Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Najłatwiejsze ciasto - placek z owocami
Autor Wiadomość
rudegal Wysłany: 2012-05-30, 15:01   
Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 26 Kwi 2011
Posty: 1273
Skąd: Tarnów
alexa napisał/a:
Taki surowy i juz? Bo wszędzie każą podgotowac, podsmazyc, nie ukrywam że ta wersja do mnie pod kątem pracy bardziej przemawia I on nie jest potem twardy?

OMG, o tym nie pomyślałam :masakra: .
Ciasto już w piekarniku. Wygląda strasznie podejrzanie, takie niskie. Pewnie ten surowy, twardy rabarbar tak go ugniata ;)
Co do samego ciasta, to było mało ścisłe, ale dałam całą kostkę margaryny. Jak się potem okazało 250g. Dosypywałam mąki, aż uznałam, że takie chyba może być :oczami:
dlaczego nikt tu nie napisał, jak się przekłada rozwałkowane ciasto do brytfanki :przestraszony: Próbowałam nawinąc go na wałek i rozwinąc do formy, ale wtedy ciasto okazało się znowu za mało ścisłe i zaczęła się rozrywać :masakra: . W efekcie końcowym wrzuciłam tą "kupę" ciasta i zaczęłam przyklepywać rękami, zakrywając dno blaszki :cwaniak: .




 
 
behemot Wysłany: 2012-05-30, 16:00   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 16 Sie 2008
Posty: 1504
Ja zawsze daję surowy rabarbar - nie podgotowuję, nie smażę, a na cieście wychodzi idealny, więc bez obaw. :)

Co do przekładania ciasta do tortownicy to przyznam szczerze, że nigdy mi się nie chce wałka wyjmować, więc po prostu wylepiam ciastem dno tortownicy i boki. Z tego się nie strzela, równo być nie musi. ;)




A&R
blogowo
:police:
 
 
 
Domino Wysłany: 2012-05-30, 17:22   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
alexa napisał/a:
Domino napisał/a:
obieram, kroję na 1-2 cm kawałki i na ciasto :)

tak to ma wyglądać:
Cytat:
Obrazek


Taki surowy i juz? Bo wszędzie każą podgotowac, podsmazyc, nie ukrywam że ta wersja do mnie pod kątem pracy bardziej przemawia :hyhy: I on nie jest potem twardy?


pewnie, ze surowy! to naprawdę jest banalnie łatwe i mega szybkie ciasto ;)
a rabarbar nawet można surowy jeść, więc nie ma się czego bać, aaa i ono jakoś mocno nie wyrasta, to taki placek 8)




Tosia
Jurek
 
 
rudegal Wysłany: 2012-06-01, 08:24   
Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 26 Kwi 2011
Posty: 1273
Skąd: Tarnów
przesadziłam z mąką. W smaku placek był pyszny, ale szczęki bolały od jego konsystencji :zawstydzony:
Naprawdę przepis prosty i będę częściej piekła z różnymi dodatkami.




 
 
SkrawekNieba Wysłany: 2012-06-12, 10:51   

Starsza Kobieta


Wiek: 33
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 5418
niestety nie udało mi się ciasto Domino :( nie wiem co zrobiłam źle ale tak proste ciasto powinno wyjść kurcze no!

czy truskawki jakoś wcześniej sprażyć, żeby odparować wodę? czy można dać mniej cukru, bo to był ulep straszn z tej całej szklanki mąki :zalamany:




 
 
Domino Wysłany: 2012-06-12, 18:04   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
Skrawku, to ciasto nie bardzo wychodzi z truskawkami, są za mokre, a zwłaszcza, w tym deszczowym sezonie, spróbuj z rabarbarem - to nie może się nie udać :)




Tosia
Jurek
 
 
pino Wysłany: 2012-06-12, 18:39   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 36
Dołączył: 29 Kwi 2011
Posty: 1247
cały dzień mi się dziś marzy domowe ciasto :masakra: znaczy jutro idę po rabarbar i zrobię to z przepisu Domino, :hyhy:
 
 
behemot Wysłany: 2012-06-12, 18:54   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 16 Sie 2008
Posty: 1504
To fakt - robiłam teraz z truskawkami i tam, gdzie były większe (a do tego mokre właśnie) truskawki, ciasto nie wyrosło i było półsurowe, chociaż trzymałam w piekarniku dłużej, niż to zalecane w przepisie.
Gdy nie jest tak mokro, nawet z truskawkami to ciasto wychodzi idealne. :)




A&R
blogowo
:police:
 
 
 
rudegal Wysłany: 2012-06-12, 20:11   
Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 26 Kwi 2011
Posty: 1273
Skąd: Tarnów
zrobiłam inne ciasto, ale również łatwe tzw ucierane. Zrobiłam z truskawkami i rabarbarem. Pyszne i wyrosło ładnie. Łatwe, bo nie ucierałam ręcznie w makutrze tylko wrzuciłam do robota kuchennego :zawstydzony:
2 szkl mąki
1 szkl cukru
4-5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g margaryny
białka ubite na pianę

Margarynę wyciągnąć z lodówki parę godzin przed ucieraniem.
Ucieramy margarynę z cukrem. Dorzucamy żółtka, a następnie wsypujemy mąkę wraz z proszkiem. Całość dokładnie ucieramy bądź mieszamy jeśli to robot :) . Na koniec dodajemy pianę i lekko mieszamy.
Całość wylewamy do mniejszej brytfanki. Wysypujemy równomiernie owoce.
Pieczemy 35min w 180 C "góra dół", a ostatnie 10 min termoobieg. Podobnie jak w cieście Domino




 
 
SkrawekNieba Wysłany: 2012-06-15, 08:11   

Starsza Kobieta


Wiek: 33
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 5418
Domino napisał/a:
Skrawku, to ciasto nie bardzo wychodzi z truskawkami, są za mokre, a zwłaszcza, w tym deszczowym sezonie, spróbuj z rabarbarem - to nie może się nie udać :)


a może gdyby podpiec spód a na same 5 minut ostatnich wrzucić na górę truskawki?




 
 
Domino Wysłany: 2012-06-15, 08:20   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
SkrawekNieba napisał/a:
Domino napisał/a:
Skrawku, to ciasto nie bardzo wychodzi z truskawkami, są za mokre, a zwłaszcza, w tym deszczowym sezonie, spróbuj z rabarbarem - to nie może się nie udać :)


a może gdyby podpiec spód a na same 5 minut ostatnich wrzucić na górę truskawki?

hmm, nie bardzo to widzę, to wtedy będzie takie niespójne, bo super jest jak te owoce zatapiają się w cieście




Tosia
Jurek
 
 
wwiola Wysłany: 2012-06-15, 11:10   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 1613
Skąd: Warszawa
W przepisie jest aż 400 g mąki? To nie błąd? :niepewny:




 
 
Paulina Wysłany: 2012-06-15, 13:02   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 301
Skąd: Wa-wa
wwiola napisał/a:
W przepisie jest aż 400 g mąki? To nie błąd? :niepewny:


Jeżeli chodzi o przepis podany przez Domino, to ma być 400g.
Ciasto robiłam już 2 razy i wychodzi pyszne :)




 
 
pino Wysłany: 2012-06-15, 13:26   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 36
Dołączył: 29 Kwi 2011
Posty: 1247
też zrobiłam- bardzo smaczne i szybkie! Dzięki Domino ;)
 
 
madziulka Wysłany: 2012-06-24, 07:56   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 37
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 548
Skąd: Ru
a czy można na to ciasto położyć mrożone owoce? albo owoce z kompotu?





 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group