Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
czym przełożyć ciasto marchewkowe
Autor Wiadomość
be Wysłany: 2009-03-04, 11:16   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 64
Polecam do przełożenia krem z manny na mleku plus masło i cukier, sok z cytryny, taki jak do miodownika :)
 
 
positive Wysłany: 2009-03-04, 11:33   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
wwiola napisał/a:
ja zawsze robię polewę prze rozpuszczenie gorzkiej czekolady plus odrobina mleka - taka smakuje mi najbardziej. Będzie pasować i do ciasta marchewkowego, prawda


gorzka czekolada pasuje do tego jak najbardziej (samo ciasto jest dość slodkie).
swoją robię z kakao, masła i odrobiny mleka, podgotowuję i wylewam na ciasto, a potem wylizuję garnek :masakra:




 
 
Ewuś Wysłany: 2009-03-04, 12:32   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 36
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1468
Skąd: Radom
wwiola napisał/a:
I pewnie zmodyfikuję polewę - ja zawsze robię polewę prze rozpuszczenie gorzkiej czekolady plus odrobina mleka - taka smakuje mi najbardziej. Będzie pasować i do ciasta marchewkowego, prawda?


Pewnie, ja też tak zawsze robię, tylko ja z czekolady mlecznej, bo taką wolimy :lizak: Przez ten wątek wczoraj musiałam machnąć marchewkowe ;)





 
 
Kasia Wysłany: 2009-03-07, 08:45   

Net włączony- gar z zupą spalony
usmieszek


Dołączyła: 10 Mar 2006
Posty: 821
Skąd: gorące południe ;-)
Zrobiłam wczoraj. Wyszło bardzo dobre - ale następnym razem dodam mniej cukru.
Robi się je bardzo szybko :-)
 
 
wwiola Wysłany: 2009-03-09, 09:01   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 1613
Skąd: Warszawa
Famke napisał/a:


http://waniliowo.blox.pl/...archewkowe.html


Zrobiłam z tego przepisu - świetne. Myślę, ze to będzie nasze ulubione ciacho.




 
 
lalka_go Wysłany: 2009-03-09, 10:28   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączył: 06 Wrz 2008
Posty: 1999
ja mam taki przepis:

utrzeć (choć ja miksuję)
1 szkl. oleju
1 szkl. cukru

do tego 3 jajka,
1 i 2/3 szkl. mąki,
2 szkl. tartej marchwi (też trę na grubej tarce, 3 duże lub 5 małych marchewek)
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Zmiksować.
Wylewam na prostokątną blachę i do nagrzanego do 180 st. piekarnika , na 30-40 minut.

zazwyczaj nie zdążę niczym przełożyć a ciasto już znika. raz przełożyłam dżemem, raz bitą śmietaną. każde mi smakowało :)




13.08.2005-nasz ślub


 
 
Famke Wysłany: 2009-03-10, 18:29   
Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 43
Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 1393
wwiola napisał/a:
Famke napisał/a:


http://waniliowo.blox.pl/...archewkowe.html


Zrobiłam z tego przepisu - świetne. Myślę, ze to będzie nasze ulubione ciacho.


:D bardzo się cieszę, że smakowało.






pichcenie
 
 
late Wysłany: 2009-03-10, 20:09   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 11 Paź 2008
Posty: 1383
Skąd: Anglia
W Anglii przekladaja masa z masla, cukru pudru i soku z cytryny.
Alternatywnie, zamiast soku, mozna dodac serka Philadelphia albo podobnego.
 
 
Maura Wysłany: 2009-05-02, 06:51   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
Mamosaurus


Jak do nas trafilas?: G.
Dołączyła: 25 Paź 2008
Posty: 1581
Ja zrobilam z przepisu Dorotus. Ciasto lekkie, wilgotne, mieciutkie. Krem na wierzchu jest pyszny, lekko cytrynowy. Swietnie łaczy sie z ciastem.

Składniki na krem:
30 g masła
80 g kremowego twarożku (np. Philadelphia)
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 szklanka cukru pudru






 
 
Bombka80 Wysłany: 2009-06-25, 10:37   

Net włączony- gar z zupą spalony


Wiek: 37
Dołączyła: 16 Paź 2008
Posty: 968
Skąd: Śląsk
Ja mam taki przepis, i za każdym razem wychodzi super :)

Składniki:
4 jajka
1 szklanka oleju
2 szklanki marchewki (startej na drobnych oczkach)
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki pszennej krupczatki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku pieczenia (lub 2 łyżeczki sody)
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli (do białek)

Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru.
Żółtka utrzeć z cukrem i olejem na puszysta masę. Dodać przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia. Wymieszać. Następnie dodać marchewkę i znów dokładnie wymieszać.
Na koniec dodajemy ubite białko i mieszamy wszystko łyżką.
Piec w temperaturze 180˚C przez około 40 minut.




Do ciasta można też dodać zmielone orzechy włoskie.

Następnym razem spróbuję z tym cytrynowym kremem :)






 
 
moniqueee Wysłany: 2010-03-03, 14:45   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1158
Ja już z 10 razy korzystałam z tego przepisu i zawsze wychodzi perfekt :] Ostatnio trochę zmodyfikowałam dodaję tylko orzechy laskowe i żurawinę. Używam też mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego. I nie przekładam. Polewa czekoladowa wystarcza :) Szybko znika, więc robię z 1,5 porcji ;)

http://mojewypieki.blox.p...archewkowe.html
Cytat:


Składniki:

* 3 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* 2 ubite szklanki marchwi startej na tarce o średnich oczkach
* 1 szklanka oleju
* 4 jajka
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na polewę:

* 100 g czekolady mlecznej
* 100 g czekolady deserowej
* 125 g masła (pół kostki)

Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać olej, marchew i mąkę wymieszaną z resztą składników.

Piec na blaszce o wymiarach 20 x 35 cm przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po przestudzeniu polać polewą czekoladową. Rozpuścić czekolady i masło w kąpieli wodnej, wymieszać. Polać ciasto.

* ciasto można przekroić wzdłuż i przełożyć dowolnym kremem, np. budyniowy
 
 
semeja1011 Wysłany: 2012-01-19, 20:53   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze
scrummy yummy


Jak do nas trafilas?: przypadek...
Dołączyła: 13 Kwi 2011
Posty: 67
moja sekretna mikstura na masę do marchewkowego ;)

mascarpone+syrop klonowy lub golden syrup :D
geste, ale w smaku cudowne... :)




scrummy yummy

słodsza strona życia ;)
 
 
Mika Wysłany: 2012-03-04, 07:26   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 616
Skąd: Z piekła rodem
Korzystam z przepisu podobnego do tego co wkleiła Lalka_go. Ja dodaję jeszcze jedno starte jabłko. Robię polewę czekoladową ale kiedyś robiłam z twarożku.

Polewa :
- 10 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki gorącej wody




Mam ciało osiemnastolatki.
Trzymam je ukryte w szafie
 
 
alexa Wysłany: 2013-04-09, 14:21   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego a słyszę o nim same ochy i achy ;) Za ktory z powyższych przepisow się zabrac zeby go nie skopac i się nie zniechęcic? :hyhy:
Positive jesli zajrzysz mozesz wkleic raz jeszcze link do strony z "Twoim" przepisem? Nie otwiera mi się.




 
 
late Wysłany: 2014-04-02, 15:52   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 11 Paź 2008
Posty: 1383
Skąd: Anglia
alexa, pewnie juz znalazlas przepis ;)

Ale, dla zasady, podam przepis, ktory ostatnio robi furore :szok: Wszyscy sie nim zachwycaja, mowia, ze najlepsze, jakie jedli, a naprawde jest jednym z najprostszych ciast, jakie w zyciu pieklam I jak szukalam w necie, to wybralam ten przepis tylko dlatego, ze mialam wszystkie skladniki w domu ;)

Tutaj przepis oryginalny (ja moj zmodyfikowalam I wychodzi jeszcze lepszy ;) )

250g maki z proszkiem (lub do zwyklej ok 2 plaskich lyzeczek proszku)
400g cukru (tutaj wlasnie zmodyfikowalam, bo tyle cukru, to jednak przesada :oczami: )
4 jajka
200g posiekanych orzechow wloskich
350 startej marchewki
300ml oleju
cynamon

Moja wersja
250g maki z proszkiem
200g cukru
3 jajka
350g startej marchewki
300ml oleju
cynamon
galka muszkatolowa

Make, cukier I przyprawy (do smaku) zmieszac, dodac olej, jakja, wymieszac, dodac marchewke I orzechy - wimeszac. Piec w plaskiej blaszce lub w dwoch okraglych przez 30-35 min w 180 stopniach.

Po wystygnieciu przelozyc kremem:

pol kostki masla (I tutaj podpowiedz - bardzo fajny wychodzi, jesli maslo trocszke podgrzejemy, jak juz jest takie prawie plynne)
serek Philadelphia (ok 300g)
cukier puder

Maslo zmikswoac na biala, puszysta mase, dodawac serek w temperaturze pokojowe I potem cukier puder do wlasciwej, zbitej konsystencji (I smaku).

Smacznego!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group