Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Wigilia 2016 :) wielkie gotowanie?
Autor Wiadomość
papierowapani Wysłany: 2016-12-08, 12:15   Wigilia 2016 :) wielkie gotowanie?
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Wiek: 31
Dołączył: 08 Gru 2016
Posty: 1
Witam wszystkie zgromadzone Panie,

pisze tu bo chciałam zasięgnąć porady, dowiedziec się jak wyglądają u Was te piękne święta Bożego Narodzenia. Moim największym prezentem jest mąż który dużo pracuje, dlatego chce spędzic z nim magiczny okres świąt. Gotuje wiec to co umiem najlepiej - zupa grzybowa, karp, moczka:) ale resztę - uszka (widzialam z virtu), krokiety chciałabym zakupic, czy to źle? Czy u was tez taka opcja wchodzi w grę? Czy ograniczacie swoje dania do tych najsmaczniejszych przyrządzoych samemu? Ja będę mieć gości więc mój stół musi się trochę uginac.. Pozdrowienia ze Śląska :)
 
 
esoes Wysłany: 2016-12-08, 13:11   
Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 02 Maj 2015
Posty: 737
Co sie da kupic to kupuję w malych ilosciach. Czego niemam sprawdzonego -robię sama. Staram sie zeby swieta nie byly dniami obzarstwa wiec raczej ilosci sa niewielkie.
 
 
lalka_go Wysłany: 2016-12-08, 17:08   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 06 Wrz 2008
Posty: 1999
U mnie większość robi mąż, to czego on nie lubi robić/nie chce/nie potrafi - kupujemy. Pierogi kupowaliśmy kilka razy. Dla mnie tak wygodniej. Smak mi też odpowiada.
Krokiety robiłam z andrutów lub w waflowych rożkach do lodów. Nie lubię smażyć naleśników i tak bylo szybciej. Zawsze wszystkim smakowało i nikt nic nie mówił ze inny smak niż naleśników :zawstydzony:
Nie mam żadnych problemów z kupnem gotowców.




13.08.2005-nasz ślub


 
 
Netula Wysłany: 2016-12-08, 17:14   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Wiek: 40
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 2185
Skąd: Slask
lalka_go, zaciekawiłaś mnie ti krokietami. Możesz napisać coś więcej?




 
 
lalka_go Wysłany: 2016-12-08, 17:26   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 06 Wrz 2008
Posty: 1999
http://bronislawa70.blox....m-mielonym.html

Link do rożków.

A z andrutów jak robiłam to farsz według uznania. Wafle trzeba było przełożyć na chwilę wilgotnymi ściereczkami żeby wafle zmokły i zrobiły się plastyczne.
Jak już były miękkie to na to farsz, opanierować i na patelnię




13.08.2005-nasz ślub


 
 
Netula Wysłany: 2016-12-08, 17:33   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Wiek: 40
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 2185
Skąd: Slask
o dzięki na pewno zrobię bo wygląda zachęcająco




 
 
DC Wysłany: 2016-12-12, 21:19   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 17 Lis 2008
Posty: 275
Skąd: Westpreussen
Większość potraw przygotowujemy sami. Barszcz, grzybowa, pierogi, sałatki ciasta, ryby, bigos, chleb - domowe. Kupuję :uszka, biały chleb, wędliny. Ale jeśli miałabym całe jedzenie przygotowywać sama, to podejrzewam, że wolałabym kupić więcej sprawdzonych gotowców niż padać ze zmęczenia przy stole. W przygotowywanie zaangażowana jest cała rodzina, mąż jest specjalistą od sernika, 3 Bita, pieczeni rzymskiej i pieczonego schabu, córka od babeczek z makiem, pierniczków, ja robię chleb,barszcz i grzybową, ryby, szarlotkę, wspólnie kleimy pierogi, kroimy sałatki ... Lubię to nasze przedświąteczne wspólne kręcenie się po kuchni :zawstydzony:




Im bardziej poznaję ludzi-tym bardziej kocham zwierzęta
 
 
 
madzia106 Wysłany: 2016-12-13, 11:23   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 25 Paź 2008
Posty: 2338
Skąd: Wieliczka
Dziewczyny pomocy! Mam na jutro zrobić mężowi "coś" na wigilię służbową. Coś co mogę zrobić z dnia na dzień, co je się raczej na zimno, ewentualnie będzie smaczne po podgrzaniu - smażone ryby odpadają.
Preferencje są raczej na słono, ale w ostateczności jakieś cisto też przejdzie.




My

 
 
markdottir Wysłany: 2016-12-13, 11:38   

Starsza Kobieta
Wojtek, lat 12 i pogodynka


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 8107
Skąd: z szuflady
Sałatkę śledziową?





Madame rośnie i Mademoiselle też
1% dla Patryka
 
 
Nabla Wysłany: 2016-12-13, 12:31   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Rybę po grecku? W każdej temperaturze daje radę.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Asik0011 Wysłany: 2016-12-13, 13:24   

Poważnie uzależniona


Wiek: 32
Dołączyła: 14 Mar 2010
Posty: 3232
markdottir napisał/a:
Sałatkę śledziową?

Albo klasyczną jarzynową z majonezem - w domu mojego męża obowiązkowo na wigilijnym stole. Z jabłkiem, kiszonym ogórkiem i gotowanymi ziemniakami.
 
 
madzia106 Wysłany: 2016-12-13, 14:06   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 25 Paź 2008
Posty: 2338
Skąd: Wieliczka
markdottir napisał/a:
Sałatkę śledziową?

markdottir a jakiś sprawdzony przepis masz? Nigdy nie robiłam :zawstydzony:




My

 
 
Blutka Wysłany: 2016-12-13, 14:12   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 12039
madzia106, ja robię ze śledziami w occie, ale mogą być też takie solone, jak kto lubi:

pokrojone śledzie
groszek
jabłko
cebula
gotowane ziemniaki
sól, pieprz, przyprawy jakie kto lubi
majonez z jogurtem lub co tam kto woli w ramach "lepiszcza"

Banalna i pyszna. :)
 
 
Aditu Wysłany: 2016-12-13, 14:36   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 26 Paź 2014
Posty: 192
W wersji bardzo ekspresowej paszteciki z ciasta francuskiego np z pieczarkami albo szpinakiem. U nas ostatnio sporym powodzeniem cieszył się jarski smalczyk z jadłonomii






 
 
marrekk211 Wysłany: 2016-12-13, 16:54   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 13 Gru 2016
Posty: 4
takie paszteciki z ciasta francuskiego to rarytas !
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group