Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Najłatwiejsze ciasto - placek z owocami
Autor Wiadomość
cola Wysłany: 2012-06-24, 17:28   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 11 Wrz 2008
Posty: 2061
rudegal napisał/a:
zrobiłam inne ciasto, ale również łatwe tzw ucierane. Zrobiłam z truskawkami i rabarbarem. Pyszne i wyrosło ładnie. Łatwe, bo nie ucierałam ręcznie w makutrze tylko wrzuciłam do robota kuchennego :zawstydzony:
2 szkl mąki
1 szkl cukru
4-5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g margaryny
białka ubite na pianę

Margarynę wyciągnąć z lodówki parę godzin przed ucieraniem.
Ucieramy margarynę z cukrem. Dorzucamy żółtka, a następnie wsypujemy mąkę wraz z proszkiem. Całość dokładnie ucieramy bądź mieszamy jeśli to robot :) . Na koniec dodajemy pianę i lekko mieszamy.
Całość wylewamy do mniejszej brytfanki. Wysypujemy równomiernie owoce.
Pieczemy 35min w 180 C "góra dół", a ostatnie 10 min termoobieg. Podobnie jak w cieście Domino

Zrobilam z truskawkami :D Wlasnie zjadlam jeszcze cieply pierwszy kawalek - wyszlo bardzo dobre :lizak:

madziulka napisał/a:
a czy można na to ciasto położyć mrożone owoce? albo owoce z kompotu?

mrozone owoce zawsze rozmrazalam przed polozeniem. Z kompotu rowniez mozna polozyc tylko trzeba odsaczyc.
 
 
malenka Wysłany: 2012-06-27, 13:51   

Poważnie uzależniona


Wiek: 34
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 2814
Zrobilam wersje z jagodami, wlasnie siedzi w piekarniku :)




Antonio & []Hania[/url] & []Franio[/url]
 
 
Salsa Wysłany: 2012-07-13, 08:39   

Temat po temacie, a bałagan w chacie
Salsa


Dołączyła: 26 Cze 2011
Posty: 172
Skąd: Warszawa
Przyłączam sie do wielbicielek ciasta Domino. Robiłam 2 razy z rabarbarem i wyszło pyszne!




 
 
Domino Wysłany: 2012-07-13, 08:56   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
Salsa, :D

ja już mam na koncie jedno z wiśniami - uwielbiam :lizak:




Tosia
Jurek
 
 
minimiszmasz Wysłany: 2012-07-13, 09:16   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 365
A macie sprawdzony przepis na szarlotkę???




Jestem w kropce....... zgadnij w której
 
 
Domino Wysłany: 2012-07-13, 09:26   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
minimiszmasz napisał/a:
A macie sprawdzony przepis na szarlotkę???


http://babiniec-cafe.pl/v...p=195811#195811

przepis Ardabil zatytułowany "Szarlotka, którą kiedyś obiecałam gonick" - to mój zimowy hicior! :D




Tosia
Jurek
 
 
madziulka Wysłany: 2012-08-11, 12:53   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 37
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 548
Skąd: Ru
a czy do ciasta wg przepisu Domino można dać masło zamiast margaryny? bo właśnie się dowiedziałam że będę mieć gości i chciałam upiec ale nie mam margaryny :niepewny: da radę na maśle?





 
 
agamelka Wysłany: 2012-08-12, 12:16   

Poważnie uzależniona


Wiek: 40
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 3034
Skąd: wschód
madziulka napisał/a:
a czy do ciasta wg przepisu Domino można dać masło zamiast margaryny?

Spokojnie, ja robię z masłem :)
Dzisiaj zrobiłam wersję z jabłkami i cynamonem, wyszła genialna szarlotka :hyhy:




Młoda
Młody
When everything’s made to be broken
 
 
 
minimiszmasz Wysłany: 2012-08-16, 07:14   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 365
I ja popełniłam wczoraj szarlotkę, z ostatnich już papierówek. Jedliśmy jeszcze na ciepło z lodami, a dziś rano moje dzieci zażyczyły sobie zamiast sniadania




Jestem w kropce....... zgadnij w której
 
 
rudegal Wysłany: 2012-08-16, 10:30   
Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 26 Kwi 2011
Posty: 1273
Skąd: Tarnów
ja po prostym cieście Domino, rozochociłam się w pieczeniu (łatwym :) ). Ostatnio upiekłam ciasteczka z kleiku ryżowego. Mniam, jakie to są pyszności. Co prawda bez owoców, chyba, że dodawaną do nich konfiturę , policzymy jako owoce :hyhy:

1 paczka kleiku ryżowego (190g) bezsmakowego
3 jajka
1 kostka miękkiego masła 250g
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl cukru
cukier waniliowy (16g) niekoniecznie
4 czubate łyżki kokosu
4 czubate łyżki sezamu
Dżem/konfitura do wypełnienia ciastek.

Składniki za wyjątkiem dżemu wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Końcem drewnianej łyżki, zrobić wgłębienie w każdym ciastku. Rozłożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem. Piec w 180 C ok 20-25 minut, do ciemno złotego koloru. Po ostygnięciu , do dziurek w ciastkach , nałożyć konfitury.




Ostatnio zmieniony przez rudegal 2012-08-16, 10:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
nirwanaa Wysłany: 2012-08-16, 10:40   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 36
Dołączyła: 25 Wrz 2008
Posty: 1596
Skąd: mazowieckie
PIERNIK BEZ MIODU / OSZUKANY PIERNIK

3 jaja
2 szkl. mąki
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
pół szkl. oleju
pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (ale też robiłam już chyba z każdym innym i zawsze jest smaczne)
1 opak. cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu

Składniki wrzucić do miksera jak leci, zmiksować. Przelać ciasto do brytfanny (najlepsza taka okrągła z "kominem"). Upiec w temp. około 170 stopni.
Piecze się około pół godziny i dobrze, żeby po wyłączeniu jeszcze z 15 minut ciasto "doszło" w piekarniku, bo inaczej może opaść. Smaczne jest nawet w wersji z zakalcem. :)

Robiłam też modyfikacje typu - masło zamiast oleju, mąka orkiszowa zamiast zwykłej i też wychodziło.




My
 
 
rudegal Wysłany: 2012-08-16, 10:52   
Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 26 Kwi 2011
Posty: 1273
Skąd: Tarnów
nirwanaa napisał/a:
PIERNIK BEZ MIODU / OSZUKANY PIERNIK

wow, uwielbiam piernik. Wypróbuję przy najbliższej okazji :)




 
 
rudegal Wysłany: 2012-08-16, 18:00   
Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 26 Kwi 2011
Posty: 1273
Skąd: Tarnów
upiekłam dzisiaj ciasteczka ryżowe i przyszłam się pochwalić :zawstydzony:


może kogoś zachęcę do próby :hyhy:




 
 
callja Wysłany: 2012-08-16, 18:40   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 06 Cze 2009
Posty: 250
nirwanaa napisał/a:
Robiłam też modyfikacje typu - masło zamiast oleju, mąka orkiszowa zamiast zwykłej i też wychodziło.

Ciekawe, co wyjdzie, gdy mąka będzie bezglutenowa, a mleko sojowe ;)
Chyba zaryzykuję, przepis brzmi sympatycznie.




dźwięki tworzę...
 
 
late Wysłany: 2013-05-02, 10:36   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 11 Paź 2008
Posty: 1383
Skąd: Anglia
Wlasnie popelnilam ciasto przeproste i z bardzo latwych skladnikow, ktore zawsze mam w domu.

Ciasto z calych pomaranczy

1-2 cale pomarancze, jak male i starawe, to dwie, jak duze i soczyste, to jedna
180g stopionego masla lub innego tluszczu do wypiekow
Cukier - ok 200-300 gram, ja dalam 1.5 cups
Maka ok 400-500g, ja dalam 2 cups
3 jajka
Proszek do pieczenia - nie wiem dokladnie, bo zywalam self raising flour, ale wydaje mi sie, ze 2-3 lyzeczki bedzie ok.

Ilsc maki i cukru zaley od smaku i soczystosci pomaranczy.

Pomarancze myjemy i miksujemy w blenderze na papke. Dodajemy cukier, roztopione maslo, jajka i mae i miksujemy na gladka mase. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40-45 min.

Pyszne! Nadtepnym razem masy uzyje na babeczki dla T. Do przedszkola.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group