Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Czekoladowe krówki z pistacjami PYCHA !!!!!
Autor Wiadomość
claudia1983   Wysłany: 2008-12-22, 08:27   Czekoladowe krówki z pistacjami PYCHA !!!!!

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Jak do nas trafilas?: przez znajomą
Wiek: 34
Dołączyła: 21 Gru 2008
Posty: 15
Ponieważ zbliżają się święta, czasu mamy mało a coś słodkiego domowego by się zjadło ;)
Mam do zaproponowania przepis Nigelli wypróbowany (właśnie się chłodzą w lodówce ;) ) "krówki" ;) Przepis jest banalny a jego wykonanie zajmuje nam 5-15 min ;) A efekt ..... sprawdźcie ;)

potrzebne :
350 g gorzkiej czekolady posiekanej (min 70% kakao)
1 puszka (ok400g) słodzonego mleka skondensowanego
30g masła
szczypta soli
150 łuskanych orzechów pistacjowych

W rondelku zmieszaj czekoladę, mleko, masło i sól, podgrzewaj mieszając aż składniki się połączą. Włóż orzechy do torebki foliowej i troszkę je pokrusz, uderzając wałkiem na małe i większe kawałki. Dodaj orzechy do czekoladowej masy i wymieszaj. Przelej krem do płaskiej foremki (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia) o boki 23 cm i wyrównaj powierzchnię. Odstaw masę do ostygnięcia, a potem do lodówki żeby się zestaliła. Można ja wtedy pokroić na niewielkie kawałki np. 8 części wzdłuż i 10 w poprzek co daje 80 kawałków ;)
Pokrojone można trzymać w zamrażalniku, nie trzeba ich rozmrażać można jeść od razu.
Ja takie krówki pakuję w małe paczuszki (przezroczysta folia) zawiązuję wstążeczką i daję w prezencie moim gościom ;)

Naprawdę są pyszne !! SMACZNEGO :rotfl:
 
 
zulam Wysłany: 2008-12-22, 15:31   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 3633
Orzechy takie zwykłe czy jakieś specjalne?




 
 
claudia1983 Wysłany: 2008-12-22, 20:56   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Jak do nas trafilas?: przez znajomą
Wiek: 34
Dołączyła: 21 Gru 2008
Posty: 15
Ja kupiłam zwykłe pistacjowe solone felixa w łupinkach bo nie mogłam znaleźć bez łupinek.
Powyjmowałam fistaszki z łupinek i je lekko rozgniotłam ;)




 
 
claudia1983 Wysłany: 2008-12-24, 22:57   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Jak do nas trafilas?: przez znajomą
Wiek: 34
Dołączyła: 21 Gru 2008
Posty: 15
A tak to miej więcej powinno wyglądać


...a to dla gości...
 
 
malinowa Wysłany: 2008-12-28, 22:33   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 43
Dołączyła: 22 Wrz 2008
Posty: 366
Zrobiłam jakoś przed świętami z małą modyfikacją - użyłam czekolady 81% kakao i mleka zagęszczonego niesłodzonego, bo my tak mniej słodko lubimy ;) Mleko nieco odparowałam na patelni.
Masa super komponuje się kolorystycznie z pistacjami tylko mam wrażenie że nieco rozmiękły w tej masie. Następnym razem może je nieco podprażę.
claudia1983, dzięki za przepis, było przepyszne i już nie ma :hyhy:




Polinka &
Igutti
 
 
claudia1983 Wysłany: 2008-12-30, 06:13   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Jak do nas trafilas?: przez znajomą
Wiek: 34
Dołączyła: 21 Gru 2008
Posty: 15
To super ;)




 
 
Monika Kamińska
[Usunięty]
Wysłany: 2009-01-07, 19:36   


claudia1983 napisał/a:
A tak to miej więcej powinno wyglądać
Obrazek
Obrazek
...a to dla gości...
Obrazek



no kochana
Twoja szarlotka byla przeeepyszna
ze nikt mi nie uwiezyl ze ja moglam ja zrobic,bo byla tak smaczna :rotfl:
ale to cudo..nono moze sproboje zrobic:D

CZEKAM NA KOLEJNE TWOJE PRZEPISY ;)
 
 
Lilek Wysłany: 2009-01-07, 19:40   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1530
Skąd: z kuchni
Wizualnie przypomina blok czekoladowy :)
Muszę wypróbować jak smakuje :)




Dwa łobuziaki P i A :)
 
 
Mariola Wysłany: 2009-02-16, 08:19   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 185
Wyszło fajnie, tylko nie wiem czemu wytrąciło mi się masło...? :kwasny:




My
Chcesz rozbawić Pana Boga, to opowiedz mu o swoich planach
 
 
Monika Z Wysłany: 2009-02-16, 17:31   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 1936
Mariola czasami jak robię blok czekoladowy to też mi się tłuszcz wytrąca i nie wiem dlaczego?
 
 
elek Wysłany: 2009-02-22, 18:55   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
zblazowana maruda...


Wiek: 42
Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 1454
Skąd: Warszawa
jaka ma być to konsystencja? bo mi wyszło rzadkie.. taki gęsty krem... mam to zamrażone trzymać i jeść? sorki ale jestem baaardzo początkująca kucharka.. pierwszy raz w życiu robiłam deser..





Wszyscy jesteśmy aniołami z jednym skrzydłem:
możemy latać wtedy i tylko wtedy, gdy obejmiemy drugiego człowieka... B. Ferrero
 
 
 
Nabla Wysłany: 2009-02-22, 18:59   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Monika Z napisał/a:
Mariola czasami jak robię blok czekoladowy to też mi się tłuszcz wytrąca i nie wiem dlaczego?


Bo było za mało... wody. Czekolada to emulsja tłuszczu w wodzie, jak jest za mało rozpuszczalnika to reszta nie ma w czym pływać. Zadziwiająco to wygląda, jak po dolaniu paru kropel np. mleka masa gęstnieje i robi się gładka i lśniąca.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Monika Z Wysłany: 2009-02-28, 19:41   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 1936
Nabla dzięki!
 
 
kasia29 Wysłany: 2009-04-05, 21:10   
Net włączony- gar z zupą spalony
do-radca ;)


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 658
Skąd: toronto
zrobiłam i wyszło przepyszne :D
Do świąt raczej zabraknie :rotfl:
 
 
Maura Wysłany: 2012-06-21, 12:41   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
Mamosaurus


Jak do nas trafilas?: G.
Dołączyła: 25 Paź 2008
Posty: 1581
Wyciagam, bo mam pytanie.
Czy to koniecznie musi byc taka mocna czekolada? Nie trawie gorzkiej czekolady. Brrr! Mozna dac mleczna? Ktos tak robil?






 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group