Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
CIASTKA Z MASZYNKI!!
Autor Wiadomość
adriana Wysłany: 2009-03-25, 08:06   

Starsza Kobieta


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 5985
Nie wyobrażam sobie robienia tych ciastek maszynka elektryczną ;)





mama domowa
ArtAda
 
 
 
Nabla Wysłany: 2009-03-25, 09:52   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Raczej za szybko by się przeciskały i nie zdążyłabyś odcinać po kawałku ;) Chyba, że masz maszynkę elektryczną z regulowaną prędkością?




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
justyna_s_s Wysłany: 2009-03-25, 10:02   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: z G....
Dołączyła: 14 Wrz 2008
Posty: 1160
Skąd: Skierniewice
Goniacha napisał/a:
Chodzi mi o taką maszynkę ,jak ma justyna_s_s, stara ,ale z klasą Powinnam mieć gdzieś taką, przykręcaną do stołu, ale ta nakładka.... nie widziałam takiej w sklepie.


nakłądkę kupiłam przez przypadek, podczas kupowania sitka. Poszukaj w tzw. graciarniach z zakresu gospodarstwa domowego. A jeśli chodzi o maszynkę, to dostałam ją od teściowej (miała 2). W elektrycznej nie próbowałam.

Nakładka wygląda tak:




przepraszam za jakość zdjęć, ale były robione bez lampy, bo odbija się od blaszki.





 
 
Maura Wysłany: 2009-03-25, 10:10   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
Mamosaurus


Jak do nas trafilas?: G.
Dołączyła: 25 Paź 2008
Posty: 1581
Przez was w wymarzonej spizarni musze wydzielic kawalek na dodatkowy, niezbedny sprzet kuchenny. ;)
Kurde, jak ja bym chciala miec spizarnie!






 
 
Nabla Wysłany: 2009-03-25, 10:11   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
sinusoida napisał/a:
Nabla napisał/a:
Raczej za szybko by się przeciskały i nie zdążyłabyś odcinać po kawałku ;) Chyba, że masz maszynkę elektryczną z regulowaną prędkością?

Albo mega zwinne rączki....

Niniejszym melduję, ze nie posiadam żadnego z powyższych.


Wiesz co, majątku to nie kosztuje. Możesz zrobić tak, że wyciśniesz długaśny jeden kawałek na jakąś tackę i potem go sobie spokojnie ponacinasz na kawałki i poukładasz na blaszce do pieczenia.

Widzę, ze się zapaliłaś do tych ciastek, to czemu tak od razu rezygnować?




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
adriana Wysłany: 2009-03-25, 10:38   

Starsza Kobieta


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 5985
Nabla napisał/a:
Raczej za szybko by się przeciskały i nie zdążyłabyś odcinać po kawałku ;)

Dokładnie. Nawet sobie nie wyobrażam tego tempa :rotfl:





mama domowa
ArtAda
 
 
 
justyna_s_s Wysłany: 2009-03-25, 15:47   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: z G....
Dołączyła: 14 Wrz 2008
Posty: 1160
Skąd: Skierniewice
sinusoida napisał/a:
A mój zapał do ciastek maszynkowych stąd, że mój mąż od jakiegoś czasu marzy o babcinych ciasteczkach...


ja robiłam ciasteczka z tego samego powodu. Ciasteczka są tak dobre, że zjedliśmy prawie wszystki (1,5 kg) w jeden wieczór :masakra: ...........a miałam się odchudzać :kwasny:





 
 
Ostryga Wysłany: 2009-03-28, 12:20   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 12 Wrz 2008
Posty: 151
Skąd: inąd
Moja babcia tez takie robila... zawsze dwa rodzaje: jasne i ciemne (z dodatkiem kakao).
 
 
Cza_net Wysłany: 2009-05-14, 15:23   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Jak do nas trafilas?: z gimbli
Dołączyła: 30 Paź 2008
Posty: 1938
Skąd: Wawa
Noa napisał/a:
Moje ulubione ciastka z dzieciństwa


moje tez. Babcia mi robiła. Były pyszne.
Super, że podałyście przepis, bo ten po babci nie przetrwał - miała wszystkie przepisy w głowie. nie zdążylismy ich spisac.




[/url]

ciuszki małe i większe
 
 
Nabla Wysłany: 2009-05-24, 07:23   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Dopadłam przepis na maślane Ski z maszynki


375g maki pszennej
250g masła
125g cukru
5 żółtek
szczypta soli
skórka otarta z połówki cytryny lub cukier waniliowy
1 żółtko, łyżka wody
cukier kryształ "okienka" do posypania

Z przesianej mąki, masła, cukru, żółtek, soli i aromat zagnieść krótko kruche ciasto (będzie dość lepkie, jeśli masło zdąży się ogrzać, więc najlepiej zrobić to szybko z chłodnego masła albo przy pomocy malaksera). Przełożyć masę do maszynki i wycisnąć 10cm kawałki przez okrągły otworek, ułożyć w formie literek "S" na blaszce z papierem do pieczenia. Odstawić na 2h do lodówki, żeby odpoczęło. Nagrzać piec do 190*C.

Rozbić żółtko z odrobiną wody, posmarować ciastka, posypać grubym cukrem kryształem. Piec 8-10 minut na słomkowy kolor. Po wyjęciu dać przestygnąć chwilę na blaszce, potem zdjąć łopatką.

Ostrożnie - są tak delikatne i kruche, że wprost rozpływają się w ustach ale utrudnia to zdejmowanie ciastek z blaszki.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Marcja Wysłany: 2014-03-08, 05:35   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Wiek: 35
Dołączyła: 06 Wrz 2008
Posty: 1715
odgrzebuję, ale popatrzcie co znalazłam :cool2:


http://allegro.pl/reczna-...4029573787.html




Nina
Dominika
Urodziłam się Aniołem, ale kiedy życie połamało mi skrzydła, zaczęłam latać na miotle...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group