Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Sałatki z fetą
Autor Wiadomość
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-11-30, 14:57   Sałatki z fetą


:arrow: kostka sera feta
:arrow: 2 pomidory
:arrow: 1 zielony ogórek
:arrow: cebulka dymka
:arrow: jogurt naturalny – mały
:arrow: sól, pieprz


Pomidory, ogórka i ser fetę kroimy w kostkę, zalewamy jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku.
Ostatnio zmieniony przez gonick 2009-05-13, 09:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-12-01, 07:52   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 41
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1891
lubie fete
 
 
 
Kasia   Wysłany: 2007-08-29, 09:27   Sałatka z arbuza i fety wg Nigelli

Net włączony- gar z zupą spalony
usmieszek


Dołączyła: 10 Mar 2006
Posty: 821
Skąd: gorące południe ;-)
Najpierw podam przepis Nigelli.

1,5 kg arbuza
25 dkg fety greckiej (polska rozciapie się)
mała czerwona cebula
2-4 limonki (zależy od soczystości)
10 dkg czarnych oliwek bez pestek
pęczek natki pietruszki
pęczek mięty
4 łyżki oliwy
świeżo mielony czarny pieprz

Cebulę pokroić w półtalarki i rozdzielić na pojedyńcze paski. Polać sokiem z limonek. Jeśli
są soczyste to dwie powinny wystarczyć. Odstawić na jakiś czas, żeby cebula puściła sok i
zrobiła się szklista. Arbuza oddzielić od skórki i wypestkować, pokroić w trójkąty (niezbyt
drobno), tak samo pokroić fetę. Dodać liście pietruszki. Nie siekać, bo należy je traktować
jak liście sałaty. Dodać posiekaną miętę, odsączone oliwki, cebulę razem z sokiem, polać
oliwą, popieprzyć. Wymieszać delikatnie rękami, tak żeby arbuz i feta nie straciły kształtu.
Ewentualnie dodać jeszcze soku z limonki. Schłodzić.

gdyby ktoś chciał zobaczyć zdjęcia to są w Galerii Potraw GW > http://forum.gazeta.pl/fo...=777&w=68096489


Ja sałatkę uprościłam bo nie od jakiegoś czasu nie przepadam za oliwkami no i świezej miety nie posiadam w domu. U mnie więc sałątka wyglądała tak:

arbuz (tak 1/4 z takiego większego)
pietruszka (pęczek)
cebula czerwona (średnia)
limonka
pół opakowania fety (tej z Melkovity)
oliwa

Robi się jak w przepisie ;-)
Ta feta z Mlekovity się rozpada :kwasny: wiec troszkę takie jmazi się robi.
Miałam kiedyś fetę z Hochlandu - Frtikos, ona sie fajnie kroi i trzyma kształt, no ale mi średnio smakowo podeszła.


Smacznego ;-)
 
 
Misienka Wysłany: 2008-09-15, 21:21   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 785
Skąd: z daleka
moja ulubiona :)
tylko, że zamiast jogurtu jakiś sos z knorra czy winiary, np greci czy włoski, sałata pekińska lub kapusta i czasami dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażonego z dużą ilościa przypraw. :lizak:




 
 
Marcja Wysłany: 2008-09-15, 21:28   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Wiek: 35
Dołączyła: 06 Wrz 2008
Posty: 1715
A ja dodaję ogórka kisoznego - wtedy lepiej mi smakuje i obowiązkowo oliwki.

Ależ mi smaka narobiłyście. Muszę sobie jutro zrobić.




Nina
Dominika
Urodziłam się Aniołem, ale kiedy życie połamało mi skrzydła, zaczęłam latać na miotle...
 
 
Zabunia Wysłany: 2008-09-15, 22:08   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: Gimbla, Wiedzmowe, CAROL :))
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 1082
Skąd: Lodz
Ja tam sobie nie wyobrazam tej salatki bez salaty, a najlepiej jeszcze kilku rodzaji.
Bardzo lubie tez dodac czerwona cebule.




new :)
 
 
Misienka Wysłany: 2008-09-15, 22:36   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 785
Skąd: z daleka
ogórek świeży i do tego papryka czerwona, ach! :P




 
 
Moni_ Wysłany: 2008-09-16, 05:30   
Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 520
Ja dodaję sałatę lodową i oliwki.






 
 
dobbi Wysłany: 2008-09-16, 10:51   

Starsza Kobieta
pudernica i dewota


Dołączyła: 12 Wrz 2008
Posty: 5082
Skąd: z dziupli Chewbaki
SAŁATKA DUŃSKA
tak naprawdę wcale nie duńska, ale przywiozłam ją z Danii i nazwa została
kostka fety pokrojona w kostkę
brokuły w różyczkach
makaron (2 szklanki), najlepiej kolorowy, ugotowany
sos: jogurt naturalny, czosnek (ile kto lubi), sól i pieprz
wymiąchać wszystko i jeść




z pozdrowieniami
 
 
juless Wysłany: 2008-11-01, 14:51   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: z Gimbli
Wiek: 36
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 1167
bardzo lubię następującą sałatkę z fetą i brokułami:
podgotować brokuły, wrzucić do miski
pokroić w kostkę fetę, wrzucić do miski, posypać ulubionymi ziołami
na oliwie zarumienić garść obranych ze skórki migdałów,ostudzić, dodać do miski wraz z oliwą.
Całość wymieszać i jeść




 
 
gonick Wysłany: 2009-05-13, 10:45   

Poważnie uzależniona
Bajabongo fajlure


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 3352
Skąd: z nikad
Kasia napisał/a:
Najpierw podam przepis Nigelli.

1,5 kg arbuza
25 dkg fety greckiej (polska rozciapie się)
mała czerwona cebula
2-4 limonki (zależy od soczystości)
10 dkg czarnych oliwek bez pestek
pęczek natki pietruszki
pęczek mięty
4 łyżki oliwy
świeżo mielony czarny pieprz

Cebulę pokroić w półtalarki i rozdzielić na pojedyńcze paski. Polać sokiem z limonek. Jeśli
są soczyste to dwie powinny wystarczyć. Odstawić na jakiś czas, żeby cebula puściła sok i
zrobiła się szklista. Arbuza oddzielić od skórki i wypestkować, pokroić w trójkąty (niezbyt
drobno), tak samo pokroić fetę. Dodać liście pietruszki. Nie siekać, bo należy je traktować
jak liście sałaty. Dodać posiekaną miętę, odsączone oliwki, cebulę razem z sokiem, polać
oliwą, popieprzyć. Wymieszać delikatnie rękami, tak żeby arbuz i feta nie straciły kształtu.
Ewentualnie dodać jeszcze soku z limonki. Schłodzić.

gdyby ktoś chciał zobaczyć zdjęcia to są w Galerii Potraw GW > http://forum.gazeta.pl/fo...=777&w=68096489


Ja sałatkę uprościłam bo nie od jakiegoś czasu nie przepadam za oliwkami no i świezej miety nie posiadam w domu. U mnie więc sałątka wyglądała tak:

arbuz (tak 1/4 z takiego większego)
pietruszka (pęczek)
cebula czerwona (średnia)
limonka
pół opakowania fety (tej z Melkovity)
oliwa

Robi się jak w przepisie ;-)
Ta feta z Mlekovity się rozpada :kwasny: wiec troszkę takie jmazi się robi.
Miałam kiedyś fetę z Hochlandu - Frtikos, ona sie fajnie kroi i trzyma kształt, no ale mi średnio smakowo podeszła.


Smacznego ;-)




 
 
lara Wysłany: 2009-06-05, 11:18   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 2619
aałata lodowa
rukola
feta
jajko
suszone pomidory
koperek
oliwa

już :)




 
 
Cza_net Wysłany: 2009-06-05, 13:11   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Jak do nas trafilas?: z gimbli
Dołączyła: 30 Paź 2008
Posty: 1938
Skąd: Wawa
ja lubię robić salatkę warstwową:
salata lodowa
kukurydza
cebulka czerwona
ogórki
pomidorki
oliwki
feta (ostatnio mi smakuje arla - taka w kawałeczkach), lubię mlekowitę, ale za bradzo sie rozpada
na wierzch sosik - albo gotowy z torebki al;bo własnej roboty oliwa + zioła




[/url]

ciuszki małe i większe
 
 
Oleta Wysłany: 2009-07-09, 10:12   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z forum na G!
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 2666
Skąd: Sopot
- pudełeczko fety,
- puszka czerwonej fasolki,
- ogórek świeży pokrojony w kostkę
- 2 - 3 pomidory - też w kostkę,
- zielenina (szczypiorek, koperek lub pietruszka - co kto woli)
- sól, pieprz.

Można dodać trochę oliwy, ale nie trzeba. Z soku ogórka i pomidorów oraz z fety zrobi się dobry sosik.




Ludzie, którzy traktują samych siebie zbyt poważnie, mają smutne życie!
 
 
wwiola Wysłany: 2009-07-09, 11:28   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 1613
Skąd: Warszawa
- sałata lodowa,
- czerwona cebula,
- kurczak - może być smażony, grillowany - w kawałkach,
- feta,
- borówka

Sałatę porwać, na to pióra z cebuli, kurczak, feta i łyżeczka borówki. Można dodać oliwę jak ktoś sobie nie wyobraża sałaty bez oliwy, ale feta z sokiem z kurczaka i borówką daje świetny sos.

W wersji oryginalnej sałata ta jest podawana z serem kozim, ale z fetą smakuje równie dobrze, a nawet lepiej.




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group