Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Serniki na zimno
Autor Wiadomość
droan Wysłany: 2009-08-24, 13:25   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączył: 15 Wrz 2008
Posty: 136
Skąd: spod parasola
moja wersja(inspired by o2.pl)

==> paczke herbatników digesitive
==> pol kostki masła
==> tabliczka wedlowskiej Jedynej
herbatniki zmiażdżyć, masło i czekoladę rozpusćić w rondelku w kąpieli wodnej i następnie wymieszać z herbatnikami. odstawic by ostygło.

==> serek mascarpone(marki "wyprodukowane dla..." i tu nazwa najbliższego hipermarketu)
==> owoce(borówki, truskawki, maliny)
==> galaretka wiśniowa

ułożyć w tej kolejności włożyć do tortownicy; całość do lodówk
 
 
Ambrozja Wysłany: 2010-07-14, 16:47   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 30 Kwi 2010
Posty: 9
A próbowałyście używać jako podkład wafli ryżowych, np. z czekoladą?
 
 
Asik0011 Wysłany: 2010-07-14, 20:36   

Poważnie uzależniona


Wiek: 32
Dołączyła: 14 Mar 2010
Posty: 3229
Ambrozja, ciekawy pomysł! :oczami:
Wafle ryżowe zajadam prawie codziennie, jednak nigdy mi nie przyszło na myśl, żeby wykorzystać je jako spód do sernika na zimno! ;)
 
 
Nabla Wysłany: 2010-07-14, 22:44   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Ambrozja napisał/a:
A próbowałyście używać jako podkład wafli ryżowych, np. z czekoladą?


A jakiej firmy byłyby najlepsze? :cool2:




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Antka Wysłany: 2010-07-15, 04:45   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 2436
Skąd: Dusseldorf
Asik0011 napisał/a:
Wafle ryżowe zajadam prawie codziennie, jednak nigdy mi nie przyszło na myśl, żeby wykorzystać je jako spód do sernika na zimno!

Ale nasiakniete od sera wafle wcale nie beda takie smaczne..
 
 
Sylvana Wysłany: 2010-07-15, 20:29   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: z G
Dołączyła: 11 Wrz 2008
Posty: 492
A ja wczoraj zrobiłam Mrożony sernik z nutellą oczywiście przepis z bloga
Moje wypieki
Nie mam fotek, bo już zjedzony, ale był pyszny :ok:

Składniki na spód:

* 300 g ciastek digestive z czekoladą
* 120 g nutelli

Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Ciastka i nutellę umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować. Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy, wyrównać. Włożyć do lodówki.

Składniki na masę serową:

* 400 g twarogu zmielonego przynajmniej 2-krotnie (może być śmietankowy np. Presidenta)
* 100 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem)
* 300 g lodów waniliowych, miękkich
* 1/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
* 300 g nutelli

Wszystkie składniki na masę włożyć do misy miksera i zmiksować na gładką masę. Masę przelać do formy z ciasteczkowym spodem. Formę przykryć folią spożywczą (nie powinna dotykać sernika). Włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc, minimum około 7 godzin.

Przed podaniem na górę sernika wyłożyć ubitą kremówkę, dowolnie ozdobić. Kroić ciepłym nożem.*

Ponadto:

* 200 ml śmietany kremówki
* 1,5 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić z cukrem, wyłożyć na górę zamrożonego sernika.(ja zrobiłam bez śmietany, aby ograniczyć i tak tą mega kaloryczność)




 
 
corgi Wysłany: 2010-07-15, 21:48   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 1308
Ja robię sernik "na skróty". Miksuję 3-4 serki "homogenizowane" waniliowe danona (te w dużych 400 dag kubkach) z rozpuszczoną w gorącej wodzie (1/2 szkl wrzątku) żelatyną + kartonik śmietany kremówki UHT 36% ). Jak masa serowa stężeje (po staniu w lodówce) na wierzchu układam pokrojone brzoskwinie z puszki albo świeże truskawki i zalewam galaretką truskawkową. Pycha !




Mój blog decoupage

Pomóżmy wyzdrowieć Kacperkowi - podaruj mu 1% swojego podatku
 
 
Ambrozja Wysłany: 2010-07-22, 11:52   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączyła: 30 Kwi 2010
Posty: 9
Antka napisał/a:
Asik0011 napisał/a:
Wafle ryżowe zajadam prawie codziennie, jednak nigdy mi nie przyszło na myśl, żeby wykorzystać je jako spód do sernika na zimno!

Ale nasiakniete od sera wafle wcale nie beda takie smaczne..


Ja je pokruszyłam na mniejsze i większe kawałki, przemieszały się trochę z masą i było pycha.
Jeżeli o firmę chodzi, to użyłam ... (i niech pozostanie to Twoją słodką tajemnicą - positive. BTW, szczerze wątpię, zeby było pycha.)
Ostatnio zmieniony przez positive 2010-07-22, 13:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
light Wysłany: 2010-07-22, 12:51   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 19 Wrz 2008
Posty: 1725
Obsesja Ambrozji na punkcie wafli staje sie powoli nie do zniesienia - to jedyny temat, na który tu pisze :masakra: I ciągłe polecanie producenta w różnych wątkach, żenada.
 
 
Nabla Wysłany: 2010-07-23, 09:57   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Ambrozja napisał/a:
Jeżeli o firmę chodzi, to użyłam ...


:mur: :mur: :mur: Sarkazm - trudne slowo, widac...




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Adasia43
[Usunięty]
Wysłany: 2013-05-28, 22:06   


Ja najbardziej lubię cytrynowy sernik na zimno ;) Ogólnie nie przepadam za pieczeniem (dużo czasu to zajmuje itd.), ale to ciasto robię stosunkowo często :) Korzystam z tego przepisu: uznane za reklame/carol
Ostatnio zmieniony przez carol 2013-05-29, 14:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
babusia-jagusia Wysłany: 2013-10-17, 14:20   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie
ale jeszcze nie teraz


Jak do nas trafilas?: od znajomej
Dołączyła: 30 Gru 2011
Posty: 446
Skąd: Warszawa
Co prawda to nie sernik, ale podobne a bardizej oryginalne ;) Taki sernik na zimno na bazie - kaszy manny!

Przepis z bloga moje wypieki:
kładniki:

2 opakowania herbatników np. petitków
1 litr mleka
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka kaszy manny
500 g truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, odstawić do ostudzenia.

Formę o wymiarach dolnych 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.

W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić.
Zalać tężejącą galaretką.

Uwaga: może się zdarzyć, że truskawki podpłyną do góry, wtedy trzeba je umieścić na miejscu przy pomoca malutkich wykałaczek, które usuniemy po stężeniu galaretki.
Przechowywać w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną.
niebo w gębie!




Pieniądze nie dają szczescia, dopiero zakupy... Marilyn M.
 
 
P4cynka Wysłany: 2013-10-21, 12:50   
Pampersa mi dali i nowym nazwali


Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 48
Fajne przepisy :) Mi by się przydała jakaś książka kulinarna tylko z deserami, bo uwielbiam takie słodkości :hyhy:
 
 
babusia-jagusia Wysłany: 2013-10-31, 07:50   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie
ale jeszcze nie teraz


Jak do nas trafilas?: od znajomej
Dołączyła: 30 Gru 2011
Posty: 446
Skąd: Warszawa
No szczególnie zimą rosnie apetyt... moze nie na sreniki na zimno, ale na takie gorące , to zdecydowanie. Jak lubisz tradycyjne - znaczy papierowe książki kucharskie, to zasobnym źródłem będzie "moje wypieki i desery" D. Świątkowskiej, najpierw blog teraz książka, ale babeczka w tej słodkiej dziedzinie chyba nie ma sobie równych. Tylko trzeba uważać na skok wagi przy testowaniu tych smakołyków... :zawstydzony:




Pieniądze nie dają szczescia, dopiero zakupy... Marilyn M.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group