Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
coś z RUKOLI
Autor Wiadomość
xmonixxx Wysłany: 2009-06-02, 12:02   coś z RUKOLI

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 2112
kapneliśmy się właśnie, że na działce mamy pokaźne krzaczydło rukoli. Kiedyś wsadziłam w to miejsce umierający zielnik, który przytachałam z domu ..no i wyrosło

Macie jakieś fajne przepisy na sałatki, w których można użyć pokaźna ilość tego zielska ;)
 
 
positive Wysłany: 2009-06-02, 13:13   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
Moja żelazna lunchboxowa sałatka - rukola, mozzarella, pomidorki koktajlowe i sos balsamiczny.

Teraz zastanawiam się czy można by zrobić jakaś sałatkę z ciemnym makaronem, kurczakiem grillowanym i właśnie rukolą - tylko brakuje mi tego "czegoś" żeby nadać temu charakter...




 
 
Blutka Wysłany: 2009-06-02, 13:16   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 12039
Ja do sałatki, którą opisuje positive dodaję jeszcze gotowane jajko. :)
 
 
Nabla Wysłany: 2009-06-02, 13:19   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Cytat:
Teraz zastanawiam się czy można by zrobić jakaś sałatkę z ciemnym makaronem, kurczakiem grillowanym i właśnie rukolą - tylko brakuje mi tego "czegoś" żeby nadać temu charakter...


Suszone pomidory.

A co do działkowej rukoli to najpierw jej spróbuj, czy Ci smakuje. Bardzo lubię tą "sklepową", z odmiany uprawnej, ale jak mi się zdarzy kupić "od chłopa" to muszę ją mieszać ze zwykłą sałatą, bo jest ostra jak szlag.

Z dużych ilości można zrobić pesto albo dodać do omletu. Włosi świeżą rukolą posypują też pizzę.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
pauloszka Wysłany: 2009-06-02, 13:26   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 34
Dołączyła: 09 Wrz 2008
Posty: 1573
ja rukolę jem z szynką parmeńską/szwarcwaldzką, gruszką lub melonem, wszystko posypane parmezanem, polane oliwą i octem balsamicznym

często robię też http://www.kwestiasmaku.c...ki/przepis.html właśnie z rukolą




synuś pierzasty
 
 
Cza_net Wysłany: 2009-06-03, 07:41   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Jak do nas trafilas?: z gimbli
Dołączyła: 30 Paź 2008
Posty: 1938
Skąd: Wawa
dziewczyny, a jak robicie sos balsamiczny? Bo ja robiłam salatkę z rukoli, pomidorków koktajlowych, parmezanu i orzechów włoskich. i bylo ok, tylko ten sos jakiś nijaki wyszedł. Nie pamiętam już dokladnie, ale chyba pomieszalam oliwę z octem balsamicznym.

A potem jak sałatka została to dodałam podsmażone kawalki kurczaka, podgrzałam lekko na patelni i był super sos do makaronu.




[/url]

ciuszki małe i większe
 
 
Madziara*x Wysłany: 2010-02-03, 13:01   

Forumowy wyjadacz
Dream's for sale ...


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 33
Dołączyła: 13 Wrz 2008
Posty: 2374
Skąd: Ze wsi :)
positive napisał/a:
rukola, mozzarella, pomidorki koktajlowe i sos balsamiczny
aż przyszłam bić pokłony w podzięce :padam:
Dostałam w spadku po sio. 5 opak. rukoli :przestraszony: nie wiem po co kupiła, nie dociekam :oczami:
I zrobiłam tą sałatką- i jem na obiad, kolację od 3 dni !
MISTRZOSTWO !
 
 
lara Wysłany: 2010-02-03, 13:09   

Forumowy wyjadacz


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 2619
To jak wątek odkopany to dorzucę coś, co mnie powaliło smakowo.
Rukola oczywiście, ugotowana soczewica brązowa, cebulka czerwona i pomidor bez skórki. Co się da kroimy, dodajemy dużo pieprzu, sól i oliwę.
Sycące niesamowicie, świetne do pracy.




 
 
algaj Wysłany: 2010-02-03, 13:28   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 06 Wrz 2008
Posty: 2027
My się ostatnio zajadamy pesto z rukoli i pistacji :lizak: Tu przepis: http://whiteplate.blogspo...pistacjowe.html




Kubik
Antik
 
 
zulam Wysłany: 2010-02-03, 15:51   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 3633
positive napisał/a:
Moja żelazna lunchboxowa sałatka - rukola, mozzarella, pomidorki koktajlowe i sos balsamiczny.

Teraz zastanawiam się czy można by zrobić jakaś sałatkę z ciemnym makaronem, kurczakiem grillowanym i właśnie rukolą - tylko brakuje mi tego "czegoś" żeby nadać temu charakter...


Uprażone na patelni teflonowej pestki słonecznika, pyyyyyszne :lizak:
Do tego serek "typu włoskiego" capri ;) nie mozarella - słodki smak sera łamie ostry smak rukoli, albo jakiś pleśniowy ze śmietana jako sos.




 
 
light Wysłany: 2010-02-03, 18:04   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 19 Wrz 2008
Posty: 1725
Uwielbiam rukolę w każdej postaci, ale moje ulubione to:

Rukola, gruszka, orzechy włoskie, gorgonzola, do tego sos balsamico
Rukola, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula i grillowany oscypek na ciepło - z jakimś slodkawym sosem (np. oliwa z oliwek, sos śliwkowy, balsamico, musztarda, pieprz, sól)

No to już wiem co dziś na kolację :rotfl:
 
 
xmonixxx Wysłany: 2011-06-21, 14:41   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 2112
myślicie że rukola, żurawina, smażony boczek + małe serki mozarella mają szansę powiodzenia?
zobowiązałam się zrobić na jutro sałatkę z rukoli i zdałam sobie sprawę, ze moja wersja domowa może być za cienka ( czyli: rukola, żurawina, boczek) ..zastanawiam się czy mozarella z tym wszystkim zagra :niepewny:




 
 
Nabla Wysłany: 2011-06-21, 14:44   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
xmonixxx napisał/a:
myślicie że rukola, żurawina, smażony boczek + małe serki mozarella mają szansę powiodzenia?
zobowiązałam się zrobić na jutro sałatkę z rukoli i zdałam sobie sprawę, ze moja wersja domowa może być za cienka ( czyli: rukola, żurawina, boczek) ..zastanawiam się czy mozarella z tym wszystkim zagra :niepewny:


Wszystko kwesita smaku, ale moim zdaniem - nie jest to najlepszy pomysl. Mozzarella to miekki i delikatny ser, rukola jest sztywna i ostra w smaku - lepiej by jej posluzylo cos mocniejszego - gorgonzola czy stilton?




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
xmonixxx Wysłany: 2011-06-21, 14:46   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 2112
Nabla napisał/a:
gorgonzola czy stilton?
a moze byc zwykły camembert? :niepewny:




 
 
Nabla Wysłany: 2011-06-21, 14:50   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
xmonixxx napisał/a:
Nabla napisał/a:
gorgonzola czy stilton?
a moze byc zwykły camembert? :niepewny:


Wszystko moze ;) ale podobnie jak mozzarella, camambert jest miekki i delikatny (a taki supermarketowy na dodatek mdlawy). Ale np. polski ser blue na przyklad powinnas znalezc bez problemu a to waga ciezka jak na sery i da rade spokojnie.





"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group