Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomysl na : schab
Autor Wiadomość
late   Wysłany: 2009-02-07, 21:25   Sunday roast

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 11 Paź 2008
Posty: 1383
Skąd: Anglia
Sunday roast w sobote

schab (kotlety - w calosci nie probowalam, 4)
tymianek (najlepiej swiezy, ale moze byc suszony)
cytryny (2)
czosnek (glowka)
pasternak (4)
gruszki twarde (4)
ziemniaki (4)
olej
ocet winny z czerwonego wina
sol
pieprz

*ilosc na tzw, oko - mozna dac ile sie chce ;)

Do miski wrzucamy posiekany tymianek, sok z cytryn, rozbite zabki czosnku (nie przeciskamy przez praske, taki pieczony czosnek w lupinkach jest pyszny), olej, ocet, sol, pieprz - marynujemy w tym mieso. Dodajemy pokrojone w grube plastry ziemniaki ze skorka, pasternak pokrojony w cwiartki, gruszki pokrojone w cwiartki i mieszamy z marynata.

Na blache (mozna wylozyc folia) wykladamy wszystko razem + polowki cytryn z ktorych zostal wycisniety sok (dla smaku). Pieczemy wszystko w ok. 250 stopniach, przez 1h, czasmi troche dluzej.

Smacznego!!!!

p.s. zdjecia nie mam, bo juz zjedzone. Jak zrobie nastepnym razem to dodam fotke
Ostatnio zmieniony przez Zabunia 2009-05-16, 17:40, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
poohatka Wysłany: 2009-02-07, 21:39   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6259
dzięki, brzmi super :D

(tylko niech mnie ktoś oświeci, gdzie w Pl kupić pasternak?? :masakra: )




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
late Wysłany: 2009-02-07, 21:45   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 11 Paź 2008
Posty: 1383
Skąd: Anglia
poohatka napisał/a:
tylko niech mnie ktoś oświeci, gdzie w Pl kupić pasternak


Wydaje mi sie, ze mozna uzyc pieruszke, albo seler :niepewny:
 
 
Maura Wysłany: 2009-05-21, 10:13   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
Mamosaurus


Jak do nas trafilas?: G.
Dołączyła: 25 Paź 2008
Posty: 1581
Zrobiłam schab wg pomysłu Figi.
Mialam 70 dkg miesa bez kosci, zamarynowalam w oliwie z marynata do drobiu z Kamisa. Cała noc sobie lezalo, potem nadzialam sliwkami i morelami i do rekawa. Pieklo sie ok. godziny. Pachnialo na kilometr. Smakuje doskonale. Skorzystam jeszcze z porady Figi by dodac sosu pieczeniowego ze sliwka przy serwowaniu na stół. Tym razem u mnie bedzie na zimno do kanapek dla męza.
Tak wyglada:






Ostatnio zmieniony przez Maura 2009-05-21, 10:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
gonick Wysłany: 2009-05-21, 10:25   

Poważnie uzależniona
Bajabongo fajlure


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3352
Skąd: z nikad
Podpatrzony u teściowej - wspaniałe mięsko - w lekkim sosie

3-4 cienkie plastry schabu - ok 1cm
nie rozbijamy
1 duza cebula
lisc laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego

Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z niewielką iloscią oleju
zeszklić ją delikatnie
do zeszklonej cebuli dodac mięso - i minimalnie podlac wodą i posolić trochę

nie jak do sosu - woda ma ledwo pokrywac dno

i na mega wolnym ognniu bardzo długo przekładając schab co jakis czas

Raz spaliłam :masakra:

ale za drugim razem wyszło - coś pysznego - jak pieczeń w delikatnym sosie




 
 
kobietka Wysłany: 2010-01-04, 13:37   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 71
Schab po kowalsku dla 2 osób
• 2 plastry schabu bez kości o grubości ok. 2 cm
• 1 jajko
• bułka tarta
• ½ cebuli
• szczypta curry
• 3-4 łyżki tartego żółtego sera
• 2 łyżeczki majonezu
• 2 łyżeczki keczupu
• sól i pieprz
• olej do smażenia

Mięso rozbić na cieniutkie plasterki i posolić. Kotlety obtoczyć w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę posiekać, zeszklić na tłuszczu ze smażenia kotletów, oprószyć solą, pieprzem i curry. Dusić ok. 3 minuty.
Każdy kotlet posmarować masą cebulową, posypać tartym serem, posmarować keczupem wymieszanym z majonezem. Zapiec na patelni pod przykryciem aż ser się rozpuści (można je zapiec w piekarniku).

Schab w ziołach
• 1 kg schabu
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki musztardy
• 1 łyżka tymianku
• 1 łyżka majeranku
• 1 łyżka oregano
• 1 łyżka oleju
• vegeta
• pieprz

Schab nacieramy vegetą i odstawiamy na 1 h do lodówki. Zioła łączymy z musztardą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Mieszamy. Pastą smarujemy mięso i układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 180 st. C polewając od czasu do czasu wytwarzającym się sosem.

Kotlety w sosie musztardowym
• 8 kotletów z polędwicy lub schabu
• 100 ml wywaru
• 200 ml śmietany
• 5 łyżek musztardy francuskiej
• 4 łyżki oleju
• 4 łyżki mąki
• sól, pieprz

Mięso oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu wylewamy. Mięso zalewamy wywarem i dusimy ok. 10 min. Dodajemy śmietanę i dusimy ok. 10 min. Dodajemy musztardę, mieszamy i gotujemy chwilę.

Schab w sosie piwnym
• 700 g schabu
• 2 cebule
• 1 ząbek czosnku
• 2 marchewki
• 100 g selera
• 300 ml piwa
• 160 g zimnego masła
• 1 łyżeczka kminku
• sól, pieprz

Mięso myjemy, osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem oraz kminkiem. Marchew, seler, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, Na dno żaroodpornego naczynia nalewamy wody, wkładamy mięso, dodajemy warzywa. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 50-60 min. Podczas pieczenia mięso kilkakrotnie polewamy piwem. Po upieczeniu pozostawiamy w cieple.
Sos: Warzywa i sos z pieczenia przecieramy przez sito. Ubijamy dodając stopniowo kawałki zimnego masła aż będzie zawiesisty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Roladki schabowe z serem
• 4 kotlety schabowe
• 2 małe ogórki konserwowe
• 4 słupki żółtego sera
• jajko
• bułka tarta
• olej
• sól, pieprz

Kotlety rozbijamy i solimy z obu stron. Ogórki kroimy w ćwiartki i układamy razem ze słupkami sera w kotletach. Zawijamy w roladki tak aby nadzienie nie wypadło. Spinamy wykałaczkami. Roladki zanurzamy w jajku z solą i pieprzem. Obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor.




 
 
pinezka Wysłany: 2010-03-15, 16:33   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Jak do nas trafilas?: google
Wiek: 39
Dołączyła: 26 Sty 2010
Posty: 17
Skąd: Między A4 a DTŚ
Przetestowałam przepis na schab w sosie piwnym i serdecznie polecam. Piwa dałam niewiele, ale i tak wyszło pyszne :hurra:






Moje ALLEGRO
Napijesz się ze mną kawy?
 
 
jstynka Wysłany: 2011-10-20, 11:38   Re: wykwintny i prosty schab by Dobbi

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 10 Sie 2011
Posty: 1049
gonick napisał/a:
Dla potomnych, bo na G. zrobiło furorę :)


-1/2 kg schabu bez kosci (moze byc inne mieso wieprzowe, lub piers z kurczaka)- pokroilam w 3-4 mm plastry jak na kotlety, troche rozbilam. trzeba posolic i popieprzyc. mi wyszlo 5 kawalkow- kladziemy to na duza blache
- na takie kotlety kladziemy krazki (cienkie) cebuli, tak zeby przykryc mieso
- na to dajemy plaster zoltego sera i znow krazki cebuli
-i na koniec smarujemy wszystko...MAJONEZEM!!!
wlaczamy piekarnik na 180* z termoobiegiem i czekamy az majonez zrobi sie rumiany.
mieso jest miekkie, ser sie rozplywa a majonez to taki sosik.


ok, zaczynamy dzialanie :)
 
 
danii Wysłany: 2011-11-20, 21:20   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 20 Lis 2011
Posty: 2
Ja mam coś świetnego :)

PIECZONY SCHAB W SOSIE SEROWO-CZOSNKOWYM
Składniki (dla 7 osób)
1,5 kg schabu PQS
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz

Dodatkowo:
rękaw do pieczenia

Sos:
20 dag sera żółtego
5 ząbków czosnku
3 szklanki bulionu
0,5 szklanki śmietany
1 łyżka mąki
pietruszka

Wykonanie
Schab umyć, natrzeć solą i pieprzem. Następnie w mięsie zrobić kieszonki i włożyć do nich ząbki czosnku. Tak przygotowany schab umieścić w rękawie do pieczenia i na 2 godziny zostawić w lodówce. Po wyjęciu schab musi "odstać" 15 minut. Po tym czasie można już go wstawić do nagrzanego piekarnika (180°) - piec około 2 godzin.
Przygotowanie sosu:
Ser żółty zetrzeć na tarce, a czosnek zmiażdżyć w prasce. Wszystko to wrzucić do gotującego się bulionu. Gdy wszystkie składniki się połączą - zdjąć sos z palnika. Dodać śmietanę, mąkę i drobno posiekaną pietruszkę.
 
 
Panna_Nikt Wysłany: 2011-12-04, 15:02   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: ... z gimbli
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 857
z bloga Kasi Tusk:

przepis tutaj:http://www.makelifeeasier.pl/inne/upieklo-mi-sie/
Próbowałam ze schabem, karkówką i piersią indyczą. Każdy dobry. Obowiązkowo ŚWIEŻY rozmaryn.




 
 
Ajka Wysłany: 2011-12-16, 14:55   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 2638
Skąd: Gdansk/Warszawa
dobbi napisał/a:

carol, to ja Ci polecam schab po kozacku. na kotleta,albo cyca kurzego nakladasz podduszone pieczary z cebulą, na to kladziesz pomidora i ta góre troche startego sera żółtego i zapiekasz.
zajadałam się tym na Krymie


O wlasnie to do mnie bardziej przemawia.
 
 
Bawa Wysłany: 2012-04-05, 08:26   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączył: 21 Paź 2011
Posty: 82
Przestudiowałam cały wątek schabowy........może macie jakieś nowe inspiracje.Mam ładny kawałek schabu i dumam co z nim zrobić... :hyhy:
 
 
nawiedzona Wysłany: 2012-04-05, 09:54   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 3154
Ja ostatnio praktycznie wogóle nie kupuję wędlin tylko piękę w domu i na zimno jest do kanapek. Piekę głównie schab ale również boczek, karkówkę, kurczaka. Polecam bo dużo tańsze a o wiele smaczniejsze!




Szczęście niejedno ma imię, czyli Jula, Marysia i Tomuś
 
 
Bawa Wysłany: 2012-04-05, 10:16   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączył: 21 Paź 2011
Posty: 82
Napisz jak pieczesz? czym przyprawiasz?
 
 
Dobra Wysłany: 2012-04-05, 11:42   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
Zrobiłam na Wielkanoc, ale chyba wejdą na stałe do naszego menu, bo

nawiedzona napisał/a:
dużo tańsze a o wiele smaczniejsze!


Pomysł na schab pieprzowo - tymiankowy


składniki
kawałek schabu bez kości - około 0,7 kg
łyżka soli
półtorej łyżki grubo zmielonego, czarnego pieprzu
łyżka tymianku
3 łyżki oliwy
kieliszek koniaku lub wódki (niekoniecznie)

Mięso myję dokładnie, osuszam i nacieram solą. Odstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale nie na dłużej niż 12 godzin.

Po leżakowaniu schab ze wszystkich stron obsypuję pieprzem i tymiankiem, i wciskam zioła w mięso - wałkuje schabem po stole, mocno go do nie przyciskając. 2 łyżki oliwy mieszam z koniakiem i polewam nim równomiernie mięso i wstawiam ponownie do lodówki na 30-60 minut.
Po tym czasie mięso obsmażam na silnie rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron, aż zmieni kolor - nie powinno to trwać dłużej niż 2-3 minuty.
Mięso wkładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 50 minut.
Upieczony schab można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Pomysł na wolno pieczony schab

składniki
kawałek schabu bez kości - około 1,2 kg
2 łyżki oliwy
pół kostki masła
7-8 ziaren jałowca
cała spora główka czosnku - JA DAŁAM PÓŁ I CHOĆ LUBIĘ CZOSNEK TO IMHO TO WYSTARCZAJĄCA ILOŚĆ
łyżka świeżo grubo zmielonego czarnego pieprzu
łyżka soli


Schab myję, dokładnie osuszam i obsmażam na dymiącym z gorąca oleju z wszystkich stron, tak by skórka zmieniła kolor na brązowy. Mięso studzę.
Jałowiec rozgniatam i mieszam z solą i pieprzem.
Czosnek obieram i kroję na cienkie plastry, dodaję soli z przyprawami. Mieszanką nacieram bardzo dokładnie przestudzone mięso.

Schab z przyprawami wkładam do rękawa foliowego, na wierzchu kładę masło pokrojone na kilka kawałków. Rękaw dokładnie spinam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na 4-5 godzin.
Po upieczeniu mięso wyjmuję z pieca i odstawiam na kilkanaście minut, by odpoczęło.
Podaję pokrojony w plastry z sosem, który powstał podczas pieczenia.
Wybornie smakuje z pieczonymi ziemniakami i buraczkami zaprawionymi chrzanem.

Ale najlepiej mi wyszła peklowana w winie karkówka (chociaż do zmiksowanego sosu się chyba nie przekonam - samo mięco wybitnie kruche, pyszne)

3 kg karkówki (ja zrobiłam z 1,5kg i resztę składników podzieliłam na dwa ;) )

mieszanka do peklowania:
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 cebule
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 liście laurowe
po 10 ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
3 łyżeczki soli
3 łyżki masła

Wszystkie warzywa obieram (marchewkę i pietruszkę myję) i kroję na małe kawałki.
Wino zagotowuję, dodaję przyprawy i warzywa.
Do tak przygotowanej marynaty wkładam wcześniej umyte i osuszone mięso (naczynie powinno być dopasowane do wielkości kawałka mięsa).
Karkówkę wstawiam do lodówki na dolną półkę na 4 dni. Każdego dnia mięso przewraca, by całe przeszło smakiem marynaty.
Zapeklowaną karkówkę układam w naczyniu żaroodpornym (musi mieć przykrycie) na warstwie warzyw.
Na wierzchu kładę masło, naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 3 godziny, w czasie pieczenia przewracam mięso kilka razy.
Przed podaniem pozwalam mięsu "odpocząć" przez kilkanaście minut.
Warzywa miksuję na gładką masę, jeśli za rzadka, gotuję aż odparuje do gęstości śmietany.
Podaję z sosem i buraczkami lub zasmażaną kapustą. Oczywiście w towarzystwie wina, którego gatunek został użyty do peklowania.




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group