Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
czym przełożyć ciasto marchewkowe
Autor Wiadomość
positive Wysłany: 2009-02-27, 20:38   czym przełożyć ciasto marchewkowe

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
Zrobiłam je po raz tysięczny chyba i dla urozmaicenia chciałam je przekroić i przełożyć, tylko nie mam pomysłu czym i jak to zrobić. Chciałabym żeby było to coś trochę kwaśnego, np. coś na bazie serka Philadelphia... ale chyba sam serek to się nie za bardzo nada na masę do przełożenia.

Jakieś podpowiedzi?




 
 
Kasia Wysłany: 2009-02-27, 20:55   

Net włączony- gar z zupą spalony
usmieszek


Dołączyła: 10 Mar 2006
Posty: 821
Skąd: gorące południe ;-)
OT :zawstydzony:
mogę prosić o przepis na ciasto marchewkowe? :)
 
 
amst Wysłany: 2009-02-27, 21:41   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Czytam z ruchu traw...


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1729
Skąd: by-Tom
A jakby serek zmieszać z bitą śmietaną ale niesłodzoną?




Matylda vs.Emilka vs.Zocha
 
 
Nabla Wysłany: 2009-02-28, 08:02   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Masą budyniową? Ugotować budyń z pół litra mleka, szklanki cukru, 2 łyżek mąki pszennej i 2 łyżek ziemniaczanej. Ostudzić, utrzeć kostkę dobrego masła na puch, dodawać budyń po łyżce i miksować na gładko.

Na koniec dodać jakiś aromat, zależy co Twoim zdaniem pasuje do ciasta marchewkowego, ja bym dała migdałowy i masę ugotowała na mleku migdałowym, ale możesz dolać kieliszek amaretto albo odrobinę kawy.


Albo też zrobić połowę masy, dodać aromat waniliowy i przełożyć ciasto musem jabłkowym i masą waniliową.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Famke Wysłany: 2009-02-28, 08:23   
Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 43
Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 1393
positive, ja przekładam masą budyniową

http://waniliowo.blox.pl/...archewkowe.html






pichcenie
 
 
positive Wysłany: 2009-02-28, 09:07   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
Kasia, od dobrych paru lat robię tylko z tego przepisu - ciasto marchewkowe

Tylko marchewki nie ścieram drobno, a grubo (bo taką mam tarkę). Z drobno startą ma bardziej jednolitą strukturę.

Nie da się go skopać.

Spróbuję z tą bitą śmietaną, odkroiłam na eksperymenty pół ciasta (tak na wszelki wypadek, gdyby się okazało, że to zły pomysł).




 
 
amst Wysłany: 2009-02-28, 09:57   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Czytam z ruchu traw...


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1729
Skąd: by-Tom
Zerknęłam w norweskie przepisy. Tam nieprzekładane smarują niesłodką bitą śmietaną i obsypują migdałami w płatkach.




Matylda vs.Emilka vs.Zocha
 
 
markdottir Wysłany: 2009-02-28, 12:35   

Starsza Kobieta
Wojtek, lat 12 i pogodynka


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 8107
Skąd: z szuflady
Moja ciocia smaruje waniliowym danio. Też pycha ;)

I też polecam przepis Gesslerowej. Sama z niego piekę i komu nie dam, każdy zadowolony :)





Madame rośnie i Mademoiselle też
1% dla Patryka
 
 
Kasia Wysłany: 2009-03-03, 14:43   

Net włączony- gar z zupą spalony
usmieszek


Dołączyła: 10 Mar 2006
Posty: 821
Skąd: gorące południe ;-)
Dzięki za przepis, na weekendzie zrobię. :D
 
 
Kasia Wysłany: 2009-03-03, 16:14   

Net włączony- gar z zupą spalony
usmieszek


Dołączyła: 10 Mar 2006
Posty: 821
Skąd: gorące południe ;-)
Jeszcze mam pytanie w jakiej formie mam to piec?
Keksówka, mała tortownica?
 
 
positive Wysłany: 2009-03-03, 20:00   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
Jeżeli już to dwie keksówki.
Nie dorobiłam się jeszcze tortownicy, więc nie wiem ile objętościowo ma mała, zazwyczaj robię w dużej prostokątnej blaszce.

W końcu przełożyłam philadelphią wymieszaną z bitą śmietaną (tylko trochę tej bitej śmietany, bo nie za bardzo chciały się obie masy połączyć) - mnie smakowało, rodzina zasugerowała, żebym sobie darowała.

Na wierzch zawsze daję polewę czekoladową (robioną metodą domową, z gorzkiego kakao), od tego już nie śmiałam odstąpić.




 
 
Kasia Wysłany: 2009-03-03, 20:11   

Net włączony- gar z zupą spalony
usmieszek


Dołączyła: 10 Mar 2006
Posty: 821
Skąd: gorące południe ;-)
To zrobię w keksówkah.
Dziękuję :)
 
 
wwiola Wysłany: 2009-03-04, 09:55   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 1613
Skąd: Warszawa
Skusiłam się i zrobię w piątek :D

Cytat:
2 szklanki marchwi tartej na drobno


:zdziwko: tzn. ile mniej więcej dużych marchewek?




 
 
positive Wysłany: 2009-03-04, 09:58   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
tak na oko - 2-3. Ja już nie wpycham do szklanek, tylko na oko robię i tez nie wpływa to na jakość ciasta.
Z tym, że ja trę na grubej tarce, to pewnie z drobno utartych marchewek wejdzie do szklanki więcej wiórków - na wszelki wypadek przygotuj sobie i 4 marchewkę w odwodzie ;)




 
 
wwiola Wysłany: 2009-03-04, 11:00   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 1613
Skąd: Warszawa
positive napisał/a:
Ja już nie wpycham do szklanek, tylko na oko robię


Ja zazwyczaj robie ciasta w ten sposób, że przestudiuję przepis, pomyślę i potem robię bez ciągłego wgapiania się w przepis - wtedy ciasta mi wychodzą. I nigdy nie odmierzam na wadze, czy też nie odmierzam np. wiórków kokosowych w szklankach, miseczkach itp. Dlatego myślę, że i startej marchewki nie będę wpychać do szklanki :hyhy:

I pewnie zmodyfikuję polewę - ja zawsze robię polewę prze rozpuszczenie gorzkiej czekolady plus odrobina mleka - taka smakuje mi najbardziej. Będzie pasować i do ciasta marchewkowego, prawda?




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group