Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i innymi owocami
Autor Wiadomość
alexa Wysłany: 2014-07-18, 18:05   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Idę robic drożdzowkę, bo potrzebuję ją na jutro rano - czy jak wyjmę z piecyka (będzie noc i nie wiem czy doczekam az ostygnie) zostawic bez przykrycia czy jednak przykryc jeszcze ciepłą? Chcialabym zeby jutro była tak smaczna jak na swiezo.

jasiula napisał/a:
Attika, ale dałaś połowę drożdży, a cała reszta składników w tych samych proporcjach co w przepisie? :niepewny:

I zeby się upewnic mowa o tym przepisie MiuMiu? Bo widzialam, że wczesniej wklejalas tez inny.




 
 
attika Wysłany: 2014-07-18, 18:30   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 30 Mar 2014
Posty: 231
alexa napisał/a:
I zeby się upewnic mowa o tym przepisie MiuMiu? Bo widzialam, że wczesniej wklejalas tez inny.
O przepisie MiuMiu pisałam - tej z wklejanego przeze mnie nie robie już :zawstydzony:

A odpowiadając na Twoje pytanie - to ja bym przykryła ściereczka. Ze swoja tak ostatnio zrobiłam.
 
 
alexa Wysłany: 2014-07-18, 18:36   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Ok, dalam polowę drożdzy - zobaczymy jaki będzie efekt u mnie.




 
 
attika Wysłany: 2014-07-18, 18:39   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 30 Mar 2014
Posty: 231
alexa napisał/a:
Ok, dalam polowę drożdzy - zobaczymy jaki będzie efekt u mnie.
uh mam nadzieję że równie spektakularny co u mnie, bo w przeciwnym razie będę miała wyrzuty sumienia :zawstydzony:
 
 
alexa Wysłany: 2014-07-18, 18:46   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Dziewczyny będą tak ucieszone, że ciasto jest domowe, że przyjmą z otwartymi rękami co im zaserwuję, luz :rotfl: Cos chyba wyjść musi ;)
A jeszcze chcialam spytac skąd porzeczki? Wlasne czy ze sklepu? Bo u mnie na razie w tym temacie cisza :niepewny:




 
 
alexa Wysłany: 2014-07-18, 22:01   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Urosło jak poprzednio (a moze i faktycznie bardziej) ;) - wsadzilam ciasto do piekarnika z myslą, że o czyms zapomnialam..
Po 5 minutach mi się przypomnialo o czym - o kruszonce :masakra: Wyjęlam, dorobilam, wsadzilam drugi raz - mam nadzieję, że wielkiej roznicy to tej drożdzowce nie zrobi.




 
 
alexa Wysłany: 2014-07-21, 17:22   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
Wypestkowane wiśnie mogę normalnie mrozic? Bo wersja z wisniami jest chyba moją ulubioną :hyhy:




 
 
MiuMiu Wysłany: 2014-07-21, 19:37   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 1831
alexa napisał/a:
Wypestkowane wiśnie mogę normalnie mrozic?


Myślę, że tak. Ja bym je pomroziła na tacce, a potem jak skamienieją przesypała do woreczka (tak robię z truskawkami) żeby nie sflaczały tylko były kuliste osobne kuleczki ;)

A tutaj zdjęcie moich dwóch drożdżówek (wielkanocne wypieki, ale zdjęcia miałam na komórce :zawstydzony: ) pieczone w foremkach z kominkiem (obie). Ilość ciasta ta sama w każdej blaszce (taka jak w przepisie). Ta z boku miała większą średnicę i wyszła niższa. baba była standardowej wielkości. Część dołu została obcięta na płasko i zjedzona :hyhy: , bo baba nie chciała stać na takiej wyrośniętej górze.

W środku były rodzynki, na wierzchu lukier (cukier puder z sokiem z cytryny) i pokrojona suszona morela.





Syn i Synek
 
 
alexa Wysłany: 2014-07-21, 19:47   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
O takiej formie to nawet nie pomyslalam ;) Jakby zupelnie inne ciasto :)

A wersję z wisniami tez mam na zdjęciu (dla kolezanki robiłam)




 
 
jasiula Wysłany: 2014-07-21, 21:23   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 28 Paź 2008
Posty: 1763
alexa, a jak ostatni wypiek z połowy drożdży? ja piekłam wczoraj i jednak o ten konkretny składnik nie odważyłam się zmodyfikować przepisu :zawstydzony:




 
 
alexa Wysłany: 2014-07-22, 08:14   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 19610
Skąd: ...
To wlasnie wyzej na zdjeciu masz tą polowę drożdzy mniej ;) Wyszło tak samo dobrze jak poprzednie.




 
 
jasiula Wysłany: 2014-07-22, 13:12   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 28 Paź 2008
Posty: 1763
Dzięki, następnym razem też dam połowę :oczami:




 
 
okruszek Wysłany: 2014-07-28, 11:58   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z G.
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 2250
Skąd: okolice Wa-wy
To ja tez zrobie z polowy drozdzy. Mam troche brzoskwin, sliwek, borowek. Zrobie taki mix.




Mati
Kuba
Oliwia
 
 
Laurana Wysłany: 2014-07-28, 13:35   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie


Wiek: 36
Dołączyła: 01 Mar 2009
Posty: 478
Skąd: podwarszawie
Robiłam drożdżówkę (z wiśniami) z przepisu MiuMiu w sobotę, z połowy drożdży. Wyszła tak: :lizak: choć na drugi dzień już trochę za sucha jak dla mnie była, ale i tak uważam to za swój mały wielki sukces ;)
 
 
 
okruszek Wysłany: 2014-07-29, 07:15   

Forumowy wyjadacz


Jak do nas trafilas?: z G.
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 2250
Skąd: okolice Wa-wy
Zrobilam. Wyszla :) I jak dla mnie lepsza jest z polowy porcji drozdzy bo ich tak nie czuc. I tak samo dobra jak wczoraj :)




Mati
Kuba
Oliwia
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group