Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Serniki na zimno
Autor Wiadomość
annkula Wysłany: 2007-05-01, 17:10   
Rodzina głoduje, bo ja netuje
taka-ja


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 1570
robiłam kiedyś coś podobnego z jogurtów augustowskich ;) Dałam wówczas do środka sporo truskawek :)




czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2007-05-01, 17:22   


noooo ale teraz jeszcze jestesmy przed sezonem, a ten serniczek to raczej bylo robione na szybko, z tego co bylo w domu i bylebylo slodkie heheh
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2008-03-14, 22:09   Puszysty sernik z melonem


Puszysty sernik z melonem

1 melon miodowy
4 pomarancze
2 op galaretki owocowej


Kruche ciasto (opcjonalnie kruche ciastka z rozstopionym maslem)
300g maki pszennej
200g masla
80g cukru
5 zoltek
3 lyzki kwasnej smietany


Masa serowa

700g bialego tlustego sera
200g cukru pudru
70g masla
6 jaj
1 cukier wanilinowy


Przygotowac z podanych skladnikow ciasto kruche.
Wylozyc nim blaszke i upiec spod w piekarniku.
Maslo, cukier, cukier wanilinowy i zoltka dokladnie rozcieramy. Dodajemy do masy 3 krotnie zmielony ser i dokladnie mieszamy wszystkie skladniki razem. Z bialek ubijamy piane na sztywno i delikatnie laczymy ja z masa. Nastepnie dodajemy przygotowana 1 tezejaca galaretke. Calosc nakladamy na kruchy spod i przekladamy czastkami pomaranczy. Melona obieramy, wydrazamy kulki i ukladamy je na masie serowej. Calosc zalewamy druga galaretka i wstawiamy do lodowki na conajmmniej 2 h.
Ostatnio zmieniony przez positive 2009-05-13, 13:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Noa Wysłany: 2008-03-15, 21:51   

Forumowy wyjadacz
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 2302
Skąd: Ziemia
faktycznie na zimno :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

ale gdzie Wy widzicie te jaja surowe??? :niepewny: :niepewny: :niepewny:





Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
G.B. Shaw
 
 
Zabunia Wysłany: 2008-09-03, 22:33   sernik na zimno bez sera ;)

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: Gimbla, Wiedzmowe, CAROL :))
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 1082
Skąd: Lodz
sernik na zimno bez sera ;)


Moj ukochany sernik:

Skladniki:
- 1l mleka,
- 2 śmietany (2x 200g) 18%,
- 1 masło lub margaryna,
- 5 jajek,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 2 paczki herbatników,
- kilkanaście rodzynek, ewentualnie garść orzechów włoskich, wiorki kokosowe, lub inne takie na czym mozna zab zawiesic
- 1 galaretka owocowa, ew. owoce na wierzch

Wykonanie:
1) Mleko zagotować, śmietany roztrzepać z jajkami i wlać do gotującego się na wolnym ogniu mleka (wlewac powoli mieszajac najlepiej trzepaczka). Gotować całość, mieszając od czasu do czasu do momentu aż zrobi się serek zbity w gródki (zwazy sie). Serek przecedzić przez sitko, najlepiej wylozone tetra coby za duzo drogocennego materialu nie wycieklo i schłodzić.

2) Masło zmiksowac z cukrem, po czym dodawać stopniowo wystudzony serek. Mase mozna podzielic na pol i do jednej czesc (jasnej) dodac wiorki kokosowe a do drugiej kakao (pare lyzek) i posiekane orzechy (pyszka).

3) Spód tortownicy wyłożyc herbatnikami skropionymi lekko kawą. Wyłożyć masę serową a wierzch zalac galaretka.

Całość ląduje w lodówce.


pycha, polecam bo latwy, wychodzi zawsze no i do tego ten smak.
Ostatnio zmieniony przez positive 2009-05-13, 13:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Cza_net Wysłany: 2009-05-18, 10:52   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Jak do nas trafilas?: z gimbli
Dołączyła: 30 Paź 2008
Posty: 1938
Skąd: Wawa
Sernik na zimno - szybki, smaczny i łatwy

- 2 serki waniliowe (najlepiej te z krówką)
- 3 jajka
- 1 masło
- 1 szklanka cukru pudru
- 7 łyżeczek żelatyny (rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody)

Utrzec żóltka, cukier i masło na jednolita masę - oczywiście najlepiej mikserem. Dodawac powoli serki i gdyby sie zważyło to podgrzac lekko. Ostudzic żelatynę i dadawać powoli do masy ciągle mieszając. Ubić pianę z bialek i dadac do masy. Przelac do tortownicy - zalezy od mocy zelatyny, ale jak juz ją dodamy to trzeba się sterszczać, bo ciasto moze zacząć zastygać. Wstawić do lodówki. Jak sie spieszy - żelatyne rozpuścić w mniejszej ilości wody.
Na spód można dac owoce, biszkopy. Do środka kawałki wcześniej zrobionej galaretki, owoce, bakalie.
Jak zastygnie to wierzch udekorowac czym się chce i zalac galaretką.

Ja najczęściej nie dodaje nic do środka i dekoruje wierzch owocami i zalewam galaretką.


Smacznego :D




[/url]

ciuszki małe i większe
 
 
positive Wysłany: 2009-05-22, 13:53   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
kasia29 napisał/a:
Sernik na zimno

Składniki:
- 3 serki homogenizowane waniliowe (po 200-250 g)
- 4 galaretki w roznych kolorach
- trochę świezych owocow lub puszka kandyzowanych

Rozpuscic galaretki - 1 normalnie w 0,5 l, a 3 pozostale w polowie ilosci wody - 0,25 l.
Po wystudzeniu zmiksowac kazda z 3 galaretek (te z polowy wody) z 1 serkiem. Wylac 1 warstwe do naczynia (np szklanego, ale musi miec dosc wysokie brzegi, ja uzywam naczynia zaroodpornego prostokatnego) i wlozyc do lodowki do zastygniecia. Nastepnie 2 warstwa i 3. Na 3 warstwie ulozyc owoce i zalac 4 galaretka (rozpuszczona w 0,5 l wody). Po zastygnieciu gotowe do jedzenia :) Smacznego!
Jesli nam sie spieszy to kolejne warstwy zastygna szybciej w zamrazalniku (wystarczy ok 10-15 min)

Pascha.

1 litr mleka
1/2 litra smiatany
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 kostka masla (250g)
kakao, bakalie
2 galaretki

Melko zagotowac, do gotujacego dodac zmiksowane razem jajka i smietane. Gotowac az mleko sie zwazy. Delikatnie przecedzic i ostudzic. Z tego ma wyjsc taki jakby serek.
Zinny serek zmiksowac z margaryna i cukrem, podzielic na 2 czesci, do jednej dodac kakao i bakalie.
Mase przelozyzc na foreki, najpierw ciemna, poniej jasna. Wierzch zalac tezejaca galaretka.

masa budyniowa z krakersami

1 szklanka maki
1 szklanka cukru
2 jajka
3 szklanki mleka
1 koskta margaryny (200-250g)
2-3 opakowania krekersow solonych
polewa czekoladowa (moze byc zproszku, lub do rozpuszczenia z torebki)

Mleko zagotowac i rozpuscic w nim margaryne. jajka utrzec z cukrem, stopniowo dodawac make. Mase powoli wlewac na gotujace sie mleko. Ciagle mieszajac zagotwac. powinno sie zrobic geste jak budyn.

W blaszce ulozyc wartwe krakersow, na to polowe masy, znowku krakersy, masa i krekersy. Na wierzuchu powinny byc krekarsy, kore nalezy posmarowac polewa czekoladowa. Wsrawic do lodoki na noc. Najlepsze jesr nastepnego dnia, jak krekersy zmiekna od masy.

Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia. Nie słodkie. Można zroić wersję z limonką zamiast skórki z pomarańczy.
Na spód dwie paczki pokruszonych ciastek Digestive ciastka kruszymy w dłoniach i ucieramy z pół kostki masła , masą wykładamy tortownicę lub blaszkę i masę ugniatamy - można szklanką lub wałkiem

góra ciasta : 250 gram serka " z wiaderka " ( lepszy puszysty,raczej nie ziarnisty) miksujemy z 250 gram jogurtu naturalnego, do tego dodajemy startą skórkę z pomarańczy i 2 łyżki soku z pomarańczy, rozpuszczamy 275 gram białej czekolady i wlewamy do masy, na koniec ubijamy białko i łączymy z masą,
całość wylewamy na balszkę, chłodzimy
można udekorować potartą gorzka lub mleczną czekoladą




 
 
Nabla Wysłany: 2009-06-05, 20:05   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Lato kojarzy mi się z tym nie do zdarcia przepisem, niemal ciasto "z pudełka", ale dla mnie kwintesencja czerwcowego deseru to właśnie ten sernik z truskawkami, wyjadany po nocy z lodówki :masakra: Na przygotowanie wystarczy 0,5h + czas zastygania. Tani, prosty, nie do zepsucia.


Zagotować 3 szklanki wody, rozpuścić 2 galaretki dobrane smakiem do owoców. Umyć/wypestkować owoce (nie kiwi i nie ananas - galaretka nie tężeje), fantastycznie pasują maliny a w wersji ciut wytrawnej czarne porzeczki.
2 łyżki żelatyny namoczyć w odrobinie mleka, wstawić do miseczki z ciepłą woda, żeby żelatyna się rozpuściła. Blachę sernikową (dużą, prostokątną) wyłożyć herbatnikami (takimi zwykłymi, płaskimi - "szkolne" np.).
Utrzeć 0,5kg mielonego sera (np. 2 kostki sera "Imperiał") z niecałą szklanka cukru pudru i 1 cukrem waniliowym. Ubić 2 szklanki mleka z 4 śmietankami w proszku ("Śnieżki"), dodać po łyżce utarty ser. Jak się połączy wlewać maleńkim strumyczkiem żelatynę i miksować przez krotka chwile. Wylać masę serową na herbatniki, rozsmarować równo (szczelnie przy bokach, bo galaretka może wlać się pod spód). Ułożyć na wierzchu owoce wciskając lekko w masę, zalać zimną galaretka, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Nie wykładać blaszki folią aluminiową ani papierem, w razie wlania się galaretki pod spód nie będzie dramatu ;) Nie nadaje się do mrożenia, ale w pudełku plastikowym spokojnie przetrwa w lodówce kilka dni.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
wwiola Wysłany: 2009-08-24, 10:37   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 1613
Skąd: Warszawa
ana1001 robię bardzo podobny, tylko inne proporcje. Ja daję:
- kostka masła,
-cztery jaja,
- szklanka cukru,
- 5 serków po 200 g;
-3 łyżki żelatyny (ja rozpuszczam w 3/4 szklanki mleka).

Do tego dodaję biszkopty na spód, na wierzch ostatnio królują czerwone porzeczki i borówki z galaretką z leśnych owoców.




 
 
saskiia Wysłany: 2009-08-24, 10:52   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
harpia2


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1363
Skąd: dochodzą te hałasy?
wwiola, a jakich serków?
 
 
wwiola Wysłany: 2009-08-24, 11:34   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 1613
Skąd: Warszawa
ostatnio dałam Rolmlecza (nie mogłam znaleźć tych normalnych, więc dałam 5 waniliowych, a zazwyczaj mieszam 3 normalne i 2 waniliowe)

Bardzo ważne, żeby dobrze utrzeć margarynę z cukrem i żółtakami. Ja ucieram ok. 15 min, aż mi ręce mdleją :D




 
 
saskiia Wysłany: 2009-08-24, 11:36   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
harpia2


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1363
Skąd: dochodzą te hałasy?
żółtaka są super :D

czyli normalne serki homo?
 
 
wwiola Wysłany: 2009-08-24, 11:42   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 1613
Skąd: Warszawa
saskiia napisał/a:
żółtaka są super :D


:zawstydzony: A co tam - nie poprawiam jak są super :D

Tak, normalne homo :masakra:




 
 
saskiia Wysłany: 2009-08-24, 11:47   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
harpia2


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1363
Skąd: dochodzą te hałasy?
czemu chowasz głowę? to pytanie było tak głupie? :zawstydzony: (ja znam serniki z sera białego...)
 
 
wwiola Wysłany: 2009-08-24, 12:01   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 1613
Skąd: Warszawa
chowam głowę bo znowu jakoś niefortunnie słowa się ułożyły - normalne homo :rotfl:




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group