Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomysl na : schab
Autor Wiadomość
nawiedzona Wysłany: 2012-04-05, 11:56   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 3154
Bawa napisał/a:
Napisz jak pieczesz? czym przyprawiasz?

Zawsze na noc zostawiam w zalewie z wody, soli, pieprzu, czosnku i koperku. Mięso jest wtedy miękkie po upieczeniu. Potem rano nacieram na bardzo gęsto oliwą z oliwek zmieszaną z czosnkiem, odrobiną papryki (ale to nie za często), koperkiem, trochę pieprzu. Piekę 1,5h w temp. 180stC z termoobiegiem w długiej, wąskiej blaszcze. Co jakiś czas otwieram i polewam całość tłuszczykiem który się wytapia. Nie wkładam w folię. Po 1,5h sprawdzam ale najczęściej wymaga pieczenia jeszcze przez około godzinę. Chociaż to tak "na oko". Aha- nacinam również schab w wielu miejscach i do środka wkładam całe ząbki czosnku.




Szczęście niejedno ma imię, czyli Jula, Marysia i Tomuś
 
 
Bawa Wysłany: 2012-04-05, 12:09   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączył: 21 Paź 2011
Posty: 82
Dzięki bardzo........spisałam ściągę i będe coś tworzyć...
 
 
kinshasa Wysłany: 2012-12-08, 16:50   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 12 Lip 2011
Posty: 49
Ja robię ze schabu taki prostokątny płat grubości ok 1-1.5 cm. Trzeba cały schab przecinać nie na pół, tylko z brzegu i coraz bardziej ku środkowi, aż powstanie prostokąt. Wtedy można go natrzeć czym sie chce i nadziać czym się chce. Ja akurat lubię z owocami- śliwki i morele suszone. Ale robiłam też z farszem grzybowym z grzybów suszonych, z pieczarek, a także ze świeżych grzybów leśnych. Oczywiście można użyć każdego rodzaju nadzienia jakie lubimy. Potem zwijamy roladę i wiążemy ją sznurkiem wędzarniczym. Potem obsmażam na bardzo gorącym oleju, a potem piekę w piekarniku. ok 30 min. na każde pół kg mięsa w 160-180 st C
 
 
Salnera Wysłany: 2012-12-10, 13:41   
Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączył: 28 Lip 2011
Posty: 183
kinshasa przypomniałaś mi o tym sposobie. Nigdy schabu tak nie przyrządzałam chociaż kiedyś w jakimś kulinarnym programie widziałam jak to się robi ... i całkiem zapomniałam. Dzięki za przypomnienie. Na święta taki schab upiekę, tylko zastanowię się jaki farsz, żeby wykwitnie wyglądało i smakowało. Chyba coś z grzybami, bo z suszonymi śliwkami i morelami często podaję. Zamrożony mam wielki kawał schabu to w sam raz na świeta bedzie.
 
 
alexa Wysłany: 2012-12-11, 17:44   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Schab z nadzieniem morelowym.
1,5 kg schabu, 150 g suszonych moreli, 3 łyzki platkow migdalowych, pol kostki masła, 2 lyzeczki konfitury morelowej i soli, pol lyzeczki papryki, rozmarynu

Wymieszac maslo z lyzeczką soli i rozmarynem. Wyciąć w schabie kieszen, trzonkiem dlugiej lyzki na przemian wkladac kawalki masla i morele.
Natrzec schab solą i papryką. Wstawic do piekarnika na 10 minut w 200 stopniach, potem zmniejszyc do 180 stopni i piec jeszcze jakies 55 minut, podlewając gorącą wodą.
Na 10 minut przed koncem pieczenia posmaruj mięso podgrzaną konfiturą morelową i posyp płątkami migdałowymi.



Szynka/schab w pomaranczach.
2 kg szynki, 6 pomaranczy, 4 ząbki czosnku, pól szklanki musztardy i miodu, 2 łyzki oleju i brandy, pół łyzeczki rozmarynu i galki muszkatolowej, sól, pieprz.

Natrzec szynkę/schab solą, roztartym czosnkiem i rozmarynem. Zawinąc w folię i odstawic do lodówki na godzinę.
Wycisnąc sok z 3 pomaranczy, resztę pokroic w plastry. Rozgrzac olej w brytfance, wlozyc szynkę, piec okolo 1,5 godziny polewając sokiem od czasu do czasu.
Wymieszac musztardę z miodem, posmarowac szynkę. Oblozyc plastrami pomaranczy, piec jeszcze okolo 30 minut. Sos z pieczenia wymieszaj z brandy, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.




 
 
lilia Wysłany: 2012-12-15, 13:32   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 3974
Skąd: Kraków
Znalazłam taki przepis na schab tylko nie wiem czy piec go w naczyniu żaroodpornym czy kamionce i przykryty czy odkryty? Mięcho natarte i się marynuje tylko nie jestem pewna czy jak go odkryję to nie będzie suchy albo się za szybko przypali?


Pieczony schab z ziołami


schab - 1.5 kilogramów
majeranek - 1 łyżka
Sos myśliwski Knorr
tymianek - 1 łyżka
musztarda sarepska - 2 łyżki
rozmaryn - 1 łyżka
Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
oregano - 1 łyżka
czerwone wino - 200 mililitrów
pieprz
ząbek czosnku - 2 sztuki
olej - 1 łyżka
ziarno jałowca - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Schab oczyść z żył, natrzyj Przyprawą do mięs Knorr i odstaw na około 60 minut do lodówki.
Jałowiec i czosnek dokładnie rozetrzyj. Jałowiec połącz z musztardą oraz ziołami, dodaj pieprz i roztarty czosnek. Tak przygotowaną bejcą posmaruj mięso.
Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez około 60 minut, polewając od czasu do czasu czerwonym winem.
Po upieczeniu zlej powstały sok do mniejszego garnuszka. Rozprowadź w nim Sos Myśliwski Knorr i wszystko razem zagotuj. Mięso podawaj z kaszą gryczaną, obficie polane sosem.
 
 
late Wysłany: 2013-05-20, 09:25   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 11 Paź 2008
Posty: 1383
Skąd: Anglia
Podaje przepis, ktory za mna chodzil juz kilka lat, ale zawsze wydawal mi sie zbyt intensywny smakowo, a wczoraj mial swoja inauguracje.

Okazalo sie, ze jest to sposob latwy i pyszny na schab i sos do niego. Uwaga! Nie dla purystow kuchennych, bo robilam w rekawie.

schab - ja mialam 1kg. Ogolnie piecze sie pol czasu bez marynaty i pol czasu z marynata.

Marynata
2 lyzki drobno posiekanego swiezego rozmarynu
2 lyzki musztardy (ja dodalam pol na pol - angielskiej i miodowej)
sok z jednej cytryny
150ml miodu
4 lyzki sosu sojowego
1 lyzke brazowego cukru

Jak widac, marynata jest dosc slodka, ale to naprawde nie przeszkadza.

Mieso wkladamy do rekawa i pieczemy (ja pieklam 30 min) w 200 stopniach. Po tym czasie mieso pusci soki, do ktorych dolewamy marynate (do rekawa i jeszcze raz szczelnie zamykamy). W tym czasie mieso sie upiecze, a z marynaty zrobi sie pyszny i dosc gesty sos bez potrzeby zaprawiania.

Smacznego!

Jezeli ktos nie lubi rozmarynu w sosach, bo jest dosc twardy, to radze dodac kilka galazek w calosci i potem je wyjac.
 
 
Adasia43
[Usunięty]
Wysłany: 2013-05-28, 22:11   


Ja najbardziej lubię schab nadziewany żurawiną. Po prostu paluszki lizać! :D Jak zrobię takie danie na obiad, to ile by tego nie było wszystko znika do ostatniego kawałka, rodzinka się nim wręcz zajada :) Wszyscy mamy zamiłowanie do żurawiny, może to dlatego... ;D Tutaj masz przepis, jakbyś chciała wypróbować: uznane za reklame/carol
Ostatnio zmieniony przez carol 2013-05-29, 14:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
alexa Wysłany: 2014-12-19, 18:14   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Czy ktoś kiedys łączyl schab z cynamonem i kardamonem? Bo ten przepis jest tak prosty, że mnie kusi - ale cynamom? kardamon? ;)
http://cookinggoodlooking...m-i-kardamonem/




 
 
Oleta Wysłany: 2014-12-19, 22:03   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Alexa, ja robię na każde święta schab nadziewany figami, z miodem, cynamonem i innymi przyprawami, o taki:
http://przepisy.magazyn-k...rowany+figami/p

Uwielbiam go, ale nie wszystkim smakuje, bo to jest mięso zdecydowanie na słodko. Moim zdaniem warto spróbować, czy się lubi takie połączenia. :)




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
alexa Wysłany: 2014-12-19, 22:05   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Schab z takimi morelami czy sliwkami na slodko robilam (ja lubię, reszta zje jak wydłubię srodek ;) ) ale ten cynamon i kardamon nijak mi się nie kojarzą - chyba zrobię z samej ciekawosci ;)




 
 
Oleta Wysłany: 2014-12-19, 22:07   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Zrób i daj znać, jak wyszło! ;)




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
alexa Wysłany: 2014-12-20, 18:58   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Dam :)




 
 
marta15 Wysłany: 2014-12-21, 17:10   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1868
Gdyby ktoś miał ochotę pójść na łątwiznę ;) to bardzo polecam marynatę klasyczną w płynie Prymatu. Po prostu zalałam schab marynatą, trochę ponakłuwałam widelcem, zostawiłam na noc a rano wsadziłam w rękaw, dolałam 0,5 szklanki wody i upiekłam. Wyszedł pyszny!




 
 
alexa Wysłany: 2014-12-23, 22:20   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
A jakas fotka z netu - tak konkretnie? ;)




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group