez dolac. Dobrze wymieszac. Dodac przyprawy, zmiejszyc ogien, przykryc garnek i na malym ogniu gotowac przez 1h, zeby mieso naprawde zmieklo.


Prosciutka zupa fasolowa (6 porcji)

650g lisci kapusty pekinskiej
1,5 litra rosolku
zabek czosnku rozduszony
190g ugotowanej bialej fasoli
troche soli i pieprzu do smaku
parmezan do posypania
wiorki chili do posypania

Liscie kapusty ugotowac (7 minut), wode odlac, kapuscie dac odcieknac (to mozna zrobic juz nawet dzien wczesniej). Krojenie jest niepotrzebne.
Rosol zagotowac, dodac czosnek i kapuste, dodac fasole. Jesli uzywamy fasoli z puszki, musi byc wczesniej porzadnie przeplukana. Gotowac pod lekko odchylona przykrywka 10 minut. Na koniec przyprawic do smaku, serwowac posypana parmezanem i chili.


na II fazę


naleśniki owsiane by Ostryga hit

60g platkow owsianych
60g serka wiejskiego lub b. miekkiego tofu
4 bialka
lyzeczka ekstraktu waniliowego
po 1/4 lyzeczki cynamonu i galki muszkatalowej

Zmiksowac, patelnie rozgrzac, minimalnie natluscic, smazyc :)

To jest oryginalny przepis z ksiazki, z reguly nieco go modyfikuje, albo daje mniej platkow, albo daje 1 cale jajo, albo dodaje slodzik. Uprzedzam ze ten nalesnik jest cholernie sycacy. Jest tez dosc gruby i znacznie twardszy niz normalne nalesniki.

[b]czarny (dziki) ryż
? On nie ma za wiele wspólnego z tym białym przetworzonym świństwem. Ugotowany w osolonej wodzie i zmieszany z podsmażonymi pieczarkami jest rewelacyjny. Do tego jakieś chude mięso. Mniam.

Desery


tu znalezione prze dobbi[/b]
PTASIE MLECZKO
1 galaretka bez cukru
1 mały jogurt
słodzik
zrobić galaretkę wg. przepisu na opakowaniu ,posłodzić słodzikiem
do zimnej dodać jgurt ,dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki


Serniczek
Kostkę zwykłego białego sera 0%(chudy, ok 35 dag) ucieram z 3 żółtkami na gładką masę, dodaję słodzik w płynie oraz wybrane dodatki( np kakao, kawa rozpuszczalna-pycha, wiórki kokosowe, aromat do ciasta..) Z trzech białek z odrobiną soli ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z serem.i delikatnie do małych foremek - tych do muffinów, lub np do blaszki, takiej na keks czy na podłuzna babke.Mozna posypac wiórkami, albo no kawa rozpuszczalna.W piecu w temp. ok 180 trzymac przez jakies 25 minut.

Kremowy deserek z dodatkami

*Kubeczek jogurtu naturalnego 0%
*serek Ricotta
*i różne dodatki które Wam smakują ,możecie dodać
cynamon ,słodzik ,cacao ,aromaty ,orzeszki...na co macie ochotę
Przepis jest bardzo prosty wystarczy wrzucić do miski lub miksera kubeczek jogurtu ,łyżkę serka Ricotta ,Wasze ulubione dodatki i zmiksować wszystko na gładką masę (orzeszki polecam dodawać po zmiksowaniu -taki mały bonus w kremowej masie).

Deserek A'la Tiramisu
Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku w proszku, dodać aromat migdałowy, a
następnie powoli dodawać serek naturalny homogenizowany (0% tłuszczu i cukru,
43 kcal w 100 gr, kupiony w Carrefour). Białko ubić na sztywno i delikatnie
wymieszać z masą twarożkową. Nałożyć do pucharków, posypać gorzkim, czarnym
kakaem i płatkami migdałowymi.

Sernik na zimno
Składniki:
*serek Figura 3% (duży)
*jogurt naturalny 0% bez cukru
*słodzik
*aromat waniliowy
Przygotowanie
*2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Żelatyne rozpuścić w 200 ml wody (gorącej), ostudzoną zmieszać z resztą składników.
Przełozyć do salaterek. Można też zrobić kakaowy( dodac kakao) lub straciatella (dodać startą gorzka czekoladę)

CIASTO KOKOSOWE

5 białek
słodzik
12-15 dag kokosu
( kokos można z powodzeniem zastąpić w ¾ mielonymi migdałami i ¼ płatkami migdałowymi)
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka posolić i ubić pianę, do sztywnej piany porcjami dodawać słodzik, ubijać do czasu aż słodzik się rozpuści i piana będzie sztywna. Proszek wymieszać z mielonymi migdałami, dodawać bardzo powoli mieszając z pianą. Piec ( suszyć) w piekarniku nagrzanym do 120 – 130 stopni, ciasto jest gotowe kiedy odstaje od boków i nakłute przestaje się nie kleić do patyczka.

Beziki z bitą śmietaną:
3 białka ubij ze słodzikiem na sztywną pianę. Wymieszaj ze szczyptą proszku do pieczenia. Na papierze pergaminowym zrób kleksy z piany. Bezy piecz w temperaturze 110°C, aż zrobią się suche. Możesz zjeść je z odrobiną bitej śmietany light.

KREM BUDYNIOWY ESPRESSO
1,5 szklanki mleka 1%
2 ubite jajka
3 łyżki substytutu cukru
2 łyżeczki rozpuszczalenj espresso lub kawy bezkofeinowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
mielony cynamon do dekoracji
cienkie kawałki skórki cytrynowej
W średniej misce ubić mleko, jajka substytut cukru, kawę oraz ekstrakt waniliowy, tak żeby składnik dobrze się połączyły. Wlać do czterech misek żaroodpornych i umieścić na patelni ośrednicy 25cm.
Patelnię napełnić wodą, taż żeby sięgała na wys. 1,2 poniżej górnej krawędzi miseczek. Na silnym ogniu doprowadzić wodę do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do słabego, przykryć patelnię i gotować przez 10 minut. Zdjąć miseczki z patelni, nakryć plastikową folią, tak żeby dotykała powierzchjni kremu, wstawić do lodówki na 3 godziny lub aż dobrze się schłodzą. Udekorować cynamonem i skórką cytrynową.



mala dostawka,
Kirka




Miszcz i Myszowata i Mała Mi

piernikowa chata

The trouble is, you think you have time (Buddha)
Ostatnio zmieniony przez Kirka 2009-01-29, 18:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
moniqueee Wysłany: 2009-01-29, 13:23   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1227
Kajko :padam:
 
 
ewerla Wysłany: 2009-02-07, 09:57   

Forumowy wyjadacz
Bufetowa


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2552
nasze 1. fazowe hity

ZAPIEKANKA Z KURCZAKA

pierś (pojedyncza) z kurczaka ugotowana lub upieczona
ok. 0,5 szkl mrożonego zielonego groszku (może być z puszki ale mrożony ma niższy IG)
pół świeżej czerwonej papryki średniej wielkości
1-2 pomidory
ser żołty (mały kawałek)
0,5 kulki mozzarelli (kulka miała 125g)

Na sos: (sos zawsze robię dzień wcześniej i wstawiam do lodówki na noc żeby oliwa przeszła ziołami)
ząbek czosnku
ok. 3-4 łyżki oliwy
bazylia, oregano (dość sporo, tak po łyżeczce)

Czosnek drobno rozcieramy; składniki na sos mieszamy i odstawiamy żeby się przegryzły.
Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w kosteczkę (ja wyrzucam pestki ze środki i zostawiam same twarde kawałki i zostawiam na troszkę na sitku żeby sok obciekł a w tym czasie robię resztę).
Ugotowaną pierś rozdrabniamy, mrożony groszek gotujemy ok 6 minut, paprykę kroimy w nieduże paseczki, ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami, a mozzarellę w niedużą kosteczkę.
Wrzucamy wszystkie składniki poza mozzarellą do miski i mieszamy z sosem. Tak żeby wszystkie przeszły ziołami. Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym i posypujemy kosteczkami mozzarelli. Zapiekamy w 180 st około 25 min, żeby mozzarella na wierzchu się roztopiła.

PIERS Z INDYKA Z CZOSNKIEM I ZIOLAMI

4 zabki czosnku
2 lyzki oregano
2 lyzki szalwi
1 lyzka oliwy z oliwek
2 lyzeczki skorki z cytryny
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki zmielonego pieprzu
1 piers z indyka (okolo 2 kg)

Piekarnik rozgrzac do 200 stopni, przygotowac brytfane. W malym naczyniu polaczyc zmiazdzony czosnek, szalwie, oregano, oliwe, skorke z cytryny, sol i pieprz az otrzymamy konsystencje pasty. Delikatnie podniesc skore na piersi z indyka i smarowac ja pasta ziol. To samo zrobic na wierzchu. Przygotowana tak piers wlozyc na brytfane i zapiekac w tem. 200 stopni przez 10 minut, po czym zmiejszyc temperature do 150 stopni i piec okolo 1 h i 40 minut. Przed jedzeniem usunac skore.

Kotleciki drobiowe

0,5 kg mielonego mięsa drobiowego(piers z kury)
3 jaja,
1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej,
sól, pieprz, oliwa do smażenia.

Mięso, żółtka, wodę i przyprawy zmiksować. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.


ROLADKI Z KURCZAKA Z GRZYBAMI

- 2 piersi z kurczaka,
- 300g pieczarek,
- cebula,
- bulion,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, inne przyprawy (wg gustu).

Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie z oliwek, dorzucić połowę
pieczarek pokrojonych w kosteczkę i poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z pieczarkami przełożyć do miseczki i przyprawić.
Płaty mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami. Podsmażyć na rumiano na patelni. Dorzucic resztę pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki, chwilę smażyć razem z mięskiem. Wlać bulion i dusić na małym ogniu ok. 30 minut.

Zawijasy z farszem pieczarkowym

Piers z indyka pocięta jak na zrazy czy kotlety
dwie duże cebule
pieczarki
ser zółty odtłuszczony
sól, pieprz, bazylia, pietruszka

Piers przygotować, pociąć, rozbić i przyprawić...
Cebulkę pociąć w kosteczkę i podsmażyć...Pieczarki umyć, obrać i dusić razem z cebulką dodać przyprawy, sol i zioła...Jak pieczarki będą już miękknie zdjąć pokrywkę i odparowac wodę.
Jak farsz ostygnie dodać starty żółty ser i wymieszać...
Farsz nakładać na piersi i zawijać w rulon...zawijać w folię aluminiową ...
Piec w piekarniku ok 200 C ok 40 min

Ruloniki z piersi z kurczaka

- 4 filety z kurczaka,
- 4 plastry żółtego sera,
- przyprawa uniwersalna,
- papryka czerwona,
- ogórek kiszony,
- 1-2 jajka,
-oliwa do smażenia.

Filety drobiowe opłukać w zimnej wodzie nieco osuszyć. Następnie rozbić je na cienkie plastry. Każdy plaster obtoczyć w dużej ilości przyprawy uniwersalnej i odstawić na pół godziny. Paprykę opłukać,pokroić na kawałki. Ogórek pokroić w paski. Następnie na każdy filet drobiowy położyć plaster żółtego sera,a na wierzch kawałek papryki i ogórka. Filety zwinąć w rulony,obtoczyć w jajkach .Na patelni rozgrzać oliwe,a gdy będzie gorąca,smażyć na niej mięso(na wolnym ogniu)aż będzie miękkie.

Pierś z kurczaka w migdałach/sezamie

pierś z kurczaka
oliwa
jajko
migdały krojone / sezam
przyprawy

Pierś kroimy jak na kotlety, przyprawiamy, robimy panierkę z jajka i migdałów/sezamu (jak ktoś chce mniej dietetycznie to może być jeszcze mąka). smażymy na rozgrzanej oliwie (jak mniej dietetycznie to może być tez na maśle).pierś kroimy jak na kotlety, przyprawiamy, robimy panierkę z jajka i migdałów/sezamu i smażymy na rozgrzanej oliwie

Pierś z kurczaka z cukinią

cukinia
cebula dymka
2 ząbki czosnku
chudy zolty ser
przyprawy: pieprz, sól, ziola

Piers z kurczaka kroimy w paski lub kostke (jak kto woli). Podsmazamy na oliwie z oliwek, doprawiamy przyprawami. W miedzyczasie kroimy cebule i cukinie, dorzucamy do mieska, wciskamy czosnek i wszystko razem dusimy na malym ogniu ok 15min. Posypujemy startym serem .


Piers kurczaka w ziolach


pierś kurczaka
oliwa
łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dość grube poprzeczne plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Następnie oprószyć ziołami, pieprzem, solą i posmarować z każdej strony oliwą- całość odstawić do lodówki na 20 minut, albo nawet dłużej. Potem na patelnię i smażyć na rumiany kolor.


Piersi kurczaka pod pieczarkową pierzynką

piersi kurczaka
pokrojone w plasterki pieczarki
posiekane szalotki lub cebula
serek Figura light, jogurt grecki, majonez light
sól, pieprz, tymianek, oliwa

1. na mocno rozgrzanej patelni podsmażyć pieczarki wraz z szalotką na odrobinie oliwy, zdjąć i doprawić
2. z serka, jogurtu i majonezu przygotować sos, doprawić - ja dałam w proporcjach 1:1:1, oczywiście każdy może wedle uznania, można użyć tylko jednego z tych składników
2. piersi ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przyprawić, posmarować sosem, na wierzch rozłożyć pieczarki
4. zapiekać w 180 stopniach przez 25 minut

Kotleciki drobiowo-pieczarkowe

lośc składnikow na ok. 12 kotlecików (porcja dla jednej osoby - 2 kotleciki)

-1 dosyć duża pierś z kurczaka
-15-20 dag pieczarek
-15 dag sera mozarella (lub innego, ja używam mozarelli do wszytskiego bo najbardziej lubie a poza tym jestem pewna że mogę ją jeść)
-posiekana natka pietruszki- według upodobania
-jajko
-2 łyżki mąki ziemniaczanej (niby nie można, ale na 2 kotlety naprawde malutko jej wychodzi a bez tego się nie usmażą!)

surową pierś pokroić w kostkę, pieczarki posiekać bardzo dorbno, dodać starty żółty ser i natkę pietruszki (i inne przyprawy wedle uznania), wsypać wszystko razem do dużego naczynia i wymieszac. dodać 1 surowe jajko i 2 łyżki mąki ziemniaczanej i znowu wymieszać. smażyć na rozgrzanej oliwie, nakładać "mieszaninę" na patelnie łyżką tak żeby kotlety były średniej wielkośći, gdy chwile się posmażą i przyrumienią z obu stron zdjąć z patelnii zajdać. najlepiej smakują z surówką z kapusty pekinskiej.

Kotleciki indyka i orzechów

450 mielonej piersi z indyka
cwierc cebuli, utrzec
1 jajo
2 lyzki siekanych orzechow pikan (mysle, ze mozna je zastapic wloskimi)
cwierc lyzeczki nasion kopru wloskiego - najlepiej zmielic/rozbic, ja wsypuje cale.

Wszystko wymieszac, dodac odrobine soli, pieprz, uformowac 8 "mielonych", podgrzac patelnie, minimalnie ja natluscic oliwa z oliwek, smazyc "mielone" (robia sie b. szybko, wiec nie dluzej niz po minucie na strone).
Ta potrawa moze byc jedzona rowniez w fazie II, wowczas mozna zastapic 2 lyzki orzechow 2 lyzkami maki (oczywiscie nie bialej).

Zapiekane pieczarki

- kilka wiekszych pieczarek
- zołty ser(odtłuszczony)
- kilka plasterkow szynki(najlepiej wedzonej)
- cebula drobno posiekana
- natka pietruszki
- sol, piepr
- kawałek papryki
- surowe jajko
Czas przygotowania i pieczenia:15 min.

Obrac kapelusze pieczarek. Podsmażyć nozki z pieczarek wraz z cebula i wsypac do miski. Dodac drobno pokrojona papryke, pietruszke, pokrojona szynke, surowe jajko, doprawic sola i pieprzem, Nałożyć farsz do kapeluszy i na kazdy połozyc kawałeczek żółtego sera. Włożyć na 5-10 min.do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Warzywka z piekarnika


papryka
cebula
cukinia
pomidor
oliwa z oliwek
przyprawy:sól,pieprzy,papryka ostra
Cukinię obieramy, wydrążamy pesteczki i kroimy w kostkę.
Pomidory i paprykę kroimy również w kosteczkę a cebulę w talarki.
Wszystko wrzucamy do żaroodpornego naczynia, solimy, pieprzymy, dodajemy ostrą paprykę i ewentualnie jakieś ziółka według gustu.
Polewamy oliwą z oliwek i mieszamy.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na pół godzinki lub godzinke, aż warzywka zmiękną.
W trakcie pieczenia parę razy mieszamy żeby soki i smaki ładnie się zmieszały.




Tete

There is only ONE Ronnie
 
 
JewraM Wysłany: 2009-03-04, 11:40   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Wiek: 32
Dołączyła: 01 Mar 2009
Posty: 1
Skąd: Wrocław
ma ktoś przepis na obiad- mam białą fasolę. co mogę z niej zrobić?? pozdrawiam :)
 
 
Ostryga Wysłany: 2010-03-16, 17:41   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 12 Wrz 2008
Posty: 150
Skąd: inąd
Przepisy na sniadanie na II faze:

GOFRY Z MASLANKI (4 gofry, porcja to 1 sztuka)

1 filizanka maki pelnoziarnistej
1 filizanka platkow owsianych
1 i 1/4 filizanki chudej maslanki
1/2 filizanki wody
1 duze jajo
1 lyzka i 1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 lyzki oleju
szczypta soli
slodzik do smaku (np 3 lyzki substytutu cukru)

dodatkowo: dzem bez cukru o ulubionym smaku

Suche skladniki mieszamy ze soba w misce, mokre mieszamy w osobnej, dopiero potem laczymy je ze soba. Nagrzewamy gofrownice i smazymy (solidne porcje, po dobre pol filizanki kazda). Smarujemy dzemem.

NA CIEPLE DNI: MANGO SMOOTHIE (4 porcje)

2 mango, obrane i pokrojone
1 i 1/2 filizanki chudego jogurtu (moze byc waniliowy, jesli jest bez cukru)
kostki lodu (4-5)

Mango i jogurt traktujemy blenderem, na koncu dodajemy kostki lodu i je takze miksujemy. Rozlewamy do szklanek.

MUFFINY Z GRUSZKA I OTREBAMI (12 muffinow)

1,5 szklanki maki pelnoziarnistej
1 szklanka otrebow (otrab?)
1 lyzeczka cynamonu
1 i 1/4 lyzeczka sody oczyszczonej
1 i 1/4 szklanki chudej maslanki
2 duze jajka lekko ubite
3 lyzki oleju
1 duza gruszka pokrojona w kostke
1,5 lyzeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
slodzik do smaku (np 2 lyzki substytutu cukru)

Nagrzac piekarnik: 180C.
Suche skladniki wymieszac ze soba, mokre (w tym gruszke) wymieszac w osobnej misce i dopiero wtedy polaczyc ze soba (mieszamy wowczas naprawde krotko, tylko na tyle by skladniki sie ze soba polaczyly). Nakladamy do formy lub papierowych foremek (dobrze je tak czy owak delikatnie nawilzyc olejem) i pieczemy 20 minut.
 
 
moniqueee Wysłany: 2010-03-16, 19:53   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1227
Sałatka z białej fasoli

2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
1 łyżeczka suszonego oregano
2 zielone ogórki, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę
1 puszka białej fasoli
1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę

Składniki wymieszać. Posolić, popieprzyć i gotowe :)

Zupa z kurczaka z pieczarkami
1 średni por (biała i jasnozielona część) przekrojony na pół i pokrojone w plasterki
1 litr bulionu
łyżeczka tymianku
150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
450 g piersi kurczaka pokrojone w małe kawałki
250 g brukselki

Do gotującego się bulionu wrzucamny tymianek, pieczarki i pora. Po 5 min. dorzucamy kurczaka i brukselkę. Gotować 10-15 minut. DOprawiamy solą i pieprzem.

Zupa z ciecierzycą, pomidorami i rozmarynem
 
 
moniqueee Wysłany: 2010-03-17, 08:04   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1227
Ostryga napisał/a:
Przepisy na sniadanie na II faze:
.


moderatorki mogę prosić o przeniesienie postu ostrygi do wątku dot. 2 fazy?
http://babiniec-cafe.pl/v...ghlight=#306235 :padam:
 
 
Ostryga Wysłany: 2010-03-17, 10:30   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 12 Wrz 2008
Posty: 150
Skąd: inąd
Kilka postow wczesniej takze sa dania na II faze, a to jedyny przyklejony watek, dlatego podalam przepisy tutaj, ten drugi watek byl mi kompletnie obcy :zawstydzony:
 
 
moniqueee Wysłany: 2010-03-18, 08:25   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1227
Ostryga napisał/a:
Kilka postow wczesniej takze sa dania na II faze, a to jedyny przyklejony watek, dlatego podalam przepisy tutaj, ten drugi watek byl mi kompletnie obcy :zawstydzony:

zasugerowałam się nazwą wątku, w przepisy się nie wczytywałam :zawstydzony:
 
 
ASTO Wysłany: 2011-06-07, 11:08   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 01 Cze 2011
Posty: 1
I faza
"Mielone" sojowe
100 granulatu sojowego
szklanka bulionu warzywnego
1 mała cukinia
2 jajka, może być jajko i białko
oliwa z oliwek

Namoczyć granulat kilka minut w bulionie, cukinię zetrzeć na grubej tartce razem ze skórką, wymieszać z odsączonym granulatem i jajkami, doprawić według uznania, smażyć na złoty kolor :)

Tofu z pomidorkami
50-75g tofu naturalnego
łyżka mąki kukurydzianej
curry
średni świeży pomidor, lub pół puszki w zalewie
pół cebulki
oliwa z oliwek

tofu pokroić w nieduże pół centymetrowe plasterki, posypać obficie curry, obtoczyć delikatnie w mące (tak, żeby było tylko oprószone, bo jakby nie było to mąka..), smażyć na złoto, obok na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać również pokrojone w kostkę pomidorki (świeże można obrać ze skórki, ja nie obieram), doprawić curry i solą dusić do miękkości, mniam, mniam :hyhy:
 
 
AannaD Wysłany: 2017-04-15, 09:29   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Wiek: 43
Dołączyła: 15 Kwi 2017
Posty: 4
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Jak efekty na South Beach ? Ja teraz jestem na diecie wegańskiej i schudłam już 10kg. Chętnie bym zmieniła dietę.
Ostatnio zmieniony przez markdottir 2017-04-15, 12:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
markdottir Wysłany: 2017-04-15, 12:56   

Starsza Kobieta
Wojtek, lat 12 i pogodynka


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 8002
Skąd: z szuflady
AannaD napisał/a:
Chętnie bym zmieniła dietę.

Po co, jak schudłaś 10 kg? :zdziwko:





Madame rośnie Mademoiselle też
1% dla Patryka
 
 
Oleta Wysłany: 2017-04-15, 14:03   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2655
Skąd: Sopot
markdottir napisał/a:
AannaD napisał/a:
Chętnie bym zmieniła dietę.

Po co, jak schudłaś 10 kg? :zdziwko:
Pewnie żeby przytyć, bo okazało się, że 10kg to za dużo...




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group