Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomysl na : schab
Autor Wiadomość
aniobelek Wysłany: 2006-10-28, 12:03   Pomysl na : schab

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
Zbior przepisow na schab w calosci oraz roznorodne kotlety:
- nadziewane roladki
- schaby duszone w sosie wlasnym
- schab w panierce
- wykwintny i prosty schab by Dobbi (kotlety zapiekane pod majonezem)
- schaby zapiekane pod sosem smietanowo-majonezowym
- schaby zapiekane z ananasem
- schaby po kozacku
- Sunday roast (specjalnie dla poohatki)
- plastry schabu w lekkim sosie cebulowym
- po kowalsku / w ziolach / w sosie musztardowym / w sosie piwnym / roladki z serem


Zabunia
_________________________________________________________________________________________________________________________



dziewczyny mam kilo zamrozonego schabu z koscia i nie mam pomyslu co z nim zrobic.,boje sie , ze jak go tak usmaze to sie skurczy i bedzie suchy.podzielcie sie prosze waszymi przepisami na dobry schabik.
Ostatnio zmieniony przez Zabunia 2010-01-31, 16:17, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
monique7 Wysłany: 2006-10-28, 12:26   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1393
Skąd: dziki zachód
można zrobić pieczeń (coś jak schab ze śliwką), nigdy nie robilam ale jest pyszne, bo jadłam nieraz




Wszyscy chcą naszego dobra. Nie dajmy go sobie zabrać.
 
 
kronikarz Wysłany: 2006-10-28, 12:29   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
kronikarz


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1564
Skąd: Płock
Ze schabu wychodzi świetna wędlina wg przepisu na szybką wędlinę (gdzieś był na forum - gotowanie 2 x po 5 min).
 
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-10-28, 12:38   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
wiem bo juz robilam ta wedlinke ale chodzi mi o cos na obiad. i bez owocow :roll:
 
 
 
campari
[Usunięty]
  Wysłany: 2006-10-28, 12:46   roladki nadziewane chlebem


ja ostatnio pieke w piekarniku w ostrych przyprawach i potem to kroje i na chlebku jedza :mrgreen:
ze schabu robie baaaaaaaardzo czesto rolady... jesli schab jest z koscia to ta kosc oddzielam,... poledwice i okrawam wszystkie farfocle, potem kroje na plastry, rozbijam, smaruje musztarda, klade na niego kawalek ogorka kiszonego, kawalek chleba razowego, a jak nie mam razowego to i zwykly, do tego jeszcze daje cebule jak mala to caly talarek, jak duza to polowe plastra. Wszystko zwijam tak jak golabki, nie obwizuje... tylko ta strona ktora sie konczy klade do brytfanki, z tluszczem, mocno przypiekam, jak widze ze nadaje sie na sos to wrzucam reszte cebuli, ogorka, proze, sole, rzadziej pieprze, zaciagam i mam roladki z sosem dol ziemniakow, pyz drozdzowych, klusek slaskich :-D to tak na obiad, na chleb tak jak pisalam wyzej, ewentualnie mozen zrobic jakas rolade nadziewana, albo przedziurawic ja na wylot po najdluzszym boku i nafaszerowac sliwkami kalifornijskimi, morelami, co tam lubisz.
Ostatnio zmieniony przez Zabunia 2009-05-16, 17:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-10-29, 10:19   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
wlasnie sie zastanawiam jak by go nadziac , moze jakims nadzieniem z miesa mielonego czy cus , bo owocow nie lubie z miesem.
 
 
 
Viviana
[Usunięty]
Wysłany: 2006-10-29, 12:33   


schab naciąć w dwóch miejscach po środku kotleta, przepleść kawałeczek wędzonego boczku i smazyć w cebulce.
albo rolady z pieczarkami w panierce z mąki i jaja)
Kiedyś skorzystałam z przepisu znajomej z innego forum - rolady z serkiem czosnkowym fromage (nie wiem czy tak się pisze)
Ostatnio zmieniony przez Viviana 2006-10-29, 12:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-10-29, 12:34   


mozesz miesem mielonym, mozesz zamrozona na tzw. kosc surowa poledwica wieprzowa :-)
 
 
matkapolka
[Usunięty]
  Wysłany: 2006-10-30, 06:51   schaby duszone w sosie wlasnym


aniobelek napisał/a:
chodzi mi o cos na obiad. i bez owocow


trochę późno się odezwałam ale może wykorzystasz to następnym razem:
pokrój schab w plastry(tak jak na "schabowe"), każdy plasterek ubij i obtocz w czystej mące,
kładź na głęboki tłuszcz(najlepiej olej) i obsmaż delikatnie(nie dosmażaj, chodzi o to żeby tylko otrzymac formę i tochę skurczyć)...
nastepnie ułóż wszystko w rondlu(najlepiej jakimś teflonowym, bo trzeba będzie długo dusić) pionowo(plasterek przy plasterku jak kartki papieru w zeszycie postawionym pionowo), zalej wodą lub rosołem(do wysokości mięska), jesli zalałaś wodą to dodaj trochę siekanej włoszczyzny(ja dodaję wióry z marchewki, pietruszki, selera, por lub cebulę), posól do maku i duś dłuuugo na małym ogniu(tak żeby tylko pykało), aż mięsko zrobi się kurchutkie i najgotuje się taki sosik zawiesisty... a potem dopraw do smaku tak jak lubisz(jakąs przyprawą do gulaszu lub tylko samym pieprzem i papryką słodką)

podawaj na goaco z ziemniakami, ryżem lub jakąś kaszka... polewaną sosikiem ze schabu
Ostatnio zmieniony przez Zabunia 2009-05-16, 17:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-10-31, 21:11   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
matkapolka, z koscia?
campari, ale jak to naciac, zeby nadziac caly kawal?
 
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-11-01, 07:58   


aniobelek napisał/a:
pari, ale jak to naciac, zeby nadziac caly kawal?
czym chcesz nadziewac? miesem mielonym? poledwica? mozesz wziasc ostry waski noz i zrobic dziure na wylot... poledwice zamrozona na kosc wpychasz w ta dziure i finito. to samo z miesem mielonym, mozesz to tez zrobic w formie rolady, rozetniesz mieso lekko zbijesz tluczkiem, potem posmarujesz mielonym i zwijasz jak rolade... spinasz lub owijasz nitka biala i smarujesz czym lubisz i co masz i do piekarnika.
Ja schabu tak mocno nie zalewam woda, rosolem tak jak ihasia, wg mnie mniej wystarczy w zupelnosci, trzeba pamietac ze mieso nalezy obracac od czasu do czasu.
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-11-01, 08:00   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
chyba w niedziele poeksperymentuje.dzieki dziewczyny
 
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-11-01, 10:32   


ihasia napisał/a:
Dla mnie bezpieczniej jest jak podleje mieso ( nie podlewam rosolem ) a cwierc wysokosci
podlewanie, podlewaniem... to wyparowuje, ale w takiej ilosci wody to mieso wg mnie sie nie piecze tylko gotuje... a to juz jest roznica.
 
 
matkapolka
[Usunięty]
Wysłany: 2006-11-01, 18:24   


aniobelek napisał/a:
matkapolka, z koscia?


jeśli masz z koscią to musisc ją grabnie odciąć ostrym wąskim nożem...
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-11-05, 11:00   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
oki sie piecze...
odkoscilam wczoraj,przekroilam,potluklam,na noc zamoczylam w marynadzie i dzisiaj zawinelam z pieczarkami, boczkiem , papryka i ogorasem.zobaczymy....podlewam i obracam
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group