Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Babki
Autor Wiadomość
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-04-20, 12:14   Babki


Robilam ja baaaaaaaaaaaardzo dawno temu, zjedlismy jeszcze ciepla :oops: polecam. Przepis z sieci.

babka majonezowa

*1/2 szklanki mąki pszennej
*1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
*1 szklanka cukru
*4 jaja
*1/3 szklanki majonezu
*2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wrzucamy do garnka wszystkie składniki a i miksujemy ok. 3-5 min (tak by
cukier się rozpuścił - a właściwie to do końca nie musi być rozpuszczony),
wylewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy w 180 st C.
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2013-10-11, 10:54, w całości zmieniany 10 razy  
 
 
wosia Wysłany: 2006-04-21, 06:52   
reklama


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 439
cos podobnego??????????? :shock:

jak dla mnie super przepis na pozostałosci majonezowe. U nas majonez w ogóle nie idzie a czasami tylko go kupie okazjonalnie do sałątki i potem pół słoika zostaje...
eeeeeeee musze przy okazji sobie kupic taka babkowa foremke bo mam tylko tortownice i tak juz wyświechtaną :-/
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-04-21, 07:55   


kup, kup... babka rewelacyjna :-D
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-04-21, 08:38   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
hmmmmm do tego by sie jakis lukierek przydal!!! ;-)
 
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-04-21, 10:02   


albo czekolada, my zjedlismy bez niczego jeszcze cieplą
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-04-27, 13:40   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
ile czasu ta babke trzeba piec? bo robie! :mrgreen:
 
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-04-27, 13:56   


około 50 minut... ja nigdy na czas nie patrze 8-) patyczek w lapke i sprawdzam patyczkiem, jak suchy gut ciasto :mrgreen:
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-04-28, 07:19   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
ciasto wyszlo gitowskie, tylko koniecznie kawki albo mleka trzeba do niego , bo inaczej mozna sie zapchac!ja zaraz mam czkawke.lukier robilam jakis mleczny i oczywiscie sie nie udal bo sie nie chcial zaschnac,ech ja z tym lukrem to ma, nigdy mi nie wyjdzie.
 
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-04-28, 07:22   


mozna dac do srodka owoce :-) nastepnym razem jesli sie zdeycydujesz daj owoce :-D

jesli chodzi o lukier to ja od kiedy mam ten przepis z innego nie robie :-D

:arrow: 2 bialka
:arrow: 2 szklanki cukru pudru
:arrow: zapach lub soku z cytryny


Bialka utrzec z cukrem pudrem (ale nie ubic na beze!) na gladziutka i gesta mase, dodac dowolny zapach lub sok z cytryny.

Ja osobiscie lubie babki z polewa czekoladowa :mrgreen:
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-10-04, 15:44   babka marmurkowa


autor: anusiaczek

babka marmurkowa

:arrow: 25 dag mąki
:arrow: 25 dag cukru pudru
:arrow: 3 jajka
:arrow: 1 mały proszek do pieczenia
:arrow: 1/2 kostki margaryny
:arrow: 3 łyżki kakao
:arrow: cukier waniliowy
:arrow: 1/2 szklanki mleka


1. margarynę utrzec z 1 łyżką cukru. Dodac resztę cukru, żółtka i ucierac do białości.
W tym czasie podgrzewac mleko – by bylo dobrze ciepłe.
2. Do masy dodac 2 łyżki mąki, mieszac i stopniowo wlewac mleko, cały czas ucierając.
3. Pozostałą mąkę łączyc z proszkiem do pieczenia, po łyżce dodawac do ciasta. Z białek ubic pianę, a następnie delikatnie wmieszac ją w ciasto. Gdy gotowe, połowę masy wlac do formy, do pozostałej części wsypac kakao i wymieszac. Ciasto kakaowe wylewac na jasne, tworząc fantazyjne wzory – można jeszcze delikatnie pomieszać łyżką.
4. Babkę piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.



Mały proszek do pieczenia tzn. 15g... taki tez dalam, ale oczywiscie moj zoladek wyczul ilosc proszku, mialam metaliczny posmak w buzi i meczyla mnie zgaga :-( delikutasny jest i nic na to nie poradze. Dlatego nastepnym razem dam tylko 2 płaskie lyzeczki.
Babke robilismy w formie babeczek w foremce od muffinek, a wygladaly tak...
Acha, napislam robilismy, bo w wiekszej czesci jest to dzielo Kubusia :-D
Ostatnio zmieniony przez positive 2009-05-26, 13:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Noa Wysłany: 2007-07-15, 18:17   Babka Waldka

Forumowy wyjadacz
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 2302
Skąd: Ziemia
Babka Waldka

- 5 jaj
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1/2 cukru waniliowego

TO WSZYSTKO MIKSUJEMY

A NASTĘPNIE DODAJEMY
- 1 szklankę mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

MIESZAMY

- 1 roztopione masło

MIESZAMY PO RAZ OSTATNI

Możemy też dodać 2 łyżeczki kakao, ale niekoniecznie.

Do piekarnika i pieczemy az się zrumieni.
Sprawdzamy patyczkiem po ok. 30 minutach.
Ja z reguły piekę 40 minut.

Przepis bardzo prosty, a babka bardzo smaczna.
Ostatnio zmieniony przez positive 2009-05-26, 13:19, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Och Wysłany: 2009-04-05, 16:39   Poszukuję przepisu na babkę ajerkoniakową
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 48
Skąd: Gdańsk
Na gimbli kiedyś, któraś z babeczek zamieściła przepis na super babkę ajerkoniakową. Miałam go w formie papierowej, ale się zapodział. Chciałabym ją zrobić na święta, bo jest przepyszna. Szukałam na g. ale nie znalazłam niestety. Może któraś z Was ma ten przepis??




Sama, i samotna niestety......
 
 
Nabla Wysłany: 2009-04-05, 16:46   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Cytuję za Famke z G.:

Babka ucierana z ajerkoniakiem

Składniki:
- 15 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag mąki pszennej
- 5 jajek
- 20 dag cukru pudru
- 2 cukry waniliowe (3.2 dag)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 1 proszek do pieczenia
- 1 esencja waniliowa
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta

Do wysmarowania formy:
- 2 łyżki masła

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Jajka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, powoli wlewaj najpierw olej, a potem ajerkoniak. Połącz obie mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z masą (ciasto powinno być płynne). Formę posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Napełnij ciastem, ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Piecz godzinę, a potem wyjmij z piekarnika i zdejmij formę. Ostudzone ciasto możesz udekorować lukrem lub czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Jeśli chcesz, aby dłużej pozostało świeże, zawiń je szczelnie w folię aluminiową.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Och Wysłany: 2009-04-06, 07:02   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 48
Skąd: Gdańsk
Nabla wielkie dzięki!!!!




Sama, i samotna niestety......
 
 
positive Wysłany: 2009-04-06, 17:49   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
Pod wpływem tego przepisu postanowiłam zrobić taką babę, tylko (o głupia i leniwa!) wybrałam wersję chyba prostszą, z Moich wypieków.

Jeszcze nie wyszła z pieca, ale jakoś średnio wyrosła i pękła na dodatek :niepewny:

Jeżeli smakowo połączenie z ajerkoniakiem będzie fajne, to drugą zrobię już bez kombinowania z przepisu famke.




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group