Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pączki, pączusie, oponki...
Autor Wiadomość
iwonek Wysłany: 2009-05-09, 17:47   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: Gimbla
Wiek: 32
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 653
hmmm jeśli nie ma rośnięcia to takie prawdziwe pączki raczej nie wyjdą. właśnie takie lekkie pączki, pływające a nie utopione w tłuszczu, to pączki dobrze wyrośnięte.

co do nadzienia to zależy od konsystencji ciasta. Chociażby te z mojego przepisu są bardziej luźne i nie da rady.






http://kwirlejka.blogspot.com/
 
 
Nabla Wysłany: 2009-05-09, 18:07   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Przepis wygląda ok (trochę dużo tej wódki, dałabym mniej czystego spirytusu, żeby nie rozwadniać ciasta), ale i tak trzeba dać ciastu wyrosnąć trzy razy (15min dla rozczynu, 30min dla ciasta, 15 min dla gotowych pączków) jak przy każdym drożdżowym. Nadzienie możesz dać jak do normalnych czyli między dwa placki lub jak w knedel (jeden większy placek i zalepić w kulkę. I ta mąka tortowa mnie niepokoi, bo jest mocno oczyszczona i niskoglutenowa a pączki to konkret, który ma rosnąc. Dałabym nawet bread flour a co najmniej all-purpose.

Na pewno będą fajne, tylko to nie jest taki banał zrobić dobre pączki. Jeśli masz frytkownicę to polecam w niej smażyć, masz wtedy kontrolę temperatury.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
truskawki Wysłany: 2009-05-13, 07:13   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 5
te angielskie brzmia fajnie.
postaram sie je dzis zrobic i dam wam znac czy dzialaja.
 
 
Alfa Wysłany: 2011-03-03, 10:46   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 08 Wrz 2008
Posty: 1873
to też sie przyda dzis
 
 
Alfa Wysłany: 2011-03-03, 16:36   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 08 Wrz 2008
Posty: 1873
korzystalam dzis z 3 przepisów i 2 polecam z czystym sumieniem,

angielskie pączki - robi się je w 15 min, zniikają w 5 min :zdziwko:

ANGIELSKIE PĄCZKI
1 serek homo
3 jaja
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku
tłuszcz
cukier puder
Twarożek wymieszać z surowymi jajkami, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Kłaść małą łyżką ciasto na gorący tłuszcz. Smacznego



oraz faworki drożdżowe - pysznosci

1 kg mąki pszennej
1 ½ szkl. letniego mleka
10 dag drożdży
5 łyżek cukru
3 jajka
10 dag roztopionej, ostudzonej margaryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Z drożdży, cukru (dałam łyżkę, resztę dodałam do ciasta) i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
Margarynę roztopić, wystudzić. Połączyć ją następnie z mąką, wbić jajka. Dodać rozczyn. Wszystko wymieszać, wyrobić. Pozostawić do podwojenia objętości pod ściereczką.
Po tym czasie, ciasto wałkować partiami, wycinać faworki, smażyć na głębokim oleju z obu stron. Posypać cukrem pudrem.
 
 
Noa Wysłany: 2011-03-03, 17:04   

Forumowy wyjadacz
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 2302
Skąd: Ziemia
iwonek, z tego samego przepisu robię od 5 lat
i z tego zawsze mi wychodzą



rok temu z innego przepisu wyszły bardziej racuchopodobne


a w tym roku wyjdzie kicha, bo sprzęt mi się zepsuł i chyba $%^&*( z tego wyjdzie

Mam ochotę $%^&*() wsio do kibla, ale szkoda mi tych 10 jajek :mur: :rotfl:





Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
G.B. Shaw
 
 
Famke Wysłany: 2011-03-03, 18:28   
Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 43
Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 1393
Moje pączki - co prawda nie dzisiejsze - ale wypróbowane jakiś czas temu

Pączki z adwokatem czyli donaty dla dorosłych



przepis

Pączki angielskie z serka homogenizowanego



przepis

Serowe oponki



przepis






pichcenie
 
 
Noa Wysłany: 2011-03-03, 21:23   

Forumowy wyjadacz
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 2302
Skąd: Ziemia
DObra, robot po naprawie chodził jak traktor, ale i tak więcej już się w to nie bawię.
Znudziło mi się :looka:

Dzisiejsze zabawy





Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
G.B. Shaw
 
 
Madziara*x Wysłany: 2014-08-22, 07:29   

Forumowy wyjadacz
Dream's for sale ...


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 33
Dołączyła: 13 Wrz 2008
Posty: 2374
Skąd: Ze wsi :)
Ratunku !

Macie może sprawdzony przepis na donaty... ale żeby były MIĘKKIE, puszyste i dla dzieci ??

Robiłam jakiś czas temu, ale wyszły twarde :/

O takie mi chodzi, jak np. w Lidlu są z czekolada i cukrem (chyba).
 
 
Dobra Wysłany: 2015-02-07, 08:30   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
Trochę inne spojrzenie na słodkości w typie pączków.
Obłędnie cynamonowe, pachnące zawijańce :) . Najlepsze na ciepło, ze szklanką mleka... :zawstydzony:
Użyłam mąki pełnoziarnistej, niebo w gębie.... :cool2:



Przepis z niezawodnego mniammniamowa :)
http://www.mniammniam.com...ance-1689p.html




 
 
Famke Wysłany: 2015-02-07, 09:20   
Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 43
Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 1393
polecam sprawdzone

szybkie faworki



przepis






pichcenie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group