Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Makowe wypieki
Autor Wiadomość
Noa Wysłany: 2006-11-14, 19:21   Makowe wypieki

Forumowy wyjadacz
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 2302
Skąd: Ziemia
Strucle makowe (przepis na 2 keksówki)

Ciasto:
- 450 g mąki
- 150 g masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 laski wanilii lub skórka z 1/2 cytryny - ja daję cukier waniliowy
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 zółtko
- 1/3 łyżeczki soli

Farsz makowy:
- 400 g maku
- 1 l mleka
- 150 + masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki miodu
- laska wanilii - znowu daję cukier waniliowy
- 100 g migdałów migdałów lub orzechów włoskich
- 150 g rodzynek - ja nie daję, bo nie lubię
- 50 g smażonej skórki pomaranczowej - też nie daję
- 2 łyżki kaszy manny
- kieliszek rumu, koniaku lub zapachu migdałowego albo rumowego - najlpeszy jest rum, ale koniak też może być

Lukier cytrynowy:
- 200 g cukru pudru
- 2 białka
- parę kropel z cytryny

Umyty mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu 30 minut. Osączyć i zemleć 3 - 4 razy. Wymieszać z kaszą. Migdały lub orzechy posiekać, dodać wanilię, skórkę pomaranczową, (jerżeli dajemy rodzynki to je wcześniej namaczamy przez 30 minut).
Rozpuścić 150 g masła i miód.

Zmielony mak włożyc do garnka, dodac masł oz miodem, wanilię, migdały, rodzynki i skórkę. Przesmażyć 15 minut. Schłodzić lekko i dodać zółtka utarte z cukrem oraz piane ubitą na sztywno i alkohol. Farsz wymieszać.

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, rozpuszczone w śmietanie drożdże, wanilię, cukier puder, 2 jajka, 1 żółtko oraz sól. Zagnieść ciasto - powinno byc niezbyt ścisłe i lśniące. Rozwłakować ciasto na dwa niezbyt grube placki.

Placki pokryć farszem, zostawiając z boków po 2 cm marginesu. Posmarować je białkiem. Makowce zwinąć, boki skleić. Włożyć do foremek natłuszczonych i zostawić 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piec ok. 45 minut. Po wyjęciu polukrować i ozdobić.

Lukier - cukier puder ucieramy z białkami i kroplami z cytryny.
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2016-01-29, 11:03, w całości zmieniany 6 razy  
 
 
annkula Wysłany: 2006-11-15, 15:39   
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
chyba skusze się i zrobię na święta :-)




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
Noa Wysłany: 2006-11-15, 15:41   

Forumowy wyjadacz
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 2302
Skąd: Ziemia
Polecam. Naprawdę bardzo dobra. I farsz taki soczysty :-D





Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
G.B. Shaw
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-12-02, 15:16   masa makowa


masa makowa

45 dag maku zalac 1,5 l wrzacego mleka, mieszajac gotowac ok. 45 minut na malym ogniu. Ugotowaany mak osaczyc na sicie, zemlec 3 razy.
W rondlu stopic 15 dag masla z 3/4 szklanki miodu, dodac dorobno posiekana wanilie, umyte bakalie:orzechy, rodzynki, skorke pomaranczowa, migdaly i wymieszac. polaczyc z makiem i miesajac smazyc 15 minut. 4-5 zoltek utrzec ze szklanka cukru, wymieszac z ostudzona masa, na koncu dodac piane z ubita z bialek.
Ostatnio zmieniony przez positive 2009-05-18, 09:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Noa Wysłany: 2006-12-02, 15:18   

Forumowy wyjadacz
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 2302
Skąd: Ziemia
Mniam

Zawsze jak robięmasę do makowca, to połowę mam ochpotę wyżreć po chamsku :twisted: :twisted:





Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
G.B. Shaw
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-12-02, 15:33   ciasto na makowiec


ciasto na makowiec

1 kg maki krupczatki lub tortowej
12 dag drozdzy
3/4 kostki rozpuszczonego masla lub margaryny
4 jajka (2 zotka i 2 cale jaja)
szczypta soli
olejek arakowy lub migdalowy
3/4 szklanki cukru
1 szklanka letniego mleka



Postepowac jak z kazdym ciastem drozdzowym.
Z mleka i drozdzy przygotowac rozczyn. Do maki dodac jajka, rozpuszczony niezbyt cieply tluszcz, cukier, zapach i rozczyn.
Wyrobic ciasto, pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu.


Piec w rozgrzanym do temp 160-170 stopni piekarniki ok. 30 minut.
Makowce przed upieczeniem jesli sa w ksztalcie rolady dobrze jest scisle zawinac w papier do pieczenia wtedy nie pekaja.
Ostatnio zmieniony przez positive 2009-05-18, 09:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-12-02, 15:37   kluski z makiem


30 dag maki
1 jajo
sol
3 łyzki rodzynek
1 szklanka maku
3 łyzki miodu
orzechy wloskie
lyzka skorki pomaranczowej


Zagniesc make z woda, jajkiem i szczypta soli.
Rozwalkowac, odlozyc zeby ciasto przeschlo.
Pokroic, ugotowac, przelac zimna woda i odcedzic.
Mak sparzyc goraca woda trzy razy zemlec z miodem.
Dodac bakalie.
Wszystko razem wymieszac.
 
 
Zabunia Wysłany: 2008-09-02, 20:50   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: Gimbla, Wiedzmowe, CAROL :))
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 1082
Skąd: Lodz
Makowiec
ciasto:
4 szkl. mąki
1 marg. Kasia
1 jajko i 3żołtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
cały cukier waniliowy
Zagnieść ciasto ( z ciepłych składników)
2/3 do lodówki
1/3 zamrozić

masa makowa:
1/2 maku (spazyć i krecic przec maszynke)
1/4 szk. cukru ubic z 3 całymi jajkami
Rozpuścić pół kasi z 3 łyzkami miodu dodac 2 łyzki tartej bułki i bakalie(rodzynki skórka pomarańczowa, orzechy)
Połaczyc z makiem

(mozna kupic tez gotowa mase makowa wtedy jedna puszka powinna starczyc...ale to nie to samo)

cisto rozwałkowac(to z lodówki) na dużej blaszce(z papierem do pieczenia) polac masa makową, a na wierzch zetrzec zamrozone ciasto

piec 1h 200c

po wystygnieciu polac lukrem(1szkl cukru pudru + sok z cytryny+3łyzeszki wody+zapach pomarańczowy...zmiksowac)

zrodlo:
nasze e-przepisy gimblowe
 
 
corgi Wysłany: 2008-12-14, 22:03   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 1308
Właśnie zrobiłam odkrycie roku, że drożdżowe ciasta robi się z mąki krupczatki (wyczytałam gdzieś w starej książce kucharskiej). Ciągle narzekałam, że moje drożdżowe ciasta są takie glinowate w smaku (bo robiłam je ze zwykłej pszennej mąki ...). Nareszcie wiem gdzie tkwił błąd. W tym roku makowiec zrobię z krupczatki ! Eureka ! ;)




Mój blog decoupage

Pomóżmy wyzdrowieć Kacperkowi - podaruj mu 1% swojego podatku
 
 
Oleta Wysłany: 2008-12-16, 07:44   Makowiec "sam mak":-)

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Makowiec "sam mak":-)

0,5 kg maku - zagotować i zmielić.

25 dag masła utrzeć (lub zmiksować), dodając:
0,5 szklanki cukru,
3 żółtka,
zmielony mak,
pianę ubitą z 3 białek,
4 łyżki mąki,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
bakalie i ewentualnie aromat do ciast.

Wlać do tortownicy i upiec - około 50 minut.




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
Ostatnio zmieniony przez positive 2009-05-18, 09:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Maura Wysłany: 2009-02-13, 16:19   Ślimaczki makowe

Rodzina głoduje, bo ja netuje
Mamosaurus


Jak do nas trafilas?: G.
Dołączyła: 25 Paź 2008
Posty: 1581
Ślimaczki makowe

paczka ciasta francuskiego
masa makowa (może być z bakaliami)

Ciasto rozwijamy, smarujemy masą makową, zwijamy w rulon, tniemy na około centymetrowe plastry. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach około 20 min. (do zrumienienia).

Tadam......







Ostatnio zmieniony przez positive 2009-05-18, 09:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
a.
[Usunięty]
Wysłany: 2009-02-13, 16:40   


Maura, jesteś czarodziejką a ja muszę pamiętać, żeby omijać ten dział ;) Wyglądają pysznie.
 
 
Maura Wysłany: 2009-02-14, 09:39   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
Mamosaurus


Jak do nas trafilas?: G.
Dołączyła: 25 Paź 2008
Posty: 1581
Lekko ciepłe sa pyszne, wystudzone kruche i pyszne. Produkcja prosta i zachecajaca.






 
 
Malgosia_S Wysłany: 2009-02-17, 14:25   
Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 35
Dołączyła: 16 Lis 2008
Posty: 225
Skąd: Hertfordshire, UK
Ja tez zrobilam wczoraj i wyszlo super - ale mam jedno pytanie - slimaczki wyszly mi niezbyt slodkie - masa makowa slodka ale ciasto jakies niebyt slodkie - stad moje pytanie do Maury - czy do ciasta dajesz ciasto francuskie normalne czy takie jak do robienia slodkich wypiekow?? Mam nadzieje ze to co napisalam ma sens.
 
 
Maura Wysłany: 2009-02-17, 14:27   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
Mamosaurus


Jak do nas trafilas?: G.
Dołączyła: 25 Paź 2008
Posty: 1581
Małgosiu, ciasto było zwyczajne, kupione w Biedronce. Chyba nie do słodkich wypiekow, ale głowy nie dam, bo nawet nie spojrzalam.






 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group