Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Czym słodzicie?
Autor Wiadomość
babusia-jagusia Wysłany: 2016-06-28, 21:24   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie
ale jeszcze nie teraz


Jak do nas trafilas?: od znajomej
Dołączyła: 30 Gru 2011
Posty: 446
Skąd: Warszawa
Ja ostatnio głównie erytrytol, mała lubo słodkie, a on jest bezkaloryczny i nie zmienia smaku ;) I o ile brązowy cukier jest jakies 7 % zdrowszy od białego tak ten erytrytol kilkanoaście razy, tak upraszczając ;)




Pieniądze nie dają szczescia, dopiero zakupy... Marilyn M.
 
 
esoes Wysłany: 2016-06-29, 05:54   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 02 Maj 2015
Posty: 737
Tak sobie czytam i myslę, ze moje przywiazanie do zwyklego cukru jest tak wielkie, ze wolalabym zrezygnowac calkowicie niz zastepowac cukier innymi cudami. Miodu nie znoszę.
Erytrytolu juz za samo brzmienie nazwy bym nie sprobowała ;) .
W nagonki na stewie, ksylitole i inne cuda nie wierzę.
Kilka razy przyszlo mi zjesc dietetyczne ciasto... matkoboska ;)
Szkoda byloby mi czasu na produkcje czegos takiego. Autorka produktu z zachwytem wciągnela 4 kawalki. Wolalabym pol kawalka normalnego sernika. Mysle ze byloby tez wowczas mniej kalorycznie ;)
 
 
markdottir Wysłany: 2016-06-29, 06:03   

Starsza Kobieta
Wojtek, lat 12 i pogodynka


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 8107
Skąd: z szuflady
babusia-jagusia napisał/a:
brązowy cukier jest jakies 7 % zdrowszy od białego

serio? skąd masz takie dane?





Madame rośnie i Mademoiselle też
1% dla Patryka
 
 
Madeleine Wysłany: 2016-06-29, 06:12   

Starsza Kobieta


Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 8789
esoes napisał/a:
Wolalabym pol kawalka normalnego sernika. Mysle ze byloby tez wowczas mniej kalorycznie ;)
no nie? :rotfl:
Widze, jak tlumy chcialyby - nomen omen - miec ciastko i zjesc ciastko. Zamiast szukac ersatzow do cukru i kombinowac z tablica Menelejewa, nie lepiej zmienic diete?


A ze brazowy cukier niespecjalnie jest zdrowszy od bialego, to fakt. Tylko nie wiem, dlaczego akurat o 7%.
 
 
Nabla Wysłany: 2016-06-29, 08:39   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Madeleine napisał/a:
Widze, jak tlumy chcialyby - nomen omen - miec ciastko i zjesc ciastko. Zamiast szukac ersatzow do cukru i kombinowac z tablica Menelejewa, nie lepiej zmienic diete?

Wolę wypić kawę ze słodzikiem i zjeść herbatnik, niż wypić samą kawę z cukrem ;)




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
esoes Wysłany: 2016-06-29, 08:53   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 02 Maj 2015
Posty: 737
Ja wole wypic kawe bez cukru i zjesc herbatnik :)
No nie znoszę substytutow ;)
W dobroczynne walory miodu wierze, choc osobiscie nie lubię, ale tylko do temp.50 stopni. Miod dodany do goràcej herbaty, czy pieczenia traci swoje wlasciwosci.
Lyzeczka miodu ma 40 kal, a cukru 20.
 
 
Blutka Wysłany: 2016-06-29, 09:01   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 12039
Mnie substytuty zwyczajnie nie smakują, nie dopisuję do tego żadnej ideologii. Zasada "wszystko z umiarem" jest w użyciu i tyle. ;)
 
 
Nabla Wysłany: 2016-06-29, 09:05   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
esoes napisał/a:
No nie znoszę substytutow

Jeśli uważasz cukier za wyznacznik to każda inna słodka substancja będzie substytutem. Ale dlaczego ten cukier ma być taki świetny? Wysokoprzetworzony, szkodliwy dla zdrowia... co w nim takiego dobrego?

esoes napisał/a:
Lyzeczka miodu ma 40 kal, a cukru 20.

1 łyżeczka miodu (7g) ma 21kcal, 1 łyżeczka cukru (4.2g) ma 16kcal.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
markdottir Wysłany: 2016-06-29, 09:17   

Starsza Kobieta
Wojtek, lat 12 i pogodynka


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 8107
Skąd: z szuflady
Ja mam jak Blutka. Zamienniki cukru mi nie smakują. Cukier nie zmienia mi smaku kawy, a reszta tak. Niestety.





Madame rośnie i Mademoiselle też
1% dla Patryka
 
 
sternik Wysłany: 2016-06-29, 09:52   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 807
Tylko cukier, niestety nic innego mi nie podchodzi.

Nabla napisał/a:
Madeleine napisał/a:
Widze, jak tlumy chcialyby - nomen omen - miec ciastko i zjesc ciastko. Zamiast szukac ersatzow do cukru i kombinowac z tablica Menelejewa, nie lepiej zmienic diete?

Wolę wypić kawę ze słodzikiem i zjeść herbatnik, niż wypić samą kawę z cukrem ;)

To ja wolę wypić kawę z cukrem i nie zjeść herbatnika :zawstydzony:
 
 
Kinia Wysłany: 2016-06-29, 10:37   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1174
do kawy - ksylitol lub jak nie mam to pół łyżeczki cukru

do np. sosów sałatkowych/musli/kaszy mannej itp. - syrop z agawy lub syrop klonowy

ciast nie piekę
 
 
esoes Wysłany: 2016-06-29, 15:36   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 02 Maj 2015
Posty: 737
Nabla napisał/a:
esoes napisał/a:
No nie znoszę substytutow

Jeśli uważasz cukier za wyznacznik to każda inna słodka substancja będzie substytutem. Ale dlaczego ten cukier ma być taki świetny? Wysokoprzetworzony, szkodliwy dla zdrowia... co w nim takiego dobrego?

esoes napisał/a:
Lyzeczka miodu ma 40 kal, a cukru 20.

1 łyżeczka miodu (7g) ma 21kcal, 1 łyżeczka cukru (4.2g) ma 16kcal.

To w mojej tabeli jest inaczej. Cukier mi smakuje. Poznalam ten smak jako pierwszy wiec jest dla mnie wyznacznikiem. Stosowany w moich ilosciach jest zupelnie nie szkodliwy. Nie uzywam w zasadzie produktow z dosladzaczami w skladzie, ani sokow wiec na ciasto z normalnym cukrem mam miejsce :) .
 
 
małe_licho Wysłany: 2016-06-29, 16:26   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 29 Kwi 2011
Posty: 45
A mnie się udało w końcu odstawić wszelkie dosładzacze. Czasem odrobina miodu, to wszystko.
 
 
Sill Wysłany: 2016-06-30, 06:46   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2913
mnie na przykład cukry i miodu absolutnie nie wolno, nie bo nie. I serio - ja nie czuję, że ciasto z ksylitolem ma inny smak - nie czułam nigdy różnicy.




 
 
Nabla Wysłany: 2016-06-30, 07:27   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Sill napisał/a:
I serio - ja nie czuję, że ciasto z ksylitolem ma inny smak - nie czułam nigdy różnicy.

Ksylitol nie karmelizuje - czyli np. sernik będzie smakował bardzo podobnie, ale wszystkie ciasta przypiekane "na brązowo" już będą trochę inne.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group