Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Bigos
Autor Wiadomość
Oleta Wysłany: 2009-10-31, 13:21   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Wyciągam temat, bo właśnie nasmrodziłam w mieszkaniu ;) .
Bigosik pichcia się od czwartku - na jutro będzie jak znalazł.
Tylko mam takie pytanie - czy to normalne, że mięso mi "zniknęło" w tym bigosie...? Tzn.rozgotowało się zupełnie i rozpadło na włókienka...
Nie pamiętam, czy zawsze tak mi się robiło. :niepewny:




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Zabunia Wysłany: 2009-12-19, 14:52   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: Gimbla, Wiedzmowe, CAROL :))
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 1082
Skąd: Lodz
A co jesli jest za kwasny?

Nie dodalam jeszcze przecieru, ale czuje ze jest kwasny, a mam wrazenie, ze jak go bede znowu jutro gotowac to sie jescze bardziej wykwasi :niepewny:




new :)
 
 
corgi Wysłany: 2012-01-12, 12:37   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 1308
Szukałam w necie przepisu na naprawdę tradycyjny polski bigos, przetrząsnęłam wszystko i znalazłam ! Podzielę się linkiem. :cwaniak:
http://www.nawidelcu.pl/k...i-bigos,1,1,826
I zacytuję:
"Składnikami na bigos winny być:

posiekana kapusta kiszona i słodka,
esencjonalny bulion,
czerwone peklowane mięso ( powinno ono stanowić 30% użytego do bigosu mięsa),
dziczyzna,
mięsa pieczone i gotowane (wieprzowe, wołowe)
tłusty drób (mięso kacze i z gęsi)
kości wędzone (do bulionu)
słonina (do przesmażania z mięsem)
przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, całe ziarenka pieprzu, kminek, jałowiec, tymianek, majeranek
grzyby suszone
jabłka, odmiany polskie winne (antonówka, szara reneta)
cebula
suszone śliwki


Sposób przyrządzania:

1) Przygotować wywar z wędzonych kości (schab, żeberka).
2) Posiekaną kapustę kiszoną i słodką łączymy w dowolnych proporcjach (w zależności od uznania) i dodajemy do bulionu. Wraz z kapustą dodajemy obrane, pozbawione gniazd i pokrojone jabłka.
3) Do wywaru z kapusty dodajemy w pierwszej kolejności mięsa pieczone i gotowane, a następnie mięso wołowe. Mięso powinno być wcześniej przesmażone ze słoniną oraz posiekaną w pióra cebulą.
4) Do bigosu dodajemy przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, całe ziarenka pieprzu, a także kminek jałowiec, tymianek i majeranek.
5) Bardzo ważne jest dodanie suszonych, obgotowanych i pokrojonych grzybów. Wywar z grzybów pozostawiamy do podlania bigosu.
6) Następnie dodajemy suszone śliwki polskie, uprzednio namoczone.
7) Bigos należy posolić, lecz trzeba uważać by nie przesadzić, gdyż dodane wcześniej składniki były już solone (mięsa).
8.) Pod koniec duszenia lub już na talerzu bigos przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
9) Nie należy zapominać o staropolskim przysłowiu, że "Bigos to wczorajsza potrawa"; i że tylko "Odgrzewany bigos jest smaczny" ! Dlatego też należy go przygotować wcześniej; dobrze jest przełożyć później do kamiennego garnka i wstawić do lodówki, a nawet zamrozić; odgrzewać można w całości lub porcjami. Dawniej mawiano, że dopiero "przegryziony" co najmniej 6-8 dniowy bigos najwspanialej uwydatnia swój smak i aromat.

Przedstawione wyżej składniki i sposób przygotowania stanowią obowiązujący kanon tradycyjnego polskiego bigosu. Oczywiście uznaje się regionalne odmiany tej potrawy, w których proporcje składników zależą od gustów, upodobań i tradycji mieszkańców danego regionu.

Wielka ilość składników, używanych do gotowania bigosu, upoważnia do stosowania innych dodatków i przypraw poza tymi, które określa kanon. Dla nadania bigosowi specyficznego, wyrafinowanego smaku można dodawać:
musztardę sarepską,
miód, np. gryczany,
wino lub nalewki,
rodzynki,
pomidory lub przecier pomidorowy."


P.S.
Szukałam informacji, czy Grzegorz Russak wydał jakąś książkę o kuchni polskiej, ale niestety oprócz książki kucharskiej dla myśliwych, nie popełnił chyba żadnej innej. Szkoda, bo jego "Polskie smaki" są dla mnie najlepszą audycją kulinarną ever.




Mój blog decoupage

Pomóżmy wyzdrowieć Kacperkowi - podaruj mu 1% swojego podatku
 
 
Oleta Wysłany: 2012-10-31, 09:20   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Po chałupie smród się niesie już od poniedziałku! :love:
Akurat na jutro bigos będzie gotowy... :)




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
behemot Wysłany: 2012-12-19, 19:13   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 16 Sie 2008
Posty: 1504
Właśnie nastawiłam gar świątecznego bigosu.
Ślinotok już jest, a odpowiedni aromat zaczyna się roznosić po mieszkaniu. :love:




A&R
blogowo
:police:
 
 
 
turkus Wysłany: 2012-12-19, 22:00   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie
Turkus


Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 441
Dołączam. Pół godziny temu skończyłam.

Zabunia napisał/a:
A co jesli jest za kwasny?

Nie dodalam jeszcze przecieru, ale czuje ze jest kwasny, a mam wrazenie, ze jak go bede znowu jutro gotowac to sie jescze bardziej wykwasi :niepewny:


Ugotuj w osobnym garnku trochę słodkiej kapusty i dodaj do bigosu.
Osobiście uważam, że dodawanie drobiu, śliwek i przecieru pomidorowego to czysta profanacja.

Ale zgadzam się z zacytowanym przez corgi, autorem, że "...Oczywiście uznaje się regionalne odmiany tej potrawy, w których proporcje składników zależą od gustów, upodobań i tradycji mieszkańców danego regionu. "




 
 
behemot Wysłany: 2012-12-19, 22:01   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 16 Sie 2008
Posty: 1504
Wg mnie bigos bez wędzonych śliwek to profanacja. ;)




A&R
blogowo
:police:
 
 
 
poohatka Wysłany: 2012-12-20, 08:21   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6260
behemot napisał/a:
Wg mnie bigos bez wędzonych śliwek to profanacja.
Popieram. :lizak:




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
cola Wysłany: 2012-12-20, 20:47   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 11 Wrz 2008
Posty: 2061
U mnie w rodzinie dodaje sie 2-3 lyzki dzemu sliwkowego.
 
 
Oleta Wysłany: 2012-12-20, 21:32   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
cola napisał/a:
U mnie w rodzinie dodaje sie 2-3 lyzki dzemu sliwkowego.


Ja dodaję powidła śliwkowe. :)

(Bigos na święta zamrożony czeka...)




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
behemot Wysłany: 2015-12-22, 20:31   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 16 Sie 2008
Posty: 1504
Podrzucam, może komuś brak pomysłu na pyszne świąteczne danie. ;)
U mnie się właśnie pichci od kilku godzin, z wędzonymi śliwkami, ale i z powidłami, bo kapusta w tym roku jakoś bardziej kwaśna.
Grzyby są, śliwki są, mięso jest - nic tylko czekać na Boże Narodzenie. :>




A&R
blogowo
:police:
 
 
 
Oleta Wysłany: 2015-12-22, 21:28   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Ja awangardowo, zrobiłam wegetariański bigos z pomarańczą. :)
Tylko zamiast tofu dałam smażoną cebulę i doprawiłam bardziej. Potem podzieliłam na dwie porcje, jedną zostawiłam w wersji wegetariańskiej, a do drugiej dodałem boczek, kiełbasę i mięso i teraz mam dwa różne dania, a oba pyszne! :lizak: Robię już trzeci dzień - jutro zaczynamy konsumpcję.




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Nabla Wysłany: 2015-12-22, 21:33   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
behemot napisał/a:
U mnie się właśnie pichci od kilku godzin

W tym roku poszłam na ekspres - 20 minut w szybkowarze i gotowe! Wszystko miękkie, kuchenka czysta, bo nic nie chlapało, kuchnia wywietrzona w pół godziny i oszczędność na prądzie wielka ;)




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Oleta Wysłany: 2015-12-22, 21:37   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Nabla napisał/a:

W tym roku poszłam na ekspres - 20 minut w szybkowarze i gotowe! Wszystko miękkie, kuchenka czysta, bo nic nie chlapało, kuchnia wywietrzona w pół godziny i oszczędność na prądzie wielka ;)

Olaboga, co ta emigracja robi z ludzi! :przestraszony: (powiedziała gospodyni gotująca bigos z pomarańczą, curry i sosem sojowym... :hyhy: ;) )




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Nabla Wysłany: 2015-12-22, 21:46   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
:]




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group