Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Czym słodzicie?
Autor Wiadomość
MalinowaKa Wysłany: 2016-06-21, 14:01   Czym słodzicie?

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 29 Sty 2015
Posty: 42
Tyle się ostatnio słyszy złego o cukrze (jeszcze dokument jakiś czas temu oglądałam), że zastanawiam się czy się nie przerzucić na coś innego. Teoretycznie nie używamy cukru do słodzenia napojów, mąż tylko kawę słodzi, ale już do wypieków czy jakichś innych deserów owszem. Czym wy słodzicie? Jest trochę tych różnych substytutów, ale nie wiem co najlepsze. Sztuczne słodziki odpadają, już i tak za dużo chemii jest w jedzeniu. A może przesadzam, może aż tak dużo nie używamy cukru, żeby zastępować go czymś innym?
 
 
esoes Wysłany: 2016-06-21, 16:32   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 02 Maj 2015
Posty: 737
Cukrem. Tylko.
Za to unikam wszystkiego co dosladzane czymkolwiek innym wiec lista moich zakupow jest zawsze krotka.
Slodze wypieki i dzemy.
Kilo cukru przewaznie starcza na 2 miesiace przy naszej 4 os rodzinie.
Miesiecznie ok 125g na osobe. Moim zdaniem nie jest to duzo. Do napojow cukru nie sypiemy.
 
 
shiadhal Wysłany: 2016-06-21, 16:42   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 2035
Skąd: Wwa
Ja głównie ksylitolem - w miarę naturalnego pochodzenia, dobry też dla zębów, efektów ubocznych wiązanych z (nadmiernym) spożyciem nikt u nas nie zaobserwował. Przy czym ogólnie nie słodzę jakoś dużo, głównie wypieki i trochę przy gotowaniu, jak kupiłam 2,5kg ksylitolu gdzieś w lutym tak jeszcze trochę jest, pewnie po urlopie będę uzupełniać zapas. Sacharoza idzie w zasadzie tylko do wypieków drożdżowych, bo drożdże ksylitolu nie chcą jeść :hyhy:




stay true to your dreams and they will stay true to you
 
 
nirwanaa Wysłany: 2016-06-21, 17:05   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 36
Dołączyła: 25 Wrz 2008
Posty: 1596
Skąd: mazowieckie
Cukier trzcinowy.
A do wypieków cukier biały zwykły, bo nie jestem pewna jak by trzcinowy się do tego nadawał.

Zimą zdarza nam się slodzic miodem.




My
 
 
Nabla Wysłany: 2016-06-21, 17:42   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Ksylitol i miód (do budyniu, domowych sorbetów, itp), splenda do kawy, zwyczajny lub brązowy cukier jak już coś piekę.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
markdottir Wysłany: 2016-06-21, 21:43   

Starsza Kobieta
Wojtek, lat 12 i pogodynka


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 8107
Skąd: z szuflady
Ja słodzę tylko kawę. Na razie żaden zastępnik cukru mi nie podszedł. Wypieki słodzę cukrem, a jak mam fantazję to suszonymi figami.





Madame rośnie i Mademoiselle też
1% dla Patryka
 
 
alexa Wysłany: 2016-06-22, 20:34   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Jesli robię cos tylko dla siebie nie slodzę niczym. Kawy, herbaty od lat, taki np. budyn czy kaszę manną itp mieszam potem z sokiem z malin czy jagód i to mi wystarcza. Jak dla ogółu staram się miodem czy brązowym cukrem, jak się nie da to normalnym.
Moja mama jak robi dla nas dżemy to tez w dwoch wersjach, moja wersja jest cukrowo minimalistyczna, bo wszystko wydaje mi się w smaku bardzo "przesłodzone".




 
 
Asik0011 Wysłany: 2016-06-23, 05:48   

Poważnie uzależniona


Wiek: 32
Dołączyła: 14 Mar 2010
Posty: 3223
Przez cały rok większość rzeczy słodzę miodem. Niektóre ciasta brązowym cukrem.
 
 
Kary Wysłany: 2016-06-23, 06:39   

Starsza Kobieta


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 7429
Skąd: z lasu
Kawy, herbaty itp. nigdy nie słodziłam. Ciasta - miodem. Do herbaty dla innych mam cukier brązowy.




Łobuz Maksymalny
Miko
 
 
Sill Wysłany: 2016-06-23, 19:58   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2913
ksylitol i stewia. Cukier to dla mnie trucizna.




 
 
Blutka Wysłany: 2016-06-24, 07:17   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 12039
Ja używam brązowego cukru, bo mi zwyczajnie żadna stewia czy inne cuda nie smakują. Biały cukier z kolei za słodki. No, miodem też czasem słodzę. Herbatę słodzę tylko, kiedy jest czarna i z cytryną, zimą (bo lubię), ale kawy bez cukru nie wypiję. Widać bardzo nie na czasie jestem. :P
 
 
behemot Wysłany: 2016-06-25, 08:42   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 16 Sie 2008
Posty: 1504
U mnie właściwie cukier/inne słodziki mogłyby nie istnieć - herbatę pijemy gorzką, kawy nie pijamy, ciast nie piekę prawie nigdy, a gdy piekę, to mam w puszcze cukier brązowy, którego też używam do potraw, które tego wymagają (więc jedna torebka cukru brązowego lub trzcinowego, który czasami kupuję, wystarcza mi na pół roku lub dłużej, bo naprawdę piekę bardzo mało, ciast prawie w ogóle nie jadamy).
Do rozmaitych koktajli, które robi mój mąż, dodajemy miód. I tyle :)




A&R
blogowo
:police:
 
 
 
Asik0011 Wysłany: 2016-06-25, 17:48   

Poważnie uzależniona


Wiek: 32
Dołączyła: 14 Mar 2010
Posty: 3223
behemot napisał/a:
Do rozmaitych koktajli, które robi mój mąż, dodajemy miód.

Ja ostatnio truskawkowe koktajle też dosładzam łyżeczką miodu :)
 
 
behemot Wysłany: 2016-06-25, 18:07   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 16 Sie 2008
Posty: 1504
Asik0011 napisał/a:
behemot napisał/a:
Do rozmaitych koktajli, które robi mój mąż, dodajemy miód.

Ja ostatnio truskawkowe koktajle też dosładzam łyżeczką miodu :)

U nas właśnie wszystko zależy po prostu od słodkości owoców w koktajlu - przeważnie gdy dodajemy np. banany, nie dajemy już miodu (czasem, jeśli nie chcemy bananów, dodajemy suszone owoce - figi albo niesiarkowane brzoskwinie albo rodzynki, one są na tyle słodkie, że już nie trzeba koktajlu dosładzać. :) )




A&R
blogowo
:police:
 
 
 
darkbulka Wysłany: 2016-06-28, 12:16   
Starsza Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 7425
u nas kawe/herbate pijemy bez cukru od zawsze. dzieci pija wode z miodem i cytryna-rano, potem tylko wode.
do standardowych ciast uzywam bialego cukru (trzcinowy jest tak samo kaloryczny jak bialy). do deserow z tofu/fasoli i innych cudow uzywam niesiarkowanych owocow suszonych-daktyle, morele, sliwki.
ksylitol/erytrou nie uzywam odkad doczytalam ze to sama chemia.

ale ogolnie to my malo slodyczy jadamy, jesli juz to wiekszosc samorobnych, zdrowszych zamiennikow
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group