Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Babki
Autor Wiadomość
Nabla Wysłany: 2012-04-07, 19:33   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Spokojnie, dobrze, że szybko nie zastyga, bo byś miała twardą, kruchą skorupę i nie dasz rady pokroić ładnie potem. Takie polewy wiążą dość wolno i nigdy nie są twarde jak skała - do śniadania wielkanocnego stężeje na pewno.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
zulam Wysłany: 2012-04-07, 19:39   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 3633
Czyli lać taka jaką jest?




 
 
Nabla Wysłany: 2012-04-07, 19:50   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Pewnie ;)




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
focia Wysłany: 2012-04-07, 20:38   

Starsza Kobieta


Wiek: 27
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 5584
Skąd: Warszawa
Ja popełniłam na przekór taką - http://www.kwestiasmaku.c...na/przepis.html
Co z tego wyszło, okaże się jutro :)




 
 
mpk Wysłany: 2012-04-07, 20:57   

Poważnie uzależniona


Dołączył: 08 Wrz 2008
Posty: 3106
focia kiedy ty masz aby to wszystko robić? :zdziwko:




Pietruszka i Pietruszek

Podzieciowe gadżety
 
 
nituszka Wysłany: 2012-04-07, 21:15   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 05 Sty 2011
Posty: 1195
też popełniłam wczoraj babkę czekoladowo-migdałową, ale trochę przebojów z nią było. masa na szczęście się nie zważyła, wszystko ładnie się rozkręciło. po włożeniu do piekarnika bardzo szybko przypiekła się z góry, nawet przełączenie na grzanie tylko od dołu nic nie dało, udało się uratować babke bo przykryłam ją a góry papierem do pieczenia.
jak wyciągałam ją z piekarnika to byłam załamana, bo prawie w ogóle nie urosła i była lekko spalona :dobani:

mama uznała ją za straconą, więc wysłała ojca po cukierni po babkę :rotfl:
a dzisiaj? babka zjedzona cała! tak się rodzinka do niej dorwała, pomimo że nie doczekała się polewy ;) taka była pyszna :hyhy:




Gdzie wszyscy wiedzą, że tego nie da się zrobić, przyjdzie ktoś, kto nie wie i to zrobi.

 
 
focia Wysłany: 2012-04-07, 21:19   

Starsza Kobieta


Wiek: 27
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 5584
Skąd: Warszawa
mpk napisał/a:
focia kiedy ty masz aby to wszystko robić?

Jak Tośka śpi :P Maciek maluje pisanki u babci więc w góle luz :)




 
 
Liberales Wysłany: 2012-04-10, 05:24   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 732
Skąd: 3miasto
focia napisał/a:
Ja popełniłam na przekór taką - http://www.kwestiasmaku.c...na/przepis.html
Co z tego wyszło, okaże się jutro :)


jestem ciekawa jak wyszła baba?? :)




zakochana...

 
 
Nabla Wysłany: 2012-04-10, 07:17   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
W ogóle coś zdjęć nie widać tych wszystkich świątecznych cudów :cool2:




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
karola78 Wysłany: 2012-04-10, 07:44   

Forumowy wyjadacz


Wiek: 40
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 2602
Skąd: z pracy...ale ciii
Nabla napisał/a:
W ogóle coś zdjęć nie widać tych wszystkich świątecznych cudów :cool2:

Mówisz, masz :hyhy: Choć cudem bym tego nie nazwała ;)

Moja czekoladowo-migdałowa "babunia"



Jest strasznie słodka, ale pyszna.





 
 
Julies Wysłany: 2012-04-10, 09:04   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 2899
Też robiłam tą babę...i właśnie się naczytałam, że mega słodka więc dałam 2 łyżki cukru mniej i dla mnie jest idealna. Piekłam w piątek 3sztuki i jeszcze dziś jest wilgotna w środku i pyszna! :lizak:






My
Podaruj Marcinowi 1%
Opałek
 
 
minimiszmasz Wysłany: 2012-04-10, 09:12   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 365
Ja na święta ,popełniłam' babkę pisakową - marmurkową. Tradycyjnie piekłam drożdżową ale w tym roku postanowiłam zrobić coś innego :) Dzieci male babeczki prosto z piekarnika na parapet wystawiały żeby ostygły i zjadały na bieżąco. To chyba udała się no nie :rotfl:




Jestem w kropce....... zgadnij w której
 
 
Dobra Wysłany: 2015-01-10, 17:11   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
Babka z cyklu "mamuś jesteś najlepszą piekarnią na świecie" :rotfl: :love:
Z książki "moje wypieki i desery"


Składniki:

120 g masła lub margaryny do pieczenia
150 g nutelli
5 jajek
190 g drobnego cukru do wypieków (MOŻNA DAĆ MNIEJ, JA DAŁAM 150 I BYŁO JESZCZE CIUT ZA SŁODKIE)
3/4 szklanki mąki pszennej (DAŁAM PEŁNOZIARNISTĄ PSZENNĄ)
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (DAŁAM PÓŁ SZKLANKI ZMIELONYCH WŁOSKICH I PÓŁ SZKLANKI ZMIELONYCH... PESTEK DYNI - SUPER!). Zmiksowałam, ale nie mąkę. Kawałeczki były nadal wyczuwalne.
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka (60 ml)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę (mikserem lub ręcznie). Stopniowo dodawać nutellę, dalej ucierając. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, mleko. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy szpatułką.

Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm.

Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać polewa czekoladową (DAŁAM BEZ POLEWY, ZA DUŻO SZCZĘŚCIA NA RAZ ;) )

Wyszło bosko pyszne, lekko chrupiące, czekoladowo - orzechowe, lekkie niebo w gębie :love:
Tylko jak zwykle zawiodła mnie foremka z tchibo do babki. W jednym miejscu, mimo posmarowania i wysypania formy bułką - znów przykleiło się ciasto i babka się trochę rozleciała :zdegustowany: Muszę do Wielkanocy kupić jakąś inną porządną forme... :niepewny:

Zdjęcie z moich wypieków :)






 
 
Dobra Wysłany: 2015-01-12, 08:58   

Starsza Kobieta


Wiek: 41
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3661
Dobra napisał/a:
Tylko jak zwykle zawiodła mnie foremka z tchibo do babki.

Wzięłam i wywaliłam :zly:
I teraz choruję na Nordic Ware.... :oczami: Myślicie że głupio powiedzieć mężowi, że to wymarzony prezent na Walentynki???? :rotfl: :rotfl:

Macie jakieś inne formy do ciast polecane? Takie, żeby ciasto samo z nich wyskakiwało ;)




 
 
Nabla Wysłany: 2015-01-12, 09:36   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Dobra, ostatnio jestem wierna takim:

Dno jest osobno, wyjmuje sie ciasto do gory - nie wazne jak mocno Ci przywrze, zawsze da sie wyjac - okrajasz brzegi, wysuwasz cale ciasto i juz. Bardzo plynnym ciastom (serniki "amerykanskie" bez spodu) zdarzy sie pocieknac, ale poza tym jest uniwersalna. Przy wylozeniu dna papierem do pieczenia to juz w ogole (a wyklada sie latwo, bo owijasz samo dno i blokujesz papier bokiem formy).




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group