Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierniczki - równiez świąteczne
Autor Wiadomość
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-11-09, 20:07   Pierniczki - równiez świąteczne


Pierniczki jak z Kopernika

przepis z netu, ale sprawdzony przeze mnie :-)


:arrow: 2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
:arrow: 1 jajo
:arrow: 3/4 szklanki cukru pudru
:arrow: czubata łyżka miodu
:arrow: 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników (dla mnie najlepsza jest Kotanyi)
:arrow: 1 łyżeczka sody oczyszczonej
:arrow: 2,5 dag drożdży
:arrow: 2,5 dag miękkiego masła


Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.
Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie.
Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2016-10-05, 17:04, w całości zmieniany 11 razy  
 
 
annkula Wysłany: 2006-12-11, 19:56   Pierniczki świąteczne
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
Pierniczki I:

60 dag mąki pszennej
25 dag miodu
12,5 dag cukru
10 dag masła
1 jajko
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki do przygotowania blachy


Miód, cukier i masło wymieszać i zagotować. Do masy miodowej dodać przyprawę do pierników i stale mieszając, schłodzić. Połączyć z przesianą mąkę z kakao, sola, jajkiem i masą. Wyrobić gęste ciasto i pozostawić je na noc pod przykryciem.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wycinać ciasteczka, przełożyć na blachę wysmarowana margaryną i wysypana mąką. Piec ok. 10 min. W piekarniku nagrzanym do 200 st. Po ostudzeniu, polukrować i ozdobić.



Pierniczki II

0,3 l miodu
40dag cukru
35 dag masła lub margaryny
0,3 l kremówki
po 1,5 łyżki stołowej imbiru i cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5 kg mąki


Masło, miód, cukier i przyprawy wymieszać. Śmietanę ubić i dodawać powoli do ciasta. Dodać mąkę i wyrobić, by ciasto nabrało stałej konsystencji. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Następnego dnia rozwałkować cienko, wyciąć dowolne kształty, ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec w temp. 175 st. przez 10-15 min

Polukrować i udekorować w dowolny sposób.



Pierniczki III

50 dag mąki
1 dag sody oczyszczonej
20 dag miodu
20 dag cukru pudru
1 paczka przypraw korzennych
4 dag margaryny
1 jajko
2 dag margaryny oraz 1 dag maki do przygotowania formy


Mąkę przesiać z sodą, zrobić wgłębienie, wlać płynny miód, wymieszać z częścią mąki, by się nie rozlewał. Dodać cukier puder, przyprawę korzenną, margarynę oraz jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać dokładnie, dopóki nie będzie lśniące i jednolite. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Wycinać ciasteczka foremkami, układać na blasze (natłuszczonej i posypanej mąką) i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamkniętym pudle. Najlepsze są po 2-3 dniach.



Pierniczki IV

4 jajka
1 kg mąki pszennej
50 dag miodu
15 dag cukru
paczka proszku do pieczenia
2 paczki przyprawy do pierników
25 dag margaryny


Miód stopić z tłuszczem i przyprawa do pierników. Z 10 dag cukru przygotować karmel z odrobiną wody i połączyć go z miodem, tłuszczem i przyprawą. Całość ostudzić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z resztą cukru. Do utartych żółtek dodać wystudzoną masę z karmelem, wymieszać i wsypać, ucierając równocześnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Pozostałe białka ubić na sztywną pianę, połączyć z zarobionym ciastem. Dokładnie wymieszać, wyrównać, oprószyć wierzch mąką i pozostawić na noc do stężenia. Następnego ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać z nich drobne pierniczki za pomocą małych foremek. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na wysmarowanych tłuszczem blachach.


Właśnie zagniotłam ciasto wg przepisu nr jeden ;-) Reszta jutro :-)




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-12-16, 16:29   


annkula ktore pierniczki polecasz i ktorych wychodzi duzo i sa pulchne? robilas moze kiedys pierniczki z drozdzami? ja robilam te z kopernika dwa lata i rok temu, ale chcialabym cos zmienic, wiec prosze doradz ktore Ty polecasz... dzis upieklam jedna porcje z 0,5 kg na sodzie, ale one kiepsko rosna i liczylam na to ze bedzie ich o wiele wiecej...
 
 
annkula Wysłany: 2006-12-16, 16:33   
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
Pierniczków z przepisu nr 4 wychodzi najwięcej, ale pulchne sa zaraz po upieczeniu (ładnie rosną), potem przez kilka dni twarde okrutnie, że zęby mozna połamać ;-)
W tym roku wykorzystuje tylko ten przepis.

campari napisał/a:
robilas moze kiedys pierniczki z drozdzami?

nie, nigdy




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-12-16, 16:34   


annkula, ile Ci wyszlo pierniczkow z tego przepisu i na jaka grubosc walkowalas ciasto?
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-12-16, 16:35   


aaaaaa widze pol centymetra...
 
 
annkula Wysłany: 2006-12-16, 16:41   
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
campari napisał/a:
annkula, ile Ci wyszlo pierniczkow z tego przepisu

nie liczyłam, ale tak na oko z pięćdziesiąt




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-12-16, 16:43   


no to jeszcze jedno, a mocno rosna?
 
 
annkula Wysłany: 2006-12-16, 16:44   
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
średnio mocno ;-)




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-12-16, 17:13   


uhmmm musze przemyslec 8-)
 
 
annkula Wysłany: 2007-11-25, 17:36   
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
Nasze pierniczki (dzieci oczywiście mi pomagały :) ) czekają już tylko na lukrowanie





czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2007-11-25, 17:54   


tradycyjnie zapytam... z ktorego przepisu pieklas :)
wlasnie przegladalam w necie przepisy na pierniczki, wchodze na nasze forum, a tu Twoje :)
 
 
annkula Wysłany: 2007-11-25, 18:05   
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
a z innego niż zwykle :P

55 dag mąki
30 dag miodu
10 dag cukru pudru
12 dag masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika - około 80 g
2 łyżeczki kakao

Masło rozpuściłam, wszystko razem wymieszałam, rozwałkowałam na 2-3 mm, w niektórych pierniczkach przed pieczeniem porobiłam otworki i pod koniec pieczenia wsypałam w nie landrynki - a dokładnie proszek z landrynek (wcześniej zbiłam je tłuczkiem w torebce i zmieliłam w młynku do kawy).




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2007-11-25, 18:12   


w sumie to prawie wszystkie przepisy na pierniczki sa takie same, roznia sie tylko gramatura.
my pierniczki bedziemy robic na poczatku grudnia, tak samo ozdoby choinkowe
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2007-11-25, 18:26   pierniczki nutinki


Puszyste pierniczki miękkie już następnego dnia po upieczeniu.

*2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
*1 jajo
*3/4 szklanki cukru pudru
*czubata łyżka miodu
*1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*2,5 dag drożdży
*2,5 dag miękkiego masła


Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.
Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie.
Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Robilam je, podalam tu przepis, ale go ni ma, chyba po zmianach wcielo go.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group