Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
co mogę zrobić w kokilkach?
Autor Wiadomość
positive Wysłany: 2009-02-23, 19:50   co mogę zrobić w kokilkach?

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
Właśnie stałam się szczęśliwą posiadaczką takowych:


czysto teoretycznie, to wiem, co mogę w nich zrobić, bo pisze o tym na stronie sklepu
Cytat:
Idealne do creme brulee, crema catalana, sufletów, mini crumble i innych kuchennych słodkich i wytrawnych wyczynów


Tyle że z praktyką nie za bardzo, a google służą głównie przepisami na jajka w kokilkach.

Suflet brzmi jak z kosmosu, ale crumble... kojarzą się miło.

Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?


BTW, może ktoś chce odkupić 6 kokilek, bo zamówiłam ich trochę za dużo (czytanie opisów towarów się kłania :masakra: ) - kupowałam po 6 zł za szt, wyekspediuję za 5 ;) czyli większe w cenie mniejszych ;)




 
 
corgi Wysłany: 2009-02-23, 20:43   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 1308
Bardzo fajne kokilki ! Ja mam swoich dosyć, to się nie zgłaszam do odkupienia.
Co możesz w nich zrobić ? Hmmmm ... :oczami: np:
- choco-hot-pots wg Nigelli (pycha ! moja rodzina się ich ciągle domaga) - przepis jest tutaj: http://findarticles.com/p...11/ai_n12896397
- rzeczony krem brulee: http://www.nigella.com/re...il.aspx?rid=276
- jajka na bekonie/szynce (na dnie kokilki połóż obsmażony plasterek boczku/szynki, na to wylej całe jajko, posól, włóż kawałeczek masła, kokilki ustaw w kąpieli wodnej na dużej blaszce. Wszystko do pieca na 10 minut i śniadanie gotowe)
- suflety (ale tu nie pomogę, bo nigdy nie robiłam)
- crumble (przepis jest tutaj: http://www.nigella.com/re...il.aspx?rid=86)




Mój blog decoupage

Pomóżmy wyzdrowieć Kacperkowi - podaruj mu 1% swojego podatku
 
 
Nabla Wysłany: 2009-02-23, 22:20   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Paszteciki z kurczaka?



Pianki z kurczaka:

2 male cukinie drobno pokroic na plasterki, zblanszowac (krotko obgotowac) w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odsaczyc. Zimnymi plasterkami wylozyc posmarowane maslem foremki jak do muffinek.

Pol kilo miesa z piersi zmielic (ostroznie na malakser - nie rozdrabniac na packe), posolic, popieprzyc, dodac galke muszkatolowa. Ubic pol szklanki kremowki, ubic 2 bialka jajka, polaczyc wszystko razem.

Nalozyc pianke do formemek. Foremki wstawic do brytfanki, do ktorej wlewamy wrzatek do polowy wysokosci foremek. Wstawiamy do goracego pieca na 20-30 minut. UWAGA - temperatura w piecu musi byc taka, zeby woda nie wrzala - skladniki moga sie oddzielic.

Jak pianki sa w srodku cieple (sprawdzamy patyczkiem) to sa gotowe. Wyciagamy ostroznie odwracajac foremki.


Ryz imbirowy na sypko:

Na lyzce oleju podsmazyc ryz, dodac sporo imbiru w proszku, zalac rosolkiem (1cm plynu nad powierzchnie ryzu), zamieszac, zagotowac, przykryc, odstawic.


Pieczarki na winie

1 cebule, 6 duzych pieczarek posiekac grubo, podsmazyc na lyzece masla, doprawic sola i pieprzem. Podlac szklanka czerwonego polslodkiego wina, zredukowac do minimalnej ilosci plynu. Dodac 1/4 szklanki smietany kremowki rozmieszanej z lyzeczka maki pszennej.

(bogowie, ja tak kiedyś jadłam? To przepis z gimblowych czasów, rany, biały ryż, śmietana, masło...? kiedy ostatnio moja lodówka widziała takie rzeczy??)




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
ofeczka Wysłany: 2009-02-24, 07:22   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 16 Lis 2008
Posty: 3481
Skąd: krk
positive, jesli oferta aktualan to ja bym byla chętna na te.. kokilki :)




my & L & K
 
 
positive Wysłany: 2009-02-24, 08:07   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
wow, Nabla, z piankami to chyba błysnę, gdy je zrobię. Tylko zdradź jak (może być pi razy oko) powinna byc temp piekarnika - ja tam wszystko zawsze piekę w 180 st. ale nie wiem czy to dobry patent.

Idę zgłębiać jeszcze choco-hot-poty(szczęsliwie zamówiłam tez chipsy czekoladowe).

Nadprogramowe kokilki znalazły już swoja nową właścicielkę :)




 
 
Nabla Wysłany: 2009-02-24, 09:02   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Wystarczy 180*C. Musi się tylko białko ściąć w kurczaku, więc pół godzinki to max w niezbyt gorącym piecu.

Zamiast cukinii plasterki marchewki też dają radę ;)




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
algaj Wysłany: 2009-02-25, 15:52   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 06 Wrz 2008
Posty: 2027
Chocohotpotsy sa nieziemskie (nawet wklejalam foty w galerii) ale jak sie zje jednego to ma sie dośc czekolady na tydzień ;)




Kubik
Antik
 
 
markdottir Wysłany: 2009-02-26, 09:06   

Starsza Kobieta
Wojtek, lat 12 i pogodynka


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 8107
Skąd: z szuflady
A gdzie kupiłaś kokilki?





Madame rośnie i Mademoiselle też
1% dla Patryka
 
 
positive Wysłany: 2009-02-26, 09:07   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
W przydasiowni.




 
 
Maniana Wysłany: 2009-02-26, 09:31   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 558
Skąd: Warszawa
positive, wczoraj czytałam o Twoich kokilkach (przyznam, że wcześniej nawet nie słyszałam o czymś takim) i chyba zrobiły na mnie takie wrażenie, że aż mi się śniło, że kupowałam :hyhy:
 
 
Nabla Wysłany: 2009-02-26, 16:43   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Kopię po Gimbli za przepisami, które mi zaginęły. Widać kiedyś mnie naszło na rybę zamiast kurczaka, więc:

Pieczony mus z łososia

Spory kawałek świeżego łososia pozbawić skóry, ości, wszystkich zbędnych fragmentów i zmielić na papkę z 2 żółtkami. Kilka plastrów wędzonego łososia posiekać na nieduże kawałki. Ubić białka z 2 jajek z solą. Ubić 250ml śmietanki kremówki na sztywno. Wymieszać surowego łososia, wędzonego łososia, pianę z białek i ubitą śmietanę na delikatny krem. Doprawić pieprzem (jak ktoś lubi to białym), gałką muszkatołową, ew. świeżą posiekaną szałwią.

Mus przełożyć do niedużych foremek (jak na duże muffiny). Foremki wstawić do dużej blachy, blachę napełnić do połowy wrzącą wodą. Całość przykryć folią aluminiową i piec aż zesztywnieje.

Foremki można wcześniej wyłożyć zblanszowanymi plastrami warzyw lub zamiast dawać posiekanego wędzonego łososia do środka wyłożyć plastrem foremkę. Podawać z sosem cebulowym.

Sos cebulowy: w odrobinie wody rozgotować posiekane szalotki aż będą bardzo miękkie, dolać białe wino, sok z cytryny, sól, pieprz (biały jak ktoś lubi), bazylię lub szałwię i zredukować do 1/3 objętości. Dołożyć pół kostki masła, zdjąć z ognia i rozmieszać widelcem na krem. Szalotki wcześniej można zmiksować, jeśli się nie rozpadną.

Sztabki z tuńczyka

Filet z tuńczyka należy przyciąć kształtem do kształtu foremek (idealne byłyby nieduże, prostokątne foremki ale okrągłe też się da, bo surowy tuńczyk jest dość plastyczny). Kawałki przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na grillowej patelni aż dojdzie do 1/3 wysokości z każdej strony (kawałek tuńczyka w środku powinien zostać surowawy).

Zrobić sztywną galaretę z wywaru jarzynowego, białego wina i żelatyny (wywar ma być aromatyczny, więc dużo jarzyn, ziele angielskie, liść laurowy, nawet szczypta szafranu). Zblanszować duże zielone liście (szpinak, botwina, winogrona z zalewy, cokolwiek), pokrojoną obieraczką do warzyw marchewkę w cienkie plastry, cukinię jw.

Foremki wykładać warzywami zamoczonymi w tężejącej galarecie, tak, żeby wystawały sporo poza obrys foremki (układać na przemian albo warstwami). Wcisnąć kawałek tuńczyka w foremkę i owinąć resztkami wystających warzy. Nalać na wierzch po łyżce galarety. Schłodzić, przed podaniem foremki zanurzyć na moment w ciepłej wodzie i odwrócić na talerz (np. przybrany sałata i cząstkami cytryny).




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Zabunia Wysłany: 2009-02-26, 17:26   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: Gimbla, Wiedzmowe, CAROL :))
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 1082
Skąd: Lodz
ja bardzo lubie z kokilek zapiekana zupe z cebuli pod przykrywka z grzenki i sera, a robi sie banalnie.




new :)
 
 
moniqueee Wysłany: 2010-03-03, 12:18   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1158
Przed długi czas marzyły mi się kokilki, ale jakoś nie było okazji no i w końcu dostałam 6 sztuk na mikołajki i 12 na gwiazdkę :cool2:

Do tej pory tylko w rzeczy w nich zrobiłam:

zapiekankę z kurczaka i pieczarek

http://www.kwestiasmaku.c...em/przepis.html

a na słodko - wyłożyłam foremki ciastem kruchym, środek wypełniłam domowej roboty kisielem z mrożonymi wiśniami i całość od góry też zakleiłam ciastem kruchym (tak aby nic nie wypływało ze środka) :lizak: i do piekarnika aż ciasto trochę się przyrumieni

i po co ja o tym sobie przypominam, na diecie jestem
 
 
Lis Wysłany: 2010-03-03, 22:30   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 1188
Skąd: Warszawa
Creme brulee wymaga szerszych i płytszych foremek, żeby powierzchnia karmelu była jak największa. Coś tego typu http://www.blissoriginals.com/creme%20brulee.jpg
W ramekinach oczywiście też można zrobić, ale efekt będzie mniej satysfakcjonujący ;)

To jest pyszne, piekłam z samym łososiem, bo krewetki wolę w innej postaci http://www.kuchnianadatla...smakoykami.html
Można zrobić też mufinki z kurczaka- pierś pokroić w plastry i cienko rozbić, przyprawić, wyłożyć natłuszczoną foremkę, tak żeby wystawały brzegi, do środka włożyć jakieś warzywa (papryka, pieczarki etc), ser, albo cokolwiek, przykryć wystającymi brzegami, posmyrać majonezem i upiec.

Ramekiny można znaleźć praktycznie w każdym supermarkecie i w Duce.




 
 
fastyna Wysłany: 2010-03-04, 07:24   

Starsza Kobieta
leniwiec


Wiek: 32
Dołączyła: 29 Wrz 2008
Posty: 6610
Moja mama w kokilkach robi zimne nóżki :) jest od razu porcja na raz :)







mój nałóg - blog
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group