Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pizze i pizzaty w odmianach przeróżnych
Autor Wiadomość
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2007-04-22, 14:28   


jutro chyba zrobie na obiad
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2007-05-29, 15:54   Pizza ekspresowa


Składniki na 4 porcje:
*8 kromek pszennego chleba tostowego
*40 dag pieczarek,
*4 pomidory
*mała cebula,
*3 łyżki oleju
*4 trójkąciki sera topionego kremowego (bez dodatków)
*sól,
*pieprz


Pieczarki oczyść (młodych kapeluszy nie obieraj ze skórki), opłucz, odsącz i drobno pokrój. Cebulę obierz, posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną połową oleju. Gdy cebula zrobi się złocista, dodaj pieczarki, dopraw je solą i pieprzem. Pomidory umyj i pokrój w plasterki.
Na dużej formie wysmarowanej resztą oleju rozłóż pojedynczą warstwą pieczywa, kromkę tuż obok drugiej. Wyłóż teraz pieczarki, przełóż pomidorami i pokrojonymi w cieniutkie plasterki serkami. Posyp tymiankiem, skrop olejem i wstaw do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 15 minut. Ser powinien się stopić, a spód pizzy lekko zrumienić. Podawaj na ciepło z dodatkiem np. zielonej sałaty.
Pizzę możesz przyrządzać z innymi dodatkami, np. resztkami wędlin lub pieczonego mięsa, rybą wędzoną jajami ugotowanymi na twardo.
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2007-06-12, 09:00   Zrob pizze razem z Grzegorzem O.


wejdz TU i rób :-)
 
 
aniobelek Wysłany: 2007-06-12, 12:02   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
wsypujemy ok lyzeczke soli.ooooo to byl cukier :rotfl: :rotfl: :rotfl:
co to za facet.przepis fajny.
 
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2007-06-12, 13:27   


wlasciciel, ktory dorabia sie na swoich i cudzych przepisach... slawetny portal mniammniam
 
 
Olutek Wysłany: 2008-12-12, 11:22   Re: Pizze i pizzaty w odmianach przeróżnych

Net włączony- gar z zupą spalony
Dawniej aleks24


Wiek: 36
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 928
campari napisał/a:
Przepis na blachę taką typowo piekarnikową. (orginalną dużą) Kiedys to byla pizza nr 1 w moim domu :mrgreen:

:arrow: 0,5 kg mąki
:arrow: żółtko
:arrow: jajo
:arrow: 1łyżka cukru
:arrow: 0,5 kostki drozdzy (4 dag)
:arrow: szklanka letniego mleka (nie może być gorące!!!!)
:arrow: 5 dag rozupszczonego letniego masła lub margaryny.



Na taką zwykłą okrągłą np. do pieczenia ciast ostatnio robiłam z połowy składników.
Ciepłe mleko, drożdże i cukier należy rozpuścić i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia nalepiej ok. godziny.
Po tym czasie do mąki dodać jajo i żółtko, masło i rozczyn drożdżowy. Wszystko wyrabiac, gdyby ciasto było za lepkie dodać mąki... wyrabiamy, wyrabiamy gdy będzie dobrze wyrobione posypujemy mąką, przykrywamy czystym ręczniczkiem i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia najlepiej w ciepłym miejscu.
Gdy zdarzy mi sie, że ciasta jest za dużo nigdy nie wylepiam całego bo nie lubimy grubych spodów... wtedy dopiekam parę rogalików i nic sie nie marnuje.
W ciasto na brzegach surowej pizzy wkładam kawałki sera żółtego, wtedy te brzegi to nie zwykłe suche ciasto. No a dodatki i sos to każdy wg. własnego upodobania.



* składniki nadzienia zazwyczaj te same ze względu na wybredność mojej drugiej połowy, zazwyczaj robie pół blachy z salami, pół blachy z szynką.
* sos cebulowo-pomidorowy z oregano i bazylią
* pieczarki duszę na tłuszczu tak długo, aż on wyparuje.
* ciasto po wylepieniu formy (dno) dziurkuję widelcem, w brzegi wlepiam żółty ser, wtedy ten brzeg nie jest taki suchy, no i lepiej smakuje za kazdym razem tak jak julka, lekko je podpiekam.
* nakładam warstwami na ciasto: sos cebulowo-pomidorowy, pieczarki(duuuuużo), tarty ser, salami, szynka(pokrojona), tarty ser, groszek zielony, papryka różno- kolorowa, smażone krążki cebulki i znowu ale tu już masa tartego żółtego sera.
* posypuje wszystko przyprawą do pizzy (każdą warstwę pizzy też posypuję lekko tą przyprawą) i do piekarnika .
_________________




Jak długo i w ilu stopnaich taką pizze pieczemy????

I czy mogę pomieszać mąke zwykłą z tortową,bo mi zabrakło :kwasny:




Mikołajek Staś
 
 
 
aniobelek Wysłany: 2008-12-13, 22:03   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
mozesz napewno,pizze to w wysokiej temp i krotko sie piecze zazwyczaj.ok.220 stopni.15-10 min.musisz lukac.odpowiadam ja bo tej dziewczyna juz niestety tu nie ma.
 
 
 
Olutek Wysłany: 2008-12-13, 22:06   

Net włączony- gar z zupą spalony
Dawniej aleks24


Wiek: 36
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 928
No nie chodziło mi o odpowiedź Campari,ale kogokolwiek kto robił te pizzę.

Piekłam 20 minut w 200st. Jednak maki nie mieszałam,mama mi odradziła.No i zrobiłam z innego przepisu,bo podobno jak się mleko daje to twarda pizza wychodzi.Dałam tylko wodę,mąkę,drożdże i sól.Super wyszła-6 wielkich kawałków,każda z czymś innym.Będę robić częściej,bo to łatwe i tanie :)




Mikołajek Staś
 
 
 
aniobelek Wysłany: 2008-12-13, 22:13   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
przepisow sa miliony.wychodzi prawie zawsze.dobrze, ze sie udala.
 
 
 
Maura Wysłany: 2009-02-17, 09:55   Pizza

Rodzina głoduje, bo ja netuje
Mamosaurus


Jak do nas trafilas?: G.
Dołączyła: 25 Paź 2008
Posty: 1581
Wyszła pyszna, z sosem czosnkowym była boska.
Tak wygladała faza przygotowania...


A tu juz faza konsumpcyjna...

Mgliste lekko, bo mąż poganiał, zebym spróbowała jego dzieła. W koncu serem posypywał!

I przepis prosze→
1 i 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
2 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju


Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste. Dużą blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować nadając kształt koła jednocześnie robiąc grubszy brzeg. Środek posmarować sosem pomidorowym i posypać serem Margarita gotowa, reszta dodatków według uznania, trzeba tylko pamiętać, aby nie dawać zbyt dużo mokrych składników (dotyczy każdej pizzy) .
Piec ok. 8-10 minut w temperaturze 220-240 stopni.






 
 
Joasia Wysłany: 2009-02-19, 20:20   

Forumowy wyjadacz


Wiek: 33
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 2696
Skąd: śląsk
Robię według identycznego przepisu jest pyszna - tylko raz zepsułam jak dałam pieczarki nie podduszone wcześniej - przykrycie serem sprawiło, że cały sos z nich wlał się na pizze i klapło ciasto ale i tak była jadalna ;)





 
 
szpileczka Wysłany: 2009-02-23, 12:23   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Jak do nas trafilas?: google
Dołączyła: 19 Lis 2008
Posty: 72
Skąd: z przyszłości
ja w weekendy robię pizzę razem z synem, który bardzo lubi kucharzyć.
nasz przepis na ciasto:
2 szklanki maki
1 paczuszka suchych drożdży dr oetkera
1/2 łyżeczkki soli
1 łyżeczka cukry
mieszam to w misce i potem dodaję
4 łyżki oliwy
1 szklankę mleka
wody tyle żeby ciasto było w miarę ścisłe i nie kleiło się za bardzo.
piekę na dużej blasze od kuchenki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Ciasto podpiekam najpierw samo około 10 minut, potem dopiero układam składniki, dzieki temu ciasto nie nasiąka.
Farsz najczęściej robię na patelni.
a tak wygląda efekt końcowy :hyhy:


 
 
o-wieczka Wysłany: 2009-03-13, 22:20   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 1025
Skąd: Warszawa
Jak długo ciasto musi rosnąć? Pytam zawsze robię z gotowego.
 
 
Maura Wysłany: 2009-03-14, 08:08   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
Mamosaurus


Jak do nas trafilas?: G.
Dołączyła: 25 Paź 2008
Posty: 1581
Jesli pytasz mnie, to roznie i zalezy jaki przepis robie. Ten lezy sobie ok. 15-20 minut, no chyba, ze o niej zapomne.






 
 
Alma_ Wysłany: 2009-03-17, 19:23   

Starsza Kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 4490
Zrobiłam właśnie z takiego przepisu:

Cytat:
NA 1 BLACHĘ DO PIECZENIA

Ciasto

- 150 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu

- 1 łyżeczka suszonych drożdży

- 1/2 łyżeczki soli

- 3 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze trochę do nasmarowania blachy

NA WIERZCH CIASTA

- 500 g dojrzałych, aromatycznych pomidorów

- 1 ząbek czosnku

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 4 łyżki wytrawnego, czerwonego wina

- sól i pieprz do smaku

- 125 g sera mozzarella

- 1/2 pęczka bazylii

- 1 łyżka tartego parmezanu

-------------------------------------------------------------------

Przygotowanie: 30 minut plus 1 1/2 godziny na wyrastanie ciasta

Pieczenie: 3 minuty plus 10-15 minut

Pizza z uśmiechem.gif

1. Wsypać mąkę do miski, dodać drożdże i sól. Dodać 50 ml letniej wody i 2 łyżki oliwy. Wyrobić na kleiste ciasto. W razie potrzeby dodać nieco wody.

2.Energicznie zagniatać ciasto rękami i uderzać na posypanym mąką blacie kuchennym przez 10 minut, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić.

3. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny, żeby podwoiło objętość.

4.Sparzyć pomidory wrzątkiem i obrać ze skóry. Przepołowić pomidory, usunąć twardą pozostałość po szypułce, a resztę pokroić w kostkę. Ząbek czosnku obrać i równierz pokroić w drobniutką kostkę.

5. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i podsmażyć na niej czosnek, aż się zeszkli. dodać pomidory oraz czerwone wino i gotować na patelni 5 minut, niekiedy mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić.

6. Odcedzić mozzarellę i pokroić w kostkę. Oderwać listki bazylii od łodyżek i, jeśli to konieczne, wytrzeć do czysta papierowym ręcznikiem kuchennym. Pokroić listki na paski. Rozgrzać piekarnik do 250°C.

7. Posypać blat mąką i rozwałkować na nim ciasto na okrągły placek. Blachę do pieczenia lub dużą formę na pizzę nasmarować oliwą i ułożyć na niej ciasto.

8. Zapiekać ciasto przez około 3 minuty w nagrzanym piekarniku. Wyjąć z piekarnika. Rozłożyć na wierzchu najpierw pomidory, potem mozzarellę. Posypać bazylią, parmezanem, solą i pieprzem, pokropić 1 łyżką oliwy. Piec 10-15 minut, aż ser się stopi, a brzeg ciasta będzie złotobrązowy.


Z pieczarkami, kiełbasą i czosnkiem i drugą - 4 sery.
Była bossssska :lizak: Prawie jak w Rzymie :hyhy:




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group