Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Bozonarodzeniowe pomysly
Autor Wiadomość
Antka Wysłany: 2015-12-22, 13:58   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 2436
Skąd: Dusseldorf
Nabla napisał/a:
A, karpia licz wagowo x2 jesli bedziesz kupowac zywego, a nie filet - sporo Ci odpadnie na glowe, pletwy i wnetrznosci. Czyli ze 2 male ryby (moim zdaniem mniejsze sa i tak smaczniejsze, ale wiecej packania sie z oscmi)

O nie, takim hardcorem nie jestem zeby sie z zywym karpiem szarpac! Zamawiam filety :)

Dzieki Nabla!
 
 
light Wysłany: 2015-12-22, 22:24   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 19 Wrz 2008
Posty: 1725
Dziewczyny podpowiedzcie pls - młoda ma urodziny w drugi dzień Świąt, rodzina przychodzi na obiad. Wymyśliłam, że podam jako główne danie Gulasz na Guinesie z KS Pytanie - co na przystawkę/ jaką zupę? Pasujące, ale niezbyt ciężkie. I jeszcze - najchętniej coś mało pracochłonnego :zawstydzony: bo końcówka roku tak mi się dała we znaki, że marzę tylko o leżeniu na kanapie, a nie uwijaniu się w kuchni. Tym bardziej, że wiem, że do końca stycznia mam dalej zachrzan :(

Na deser będzie tort - zamówiłam tym razem lekki: delikatny biszkopt, mus mango na bazie bitej śmietanki plus mus marakuja :lizak:




 
 
Nabla Wysłany: 2015-12-22, 22:28   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
light, zupę - krem grzybowy albo pomidorowy? Możesz zrobić nawet jutro i tylko odgrzać przed podaniem.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
light Wysłany: 2015-12-22, 22:39   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 19 Wrz 2008
Posty: 1725
Grzybowa u nas tradycyjnie na Wigilii, a pomidorowa doprawiana tequilą była w zeszłym roku ;) Może jeszcze jakieś inne typy?




 
 
SkrawekNieba Wysłany: 2015-12-23, 09:18   

Starsza Kobieta


Wiek: 33
Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 5418
krem z białych warzyw (ziemniaki, por, kalafior)?




 
 
light Wysłany: 2015-12-23, 11:53   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 19 Wrz 2008
Posty: 1725
O dzięki! Por mnie zainspirował - zrobię lekki krem porowo jabłkowy :)




 
 
Antka Wysłany: 2015-12-23, 13:13   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 2436
Skąd: Dusseldorf
Ten gulasz jest pyszny, ale zamiast zupy ja bym przed nim podala przystawke na zimno. Moze to? http://www.kwestiasmaku.c...mi/przepis.html
 
 
madziulka Wysłany: 2015-12-23, 18:31   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 37
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 548
Skąd: Ru
a ma ktoś z was jakiś prosty przepis na makiełki vel kluski z makiem?





 
 
light Wysłany: 2015-12-23, 19:26   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 19 Wrz 2008
Posty: 1725
Antka napisał/a:
Ten gulasz jest pyszny, ale zamiast zupy ja bym przed nim podala przystawke na zimno. Moze to? http://www.kwestiasmaku.c...mi/przepis.html
wygląda pysznie, ale u nas zupa musi być ;) Sobie zrobię ;)




 
 
light Wysłany: 2015-12-27, 22:11   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 19 Wrz 2008
Posty: 1725
Nieskromnie powiem, że menu zrobiło furorę ;) :zawstydzony: Bardzo polecam!!




 
 
Oleta Wysłany: 2015-12-29, 10:00   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
light napisał/a:
Nieskromnie powiem, że menu zrobiło furorę ;) :zawstydzony: Bardzo polecam!!

Zapamiętuję i na pewno zrobię ten gulasz. :)
Podrzuć jeszcze przepis na zupę i podpowiedz z czym podawałaś gulasz? Z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym będzie pasowało?




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
light Wysłany: 2015-12-29, 10:36   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 19 Wrz 2008
Posty: 1725
Oleta napisał/a:
light napisał/a:
Nieskromnie powiem, że menu zrobiło furorę ;) :zawstydzony: Bardzo polecam!!

Zapamiętuję i na pewno zrobię ten gulasz. :)
Podrzuć jeszcze przepis na zupę i podpowiedz z czym podawałaś gulasz? Z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym będzie pasowało?

Gulasz u mnie był do wyboru z kaszą gryczaną lub makaronem strascinati ;) coś w takim kształcie tylko nieco krótsze miałam

I do tego surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i marchewki z odrobiną cebuli a druga wersja to czerwona kapusta cieniutko starkowana z dużą ilością koperku plus sos jogurtowo- majonezowy :) Ale z ogórkiem też by pasowało oczywiście :)
Zupa tez z KS: Krem z porów i jabłek
Po uduszeniu porów trochę ich odłożyłam do dekoracji i serwując sypnęłam też dla piękności odrobinę czerwonej papryki ;)




 
 
Oleta Wysłany: 2015-12-29, 11:49   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
Super to wszystko brzmi! :lizak: Dzięki za inspirację na następną imprezę rodzinną. :)




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
MalinowaKa Wysłany: 2016-01-08, 10:16   

Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 29 Sty 2015
Posty: 42
babusia-jagusia napisał/a:
MalinowaKa napisał/a:
babusia-jagusia napisał/a:
Ja myślę o jakims nietypowym paszteciku... moze z dziczyzny i cieście snickers, sporo przy nim roboty.


coś ala snickers to robię na kruchym cieście, polewam kajmakiem, na to solone orzeszki i mleczna czekolada, robi się błyskawicznie :) a pasztecik z dziczycny to było by coś co sama bym chętnie zjadła, ale nawet nie wiem gdzie kupić taką dobrą, bo to wymagające mięso :)

Ja robię taki na miodowym cieście - 3 placki, dość kruche, kajmak, masa budyniowa posiekane orzechy włoskie. ;) Ja dziczyznę kupuje na Biobazarze, do tej pory tlyko wędliny, ale kusi mnie własnie coś na pasztecik. :)


Zrobiłam na święta ten z twojego przepisu (tzn coś bardzo podobnego znalazłam w necie) i wyszedł naprawdę obłędny (swoją drogą tę moją wersję też robiłam, bo każdy lubi i się zawsze domaga). Kalorii masa, ale raz w roku można ;) a poza tym to naprad bardzo słodkie, wiec wiecej niż kawałek naraz się zjeść nie da :)
Słyszałam o biobazarze ale jeszcze tam nie byłam, ale tą dziczyzną mnie przekonałaś, muszę zajrzeć, może nawet w najbliższą sobotę.
 
 
Cesia Wysłany: 2016-03-15, 13:56   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączyła: 30 Gru 2013
Posty: 78
Dziś jest dzień Piekarzy i cukierników, szkoda że mają zamknięte, bo bym po jakieś smaczne pieczywo podskoczyła na biobazar, za to jutro się wybiorę. Do tego po mak i migdały w końcu zaraz mazurki trzeba.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group