Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Warzywa dla dzieci...
Autor Wiadomość
Dobra Wysłany: 2014-09-26, 18:18   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
zulam napisał/a:
U mnie w domu może być "nie zje" ale spróbować muszą, i powiedzieć co jest nie halo z danym warzywem/owocem -

u nas ta sama zasada. Raczej działa, choć często zdarza się że nie smakuje. Głównym powodem jest na ogół... konsystencja...

Kiszone ogórki! Tak! U nas przeszły i co więcej - spotkały się z uznaniem. Kiszę teraz sama. Niestety, kapusta przechodzi w mikro ilościach...




 
 
Alix Wysłany: 2014-09-27, 07:28   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
Kiszone ogórki są ok, z kapustą gorzej. Też wprowadziłam przymus próbowania, ale z warzywami trudno... Weźmie do buzi i wypluwa...

Faktycznie zrobię listę co możemy a co nie, ale generalnie szukam pomysłów na jakieś połączenia, przyprawy, które mogą zasmakować, ew. sobie coś zmodyfikuję, oby bazą nie były rzeczy, których nie możemy, szczególnie zboża.




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
 
 
zulam Wysłany: 2014-09-27, 07:49   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 3633
A probowałś upiec chleb bez mąki? Jak lubi orzechy i pestki fajny jako przekąska a z przyprawami może być do kanapki.




 
 
Alix Wysłany: 2014-09-27, 08:28   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
O nie probowałam... na mące kokosowej albo na mielonych migdałach się da?
Dzięki za trop!




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
 
 
nitka82 Wysłany: 2014-09-27, 09:14   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: przypadkiem
Wiek: 35
Dołączyła: 17 Sty 2011
Posty: 456
Może warzywa w tempurze by przeszły? Kalafior, brokuł, krążki cebuli, bakłażan, cukinia . Ciasto przygotować z dozwolonych mąk i wody lub mleka kokosowego. Można dodać ulubionych przypraw.
Dzieci lubią zajadać frytki palcami może taka przekąska też by przeszła.




"Uda są zawsze dwa.Albo się uda,albo się nie uda..."
W.Cejrowski
 
 
zulam Wysłany: 2014-09-27, 09:23   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 3633
Alix napisał/a:
O nie probowałam... na mące kokosowej albo na mielonych migdałach się da?
Dzięki za trop!

Zobacz na Moich Wypiekach przepisu chleb życia




 
 
callja Wysłany: 2014-09-28, 13:17   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 06 Cze 2009
Posty: 250
A "spaghetti" z cukinii z domowym pesto bezserowym (czyli np. zmiksowane w blenderze dozwolone orzechy/migdały z dużą ilością zielonej pietruszki/koperku/kolendry)??
Tutaj inspiracja:
http://www.jadlonomia.com...i-z-cukini.html

A przepis na "chleb zmieniający życie" jest już mocno modyfikowany przez dziewczyny, chodzi zwłaszcza o uniknięcie co droższych ziaren, z chia na czele. Wynalazłam wersje troszkę uproszczoną (nie trzeba ważyć ;) ), tylko czy płatki owsiane przejdą :kwasny: może w dalszej fazie przepis się przyda:

1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki migdałów (lub innych orzechów)
1 1/2 szklanki płatków owsianych
10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
1 łyżka syropu z agawy (lub miodu)
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (lub masła – zwykłego albo klarowanego)
1 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki

Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów.
Piekarnik rozgrzać do 185 stopni. Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem.




dźwięki tworzę...
 
 
Alix Wysłany: 2014-10-05, 11:02   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
callja, dzięki! Ten makaron muszę wypróbować!

Płatki owsiane nie przejdą :( A może da się powiększyć ilość pozostałych składników?

A ogóle to porażka... jedziemy na ogórkach kiszonych... :masakra: :rozpacz:
W dodatku coś, co smakuje na śniadanie - na obiad czy następnego dnia już jest blee... :/
Poczytam jeszcze wątek o niejadkach, chociaż mój to jest raczej jadek tylko wybiórczy :chytry:




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
 
 
callja Wysłany: 2014-10-05, 14:26   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 06 Cze 2009
Posty: 250
Oby inspiracja posłużyła, bo rzeczywiście lekko nie macie :/

Tu fajna inspiracja, wypróbowana - służy zwłaszcza, gdy nie chcemy "przejajczyć" diety; robiłam z mąką kokosową, trzeba tylko zmniejszyć jej ilość, bo bbbb chłonie płyn:
http://matkaweganka.blogs...t-weganski.html

I kilka przepisów z mąką kokosową (pisałaś, że jest dozwolona), może się przydadzą:

OMLET NA MĄCE KOKOSOWEJ
/na szynce/
1 jajko
1 łyżka mąki kokosowej
2 łyżki wody
plaster szynki
sól i pieprz do smaku
olej

Ubić jajko w miseczce z wodą, mąką, solą i pieprzem. Na patelni rozprowadzić małą ilość oleju i podsmażyć na niej szynkę. Kiedy szynka lekko się podsmaży wlewamy jajko. Smażymy omlet z obu stron pod przykryciem.
(160 kcal, 13 g białka)
/słodki „grzybek”/
2 kopiaste łyżki mąki kokosowej
0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka płynnego miodu
1/4 szklanki mleka roślinnego
odrobina oleju do nasmarowania patelni
owoce, syrop klonowy, etc.

Rozdzielamy jajka. Białka dajemy do jednej miseczki, żółtka do drugiej. Do żółtek dodajemy mleko roślinne, miód i razem mieszamy. Następnie do tej miseczki dodajemy (uprzednio wymieszane razem) mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. Do miseczki z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie ubite białka łyżką łączymy z zawartością drugiej miseczki (delikatnie mieszając). Połączoną masę wylewamy na nagrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy pod przykryciem, na małym ogniu aż góra omleta się zetnie. Podajemy z ulubionymi owocami.


KOKOSOWE NALEŚNIKI
4 jajka
2-3 łyżki mąki kokosowej
50 ml mleka kokosowego
sól
pieprz

Ciasto przyrządzamy tak jak w przypadku tradycyjnych naleśników. Mąkę dodajemy stopniowo uważając, by konsystencja ciasta była zbliżona do tego z tradycyjnej mąki. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.


KOKOSOWE PANCAKES według angielskiego bloga
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka mleka (np. kokosowego)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka miodu lub szczypta stewii
1/2 szklanki mąki kokosowej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli morskiej
olej kokosowy lub masło do smażenia

W małej misce ubij jajka na puszystą masę (około dwóch minut), wymieszaj z mlekiem, wanilią i miodem lub stewią.
Wymieszaj mąkę kokosową, sodę i sól, dodaj mokre składniki i zmieszaj całość do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, rozpuść na niej masło lub olej kokosowy. Chochelką nanieś ciasto – placuszki powinny być dość grube i mieć 2-3 cm średnicy.


PANCAKES KOKOSOWE NA MUSIE JABŁKOWYM
5 jajek
1 szklanka musu jabłkowego
½ szklanki mąki kokosowej (ewentualnie trochę więcej, jeśli ciasto wyjdzie bardzo rzadkie)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cynamon do smaku (opcjonalnie)
¼ szklanki masła lub oleju kokosowego
1 łyżeczka wanilii (opcjonalnie)

Wymieszać wszystkie składniki, odstawić na 5 minut do zgęstnienia. Dodaj jagody, banany lub inne dodatki, wymieszaj całość łyżką.
Rozgrzej na patelni olej kokosowy lub masło, smaż placuszki około 2-3 minut z każdej strony, aż pojawią się na nich bąbelki i będzie je łatwo odwrócić. (może to trwać nieco dłużej, niż przy „zwykłych” naleśnikach).




dźwięki tworzę...
 
 
Alix Wysłany: 2014-10-05, 14:40   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 5113
Skąd: z antykwariatu...
Dziękuję bardzo!! :padam:




Każdy plan można zmienić, lecz wolę życie bez planu - jak tylko odkurzę mieszkanie, zdobędę mury Libanu...
 
 
rudy kot Wysłany: 2014-12-10, 10:20   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 205
Skąd: :)
Podrzucam fajne blogi z dużą ilością przepisów:
http://www.mamaalergikagotuje.pl/
http://bezpszenicyy.blogspot.com/




Tu bloguję
 
 
 
late Wysłany: 2015-09-09, 19:42   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 11 Paź 2008
Posty: 1383
Skąd: Anglia
Nie wiem, czy dobry dzial I czy przypadkiem Ameryki nie odkrylam, ale ja osobiscie pierwszy raz dzisiaj zrobilam sos do makaronu z samych pomidorow I juz nigdy nie kupie w sklepie zadnej passaty, czy innych wynalazkow.

Sos zrobion troche z braku laku, bo po przyjeciu urodzinowym zostalo mi bardzo duzo pomidorow - malych, duzych, koktailowych, zoltych itp. I nie wiedzialam, co zrobic, bo u mnie w domu, oprocz mnie nikt pomidorow nie jada.

Przysmazylam na oliwie cebule I czosnek, dodalam pomidory I sol I dusilam moze z 20 minut. Zblendowalam, przcedzilam przez sitko I mialam gesty I pyszny sos. Wygladal I smakowal, jak z cukrem I zabielany smietana ;) No cod po prostu. polecam!
 
 
TerapiaSokami Wysłany: 2015-10-06, 10:03   jak przemycić warzywa w posiłkach dla dzieci?
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 06 Paź 2015
Posty: 2
Świetnym pomysłem na to, żeby nasze dzieci korzystały z dobrodziejstw warzyw, i to nawet tych, których nie lubią, jest wyciskanie ich w wyciskarce soków. Dzieci bardzo lubią soki, możemy dodawać do nich również ulubione owoce. Tym sposobem, zapewnimy naszym pociechom witaminowe bomby w sokach domowej roboty :)
Oto kilka przepisów :
Zielona witamina C :
3 świeże gałązki pietruszki, garść świeżych liści szpinaku, garść rukwi wodnej, jabłko i mała pomarańcza
Antybiotyczny płomień :
2 marchewki, 2 ząbki czosnku, garść świeżego tymianku, papryczka chili, pół ogórka, 1 duże jabłko
Odrdzewiacz ;)
jabłko, 3 gałązki pietruszki , garść tymianku, marchewka i 2 pomidory

Po więcej przepisów i informacji zapraszamy na www.babiniec-cafe.pl

*Reg. VI 4 *Nabla
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2015-10-08, 10:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
backend Wysłany: 2017-02-11, 12:58   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 2
Pobaw się w artystę na talerzu :) Pamiętaj, aby z warzyw komponować jakieś np. buźki, ludziki, coś co zaciekawi dzieci :)




Pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group