Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pizze i pizzaty w odmianach przeróżnych
Autor Wiadomość
Ajka Wysłany: 2010-09-08, 07:18   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 2638
Skąd: Gdansk/Warszawa
Czy ktos pamieta, jeszcze z gimbli przepis na ciasto na pizze wyrabiane przez mikser? Zawsze zniego kozystalam i byla rewelacyjna a teaz mi amba wciela. :zalamany:

edit - Juz znalazlam
Ostatnio zmieniony przez positive 2010-09-08, 09:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
gonick Wysłany: 2010-09-08, 08:07   

Poważnie uzależniona
Bajabongo fajlure


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3352
Skąd: z nikad
Ajka napisał/a:
Juz znalazlam.


To się podziel :hyhy:




 
 
Ajka Wysłany: 2010-09-08, 12:24   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 2638
Skąd: Gdansk/Warszawa
Taki



Jania

słuchajcie rewelacja - po prostu przepyszna!!!!! i w dodatku szybko się robi

skladniki : 1,5 szkl maki, 3dkg drozdzy, 3 lyzeczki oleju, 0,5 szkl cieplej przegotowanej wody, 0,5 lyzeczki soli, 0,5 lyzeczki cukru

make wsypac do miski, dodac pokruszone drozdze w cieplej wodzie, olej, sol i cukier

ciasto wyrabiasz mikserem , odstawiasz na 15 minut i pozniej podsypujesz troche maki, wyrabiasz i gotowe

po prostu szok jak urosło i jakie było pyszne !!!!!!!!!!!

wszystkie skladniki na pizzy troche podsmazam zanim wrzuce je na ciasto ( cebula, pieczarki, mieso, papryka)



palce lizac 20 min w piekarniku

ja robilam porcje dostosowaną do 10dag drożdży i wyszło mi 1,5 blachy


Z tego watka http://babiniec-cafe.pl/v...er=asc&start=15
 
 
ewcia Wysłany: 2010-09-30, 07:34   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 39
Dołączyła: 18 Wrz 2008
Posty: 162
Od lat robię pizze z podobnego przepisu, tyle, że w innych proporcjach ;) I ręcznie wyrabiam.
Natomiast nigdy nie podsmażam składników.
Robię sos pomidorowy, kładę włoską mozarellę i na wierzch dowolne dodatki (jakie komu smakują) i włala :)

A pizza faktycznie wychodzi pyszna !!!





 
 
Alma_ Wysłany: 2010-09-30, 07:42   

Starsza Kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 4490
Ja nie umiem korzystać z miksera do ciasta drożdżowego, więc wyrabiam ręcznie. Trochę bardziej pracochłonne, ale warto, pyszne jest faktycznie :hyhy:




 
 
Maura Wysłany: 2011-07-29, 13:45   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
Mamosaurus


Jak do nas trafilas?: G.
Dołączyła: 25 Paź 2008
Posty: 1581
Na TLC podgladam co przygotowuje Buddy Valastro. Kilka propozycji:
Ciasto podstawowe
3 ¼ szklanki mąki
szklanka letniej wody
¾ łyżeczki suchych drożdży
1 ½ łyżeczki morskiej soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto (zagniataj około 3-4 minuty) Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodaj wody, jeśli zbyt lepkie dosyp mąki. Po dokładnym połączeniu składników wyrabiaj ciasto na stolnicy posypanej mąką przez około 7 minut. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski lekko wysmarowanej olejem. Przykryj ściereczką i odstaw na 30-45 minut żeby wyrosło. Po tym czasie umieść ciasto na stolnicy lekko posypanej mąką i ściśnij, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Podziel ciasto na 6 części i uformuj z nich kule. Jeżeli będziesz używać ciasta dziś, to przykryj podzielone ciasto ściereczką i odstaw jeszcze na godzinę. Ciasto możesz również przechować przez noc w lodówce przykryte naoliwioną folią. Wtedy przed użyciem pozostaw jest na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Sos do pizzy
3 puszki 250g pomidorów bez skórki
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 rozbity ząbek czosnku
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka cukru
Sól
Połącz składniki za pomocą blendera i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej, aby smaki się połączyły.

Pizza cztery sery
1 porcja ciasta
¼ szklanki startego sera Fontinella
¼ szklanki startej mozarelli
¼ szklanki startego sera pecorino Romano
¼ szklanki świeżej ricotty
½ szklanki sosu do pizzy
2 łyżki świeżego oregano
W piekarniku umieść kamień do pieczenia pizzy i rozgrzej piekarnik do temperatury 260oC. Rozwałkuj ciasto na koło o średnicy około 25 cm. Umieść ciasto na opruszonej mąką stolnicy. Rozprowadź na cieście cienką warstwę sosu pomijając brzegi. Rozsyp na ciasto wszystkie rodzaje sera i oregano. Umieść pizzę na 7-10 minut w piekarniku.

Pizza Margarita
1 porcja ciasta
¼ szklanki sosu do pizzy
100 g mozzarelli pokrojonej w plastry o grubości około 0.5 cm
6 listków świeżej bazylii
Sól
Oliwa z oliwek extra virgin
W piekarniku umieść kamień do pieczenia pizzy i rozgrzej piekarnik do temperatury 260oC. Rozwałkuj ciasto na koło o średnicy około 25 cm. Umieść ciasto na opruszonej mąką stolnicy. Rozprowadź na cieście cienką warstwę sosu pomijając brzegi. Rozłóż na pizzy mozzarellę i bazylię. Włóż pizzę do piekarnika na 7-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika dopraw solą i skrop oliwą z oliwek.

Pizza Prosciutto i Arugula
1 porcja ciasta do pizzy
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 duży zgnieciony ząbek czosnku
200g świeżej mozzarelli
4 plastry prosciutto , podartej na małe kawałki
Pół szklanki młodej rukoli
½ szklanki słodkich winogronowych pomidorów, pokrojonych wzdłuż
Starty parmezan
Sól i pieprz
Rozgrzej gril, ruszt przykryj folią aluminiową. W małej misce wymieszaj oliwę z czosnkiem i pozostaw na kilka minut. Rozwałkuj ciasto na koło o średnicy około 25 cm. Jedną stronę ciasta wysmaruj oliwą z czosnkiem. Posmarowaną stroną ułóż ciasto na grilu, przykryj pokrywką grila, lub folią aluminiową i griluj 4-5 minut aż ciasto będzie złote Posmaruj surową stronę ciasta oliwą z czosnkiem i odwróć ciasto. Griluj dwie minuty. Po tym czasie rozłóż na cieście mozzarellę i szynkę. Przykryj znowu pizzę, żeby mozzarella mogła się roztopić. Umieść na pizzy ukolę i pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem.






 
 
ania_ Wysłany: 2011-09-24, 11:14   

Net włączony- gar z zupą spalony
z krainy Muminków


Jak do nas trafilas?: gimbla
Dołączyła: 19 Sty 2009
Posty: 698
Skąd: W-wa
Alma_ napisał/a:
Ja nie umiem korzystać z miksera do ciasta drożdżowego, więc wyrabiam ręcznie.


Ja nie mam miksera, wiec musze recznie :niepewny: ale probowalam pare razy uzyc blendera z koncowka do ubiajania piany jako mieszacza do ciasta, zawsze troche pomaga :)
 
 
poleczka11 Wysłany: 2011-10-13, 07:38   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: z wyszukiwarki ;)
Dołączyła: 27 Maj 2011
Posty: 920
podnosze bo potrzebuję sprawdzonego przepisu na sos barbacue na pizze :)




I got nothing to prove
For it's you that I'd die to defend...
 
 
karola78 Wysłany: 2011-10-13, 07:46   

Forumowy wyjadacz


Wiek: 40
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 2602
Skąd: z pracy...ale ciii
Proponuję :hyhy:

całkiem nieźly

*Poprawiłam zdjęcie *Nabla





Ostatnio zmieniony przez Nabla 2011-10-13, 07:52, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Monika Wysłany: 2013-01-17, 11:19   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 612
Skąd: BB
Wczoraj zrobiłam według tego przepisu i wyszła smaczna choć troszkę twarda i nie wiem dlaczego? :niepewny:
5 dkg drożdży,
0,5 kg mąki,
6 łyżek oliwy,
3/4 szklanki wody (letniej),
1 jajko,
sól,
łyżka cukru,
Macie jakiś sposób, żeby ciasto było puszyste i miękkie?
 
 
Nabla Wysłany: 2013-01-17, 11:34   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Monika napisał/a:
Macie jakiś sposób, żeby ciasto było puszyste i miękkie?


Duzo drozdzy i nie dawac jajka.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Monika Wysłany: 2013-01-18, 08:57   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 612
Skąd: BB
Czyli na te ilości, które podałam dać raz więcej drożdży? I bez jajka.
 
 
lillyin Wysłany: 2013-01-18, 09:00   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączyła: 14 Lis 2012
Posty: 99
Próbowałyście kiedyś pizzy bez drożdży?




Tylko wariaci są coś warci...
 
 
Nabla Wysłany: 2013-01-18, 10:22   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Monika napisał/a:
Czyli na te ilości, które podałam dać raz więcej drożdży? I bez jajka.


Nie, jest ok - 50g drozdzy na pol kilo maki to dosyc duzo (przy pieczeniu chleba daje sie duzo mniej, ale pozwala ciastu wyrosnac spokojnie i bez obciazenia, pizza musi urosnac bardzo szybko i dzwignac wilgotne dodatki). Zamiana maki zwyklej na chlebowa tez powinna dac lepszy efekt (zwlaszcza, jak solidnie wyrobisz, zeby maksymalnie "rozwinac" gluten). Jajko, zwlaszcza bialko, powoduje, ze ciasto robi sie suche i sztywne (co jest swietne przy biszkopcie, ale niekoniecznie przy drozdzowym placku), wiec bym nie dodawala.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
alexa Wysłany: 2013-01-18, 11:57   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Nie wiem, nie próbowalam, ale podobno pizza fajnie wychodzi z tą maką




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group