Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pizze i pizzaty w odmianach przeróżnych
Autor Wiadomość
wosia Wysłany: 2006-03-14, 13:37   mini-pizza
reklama


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 439
MINI PIZZA

Ciasto: *5 dag drożdży, *1/2 kg mąki, *6 łyżek oliwy, *3/4 szklanki wody (letniej), *1 jajko, *sól, *łyżka cukru.
Sos: *cebula, *koncentrat pomidorowy, *papryka, *tluszcz *sól *cukier *oregano *pieprz *bazylia
Z wody, drożdży, cukru i kilku łyżek mąki zrobić rozczyn. Gdy pod-rośnie połączyć go z pozostałą mąką, jajkiem i oliwą. Dodać trochę soli i wyrobić ciasto. Gdy jest zbyt twarde dodać jeszcze letniej wody. Odstawić do wyrośnięcia.
Odrywać kawałki ciasta i wałkować prostokąty 30x15 cm. Prostokąty sma-rować sosem pomidorowo-cebulowo-paprykowym posypać ziołami i dodat-kami (wg uznania) posypać startym serem i zwijać wszystko w roladkę. Roladkę kroić na plastry ok. 2 cm, które pieczemy w 200oC ok. 20 minut.
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-03-17, 16:22   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
wosia, wielkie dzieki
 
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-03-19, 18:46   mini pizze


Przepis z sieci, wyprobowany... polecac nie musze :mrgreen:
ja nie daje oliwek, bo nie lubimy 8-)


:arrow: 5 dkg drożdży,
:arrow: 0,5 kg mąki,
:arrow: 6 łyżek oliwy,
:arrow: 3/4 szklanki wody (letniej),
:arrow: 1 jajko,
:arrow: sól,
:arrow: łyżka cukru,
:arrow: ok. 20 oliwek ze słoika,
:arrow: słoik mały koncentratu pomidorowego,
:arrow: 20 dkg szynki,
:arrow: 20 dkg startego,
:arrow: żółtego sera,
:arrow: tymianek,
:arrow: bazylia,
:arrow: oregano


Z wody, drożdży, cukru i kilku łyżek mąki robimy rozczyn.
Gdy podrośnie łączymy go z pozostałą mąką, jajkiem i oliwą.
Dodajemy trochę soli i wyrabiamy ciasto.
Gdy jest zbyt twarde dodajemy jeszcze letniej wody.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy prostokąty 30x15 cm.
Prostokąty smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy ziołami i pokrojonymi oliwkami.
Układamy plastry szynki, posypujemy startym serem i zwijamy wszystko w roladkę. Roladkę kroimy na plastry ok. 2 cm , które pieczemy w 200 C ok. 20 minut.

autor: Aniks
Ostatnio zmieniony przez campari 2006-05-20, 13:54, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-03-19, 18:50   Pizze i pizzaty w odmianach przeróżnych


Przepis na blachę taką typowo piekarnikową. (orginalną dużą) Kiedys to byla pizza nr 1 w moim domu :mrgreen:

:arrow: 0,5 kg mąki
:arrow: żółtko
:arrow: jajo
:arrow: 1łyżka cukru
:arrow: 0,5 kostki drozdzy (4 dag)
:arrow: szklanka letniego mleka (nie może być gorące!!!!)
:arrow: 5 dag rozupszczonego letniego masła lub margaryny.



Na taką zwykłą okrągłą np. do pieczenia ciast ostatnio robiłam z połowy składników.
Ciepłe mleko, drożdże i cukier należy rozpuścić i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia nalepiej ok. godziny.
Po tym czasie do mąki dodać jajo i żółtko, masło i rozczyn drożdżowy. Wszystko wyrabiac, gdyby ciasto było za lepkie dodać mąki... wyrabiamy, wyrabiamy gdy będzie dobrze wyrobione posypujemy mąką, przykrywamy czystym ręczniczkiem i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia najlepiej w ciepłym miejscu.
Gdy zdarzy mi sie, że ciasta jest za dużo nigdy nie wylepiam całego bo nie lubimy grubych spodów... wtedy dopiekam parę rogalików i nic sie nie marnuje.
W ciasto na brzegach surowej pizzy wkładam kawałki sera żółtego, wtedy te brzegi to nie zwykłe suche ciasto. No a dodatki i sos to każdy wg. własnego upodobania.



* składniki nadzienia zazwyczaj te same ze względu na wybredność mojej drugiej połowy, zazwyczaj robie pół blachy z salami, pół blachy z szynką.
* sos cebulowo-pomidorowy z oregano i bazylią
* pieczarki duszę na tłuszczu tak długo, aż on wyparuje.
* ciasto po wylepieniu formy (dno) dziurkuję widelcem, w brzegi wlepiam żółty ser, wtedy ten brzeg nie jest taki suchy, no i lepiej smakuje za kazdym razem tak jak julka, lekko je podpiekam.
* nakładam warstwami na ciasto: sos cebulowo-pomidorowy, pieczarki(duuuuużo), tarty ser, salami, szynka(pokrojona), tarty ser, groszek zielony, papryka różno- kolorowa, smażone krążki cebulki i znowu ale tu już masa tartego żółtego sera.
* posypuje wszystko przyprawą do pizzy (każdą warstwę pizzy też posypuję lekko tą przyprawą) i do piekarnika .
_________________
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2008-10-22, 13:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-03-20, 10:44   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
ooooo to , to chcialam robic! :-D

[ Dodano: 2006-03-22, 14:18 ]
jutro ide kupic sobie wage :roll:

[ Dodano: 2006-03-22, 14:19 ]
jeszcze cos: Beata ile to jest kilka lyzek maki? :oops:
 
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-05-20, 13:49   


jesuuuu aniobelek, nigdy nie robilas zaczynu do pizzy? pisze kilka bo maka jak to maka moze roznie chlonac wode...
maki tyle by wyrobic miekkie, ale nie klejace ciasto tak wiec na oko prosze pani ;-) . Przykryc i zostawic do wyrosniecia okolo 45 minut. W cieple miejsce najlepiej wtedy szybciej zacznie pracowac.
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-05-20, 14:16   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
jestem drozdzowa dziewica :oops:
 
 
 
mrau Wysłany: 2006-05-20, 19:13   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączył: 02 Kwi 2006
Posty: 126
Skąd: radom
aniobelek, ja ejstem drozdzowa nieudacznica a to znacznei gorzej:)





 
 
agniecha
[Usunięty]
Wysłany: 2006-05-20, 19:18   


E tam mrau, bez przesady! Bo ciasto musi wiedzieć, że nie psioczycie na nie, że za bardzo też wam nie zależy. Parę miłych słów : Rośnij kochanie i nie ma bata - jest jak malowane i śmieje się samo do całej waszej rodziny :-D
 
 
mrau Wysłany: 2006-05-21, 06:19   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączył: 02 Kwi 2006
Posty: 126
Skąd: radom
agniecha, o matko to trza lawirowac jak z facetem:) ani za duzo ani za malo:) niedokochany idzie w pi...u a przekochany przestaje sie starac:) uf i niby w kuchni tez musze blyskac wyczuciem??? uo matko!





 
 
aniobelek Wysłany: 2006-05-21, 08:23   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
wyczucie bylo stuprocentowe bo pizze udaly sie super.troche tego za duzo na nas dwoje wiec mezowski jadl jeszcze dzisiaj na sniadanie ;-) pycha bylo
 
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-05-21, 08:46   


aniobelek napisał/a:
pycha bylo
:hopsasa: :hopsasa: :hopsasa: :tancza: :hopsasa: :hopsasa: :hopsasa:
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-05-21, 11:09   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
campari, ty sie tak nie cisz tylko wymysl mi jakis przepis na dobre buleczki drozdzowe np:z jagodami.moga byc takie zawijane. :lol:
 
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-05-21, 11:44   


hehe nie teraz, ale nie ma sprawy :mrgreen:
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-08-03, 12:53   pizza z papryka i szynka


:arrow: 40 dag maki
:arrow: 3 łyżki oleju
:arrow: sol
:arrow: cukier
:arrow: 2 dag drozdzy
:arrow: szklanka mleka
:arrow: 2 lyzki sosu pomidorowego
:arrow: oregano
:arrow: kolorowa papryka
:arrow: szynka
:arrow: cebula
:arrow: kawalek zoltego sera


Do mąki wkurszyc drozdze, dodac szczypte soli i cukru oraz olej. Cieplym mlekiem zarobic eleastyczne, gladkie ciasto, przykryc, pozostawic do wyrosniecia, ciasto rozwalkowac wylozyc nim blache, posmarowac sosem wymieszanym z oregano. Na pizzy ulozyc kawalki szynki, papryki i cebuli, posypac startym serem. Piec ok 25 minut w temp 200stopni.
Ostatnio zmieniony przez campari 2006-08-03, 17:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group