Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
stół szwedzki - na urodziny dziecka
Autor Wiadomość
adriana Wysłany: 2009-01-13, 23:09   stół szwedzki - na urodziny dziecka

Starsza Kobieta


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 5985
Niedługo Młoda kończy roczek.

Mamy małe mieszkanie i nie damy rady usadzić gości przy stole dlatego pomyślałam o szwedzkim stole.

Może poradzicie co się sprawdzi na tego typu imprezę? Jak to przygotować?

Myślałam o jakiś sałatkach, koreczkach. Będzie ciasto i snacki. No i na blacie sok, kawa, herbata.

No ale co jeszcze?

Będę wdzięczna za rady jak to fajnie zorganizować :)





mama domowa
ArtAda
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2009-01-16, 19:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
zosiabg Wysłany: 2009-01-14, 06:59   

Starsza Kobieta


Wiek: 32
Dołączyła: 15 Paź 2008
Posty: 4061
Jeśli to jedzonko dla dorosłych to z 'ciepłych' dań do jedzenia na stojąco u nas na domowym sylwestrze sprawdzily sie :
- pałeczki z kurczaka pieczone w zaroodpornym, do tego byly pieczone w plasterkach ziemniaki z majerankiem (uwielbiam ;D), takie inne-frytki
- zeberka w sosiku podzielone tak zeby byly po 2żebra na kawałek, obok leżała bagietka pokrojona w krażki do zagryzienia ;)
- kiedys robiłam jeszcze takie maciupkie kuleczki z miesa mielonego (smazone), takie doslownie na 1-1,5 cm średnicy (wielkosci orzechowych chipsow-kuleczek), byly pyszne i na cieplo i na zimno :)

moze jesli ktos lubi to deske serów ? ja osobiscie nie przepadam za serami plesniowymi i jakimis 'wydziwionymi', dla mnie zwykly żółty jest najlepszy ;) Ale wiem ze deska zeszła cała, wiec amatorzy sie znalezli.

Kilka razy bylam na imrpezach gdzie byly pasty w miseczkach i małe chlebki - nie sprawdzilo sie moim zdaniem, nikt nie chcial sie bawic w smarowanie.

Poszukaj w internecie pamietam ze Nigella miala kilka odcinkow z imprezą całkowicie na stojąco i z malutkimi rzeczami ze szwedzkiego stolu.

standart to malutki kanapki, takie na pół kromki z plasterkiem sałaty, wędliny i czegosc (pomidor, ogorek, itp). Zawsze najszybciej schodzą :)




 
 
m. Wysłany: 2009-01-14, 07:13   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 1466
Skąd: Wawa
Ja zazwyczaj na imprezy przygotowuję deskę serów, deskę wędlin, kilka sałatek i właśnie koreczki, albo warzywa pokrojone w cienkie długie paski do zagryzania (np. marchewka, kalarepa) + dipy.

Jest też danie gorące, ale takie, które nie wymaga zasiadania do stołu, np. boeuf strogonow.




Babeczki z rodzynkiem

 
 
Nabla Wysłany: 2009-01-14, 07:42   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Przede wszystkim musi to być jedzenie dające się jeść palcami lub jednym sztuććem - odpada krojenie nożem i widelcem. Do tego stół musi być możliwie długi, napoje postawione osobno i czyste talerze do nakładania sobie na obu końcach stołu. Aha, i pomyśl o miejscu na odstawianie brudnych naczyń i wyrzucanie śmieci (serwetek, wykałaczek).

Na ciepło sprawdzą się gulasze, leczo czy jakieś gęste zupy. Poza tym grzanki, słone bułeczki, krokiety, paszteciki.

Na zimno sałatki, kanapki, słone babeczki, jakieś przekąski z warzyw (typu łodyga selera z pastą serową).

Pokrojone w wygodne kawałki owoce, ciastka, pojedyncze miseczki z deserami (jak budyń czy jakiś słodki krem) - i deser też się zmieści ;)




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Ajuto Wysłany: 2009-01-14, 09:01   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Jak do nas trafilas?: dzięki Brydzi :)
Wiek: 39
Dołączyła: 21 Paź 2008
Posty: 218
Skąd: Z Białej Łąki
Ja zawsze robię tak - paterę surowych warzyw: marchew, biała rzodkiew, surowy ogórek krojone w słupki, pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, lekko podgotowane brokuły i do tego dip jogurtowo-czosnkowy. Poza tym masło czosnkowe i jakiś pyszny chlebek (ciabatta lub inny wg preferencji), ze dwie sałatki, a na ciepło paszteciki z mięsem i barszczyk do picia. oprócz tego owoce - winogrona, mandarynki( generalnie sezonowe), no i jakieś drobne ciasteczka. A i zapomniałabym o najważniejszym - na koniec tort.




Nasza wesoła rodzinka


 
 
adriana Wysłany: 2009-01-15, 19:19   

Starsza Kobieta


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 5985
Dziękuję za rady :)

Może jeszcze poradzicie jakie koreczki przygotować, tzn z czym?





mama domowa
ArtAda
 
 
 
zosiabg Wysłany: 2009-01-15, 19:32   

Starsza Kobieta


Wiek: 32
Dołączyła: 15 Paź 2008
Posty: 4061
Napewno ser żółty, papryka, oliwki, zielony ogórek albo biała rzodkiew w kostke, tego akurat w internecie od groma ;)

http://www.sylwesteronlin...we-koreczki.htm
http://bo-zycie-ma-smak.b...-bazylii-i.html




 
 
adriana Wysłany: 2009-02-05, 13:26   

Starsza Kobieta


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 5985
To ja jeszcze pytanie o koreczki ;) Mam tak: ser żółty, kawałek kiełbasy, ogórek konserwowy - co do tego jeszcze dołożyć?

Nabla napisał/a:
pojedyncze miseczki z deserami (jak budyń czy jakiś słodki krem)

A taki budyń to kiedy przygotować, żeby dobrze 'wyglądał'?

zosiabg napisał/a:
- kiedys robiłam jeszcze takie maciupkie kuleczki z miesa mielonego (smazone), takie doslownie na 1-1,5 cm średnicy (wielkosci orzechowych chipsow-kuleczek), byly pyszne i na cieplo i na zimno :)

A jak je smażyć? Nie cierpię mielonych bo zawsze mi się przypalają, a takie małe to juz w ogóle nie wiem jak usmażyć?





mama domowa
ArtAda
 
 
 
Nabla Wysłany: 2009-02-05, 13:35   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
adriana napisał/a:
A taki budyń to kiedy przygotować, żeby dobrze 'wyglądał'?


Jeżeli ma być na zimno to w ogóle nie ma problemu, po rozlaniu do miseczek po prostu go "podrasuj" polewając powierzchnię syropem owocowym, kawowym, czekoladowym, posypując wiórkami czy owocami albo nawet okruchami ciastek. Nic mu nie będzie nawet po nocy w lodówce.

Jak na ciepło to musisz tuż przed podaniem, bo się kiepsko odgrzewa. Aha, i żeby uniknąć tworzenia się tego budyniowego kożucha (który jest moim zdaniem najlepsza częścią, ale co kto lubi) to wystarczy gorący przykryć folią spożywczą i zdjąć przed samym podaniem.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
przytul.anka Wysłany: 2009-02-05, 13:37   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 37
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 326
Skąd: Wawa
adriana napisał/a:


zosiabg napisał/a:
- kiedys robiłam jeszcze takie maciupkie kuleczki z miesa mielonego (smazone), takie doslownie na 1-1,5 cm średnicy (wielkosci orzechowych chipsow-kuleczek), byly pyszne i na cieplo i na zimno :)

A jak je smażyć? Nie cierpię mielonych bo zawsze mi się przypalają, a takie małe to juz w ogóle nie wiem jak usmażyć?


można upiec w piekarniku: rozłożyć na blaszce wyłożonej folią do pieczenia i na 10- 15 min na 200°C- zawsze tak robię, bo nigdy nie chce mi się smażyć pulpetów :)




My Majeczka Mikołajek Mateuszek :)
 
 
adriana Wysłany: 2009-02-05, 13:42   

Starsza Kobieta


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 5985
przytul.anka napisał/a:
adriana napisał/a:


zosiabg napisał/a:
- kiedys robiłam jeszcze takie maciupkie kuleczki z miesa mielonego (smazone), takie doslownie na 1-1,5 cm średnicy (wielkosci orzechowych chipsow-kuleczek), byly pyszne i na cieplo i na zimno :)

A jak je smażyć? Nie cierpię mielonych bo zawsze mi się przypalają, a takie małe to juz w ogóle nie wiem jak usmażyć?


można upiec w piekarniku: rozłożyć na blaszce wyłożonej folią do pieczenia i na 10- 15 min na 200°C- zawsze tak robię, bo nigdy nie chce mi się smażyć pulpetów :)

Że tez nigdy na to nie wpadłam! Dzięki!

Brakuje mi pomysłu na jeszcze coś ciepłego :( Krokiety by pasowały?





mama domowa
ArtAda
 
 
 
adriana Wysłany: 2009-02-05, 13:45   

Starsza Kobieta


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 5985
Dodam, że mamy małe mieszkanie i dodatkowo aneks kuchenny, więc przy gościach nie będę miała praktycznie żadnego manewru - w grę wchodzi tylko coś co można wsadzić do piekarnika, albo podgrzać w mikrofali...

No i policzyłam, że będzie 14 dorosłych osób i mam schizę, że za mało mam wszystkiego :cry:





mama domowa
ArtAda
 
 
 
Nabla Wysłany: 2009-02-05, 13:54   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Adriana - a co masz? I czy to ma być posiłek "do syta" czy po prostu trochę przekąsek?




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
adriana Wysłany: 2009-02-05, 14:00   

Starsza Kobieta


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 5985
Nabla napisał/a:
Adriana - a co masz? I czy to ma być posiłek "do syta" czy po prostu trochę przekąsek?

Póki co wymyśliłam:
- sałatka z kurczaka z ryżem, kukurydzą, ananasem i curry
- sałatka owocowa
- jajka faszerowane
- kotleciki mielone
- koreczki
- zapiekany chleb z masłem czosnkowym (?)
- może bigos (?)

- rogaliki drożdżowe z marmoladą
- duuuży tort
- paluszki, czipsy i jakieś kruche ciasteczka

I nic mi więcej do głowy nie przychodzi... a finansowo też nie mogę poszaleć :masakra:

Porażka :masakra:

A impreza ma być od 15 do maks 20 myślę - ze względu na dzieciaki...





mama domowa
ArtAda
 
 
 
zosiabg Wysłany: 2009-02-05, 14:02   

Starsza Kobieta


Wiek: 32
Dołączyła: 15 Paź 2008
Posty: 4061
jesli chcesz cos cieplego to paleczki z kurczaka powinny dopełnic ;) a dodatkowo to zadna robota bo to wlozyc paleczki do woreczka/naczynia zaroodp, dosypac przyprawy, jesli chcesz jakis tluszczyk i samo sie robi ;)




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group