Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
stół szwedzki - na urodziny dziecka
Autor Wiadomość
Nabla Wysłany: 2010-09-06, 07:31   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
OT:
late napisał/a:
(lukier wałkowałam wazonem :mur: ),


Na drugi raz polecam butelkę od wina ;)




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Oleta Wysłany: 2010-09-06, 12:12   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Nabla napisał/a:
OT:
late napisał/a:
(lukier wałkowałam wazonem :mur: ),


Na drugi raz polecam butelkę od wina ;)


Może być pełna! ;)




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
adriana Wysłany: 2012-01-23, 11:44   

Starsza Kobieta


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 5985
Wyciągam własny wątek.

Kolejna impreza się szykuje. Tym razem najprawdopodobniej w godzinach około-obiadowych i chciałabym coś konkretnego na ciepło zrobić. Na pewno będzie czysty barszcz czerwone z bułeczkami z kapustą no i właśnie - co jeszcze? Najchętniej jakąś zapiekankę bym zrobiła, żeby przygotować wcześniej a potem tylko zapiec i podać. Ewentualnie coś jednogarnkowego. Do zjedzenia na stojąco albo na kolanie ;)

Macie jakieś pomysły?





mama domowa
ArtAda
 
 
 
Domino Wysłany: 2012-01-23, 12:22   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
burrito w naleśnikach z Biedronki :)




Tosia
Jurek
 
 
Ajka Wysłany: 2012-01-23, 12:26   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 2638
Skąd: Gdansk/Warszawa
A jakas tarta. Nawet dwa rodzaje. Moze cukiniowa i porowa.
 
 
Oleta Wysłany: 2012-01-23, 12:52   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Albo coś takiego:

Zapiekanka serowa na cieście francuskim.

Ciasto francuskie – 1 opakowanie,
2 – 3 gotowane ziemniaki,
20 – 25 dag twarogu (najlepiej mielonego – np.śmietankowy z wiaderka),
20 – 25 dag żółtego sera,
20 dag sera pleśniowego typu rokpol albo lazur,
5 – 6 jaj.

Oraz margaryna i tarta buła na blachę do pieczenia.

Ugotowane ziemniaki ugnieść z twarogiem, dodać żółtka, pianę z białek i sery – żółty i pleśniowy – pokrojone drobno w kostkę.
Posolić b. delikatnie, bo sery są słone, dodać sporo mielonego pieprzu, najlepiej kolorowego.
Dużą, prostokątną blachę posmarować margaryną i wysypać tartą bułą, wyłożyć ciastem francuskim, na to wylać masę serową i do gorącego (220 stopni) piekarnika na około 30 min.


Bardzo smaczne na ciepło i na zimno! :lizak:




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
adriana Wysłany: 2012-01-23, 13:05   

Starsza Kobieta


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 5985
Domino napisał/a:
burrito w naleśnikach z Biedronki :)

To jakiś gotowiec, tak?

Ajka napisał/a:
A jakas tarta. Nawet dwa rodzaje. Moze cukiniowa i porowa.

Ajka, a masz jakieś sprawdzone przepisy? Można je szybciej przygotować?

Oleta napisał/a:
Zapiekanka serowa na cieście francuskim.

Oleta, a to można szybciej przygotować? Czy gotowa zapiekanka jest zwarta? Można ja na kawałki podzielić?





mama domowa
ArtAda
 
 
 
Domino Wysłany: 2012-01-23, 13:10   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
adriana napisał/a:
Domino napisał/a:
burrito w naleśnikach z Biedronki :)

To jakiś gotowiec, tak?
nieee :)
naleśniki / tortille kupujesz gotowe, a farsz robisz sama, z mięsem mielonym pomidorami z puszki, fasolą i żółtym serem i w zasadzie wszystko to kupisz w biedronce, no mięso mielone kupuję gdzie indziej :)




Tosia
Jurek
 
 
Oleta Wysłany: 2012-01-23, 13:21   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
adriana napisał/a:


Oleta napisał/a:
Zapiekanka serowa na cieście francuskim.

Oleta, a to można szybciej przygotować? Czy gotowa zapiekanka jest zwarta? Można ja na kawałki podzielić?


Przygotowuję wcześniej, w czasie imprezy wstawiam tylko do piekarnika. Kroi się jak ciasto - na kawałki. To jest właściwie taki rodzaj tarty, tylko nie jest płaska, tylko gruba i puchata, ale kroi się łatwo. Jak trochę wystygnie można jeść trzymając kawałek w ręku.




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
lilia Wysłany: 2012-01-23, 13:49   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 3974
Skąd: Kraków
u nas na urodzinach tyle że we wrześniu sprawdza się grill ze wszystkim: kurczak, karkówka, kiełbasa, ziemniaki, sałatki itd a na stole dla dzieci dodatkowo są przekąski w wielu małych miseczkach: owoce w kawałkach, żelki, paluszki, pianki, rodzynki, migały do tego własnej roboty muffinki 2 rodzaje i soczki w kartinikach itp

na teraz zrobiła bym może jakieś naleśniki na słodko lub pulpeciki z Ikei z sosem lub nuggetsy i frytki
teraz sezon na mandarynki, kupowałam wczoraj w biedronce i słodkie były, więc porozdzielać na kawałki i do miski
owoce
 
 
Ajka Wysłany: 2012-01-23, 15:34   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 2638
Skąd: Gdansk/Warszawa
adriana napisał/a:
Ajka napisał/a:
A jakas tarta. Nawet dwa rodzaje. Moze cukiniowa i porowa.

Ajka, a masz jakieś sprawdzone przepisy? Można je szybciej przygotować?



Np. http://whiteplate.blogspo...na-ciescie.html

http://www.beawkuchni.com...bi-cukinia.html

http://babiniec-cafe.pl/v...hlight=#1643630

http://babiniec-cafe.pl/v...ighlight=#70589

Wszystko mozna przygotowac wczesniej i tylko na ostateczne pieczenie wrzucic jak juz sa goscie. Zeby sie to trzymalo kupy to warto podpiec ciasto francuskie przed nalozeniem farszu, tylko z obciazeniem.

Albo moze canneloni ze szpinakiem i roccota w sosie pomidorowym. Tez moze zostac zrobione kilka godzin wczesniej.
 
 
adriana Wysłany: 2012-01-23, 16:15   

Starsza Kobieta


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 5985
Oleta, bardzo smacznie brzmi ta Twoja tarta a mam akurat zamrożone ciasto francuskie.

Ajka, dziękuję za linki.

A tak mi jeszcze do głowy przyszło coś ala chili con carne - mogłoby być? Z czym to by można podać ewentualnie?





mama domowa
ArtAda
 
 
 
focia Wysłany: 2012-01-23, 16:34   

Starsza Kobieta


Wiek: 27
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 5584
Skąd: Warszawa
Z podpieczonymi i pokrojonymi w trójkąty tortillami?




 
 
Ajka Wysłany: 2012-01-23, 17:25   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 2638
Skąd: Gdansk/Warszawa
Albo lodeczki tacos.
 
 
Oleta Wysłany: 2012-01-23, 17:27   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Ze świeżą bagietką pokrojoną na kawałki! :)




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group