Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Serniki (pieczone)
Autor Wiadomość
Violkaa Wysłany: 2012-04-07, 18:45   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączył: 09 Wrz 2008
Posty: 244
Skąd: Lublin/Norwegia
Zrobiłam dzisiaj, wyszedł dobry i w ogóle mi nie opadł :]
Będę go robiła częściej.
Dzięki za przepis :)






9tc (*) Moja Iskierka Zgasła - 9.12.2013
 
 
 
Liberales Wysłany: 2012-04-10, 05:36   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 732
Skąd: 3miasto
Ja w tym roku zrobiłam na bazie tego przepisu i wyszedł super :) Tylko góra lekko się spiekła wiec na przyszłość pod koniec pieczenia górę przykryć pergaminem.

1k kg twarogu tłustego lub półtłustego
300 g drobnego cukru
8 dużych jajek, białka i żółtka osobno
200 g masła
5 łyżek kaszy manny
1 opakowanie budyniu śmietankowego
3/4 szklanka śmietany kremówki
1 opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wiadomo, masło, jajka w temperaturze pokojowej i miksujemy składniki krótko :)

Czas pieczenia: 60minut 175stC.
Półkę niżej ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą aby sernik był wilgotny i nie popękał :)
Studzimy sernik przy uchylonych drzwiczach piekarnika.

Wyszedł wysoki, wilgotny i pyszny :love:




zakochana...

 
 
minimiszmasz Wysłany: 2012-04-10, 08:52   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 365
Liberales napisał/a:
Ja w tym roku zrobiłam na bazie tego przepisu i wyszedł super :) Tylko góra lekko się spiekła wiec na przyszłość pod koniec pieczenia górę przykryć pergaminem.

1k kg twarogu tłustego lub półtłustego
300 g drobnego cukru
8 dużych jajek, białka i żółtka osobno
200 g masła
5 łyżek kaszy manny
1 opakowanie budyniu śmietankowego
3/4 szklanka śmietany kremówki
1 opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wiadomo, masło, jajka w temperaturze pokojowej i miksujemy składniki krótko :)

Czas pieczenia: 60minut 175stC.
Półkę niżej ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą aby sernik był wilgotny i nie popękał :)
Studzimy sernik przy uchylonych drzwiczach piekarnika.

Wyszedł wysoki, wilgotny i pyszny :love:


Wszystko zrobiłam zgodnie z info a i tak oklapł :(




Jestem w kropce....... zgadnij w której
 
 
Liberales Wysłany: 2012-04-10, 09:12   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 732
Skąd: 3miasto
u mnie był ponad wysokość foremki hmmm a kremówka i białka zostały wcześniej ubite??




zakochana...

 
 
Alessandra Wysłany: 2012-04-10, 10:18   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 54
A ja polecam sernik orzechowy i cytrynowy. Wypróbowałam na te święta:

sernik orzechowy

sernik cytrynowy

W tym drugim warta wypróbowania jest ta cytrynowa masa 'lemon curd' :rotfl: , również jako dodatek do innych wypieków.
 
 
Nabla Wysłany: 2012-04-10, 10:21   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Alessandra napisał/a:
sernik orzechowy


Pieklam ten - i szczerze mowiac - bez rewelacji w kwestii warstwy serowej. Orzechowa masa i spod byly pyszne, ale sam sernik dosc ciezkawy i mdly (co nie zmienia faktu, ze zjedlismy go w jeden dzien :oczami: ). Chyba jednak sernik potrzebuje choc troche kwasnej nuty, zeby nie robil sie taki... jednowymiarowy.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
minimiszmasz Wysłany: 2012-04-10, 10:56   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 365
Liberales napisał/a:
u mnie był ponad wysokość foremki hmmm a kremówka i białka zostały wcześniej ubite??


Białka ubite :) Kremówka nie :( Nie wiedziałam, że się ubija...




Jestem w kropce....... zgadnij w której
 
 
Liberales Wysłany: 2012-04-10, 11:54   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 732
Skąd: 3miasto
minimiszmasz napisał/a:
Liberales napisał/a:
u mnie był ponad wysokość foremki hmmm a kremówka i białka zostały wcześniej ubite??


Białka ubite :) Kremówka nie :( Nie wiedziałam, że się ubija...


może trochę na siłę szukam dziury w całym ;)
w moim przepisie kremówkę i białka ubija się i na koniec dodaje do masy serowej deliktanie mieszając łyżką




zakochana...

 
 
minimiszmasz Wysłany: 2012-04-10, 12:07   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 365
W takim razie może nastepny raz będzie lepiej :love:




Jestem w kropce....... zgadnij w której
 
 
Alessandra Wysłany: 2012-04-10, 12:27   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 54
Nabla napisał/a:
Alessandra napisał/a:
sernik orzechowy


Pieklam ten - i szczerze mowiac - bez rewelacji w kwestii warstwy serowej. Orzechowa masa i spod byly pyszne, ale sam sernik dosc ciezkawy i mdly (co nie zmienia faktu, ze zjedlismy go w jeden dzien :oczami: ). Chyba jednak sernik potrzebuje choc troche kwasnej nuty, zeby nie robil sie taki... jednowymiarowy.


A dodałaś ciemnego cukru, tak jak w przepisie czy jasnego? Ja dałam ciemny i sernik był przepyszny :rotfl: na pewno jeszcze nie raz go upiekę.

Spróbuj ten drugi, który wkleiłam. Ta masa cytrynowa na wierzchu sernika przełamuje słodycz sera :oczami:
 
 
Nabla Wysłany: 2012-04-10, 12:33   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Tak, nawet najciezszego kalibru (ciemnego muscavado) - ale dla mnie to akurat jeszcze dobilo serowa warstwe. Brakuje w tym serniku czegos na przelamanie, lekkiego - bo orzechy, miod i karmelowa zbita masa serowa to za duzo.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Alessandra Wysłany: 2012-04-10, 12:45   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 54
Nabla napisał/a:
Tak, nawet najciezszego kalibru (ciemnego muscavado) - ale dla mnie to akurat jeszcze dobilo serowa warstwe. Brakuje w tym serniku czegos na przelamanie, lekkiego - bo orzechy, miod i karmelowa zbita masa serowa to za duzo.


Ja zapomniałam napisać, że zamiast orzechów włoskich dałam laskowe, a zamiast golden syropu (nie miałam go), dodałam syrop klonowy.

No i zawsze cukier dodaję wg swojego smaku, bo różnie z tymi przepisami jest :cool2:
 
 
zosiabg Wysłany: 2012-04-10, 12:55   

Starsza Kobieta


Wiek: 32
Dołączyła: 15 Paź 2008
Posty: 4061
Alessandra napisał/a:
golden syropu (nie miałam go), dodałam syrop klonowy.


to jest to samo wlasciwie

ja ten orzechowy uwielbiam. czasem daje melase zamiast cukru.




 
 
Nabla Wysłany: 2012-04-10, 14:19   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
zosiabg napisał/a:
Alessandra napisał/a:
golden syropu (nie miałam go), dodałam syrop klonowy.


to jest to samo wlasciwie


W sumie to nie rozumiem czemu w polskich wersjach przepisów nie tłumaczy się tego po prostu na "sztuczny miód" - bo to jest właśnie golden syrup. W efekcie zagubione internautki latają po delikatesach w poszukiwaniu drogiego, importowanego golden syrupu zamiast w najbliższym spożywczym wydać 2pln za słoik...




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
poohatka Wysłany: 2012-04-10, 14:22   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6260
Nabla napisał/a:

W sumie to nie rozumiem czemu w polskich wersjach przepisów nie tłumaczy się tego po prostu na "sztuczny miód" - bo to jest właśnie golden syrup. W efekcie zagubione internautki latają po delikatesach w poszukiwaniu drogiego, importowanego golden syrupu zamiast w najbliższym spożywczym wydać 2pln za słoik...
:zdziwko: noooo... :padam: Chyba zaraz polecę szukać przepisów z golden syrupem... :hyhy:




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group