Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Mufiny
Autor Wiadomość
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-05-11, 09:34   Mufiny


Dzięki mrówczej pracy sinusoidy, pozwalam sobie wstawić spis treści :) - positive

Słodkie:

Babeczki wielkanocne
Babeczki z imbirem, gruszkami i czekoladą
Baklava muffins wg Nigelli Lawson
Bananowo-orzechowe
Beznabiałowe muffinki
Cynamonowo-jabłkowe
Czekoladowo-kokosowe i czekoladowe z rodzynkami
Czekoladowe nadziewane nutellą
Czekoladowo-wiśniowe
Czekomuffiny z masą rabarbarową (Pucia)
Ekstremalnie czekoladowe z białą czekoladą
Jagodowe
Jagodowe z kruszonką
Kokosowe
Marchewkowo-morelowe
Mocno czekoladowe z bananami
Remontowe muffinki pomarańczowe
Świąteczne muffiny piernikowe
Truskawkowo-bananowe
Truskawkowe z kruszonką migdałową
Z ananasem
Z czekoladą, migdałami i chilli
Z orzechami i rabarbarem
Z pomarańczową nutą
Z żurawinami NOWE


Wytrawne:

Hawajskie
Słone muffinki
Z boczkiem i rokpolem
Z cukinią i marchewką
Z fetą
Z serem i szynką
Z suszonymi pomidorami, szynką i cebulą
Z wędzonym łososiem i koperkiem


cdn. :)


----------------------------------------------------------

jagodowe

1/2 kostki masla (temperatura pokojowa)
1 szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
2 1/2 szklanki jagod


Rozgrzac piekarnik do 190 st.C. Posmarowac maslem foremke do mufifnow.
1/2 szklanki jagod rozetrzec w miseczce na miazge.
Maslo utrzec na gladka mase, dodac cukier i ubic az bedzie lekka i puszysta. Dodac jajka, po jednym.
Make, proszek do pieczenia i sol przesiac razem, dodawac do utartej masy na przemian z mlekiem - nie ubijac za dlugo, tylko do momentu kiedy skladniki sie ladnie polacza. Dodac roztarte jagody i te pozostale w calosci tez - wymieszac. Wypelnic wglebienia muffinkowe, mozna wierzch posypac dodatkowym cukrem jak ktos lubi chrupiace wierzchy . Piec okolo 25 minut, az beda ladnie zrumienione.

autor: bajaderka
Ostatnio zmieniony przez positive 2009-10-08, 10:01, w całości zmieniany 8 razy  
 
 
wosia Wysłany: 2006-05-11, 11:14   
reklama


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 439
surowe ciasto nieco rzygulascie wygląda hihihihihihi
ale jak sie ma forme to se mozna piec te muffiny :-P
oj campari przeginasz z tymi dzisiejszymi smakołykami - masz szczescie ze daleko jestes bo juz bys była zaduszona jak kaczka hihihihihihhi
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-05-11, 11:56   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
campari, nie uwirzysz moze ale wlasnie dzisiaj rano myslalam o muffinach.
mam chyba jeszcze jagody w sloiku chyba beda dobre co?
 
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-05-11, 12:17   


spokojnie, ze tak... zreszta tak samo jak truskawki, maliny 8-)
wosia napisał/a:
ale jak sie ma forme to se mozna piec te muffiny
wiem, ze pieka w takich foremeczkach babkowych, no wiesz takie foremeczki male co sie je wypelnia kruchym ciastem, a potem srodek po upieczeniu nadziewa roznymi smakolykami.... wiec, moze tez masz takie foremeczki? u nas w PiP sa po 5 zeta z groszami, a foremke kupilam w Ikea w internecie tez mozna kupic 8-)
 
 
gonick Wysłany: 2008-09-08, 19:20   Baklava muffins wg. Nigelli Lawson

Poważnie uzależniona
Bajabongo fajlure


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3352
Skąd: z nikad
Najpierw należy przygotować nadzienie, mieszając:
1/2 szklanki posiekanych orzechow wloskich
1/3 szklanki cukru
1 1/2 lyzeczki cynamonu
3 lyzki roztopionego masla

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przygotować muffinową formę smarując każdy otwór masłem i wysypując mąką lub wykładając papierowymi foremkami do muffinków.

Ciasto:
1 szklanka i 7 lyzek maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki cukru
1 duze jajko
3 lyzki rozpuszczonego masla
1 szklanka + 2 lyzki maslanki

W jednej misce połączyc suche składniki- mąkę, cukier, proszek z sodą, w drugiej rozbełtać mokre- maślankę, roztopione masło i jajko. Zawartość obu misek wymieszać krótko- tylko do lekkiego połączenia, masa ma byc gruzełkowata. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że muffiny będą gumiaste.
Wypełniać foremki do 1/3 wysokości, nakładać niepełną łyżkę nadzienia, na to resztę ciasta tak, żeby całość zajmowała 2/3 wysokości foremek (nie należy nakładać do pełna, bo wykipią). Resztą nadzienia posypać wierzch muffinów, piec około 15- 25 minut. Powinny byc ładnie zrumienione. Upieczone wyjąć, polać po wierzchu płynnym miodem (około 1/2 szklanki na 12 muffinków).
Ja do nadzienia dodałam dużą szczyptę mielonego kardamonu żeby zaostrzyć smak. Nastepnym razem dodam chyba tylko 1 łyżeczkę proszku i pół łyżeczki sody, bo smak proszku był silnie wyczuwalny i lekko piekący

 
 
Laura Wysłany: 2008-09-11, 23:44   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 1759
Skąd: Wawa
Gonick a ta szklanka do odmierzania składników do ciasta to jakiej wielkości: 200 czy 250 ml?




Starszy
Młodszy
 
 
Akna Wysłany: 2008-09-22, 14:45   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Jak do nas trafilas?: Gimbla
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 1300
Skąd: szczecin
Wczoraj upiekłam takie muffinki:
Czekoladowe muffiny z nutella

Czekoladowe, niezbyt slodkie muffinki nadziane nutella

2 3/4 szklanki maki (375g)
1 lyzka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
3 lyzki gorzkiego kakao
3/4 szklanki brazowego cukru

1/2 kostki roztopionego masla
2 jajka
1 szklanka maslanki

1 szklanka nutelli

Rozgrzac piekarnik do 200C, foremki na muffiny lekko posmarowac maslem. Wszystkie suche skladniki wymieszac w dosc duzej misce. Maslo rozmieszac z j jajkami, dodac maslanke i wlac do miski z maka. Lekko wymieszac, tylko do polaczenia sie obu mas, nie dluzej bo muffiny beda twarde. Nalozyc 1 plaska lyzke masy do foremek mufiinowych, dodac lyzke nutelli i przykryc pozostala masa. Piec okolo 15-20 minut, wyjac z foremek jeszcze gorace i wystudzic na drucianej siateczce.

niebo w gębie!!!! polecam!!!!




 
 
 
zulam Wysłany: 2008-09-22, 15:02   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 3633
Ja zawsze piekę w papierowych wkładkach-nie chce mi się wyskubywać ciasteczek bezpośrednio z foremek (mam 2 formy do muffinów po 6 sztuk i ta ilość jest dla mojej rodziny akurat na zjedzenie wszystkoiego jednego dnia).
Ostatnie odkrycie-robie muffinki z pokrojonymi krówkami (i ew. kakao), jako sposób na zagospodarowanie szaleństw zakupowych babci :D




 
 
algaj Wysłany: 2008-10-13, 13:07   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 06 Wrz 2008
Posty: 2027
Muffiny robie przynajmniej raz w tygodniu, czasem częściej, moje ulubione to jagodowe z kruszonką, ale ostatnio zrobilam kokosowe (przepis z moich wypiekow, jak zwykle genialny: http://mojewypieki.blox.p...y-kokosowe.html
tak wyglądały:




Kubik
Antik
 
 
Maniana Wysłany: 2008-10-18, 16:27   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 558
Skąd: Warszawa
To ja dodam przepis na moje ulubione czekoladowo-wiśniowe.
125 g masła roztapiam w garnku, dodaję tabliczkę gorzkiej czekolady, zdejmuję z ognia i mieszam do rozpuszczenia. Potem dodaję 300-400 g dżemu wiśniowego. Ważne, żeby dżem zawierał dużo wiśni (jak się okazuje 100 g dżemu wiśniowego można zrobić już z 30 g owoców ;) ). Potem cukier - trudno powiedzieć ile, zależy jak słodki był dżem. Po wymieszaniu - dwa jajka i na koniec 150 g mąki wymieszanej z pół łyżeczki sody i pół łyżeczki proszku pieczenia.
Do formy, do piekarnika 180 stopni na 25-30 minut.
Palce lizać :)
 
 
aniobelek Wysłany: 2008-10-24, 11:09   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
ja robilam ostatnio z batonami mars a mialy byc ze snikersami ;)
 
 
 
zosiabg Wysłany: 2008-10-24, 11:14   

Starsza Kobieta


Wiek: 32
Dołączyła: 15 Paź 2008
Posty: 4061
robilam ostatnio Baklava Muffins nigelli i wyszły pyyyyszzzznnee ;) Dla mojego M za slodkie, wiec "niestety" musiałam wiekszosc wpałaszowac sama :D :D :D




 
 
Antka Wysłany: 2008-11-18, 07:32   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 2436
Skąd: Dusseldorf
algaj, moglabys podac przepis na te muffiny jagodowe z kruszonka? Uzaleznilam sie od takich jak sa w Starbucks i bardzo pozadam umiec cos podobnego zrobic w domu :)
 
 
algaj Wysłany: 2008-11-18, 12:37   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 06 Wrz 2008
Posty: 2027
ja robię z tego przepisu, tylko kruszonki wychodzi mi zawsze na 3 porcje, wiec pieke trzy dni pod rząd ;)




Kubik
Antik
 
 
Famke Wysłany: 2008-11-18, 20:26   
Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 43
Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 1393
dziś popełnilam :D

http://babiniec-cafe.pl/v...t=3100&start=30






pichcenie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group