Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i innymi owocami
Autor Wiadomość
Noa Wysłany: 2007-01-02, 18:19   Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i innymi owocami

Forumowy wyjadacz
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 2302
Skąd: Ziemia
Przepis na ciasto drożdżowe, którego uczyłam nie moja Mama. Zawsze się udaje :-P :-P

- 0,5 kg mąki [3,5 szklanki]
- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 jaja
- cukier waniliowy

Letnie mleko wymieszać z drożdżami. 2 łyżeczkami cukru i 4 łyżkami mąki - aż do otrzymania gęstości śmietany.

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy - odstawić do rośnięcia.

W międzyczasie całe jaja zmiksować z cukrem i wanilią. Wlac do miski z mąką, dodać stopione letnie masło.

Wyrabiać mikserem na jednolite ciasto, wyłożyć do foremki, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Tu zaczyna się modernizacja przepisu
Mieszamy 2 łyżki cukru ze szczyptą kardamonu [3 sypnięcia z pojemnika] - posypujemy ciasto lekko.
Brzoskwinie z puszki kroimy w kosteczkę i kładziemy na ciasto.

Tto wszystko posypujemy kruszonką [masło, cukier i mąka].

Pieczemy ok 30 - 40 minut.
Ostatnio zmieniony przez positive 2009-07-26, 11:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Cza_net Wysłany: 2009-06-03, 10:29   
On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Jak do nas trafilas?: z gimbli
Dołączyła: 30 Paź 2008
Posty: 1938
Skąd: Wawa
a w jakiej temp pieczemy?




[/url]

ciuszki małe i większe
 
 
positive Wysłany: 2009-07-26, 11:10   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
Skoro wypłynął temat drożdżowego z owocami, to u mnie rządzi ten oto przepis.

Tak, wiem, że to przepis na chałkę, a nie drożdżowe, ale dobrze się sprawdza w połączeniu z kwaskowatymi owocami i przyjemnie się wyrabia.




 
 
moniqueee Wysłany: 2010-03-03, 14:32   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 1158
a jeszcze jakieś sprawdzone przepisy na drożdżowe bez owoców? :padam:
 
 
annia Wysłany: 2010-03-26, 09:45   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączyła: 18 Wrz 2008
Posty: 71
Bardzo proszę :)

szkl mleka
pół kostki drożdży

pół kostki masła - rozpuścić
szkl cukru (można więcej, jak ktoś lubi bardziej słodkie)
3 jajka
pół kg mąki
cukier waniliowy
aromat pomarańczowy

Drożdże + cukier waniliowy rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić, by trochę wyrosły
całą resztę do miksera, dodać rozrobione drożdże i chwilę niech się pomiesza (można też ręcznie, ale to bardzo bolesne, chyba, że ktoś ma silne ręce)

po chwili mieszania wyłożyć na posmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę.
można posypać kruszonką:
1/4 kostki masła, 1/4 szkl cukru, 1/4 szkl mąki, ale bez kruszonki też jest pyszne.

piec w temp. ok. 175 stopni, aż patyczek wetknięty w środek będzie suchy :)
 
 
Agata22 Wysłany: 2010-04-29, 11:57   
Starsza Kobieta


Wiek: 36
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 4053
to ja tez mam swoje drożdżowe które zawsze mi wychodzi

4 zółtka
pół szkl. cukru
pół kg mąki
pół kostki masła
5 dkg drożdży
szkl. mleka

drożdze+łyżka cukru+ troszkę ciepłego mleka wymieszać i zostawić do wyrośnięcia
żółtka, cukier wbijamy razem
mleko+ masło podgrzewamy aż masło się rozpuści
ubite żółtka dodajemy do ciepłego mleka z masłem (albo odwrotnie nie robi różnicy)

wyrośnięte drożdże + mleko z żółtkami dodajemy do mąki i wyraboamy ciasto
po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia

później wykłądamy na blachę na to owoce (śliwki, jabłka truskawki co tam kto chce)

i posypujemy kruszonką

kruszonka
ćwiartka masła
4 łyzki mąki
4 łyżki cukru
wymieszać wszystko razem

pieczemy w temp. ok 170 C 1 godz.

moniqueee, mój jaknajbardziej nadaje się tez na tki bez owoców
i fajny jest jak upieczemy go wtedy na dwóch blaszkach takich babkowych
 
 
Akna Wysłany: 2010-06-28, 12:35   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Jak do nas trafilas?: Gimbla
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 1300
Skąd: szczecin
No to ja sie podziele swoim ciastem drozdzowym "do lodówki"
Do miski wrzuca sie po kolei:
- opakowanie drozdzy 10dkg
- 3/4 szklanki cukru (moim zdaniem trzeba całą)
- 4 jajka rozbełtane
- 1/2 szklanki mleka
- 4 szklanki maki
- szklanka oliwy
przykrywamy miske i do lodówki. Nic nie mieszamy.
Rano wyrabiamy drewniana łyżką ciasto "wybijajac je". Wykładamy na bleche. Na to owoce- wczoraj robiłam z truskawkami. Robimy kruszkone z masła, maki i cukru. Wkładamy do letniego piekarnika i właczamy na temp 170st. na około 30-35 minut.
Ciasto jest miekkie, wilgotne pyszne!!! :lizak:




 
 
 
MiuMiu Wysłany: 2012-03-24, 15:12   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 1831
Ciasto drożdżowe dla początkujących ;)

1. Do miski (dużej) rozkruszamy 100 g drożdży.
2. Na drożdże wysypujemy szklankę cukru + 1 cały cukier wanilinowy.
3. Rozbijamy 4 jajka do osobnej miski, rozkłócamy je trzepaczką i siup na cukier.
4. Na to wylewamy 1 szklankę oleju.
5. Następnie 3/4 szklanki mleka.
6. Potem wsypujemy 4 szklanki mąki.
7. I na koniec szczyptę soli.

Nic nie mieszamy ! Zostawiamy tak jak jest, warstwowo na 3 godziny.
Drożdże sobie poradzą same :hyhy:

Po 3 godzinach bierzemy mikser i mieszamy kilka razy.
No i do blaszki (smarujemy tylko dno masłem/margaryną i sypiemy bułką, brzegów nie bo ciasto siądzie). Ciasto układamy tak aby po środku blaszki była górka i wtedy nawet jak nam siądzie to będzie równy z brzegami i nie będzie widać 8)

Możemy dodać owoce, albo sama kruszonkę.

Kruszonka (szklanka mąki + 1/2 szklanki cukru + 1/2 kostki zimnego masła - siekamy i na trochę do zamrażarki, a potem ścieramy lub rozkruszamy palcami).

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

To ciasto naprawdę zawsze wychodzi dobre :lizak: I nie trzeba za duzo przy nim robić :ok:




Syn i Synek
 
 
dorbart Wysłany: 2012-03-24, 16:37   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Jak do nas trafilas?: z G.
Wiek: 36
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 1653
MiuMiu dzięki za przepis. Moje ciasto już leżakuje :)




klik
 
 
 
nitka82 Wysłany: 2012-03-24, 18:08   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Jak do nas trafilas?: przypadkiem
Wiek: 35
Dołączyła: 17 Sty 2011
Posty: 456
MiuMiu napisał/a:
Możemy dodać owoce, albo sama kruszonkę.


Albo słodki ser z cukrem waniliowym.
Ciasto wypróbuję.




"Uda są zawsze dwa.Albo się uda,albo się nie uda..."
W.Cejrowski
 
 
dorbart Wysłany: 2012-03-25, 21:23   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Jak do nas trafilas?: z G.
Wiek: 36
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 1653
Ciasto wyszło przepyszne :lizak: :lizak:
Wzbiłam się na szczyt lenistwa i zamiast mikserem zamięszałam kilka razy łyżką i pięknie wyroslo.




klik
 
 
 
MiuMiu Wysłany: 2012-03-26, 14:44   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 1831
dorbart napisał/a:
pięknie wyroslo.


A nie mówiłam :hyhy:




Syn i Synek
 
 
madziulka Wysłany: 2012-04-06, 16:10   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 37
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 548
Skąd: Ru
MiuMiu wielkie dzieki za ten przepis :padam: zrobilam drozdzowke pierwszy raz w zyciu i wyszla obledna :D nie wiem czy zostanie do niedzieli :hyhy:





 
 
asia12516 Wysłany: 2013-08-21, 18:58   

Net włączony- gar z zupą spalony


Dołączyła: 19 Lis 2011
Posty: 633
Skąd: PodBeskidzie
Zawsze sie zachwycam pieknie wyrośniętym ciastem drożdżowym-niestety u innych bo mi zawsze opada :kwasny: jaka może byc tego przyczyna ?? próbowałam już nawet robic bez kruszonki-tez opada. Wyciagałam od razu z piekarnika-opadł, zostawilam w piekarniku-opadł.......o co kaman ?? doradźcie coś prosze :(






"Zesraj się a nie daj się"
 
 
Nabla Wysłany: 2013-08-21, 20:54   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Próbowałaś z mąką chlebową?




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group