Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
garnki na indukcję
Autor Wiadomość
Nikitka77 Wysłany: 2016-08-10, 21:22   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 10 Sie 2016
Posty: 2
A takie z philipiaka nadają się na indukcję?
 
 
esoes Wysłany: 2016-08-11, 05:48   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 02 Maj 2015
Posty: 737
Nikitka77 napisał/a:
A takie z philipiaka nadają się na indukcję?

Nadają, ale odradzam. Wyjatkowo tandetne wykonanie. Termostaty odpadają w locie, trudno sie myje bo i nity i zskamarki dod pokrywami. Metal sie przebarwia. Okropienstwo.
 
 
MartaKowalewska Wysłany: 2016-08-17, 11:50   
Pampersa mi dali i nowym nazwali
MartaKowalewska


Wiek: 37
Dołączyła: 17 Sie 2016
Posty: 1
Nikitka77 napisał/a:
A takie z philipiaka nadają się na indukcję?


Nikitka77 naczynia marki Philipiak nadają się do współpracy z każdym źródłem ciepła, w tym i na płycie indukcyjnej.

Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
 
 
ladyGrayek Wysłany: 2016-10-05, 15:18   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 05 Paź 2016
Posty: 1
Nie jestem zwolenniczką płyt indukcyjnych. Moje wyposażenie kuchni <ciach> jest standardowe, używam gazu w czasie gotowania, i naprawdę nie jest źle, natomiast u mojej siostry jest indukcja, i wiem na podstawie tego, że trzeba patrzeć na fakt, iż takowe garnki muszą być wykonane z metalu ferromagnetycznego, czyli takiego, który przyciąga magnes. Oznacza to, że w takiej kuchni nie można używać garnków ze stali szlachetnej, szkła, brązu, miedzi czy aluminium. Bo inaczej się popsują garnki i może uszkodzicie płytę.




reklama jest płatna/carol
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2016-10-05, 17:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
alexa Wysłany: 2016-11-01, 12:41   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Musze kupić garnki i wychodzi na to, że Ikea calkiem calkiem, no name mogą się sprawdzic lepiej niz firmowki a jak firmowki to ciągle nie wiem jakie ;)
Konkretniej się da? ;)




 
 
esoes Wysłany: 2016-11-01, 14:08   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 02 Maj 2015
Posty: 737
Fisslera polecam z wyzszej polki. Sility z cienkim dnem tez są fajne jako garnki szybko reagujace, ale niestety moje po latach zaczely lekko rdzewiec pod spodem, wiec nie wiem czy polecam. Ikea mam jeden i nie mam zastrzezen. Tez z cienkim dnem i tez szybko reaguje. Wolniej reagujace są gary z dnem grubym w typie philipiaka.
W sumie garnki kupic to nie problem. Dobra patelnia to jest wyzwanie ;)
 
 
nituszka Wysłany: 2016-11-01, 14:48   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 05 Sty 2011
Posty: 1195
Ja mam fagora i są ok. Ale dostałam jeden z piramisa w prezencie i jest ekstra. Ma taką fajną strukturę w środku i fajnie się go myje. Mam też jeden mały z Tadara, do czasu aż czegoś tam w nim nie przypaliłam był ok. Teraz tylko do gotowania wody i ogrzewania zup się nadaje :)




Gdzie wszyscy wiedzą, że tego nie da się zrobić, przyjdzie ktoś, kto nie wie i to zrobi.

 
 
alexa Wysłany: 2016-11-01, 21:26   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Dzięki, poszukam, poczytam.

esoes napisał/a:
Dobra patelnia to jest wyzwanie ;)


A polecisz coś? Doczytalam, że jest osobny temat o patelniach, ale nawet wyszukiwarka mi nie pomaga :niepewny:
Czy moje zalozenie, że garnki szybciej reagujące (czyli z cienkim dnem) są w takim razie lepsze jest błędne? ;)
Kilka lat uzywania to i tak dla mnie niezły wynik, chyba.. :)




 
 
esoes Wysłany: 2016-11-02, 05:34   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 02 Maj 2015
Posty: 737
alexa napisał/a:
Dzięki, poszukam, poczytam.

esoes napisał/a:
Dobra patelnia to jest wyzwanie ;)


A polecisz coś? Doczytalam, że jest osobny temat o patelniach, ale nawet wyszukiwarka mi nie pomaga :niepewny:
Czy moje zalozenie, że garnki szybciej reagujące (czyli z cienkim dnem) są w takim razie lepsze jest błędne? ;)
Kilka lat uzywania to i tak dla mnie niezły wynik, chyba.. :)

Sprawdza sie u mnie taki teflonowy rondel tefala, wyzsza patelnia. Ale juz na zwykłą tefalowa patelnie przyzwoitą nie trafilam. Mialam 2, jedna kiepsko rozprowadzala cieplo, druga się wybrzuszyla w srodku delikatnie przez co tluszcz splywal na boki a srodek sie palił. Biedronkowa dziala mi na jednej kuchence i na jednym palniku tylko. Na pozostalych pokazuje błąd. Fisslera mam z jakiegos ciezkiego stopu, ktory nagrzewa sie wieki, ale tez trzyma cieplo, wiec do schabowego sie nadaje (Indukcja grzeje pulsacyjnie, wiec nie na wszystkim da sie idealnego schabowego zrobic, za o popcornie nie wspomnę. Do popcornu tylko gaz) . Mam tez małą ciezką fisslera, podobna sytuacja, ale na dobrą małą nie trafilsm nigdy, wiec szanuję. Ceramiczne u mnie sie przepalają, wiec takiej nie kupie po 3 wpadkach z calą pewnoscią. Milalam ambition. Sility z serii diamond są bardzo dobre. Moge polecic tez lidlowe teflonowe, ale te srebrne, nie ceramiczne. Ok.70 zl, ale warto. Ostatnio niestety ich nie spotkalam,.wiec gdybym potrzebowala kupilabym z ikei. Wydają mi sie przyzwoite na pierwszy rzut oka.
W patelniach wazny jest system rozprowadzania ciepla ulokowany w dnie. Tego nie sposob sprawdzic nie smazac na niej. (Choc juz wiem, ze te z kropkami na spodzie są gorsze zazwyczaj)

A gary to ja bym chciala takie na zawsze. Na gazie mialam chinski badziew firmy Baron :) i po 10 latach w jednym odkleilo sie dno. Reszta nadal bez zarzutu, wiec po firmowych spodziewalam sie wiecej ;)
Osobiscie wolę cienkie dno i lekkie garnki. Uchwyty na indukcji mi sie w zasadzie nie nagrzewają, wiec tu pelna dowolnosc, a poniewaz czasem patelnie czy gar wstawiam do piekarnika - wole metalowe.Ciezki z wolną reakcją jedynie przy popcornie chyba by sie sprawdzał ;)
 
 
esoes Wysłany: 2016-11-02, 18:00   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 02 Maj 2015
Posty: 737
Przypomnialo mi sie jeszcze ze jest plytka-przejsciówka ktora kladzie sie na palnik i mozna korzystac ze zwyklego garnka.
 
 
alexa Wysłany: 2016-11-02, 18:12   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Dzięki za obszerną odpowiedź, przyda się :)
A, że popcorn w garnku to ja robilam ostatni raz chyba w szkole podstawowej z mamą to jeden problem z głowy ;)




 
 
karolinak Wysłany: 2016-12-27, 10:53   
Pampersa mi dali i nowym nazwali
http://godin.com.pl/


Dołączył: 27 Gru 2016
Posty: 1
Ja zdecydowanie polecam żeliwne garnki. Sama mam takie naczynia, używam je na indukcji i służą mi bardzo dobrze. uznane za reklame/carol i jestem bardzo zadowolona. Co do patelni, to niestety sama chciałabym małą, ale nigdzie nie mogę znaleźć dobrej.
Ostatnio zmieniony przez carol 2017-02-11, 19:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
alexa Wysłany: 2016-12-27, 22:03   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Kupiłam póki co patelnie roznej wielkosci i garnki z Ikea i porownania moze nie mam, ale jestem zadowolona.




 
 
anx Wysłany: 2016-12-30, 13:37   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 1353
anx napisał/a:
No właśnie - dobra patelnia na indukcję poszukiwana.
Mam dwie z Ikei, ale smaży się na nich dobrze przez 5-10 minut, a potem przestaje się cokolwiek dziać, by po chwili znowu zacząć się smażyć :( co z tym zrobić?
Madeleine napisał/a:
Ale indukcja się zawiesza? To raczej problem płyty, nie patelni. Mam różnie patelnie, tańsze i droższe, najlepsze są właśnie żeliwne z ikei. To zjawisko, o którym piszesz, nie występuje.

Płyta jest ok, to ewidentnie wina patelni. Testowałam już różne: Tefala, Ikei, Biedronkowe, noname'owe z Auchan i jest to samo :( musze jeszcze żeliwną spróbować.
5-10 minut smażenia i potem jakby moc słabnie. Trzeba schłodzić patelnię albo odczekać chwilę aż sama ostygnie i dopiero można smażyć dalej. Jest to mega upierdliwe zwłaszcza przy potrawach, które trzeba smażyc długo i bez przerw np. naleśniki, kotlety, ryba.
Plus jest taki, że jemy teraz mało smażonego, jak już trzeba to piekę w piekarniku ;) bo mnie to smażenie do szału doprowadza.




Dziewczynki
 
 
esoes Wysłany: 2016-12-30, 14:06   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 02 Maj 2015
Posty: 737
anx napisał/a:
anx napisał/a:
No właśnie - dobra patelnia na indukcję poszukiwana.
Mam dwie z Ikei, ale smaży się na nich dobrze przez 5-10 minut, a potem przestaje się cokolwiek dziać, by po chwili znowu zacząć się smażyć :( co z tym zrobić?
Madeleine napisał/a:
Ale indukcja się zawiesza? To raczej problem płyty, nie patelni. Mam różnie patelnie, tańsze i droższe, najlepsze są właśnie żeliwne z ikei. To zjawisko, o którym piszesz, nie występuje.

Płyta jest ok, to ewidentnie wina patelni. Testowałam już różne: Tefala, Ikei, Biedronkowe, noname'owe z Auchan i jest to samo :( musze jeszcze żeliwną spróbować.
5-10 minut smażenia i potem jakby moc słabnie. Trzeba schłodzić patelnię albo odczekać chwilę aż sama ostygnie i dopiero można smażyć dalej. Jest to mega upierdliwe zwłaszcza przy potrawach, które trzeba smażyc długo i bez przerw np. naleśniki, kotlety, ryba.
Plus jest taki, że jemy teraz mało smażonego, jak już trzeba to piekę w piekarniku ;) bo mnie to smażenie do szału doprowadza.

Spod patelni jest zepsuty. Za mocno sie nadrzewa dolna warstwa spodu co powoduje ze nagrzewa sie od niej plyta rowniez za mocno i wyłacza sie moc, bo plyta czuje przegrzanie.
To niestety się zdarza.
Nie jest tez powiedziane ze do kazdej plyty nadaje sie taki sam rodzaj patelni, takze to, co nam ktos doradzi nie musi sie sprawdzic na naszej plycie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group